Vanha kirja kummastuttaa..

tutkiva12

Hei! Olen yrittänyt löytää hieman tietoa tälläisestä kirjasta kuin Lutheruksen HuonePostilla. Sattui käsiini melkein vahingossa, mutta ei kyllä hirveästi ole tietoa tästä kirjasta.

Ainut mitä olen löytänyt, Martti Luther : Huonepostilla,uudestaan suom. Niilo E. Wainio. Suomen lutherilainen evankeliumi-yhdistys, Helsinki 1896. Ja erillisiä uskonnollisia sivuja ja myynti ilmoituksia. Olen muutaman illan ollut lukemassa kaikenlaisia tekstejä. Avatkaa hieman tiivistetysti. :D

Jos joku tietäisi enemmän kuin tuo internet ja selkeämmin? kaikki tieto olisi hienoa kuulla :) kiitos etukäteen jos joku tietää kertoa jotain uutta!

3

328

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -tristitia-

      Hei,
      Otsikko kiinnosti, joten luin kyselysi, mutta valitettavasti en kuitenkaan tiedä kysymästäsi kirjasta mitään.

      Luin, koska otsikosta tuli mieleeni eräs oma vanha kirja, jonka nimi on Lutherilaisen seurakunnan Opin ja Uskon Tunnustuskirjat ja Upsalan kokouksen päätös. Kolmas, kielen puolesta parannettu painos. Painettu Helsingissä Osakeyhtiö Weilin&Göös Aktiebolag, 1897.

      En ole sitä lukenut (silmäillyt kuitenkin), ja muutenkin teksti on niin koukeroista, että lukeminen olisi aika hidasta, ainakin minulle. Säilytän sitä tunnesyistä.


      Eipä tässä muuta kummempaa, kunhan kerroin.

    • tutkiva12

      Kiva että muillakin on tälläisiä vanhoja kirjoja :) juu nuo vanhat kirjat ovat omanlaisiaan lukea :D

    • -parta

      Evankelisluterilaisessa kirkossa noudatetaan ns. kirkkovuotta, johon kuuluu että vuoden jokaiselle sunnuntaille on etukäteen määrätty raamatunteksti jota saarna käsittelee. Postillat ovat kirkkovuoden tekstejä noudattavia saarnakokoelmia joissa siis on raamatunkohta ja sitä käsittelevä saarna vuoden joka sunnuntaille. Papit ovat näitä käyttäneet apuna omien saarnojensa valmistuksessa, ja normiseurakuntalaisille postillat ovat toimineet raamatunselitys- ja hartauslukemistona.

      Martti Lutherin Kirkkopostillat ja vähän lyhempiä saarnatekstejä sisältävät, Lutherin kotisaarnoista kootut Huonepostillat ovat siis Lutherin tekemiä/pitämiä saarnoja. Postilloita on monilta muiltakin tekijöiltä mutta Lutherilla luonnollisesti on oma erityinen sijansa ainakin evankelisluterilaisen kirkon piirissä.

      1800-luvulla painetusta suomenkielisestä kirjallisuudesta suuri osa on uskonnollista kirjallisuutta. Suosituimmista teoksista otettiin vieläpä suuria painosmääriä. 120 vuotta vanha uskonnollinen kirja ei siis ole mikään harvinaisuus eikä erikoisuus. Lutherin asemasta johtuen ovat hänen postillansa kuitenkin keräilykohde, jonka vuoksi niillä on arvoa. Rahallinen arvo ei ole suuri. 1800-luvun loppupuolelta olevien Lutherin Kirkko- ja Huonepostillojen asiallinen myyntihinta liikkuu viidenkympin kummallakin puolen, viidestä kuuteen kymppiin on nykyisellään aika lailla asiallinen hinta.

      Ennen oli yleistä että kustantaja lisäsi kirjaan mainossivuja. Lisäksi saatettiin muun muassa uskonnollisiin kirjoihin lisätä erillisiä osia täydentämään sanomaa ja opillista sisältöä.

      Vanhaa kirjasintyyppiä kutsutaan fraktuuraksi. Kirjasintyyppi tuli Suomessa käyttöön Saksan kautta. Vähän aikaa päntättyään tekstiä alkaa lukea vallan sujuvasti ja ainakaan minulle ei ole eroa onko teksti ladottu fraktuuralla vai nykyisin käytössä olevalla kirjasintyypillä. Fraktuuran "hienouksista" on syytä sisäistää muun muassa sellainen seikka että pienestä s-kirjaimesta on kaksi muotoa eli jos sanassa on kaksi s-kirjainta vieretysten toinen kirjaimista painetaan eri muodossa. Tämän kun hoksasi lukeminen alkoi sujua. :)

      1800-luvun alkupuolella painettuja kirjoja lukiessani olen havainnut että fraktuuran tyypissä on vähän eroa ja sanon sitä "vanhaksi fraktuuraksi" vaikka kirjasintyypille on varmasti olemassa eksakti nimitys.

