Vanha kirja kummastuttaa..

tutkiva12

Hei! Olen yrittänyt löytää hieman tietoa tälläisestä kirjasta kuin Lutheruksen HuonePostilla. Sattui käsiini melkein vahingossa, mutta ei kyllä hirveästi ole tietoa tästä kirjasta.

Ainut mitä olen löytänyt, Martti Luther : Huonepostilla,uudestaan suom. Niilo E. Wainio. Suomen lutherilainen evankeliumi-yhdistys, Helsinki 1896. Ja erillisiä uskonnollisia sivuja ja myynti ilmoituksia. Olen muutaman illan ollut lukemassa kaikenlaisia tekstejä. Avatkaa hieman tiivistetysti. :D

Jos joku tietäisi enemmän kuin tuo internet ja selkeämmin? kaikki tieto olisi hienoa kuulla :) kiitos etukäteen jos joku tietää kertoa jotain uutta!

3

256

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -tristitia-

      Hei,
      Otsikko kiinnosti, joten luin kyselysi, mutta valitettavasti en kuitenkaan tiedä kysymästäsi kirjasta mitään.

      Luin, koska otsikosta tuli mieleeni eräs oma vanha kirja, jonka nimi on Lutherilaisen seurakunnan Opin ja Uskon Tunnustuskirjat ja Upsalan kokouksen päätös. Kolmas, kielen puolesta parannettu painos. Painettu Helsingissä Osakeyhtiö Weilin&Göös Aktiebolag, 1897.

      En ole sitä lukenut (silmäillyt kuitenkin), ja muutenkin teksti on niin koukeroista, että lukeminen olisi aika hidasta, ainakin minulle. Säilytän sitä tunnesyistä.


      Eipä tässä muuta kummempaa, kunhan kerroin.

    • tutkiva12

      Kiva että muillakin on tälläisiä vanhoja kirjoja :) juu nuo vanhat kirjat ovat omanlaisiaan lukea :D

    • -parta

      Evankelisluterilaisessa kirkossa noudatetaan ns. kirkkovuotta, johon kuuluu että vuoden jokaiselle sunnuntaille on etukäteen määrätty raamatunteksti jota saarna käsittelee. Postillat ovat kirkkovuoden tekstejä noudattavia saarnakokoelmia joissa siis on raamatunkohta ja sitä käsittelevä saarna vuoden joka sunnuntaille. Papit ovat näitä käyttäneet apuna omien saarnojensa valmistuksessa, ja normiseurakuntalaisille postillat ovat toimineet raamatunselitys- ja hartauslukemistona.

      Martti Lutherin Kirkkopostillat ja vähän lyhempiä saarnatekstejä sisältävät, Lutherin kotisaarnoista kootut Huonepostillat ovat siis Lutherin tekemiä/pitämiä saarnoja. Postilloita on monilta muiltakin tekijöiltä mutta Lutherilla luonnollisesti on oma erityinen sijansa ainakin evankelisluterilaisen kirkon piirissä.

      1800-luvulla painetusta suomenkielisestä kirjallisuudesta suuri osa on uskonnollista kirjallisuutta. Suosituimmista teoksista otettiin vieläpä suuria painosmääriä. 120 vuotta vanha uskonnollinen kirja ei siis ole mikään harvinaisuus eikä erikoisuus. Lutherin asemasta johtuen ovat hänen postillansa kuitenkin keräilykohde, jonka vuoksi niillä on arvoa. Rahallinen arvo ei ole suuri. 1800-luvun loppupuolelta olevien Lutherin Kirkko- ja Huonepostillojen asiallinen myyntihinta liikkuu viidenkympin kummallakin puolen, viidestä kuuteen kymppiin on nykyisellään aika lailla asiallinen hinta.

      Ennen oli yleistä että kustantaja lisäsi kirjaan mainossivuja. Lisäksi saatettiin muun muassa uskonnollisiin kirjoihin lisätä erillisiä osia täydentämään sanomaa ja opillista sisältöä.

