John Carter (2012)

Veteranfan

Tarzanin kirjoittajan Edgar Rice Burroughsin luoma vähemmän tunnettu Mars- kirjasarja, on vihdoin saanut ensi-iltansa valkokankaalle pitkän odotuksen jälkeen.
Alkuperäinen kirja nimeltään "Princess of Mars"(suomennettu Marsin Sankari) julkaisusta tulee tarkalleen jo 100.vuotta.
11. osaista kirjasarjaa ei ole suomennettu 70.luvun jälkeen laisinkaan,joten nykyinen tietokonepelisukupolvi on varsin tietämätön tästä klassikkostatuksen arvon saaneesta John Carterin seikkailuista Mars-planeetalla.
Tiedossa on,että monet scifi teokset ovat saaneet vaikutteita tästä Mars-kirjasarjasta ainakin Star Wars elokuvat mukaan lukien sekä Flash Gordon sarjakuva.

Elokuvaan on tehty enemmän muutoksia kuin verrattuna esim. Taru Sormusten Herra filmatisointeihin.Jotkin pitkäaikaiset Mars-sarjan fanit eivät mukisematta kakkia muutoksia tietenkään hyväksy.Kirjan tapahtumia kuitenkin noudatellaan päällisin puolin asiallisesti.Tärkein anti kirjasta elokuvaan on mielestäni ollut saada se seikkailun poikamainen henki mukaan.Kirja on vanhan ajan kunnon seikkailutarina ja se myös näkyy elokuvasta,tosin hieman ryppyotsaisella asenteella.Kirjana tarina on villimpi kuin elokuva jälleen kerran.Mutta kokonaisuutena John Carter filmatisointi päihittää monet muut nykyajan toiminnaliset pullistelut.

Itse pääsankari John Carter ei olekaan partaveitsen terävä ja älykäs sankari,vaan enemmänkin fyysisesti pääedellä taisteluihin pyrkivä periksiantamaton heppu,jonka voimalliset kyvyt perustuvat mars planeetan heikompaan painovoimaan.Näyttelijä Taylor Kitch John Carterina onnistuu saamaan sen saman hengen kirjasta.Eihän tässäkään seikkailuelokuvassa ole hienoja dramaturgisia ratkaisuja.Mutta missä toimintaelokuvassa niitä hienoja dialogeja ollaan sitten nähty???
John Carter elokuvassa tärkeintä on se maailma minkä Burroughs on luonut.Elokuva onkin todella komeasti tehty,visuaalinen paketti on värikkäällä tavalla lumoavaa.Tämä elokuva on sellainen päiväuni jollaisia nähdään harvoin.Nyt tiedetään mistä George Lucas on saanut Jedi ja Bantha nimet Star Warsiinsa.

TÄHTIÄ ¤¤¤¤

7

198

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fani-arviointi

      Vanhana Burroughs fanina Kävin katsomassa tämän ja itseäni mietitytti eniten se kuinka paljon myöhemmät tarinat (Tähtien sota, Avatar) ovatkaan lainanneet tästä tarinasta ja myös se kuinka vähän tieteistarinat ovat loppujen lopuksi muuttuneet sadassa vuodessa.

      Siis, vaikka tämä ei seurannutkaan täysin kirjaa, niin silti kaikki tässä esitetyt ideat esiintyvät Burroughsin kirjoissa, osa myöhemmissä Mars kirjoissa jopa osa Burroughsin muissa kirjoissa.

      Pyhät thernit häiritsivät aluksi, koska niitähän ei Marsin sankari kirjassa ole, sitten tajusin että nämkin thernit ovat itselainaa, eli ne ovat yhdistelmä kakkoskiran Issuslaisilta therneistä ja neloskirjan Lotharilaista therneistä. Elokuvan katsoja voi kuvitella niitä X-men tyyppisiksi muodonmuuttajiksi, mutta oikeasti he ovat suggestion mestareita, eli he eivät muuta muotoaan vaan ihmiset näkevät heidät toisin.

      Stanton on piilottanut tarinaan myös ovelan ansan tai sisäpiirin vitsin, elokuvassa on yksi kohtaus jota ei ole Marsin sankari kirjassa, ja joka ensisilmäyksellä näyttää siltä että se olisi kopioitu alkuperäisestä Star wars elokuvasta. Mutta itseasiassa ko kohtaus on napattu ihan suoraan Talttumaton Tarzan kirjasta, kuvatkin paljastavat asian heti jokaiselle Burroughsinsa hyvin lukeneelle, tämä kohtaus ei selvästikään ole john Carteria vaan pätkä Tarzania, itse asiassa yksi eniten väiteltyjä ja keskusteltuja kohtauksia ko Tarzan kirjasta. Eli vaikka Stanton ei ole orjallisesti Marsin sankari kirjaa seurannutkaan, on hän selvästi Burroughsinsa lukenut.