      Nykyaikaista kirjasintyyppiä alettiin Suomessa vähin erin käyttää joskus 1800-luvun lopussa mutta paremmin siihen siirryttiin 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Kuitenkin sanomalehdet vielä 1920-luvulla käyttivät fraktuuraa. Joissain 1910-30 -lukujen lehdissä on kumpaakin kirjasintyyppiä samassa lehdessä. Saksassa fraktuuraa käytettiin yleisesti kaikessa kirjallisuudessa toiseen maailmansotaan saakka, osittain vielä myöhemminkin.

      Lutherin Huonepostilla on ilmestynyt nimellä LUTHERUKSEN HUONEPOSTILLA ainakin 1840-luvulla ja sitten varmaan muutamana uutena tai tarkistettuna suomennoksena milloin Lutherin, milloin Lutheruksen nimellä, kuten suuri osa hänen teoksista. 1840-luvulla ilmestyneestä Huonepostillasta ilmestyi näköispainos vuonna 1970.

      M. Lutheruksen Huonepostilla vuodelta 1928 ("wuoden 1863 suomennoksen mukaan painettu"):

      http://kotisivukone.fi/files/kultaomena.kotisivukone.com/.album/1383583424357_1_large.jpg

      Muutamia kirjoja hyllystäni. Oikeassa reunassa siistikuntoinen Lutherin Kirkkopostilla: Täydellinen vuosikerta valituita saarnoja, Tohtori Martti Lutherin Evankeliumi- ja Epistola-Postilloista. Lutherilaisen Evankeliumi-Yhtiön toimesta, Weilin ja Göös'in osakeyhtiön kirjapainossa, 1885. Sivuja 710 596. Sen yläpuolella kansiltaan kuluneempi Lutherin Kirkkopostillan ensimmäinen osa vuodelta 1883 (Ensimmäinen osa, eli Selityksiä wuotisten sunnuntai- ja juhla-päiväin Evankeliumeista. Täydellinen vuosikerta. Lutherilaisen Evankeliumi-Yhtiön toimittama ja kustantama 1883) 710 sivua.

      http://kotisivukone.fi/files/kultaomena.kotisivukone.com/.album/1212261327653_1_orig.jpg

      Vanhaa fraktuuraa kokoelmistani (ARMON JÄRJESTYS AUTUUTEHEN, Jesuxen Pyhän Evangeliumin Jälken Neljäsä Kansapuhesa Yhden Opettajan ja Sanankuulian wälillä, Yxinkertaisesti eteen asetettu. Suuren hyödytyxensä tähden, Suomexi käätty, Ja Kahdexannen kerran ylöspandu. Turusa, Prändätty J. C. Frenckellin ja Pojan tykönä, Wuonna 1826; sivuja 198 3 5):

      http://kotisivukone.fi/Kotisivukone/files/kultaomena.kotisivukone.com/.album/1221348478455_3_large.jpg

      Lisää vanhaa fraktuuraa:

      http://kotisivukone.fi/files/kultaomena.kotisivukone.com/.album/1394072406314_1_orig.jpg

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mies, miksi et vaikuta halukkaalta?

      Ihmeellistä käytöstä mieheltä. Toki et ole mikään teinipoika enää.
      Ikävä
      123
      2578
    2. 135
      1974
    3. Terveystalon lääkärit ylilaskuttaneet

      Tämän pörriäiset osaavat, laskuttamisen. Terveystalo myöntää asian. https://www.hs.fi/suomi/art-2000011134269.html "K
      Maailman menoa
      115
      1301
    4. Ikävä on häntä

      Josta on tullut niin tärkeä ja rakas. Olisinko onnellinen hänen kanssaan. Ne rakastavat silmät jotka mua katsoo aina jos
      Ikävä
      63
      1286
    5. HESARI: Kahden Pasin pankki OmaSp

      Toinen entinen työntekijä sanoi, että Turtio oli organisaatiossa “Jumalasta seuraava, ylöspäin” https://www.hs.fi/visio
      Seinäjoki
      27
      1143
    6. En kai koskaan saa sinua

      Koska et usko että riitäisit minulle. Olet aina pitänyt itseäsi liian risana ja heikkona. Katkot korkeutesi, ja poraat k
      Ikävä
      77
      1141
    7. Minkä kultakimpaleen

      Menetän jos en saa häntä. Joku muu saisi nauttia siitä hellyydestä, huumorista ja intohimosta. Ehkä hän ymmärtää nyt mik
      Ikävä
      35
      1132
    8. Tykkäsit nainen

      Aina eniten lähetyssaarnaajassa, muistan miten nautit!😎😚 meidän pitää päästä vielä kokemaan se.
      Ikävä
      45
      1099
    9. Janne Ahonen E R O A A

      Taas 2 lasta jää vaille ehjää perhettä!
      Kotimaiset julkkisjuorut
      96
      1093
    10. Kerroppas nyt

      M mies, että kenestä sinä oikein tykkäät, niin saadaan tämä asia muillekin selväksi 😉
      Ikävä
      84
      1058
    Aihe