      Vanhaa kirjasintyyppiä kutsutaan fraktuuraksi. Kirjasintyyppi tuli Suomessa käyttöön Saksan kautta. Vähän aikaa päntättyään tekstiä alkaa lukea vallan sujuvasti ja ainakaan minulle ei ole eroa onko teksti ladottu fraktuuralla vai nykyisin käytössä olevalla kirjasintyypillä. Fraktuuran "hienouksista" on syytä sisäistää muun muassa sellainen seikka että pienestä s-kirjaimesta on kaksi muotoa eli jos sanassa on kaksi s-kirjainta vieretysten toinen kirjaimista painetaan eri muodossa. Tämän kun hoksasi lukeminen alkoi sujua. :)

      1800-luvun alkupuolella painettuja kirjoja lukiessani olen havainnut että fraktuuran tyypissä on vähän eroa ja sanon sitä "vanhaksi fraktuuraksi" vaikka kirjasintyypille on varmasti olemassa eksakti nimitys.

      Nykyaikaista kirjasintyyppiä alettiin Suomessa vähin erin käyttää joskus 1800-luvun lopussa mutta paremmin siihen siirryttiin 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Kuitenkin sanomalehdet vielä 1920-luvulla käyttivät fraktuuraa. Joissain 1910-30 -lukujen lehdissä on kumpaakin kirjasintyyppiä samassa lehdessä. Saksassa fraktuuraa käytettiin yleisesti kaikessa kirjallisuudessa toiseen maailmansotaan saakka, osittain vielä myöhemminkin.

      Lutherin Huonepostilla on ilmestynyt nimellä LUTHERUKSEN HUONEPOSTILLA ainakin 1840-luvulla ja sitten varmaan muutamana uutena tai tarkistettuna suomennoksena milloin Lutherin, milloin Lutheruksen nimellä, kuten suuri osa hänen teoksista. 1840-luvulla ilmestyneestä Huonepostillasta ilmestyi näköispainos vuonna 1970.

      M. Lutheruksen Huonepostilla vuodelta 1928 ("wuoden 1863 suomennoksen mukaan painettu"):

      http://kotisivukone.fi/files/kultaomena.kotisivukone.com/.album/1383583424357_1_large.jpg

      Muutamia kirjoja hyllystäni. Oikeassa reunassa siistikuntoinen Lutherin Kirkkopostilla: Täydellinen vuosikerta valituita saarnoja, Tohtori Martti Lutherin Evankeliumi- ja Epistola-Postilloista. Lutherilaisen Evankeliumi-Yhtiön toimesta, Weilin ja Göös'in osakeyhtiön kirjapainossa, 1885. Sivuja 710 596. Sen yläpuolella kansiltaan kuluneempi Lutherin Kirkkopostillan ensimmäinen osa vuodelta 1883 (Ensimmäinen osa, eli Selityksiä wuotisten sunnuntai- ja juhla-päiväin Evankeliumeista. Täydellinen vuosikerta. Lutherilaisen Evankeliumi-Yhtiön toimittama ja kustantama 1883) 710 sivua.

      http://kotisivukone.fi/files/kultaomena.kotisivukone.com/.album/1212261327653_1_orig.jpg

      Vanhaa fraktuuraa kokoelmistani (ARMON JÄRJESTYS AUTUUTEHEN, Jesuxen Pyhän Evangeliumin Jälken Neljäsä Kansapuhesa Yhden Opettajan ja Sanankuulian wälillä, Yxinkertaisesti eteen asetettu. Suuren hyödytyxensä tähden, Suomexi käätty, Ja Kahdexannen kerran ylöspandu. Turusa, Prändätty J. C. Frenckellin ja Pojan tykönä, Wuonna 1826; sivuja 198 3 5):

      http://kotisivukone.fi/Kotisivukone/files/kultaomena.kotisivukone.com/.album/1221348478455_3_large.jpg

      Lisää vanhaa fraktuuraa:

      http://kotisivukone.fi/files/kultaomena.kotisivukone.com/.album/1394072406314_1_orig.jpg

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      74
      5338
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2396
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1917
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      45
      1625
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1571
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1368
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1287
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      7
      1248
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1219
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1183
    Aihe