Vanhoista moottoreista - Kipparin artikkelista

Kippari2012

Uusimmassa Kipparissa oli juttua vanhojen moottoreiden kunnostamisesta. Jutussa annettiin ymmärtää, että käyttötunnit eivät ratkaise vaan ajan hammas syö moottoria. Eli 20 vuotta vanhat moottorit ovat jo pskoja. Onkohan näin?
Saadaankohan me sisävesillä makeassa vedessä seilanneet hieman lisäaikaa enen kuin moottorin uusiminen koittaa, kun suolavesi ei ole ollut moottrin missään osassa.

12

381

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Wickström W 3

      En lue kipparilehteä, mutta tiedän, että toimituksensa on kallellaan Keskon maahantuontiin. Siis keskolaista moottoria vanhan tilalleko?
      Itse ajan 40 vuotta vanhalla Wickströmillä. Sitä on tuunattu jonkin verran mm. muuttuvakurkkuinen kaasutin sovitusjalka, suutehosytytys, venttiilihionta ja kansien mitätön oikaisuhöyläys. Alakertaan on laitettu 2008 uudet laakerit ja tehokkaampi öljypumppu.
      Uskon ajavani tällä moottorilla ja vaihteella vielä sen 50 vuotispäivinäkin. Moni viime kesänä hankittu tiukkaviritteinen räppänä ei taida pyöriä silloin.

      • uiytr

        Eikö tämä Kipparilehti ollut joskus pelkästään Keskon mainosläpyskä?


      • venemiäs.
        uiytr kirjoitti:

        Eikö tämä Kipparilehti ollut joskus pelkästään Keskon mainosläpyskä?

        Tuppaa nää ledet olemaan sen mainosläpysköjä, jotka niissä eniten mainostaa ja näin elättää Leppää ja kumppaneita. Keskolla näyttäis olevan aina komeat koko sivun mainokset... No lehtihän tietysti pyrkii edistämään myös muiden tuotteiden kulutusta, kuten plotterit ym. Usein on mielipiteenä, että vene on paska, jos ei ole jo mökkipaatissa mahdollisuutta 8" upotettavalle näytölle. Mikä tekee sankakiinniteisestä niin huonon?
        Venemestari näyttäisi olevan hieman paremmin normiveneilijän asialla, siinä kun on ihan hyviä teeseitse ohjeita ja artikkeleita veneen varustelusta ja parantelusta


    • oöilyjut

      Varmaankin moottori kestää jos siinä on se nerokas 3-spiraalivaimenninkin.

    • mdnsnsdndsfsmdmfmsd

      20 vuotiaan moottorin kunto on arvoitus mutta jos sille ei ole mitään isompaa remppaa koskaan tehty niin alkaa se olemaan jo elämänsä ehtoo puolella. Rempan tarve riippuu paljon siitäkin miten venettä käytettään. Jos sillä tehdään pidempiä reissuja aktiivisesti, luottamus moottoriin täytyy olla.

    • jrsj

      Eihän se merivesi paljoa ole makeavesi jäädytteisessä koneessa kosketuksissa itse moottoriin. Kuten jutussakin todettiin ei venekäytössä muut iän mukaan mene kuin tiivisteet.
      Siinä toisessa projektissa toki jotkut paikat oli happamia koska oli raakavesi kone.

      Oma kone kun purettiin ja mitattiin niin kaikki oli kohdallaan , tiivarit toki tihku. Ei olis tarvinnu paljoa vaihtaa mutta kun kone on kerran auki nii toki kannattaa kaikki liikkuvat vaihtaa.

      Ulkopuolelta kuluu ja kärsii, turbo, laturi, startti, vesipumput yms.

      Tämä versio oli vuodelta -83, tosin tunnit oli jossain 1000h, maileja vasta 1500

    • foortinkin rempannut

      Tein rempan v. -82 Foortin 2703 E kuutoskoneeseen, se oli mallia -67, ajoin sillä vuodesta -86, vuoteen -99, tunteja tuli 2910, sitten myin sen ja uusi omistaja on ajanut sillä siitä asti, saman verran tunteja. 14v se oli meressä, sen jälkeen se on ollut Nässyssä. Se on edelleen kunnossa. Lämmönvaihdin on kerran uusittu ja pakosarja myös vaihdettiin kerran, meressä oloaikana. Niin että, kun on vaihdettu kaikki sisäkalut, sen jälkeen sillä taas ajaa pitkään, kuten tässä tapauksessa jo kuutisen tuhatta tuntia, 26:ssa vuodessa.