      Elokuvaa katsoessa mietti kuinka sikamaisen paljon Lucas "lainasikaan" tästä Star wars elokuviinsa, ei pelkästään montaa termiiä ja sanaa (Jedi, Sith, Padawan, Wookie, Bantha etc) vaan lisäksi perusasetelman jossa jalot miehet taistelevat miekoilla vaikka omaavatkin sädeaseita, prinsessan pelastamisen etc.

      Jännää kunka vähän avaruusooppera onkaan muuttunut sadassa vuodessa, Burroughs ei välttämättä keksinyt avaruusopperaa, mutta hän oli ensimmäinen joka teki sen suosituksi. Tätä elokuvaa katsoessa moni asia tuntuu ennalta tutulta tähtien sodista, Avatarista, Star trekistä, Taisteluplaneetta Galacticasta etc. mutta loppujen lopuksi kun miettii joka ikinen tuttu kohtaus löytyy Burroughsin kirjoista, eli varastaja on ollut joku muu kuin tämä tarina. Stanton on tehnyt parhaansa alkuperäistarinan kanssa, mutta eihän hän voinut Burroughsin tarinaa uusiksi kirjoittaa vain sen takia että niin monet muut ovat siitä myöhemmin niin paljon kopsanneet.

      Hienoa että avaruusoopperan arkkityyppi ja alkuperäistarina nyt viimeinkin kuitenkin pääsi itse valkokankaalle.

    • Burroughs-fani

      Harmi etten muista tuota kirjasarjaa kovin hyvin, siitä on jo 40 vuotta aikaa kun luin sen, mutta pidin sitä parempana kuin Tarzan-kirjoja. Täytyypä katsoa tuo leffa.

    • O&Q

      Kyllä leffa kannattaa katsoa, kokonaisuutena hakkaa mennen tullen varsinkin aavikko-kohtauksissa muut alan leffat. E. R. Burroughs rulettaa.

    • Putsqu

      Tuli käytyä kattomassa tuo John Carter kun ilmaiseksi pääsi. Itselläni ei ollut mitään tietoa koko leffasta tai kirjasta, eli täysin ummikkona menin elokuvan katsomaan. Kyllä kannatti! Todella menevä seikkailu/scifi- elokuva. Parasta leffassa oli se, ettei se ottanut itseään liian vakavasti, vaan taistelusta toiseen mentiin vauhdikkaasti. Lopputaistelu oli mielestäni melko pliisu. Sen olisi voinut toteuttaa eeppisemmin. Elokuvassa oli kuitenkin paljon yllättäviä kohtauksia, kuten Carterin ja sen vihreän otuksen "kaksintaistelu" :D. Tuolla tavalla kaksintaistelut pitää ohjata!

    • Lorquas Ptomel

      Ou jee! Väriä ja toimintaa riitti. Olisi ehkä kestänyt vähän enemmänkin dialogia ja filosofointia (minun mielestäni), mutta ei ollut yhtään kohtausta, joka olisi alkanut haukotuttaa. Mahtavaa!

      Luonnollisesti elokuvassa on vähennetty reilusti alkuperäistä henkilögalleriaa, kuten nikkini kaima ja ehkä on hyvä, että Dejahin isä onkin nyt Tardos eikä ruotsinkielisissä teksteissä niin huvittava "äidin eskimokanootti". Dejah itse on varsinkin kasvoiltaan kuin suoraan alkuperäisestä J. Allen St. Johnin kuvituksesta.

      Luulen myös tunnistaneeni tuon "Talttumaton Tarzan" -kohtauksen, itse asiassa minusta siitä on jopa kaksi versiota kahdessa kohtauksessa.

      • O&Q

        Missä kohdassa, tai kohdissa tämä Talttumaton Tarzan- kohtaus?


      • Lorquas Ptomel
        O&Q kirjoitti:

        Missä kohdassa, tai kohdissa tämä Talttumaton Tarzan- kohtaus?

        Tajusin juuri, että viimeinen lauseeni on epäselvästi ilmaistu. Joten täsmennän:

        Mielestäni filmissä on kaksi eri kohtausta, jotka ovat selvästi Talttumaton Tarzan -kirjan peruja. Nimimerkki "fani-arviointi" tarkoittanee kohtausta, jossa Carter palaa sodasta Virginian-kotiinsa. Toinen TT-kohtaus mielestäni on tilanne, jossa Carter pelastuu ensimmäisessä kontaktissaan punaisten marsilaisten kanssa, joka noudattaa Tarzanin ja kumppaneiden Xujasta paon päätöskohtausta.

        Toivottavasti tästä oli apua.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      435
      3141
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      109
      2549
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      379
      2439
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      158
      2045
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1877
    6. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1287
    7. 168
      1280
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1186
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      72
      1121
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      977
    Aihe