    • riippuu

      koneesta ja hoidosta. 38v Perkins 4.236, lämmönvaihdin kesti 31v (300e), pakoputken haitaripala 36v (60e), ajettu n 4200h, viime kaudella 160h, ei tarvinnut öljyä lisäillä - paine kylmänä 3, kuumana 2,5 kp/cm, korjausraja 0,9. Suuttimet vaihdettu 5v sitten ihan vaan huvikseen. Teho/painosuhde on tietysti onneton mutta ei minua haittaa jos murheet ovat tässä mittakaavassa.

    • sdögklshklfgh

      Mulla on vuoden 84 transitin nokalta veneesen marinoitu moottori. Ehkä joskus 92 kieppeillä siirtynyt merikäyttöön. Tuntimittarissa joka toimi silloin tällöin oli 1500 tuntia kun ostin viisi vuotta sitten. Vuoden ajelin ja sitten laitoin täyremontiin. Lämmönvaihtin oli ok. Molemmat vesipumput sekä öljypumppu aivan loppu. Koneesta uusittiin kaikki liikkuvat osat paitsi kampiakseli, rivipumppu ja suuttimet. Nekin tosin säädettiin ja rivipumppua sekä kampiakselia hieman koneistettiin. Maksoi 4 tonnia, kun itse irroitin ja asensin. Nosturikuskille, laturiin, kunnollisiin suodattimiin ja muihin tarvikkeisiin meni noin 500. Nyt toimii täysin moitteetta ja huippunopeutta tuli 2 solmua lisää. Oletan että koneella on ajettu maantiellä vähintään 200000 kilomertiä ja sitten venekäytössä vähintään 1500 tuntia. Kone vuoti ennen remonttiia öljyä ja tuprutti mustaa savua isolla kaasulla sekä sinisen harmaata muutoin. Nyt tulee pakoputkesta vain vettä ja nättiä vaaleanharmaata sauhua kaasusta riippumatta.

      • Mitenkähän toimisi esim.Ilmajäähdytteinen Lister diesel "venheessä",ei olisi ongelmia muuta kun riittävä ilmansaanti koneelle järjestää ! Listerithän ovat kuulemma "ikiliikkujia",ei vissiin paljo-janoinenkaan löpön suhteen?Olis tiedossa 2-sylinterinen sellanen kunnostettuna,ollut generaattorin käyttövoimana!


      • Pelle928508
        abcdefg47 kirjoitti:

        Mitenkähän toimisi esim.Ilmajäähdytteinen Lister diesel "venheessä",ei olisi ongelmia muuta kun riittävä ilmansaanti koneelle järjestää ! Listerithän ovat kuulemma "ikiliikkujia",ei vissiin paljo-janoinenkaan löpön suhteen?Olis tiedossa 2-sylinterinen sellanen kunnostettuna,ollut generaattorin käyttövoimana!

        Ilmajäähdytteiseen pitää vaan järjestää riittäväsi ilmavirtausta. Meteliongelma on melkoinen, mutta jos tekee jonkun ilmaropellivirityksen vauhtipyörään (vähintään 300 mm ropelli) ja kunnolliset massalla eristetyt imu ja pakoröörit ylös reilusti pään yläpuolelle tai kyljestä ulos, niin ehkä tuosta jotenkin selviää. Konekoppa pitää tiivistää hyvin ja olla massiivinen, niin ei meteli haittaa, kunhan ilma virtaa. Jos tuuppaa taaksepäin niin sehän työntää myös!


      • abcdefg47 kirjoitti:

        Mitenkähän toimisi esim.Ilmajäähdytteinen Lister diesel "venheessä",ei olisi ongelmia muuta kun riittävä ilmansaanti koneelle järjestää ! Listerithän ovat kuulemma "ikiliikkujia",ei vissiin paljo-janoinenkaan löpön suhteen?Olis tiedossa 2-sylinterinen sellanen kunnostettuna,ollut generaattorin käyttövoimana!

        Tietenkin toimii, pakosarjan ja pakoputken tulee kuitenkin olla vesijäähdytteiset!! ja esim 20 hv moottorissa syntyy hukkalämpöä yli 30 %. Jos oletetaan että pakokaasut siirtävät siitä puolet (joita siis jääähdytetään vedellä), niin ilman kautta tulisi siirtää n. 1,1 kwh lämpöenergiaa pikkuruisesta konehuonesta ulkoilmaan. Vatii aika suuret ilmanvaihtokanavat, vaikka siiirrettävä teho onkin pieni..


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      16
      1449
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1295
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1192
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1082
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1015
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1013
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe