Kihomatoja vai peräpukam(i)a?

huuuuups

Heips! Ajattelin nyt teiltä kysellä moisesta asiasta. Kysymys osuu ehkä hieman alueen aiheen ohi, koska kysymyksessä on melkein täysi-ikäinen eikä enää mikään pikkulapsi siis..

Mutta asiaan kuitenkin! Itselläni on pylly "kutissut" erittäin vähissä määrin ja erittäin vaihtelevasti pitkin päivää (yleensä en edes tee kutinalle mitään, annan olla vaan enkä rupea kaivelemaan) jo varmaan useamman vuoden verran (joinain päivinä vuodessa kutisee tietty vähän enemmänkin). En ole asiaan kiinnittänyt ennen viime viikkoa mitään huomioa, sen verran vähäistä se kutina/kirvely/kiristys on aina ollut. Kirkasta verta on usein tullut paperiin vessareissun yhteydessä. Ei mitenkään paljon, eikä kakassa kuitenkaan ole näkynyt verta. Istun paljon ja ummetusta on silloin tällöin, ylipainoinen en ole. Ja vanhemmillanikin on peräpukamia, vaikka en kyllä tiedä onko niillä perinnöllistä alttiutta.

Noin viikko sitten jostain kumman syystä tuli mieleeni kihomadot, ja sain paniikinomaisen kohtauksen siitä, mahtaako vaivassani olla kysymys pelkistä peräpukamista. Olen koko viikon pyyhkinyt takapuoltani erittäin usein paperilla, joka on varmasti ärsyttänyt sitä monin kerroin lisää. Viikon aikana olen tähystänyt pyllynreikääni peilistä valehtelmatta 200 kertaa eri vuorokaudenaikoina (myös nukkumaan mennessä) ja tutkinut alushousujani. Mitään selvästi kihomatoihin viittaavaa asiaa en ole huomannut: en ole esimerkiksi yöllä herätessäni tuntenut erityistä kutinaa, korkeintaan samanlaista "kireyttä" ja kirvelymäistä kutinaa kuin joskus päivisinkin tai sitten ei mitään. Sama juttu aamuisin, ei mitään erityistä. Kakassakaan ei ole näkynyt nyt viikon tiirailun aikana mitään madon näköistä, ainoastaan kerran jotain "säikeitä", jotka ei kyllä olleet valkoisia vaan ihan naamioituneita kakan sekaan ja näytti että se koko kakka koostui niistä. Viime kakassa näkyi pari piiienen pientä vaaleaa läiskää, eivätkä ne liikkuneet. Ne siis oli ehkä ihan puoli milliä kertaa puoli milliä kooltaan, kun eikös ne madot ole vähintään parin millin pituisia ja munat eivät näy ihmissilmällä?

Tämän raskaan kihomatoepäily -viikon aikana kutinaa on ollut eniten ehkä iltasella, joskus kuuden ja yhdeksän välillä. Olen ollut silloin vielä täysin hereillä ja tarkistanutkin pyllyä usein heti jos on kutittanut ja usein ihan muulloinkin. En tiedä syytä tähän ajankohtaan, mutta minulla on epäilys. Tähän aikaan päivästä hikoan ehkä eniten, en tiedä mistä syystä, mutta ainakin pylly tuntuu kaikista hikisimmältä aina silloin. Mahtaako hiki jotenkin ärsyttää peräpukamia? Tällä viikolla olen myös tuntenut enemmän erilaisia tuntemuksia reikäni ympärillä kuin koko elämäni aikana yhteensä, johtuen varmaan luulosairaudestani ja jatkuvasta karhealla paperilla pyyhkimisestä...

Tarkennusta vielä pitkään tarinaan. Tuntemukseni pyllyssä on tosiaan melko vaihtelevia, ei oikeastaan selvää kutinaa vaan pääosin pientä kirvelyä ja kireyttä. Ei kutia reiästä, vaan ihan reäin juurelta. Tämän viikon aikana ehkä myös hieman normaalia suuremmalta alueelta, ja veikkaan sen johtuvan jatkuvasta pyyhkimisestä. Olen erittäin kova reagoimaan kaikkeen stressiin pahoinvoinnilla, joten ruokahalunikin on vähentynyt viikon aikana. Minulla ei myöskään ole tuttavapiirissäni ketään ala-aste/päiväkoti-ikäistä, jolta kihomatotartunta voisi olla otollinen (en siis sano, etteikö niitä voisi olla muillakin kuin lapsilla).

Tässä pari päivää sitten kokeillessani reikääni, tunsin työntäessäni pienen, ehkä herneen kokoisen palluran. Ei ollut mikään kivikova, vaan sellanen hieman pehmeä. Peräaukon suulla taitaa olla myös jonkunlainen haavauma, mikä taitaa selittää sen kirvelyn ja kirkkaan veren paperissa kun pyyhkii. Kun peräaukkoa työntää ja katsoo peilillä niin se näyttää aika.. röpelöiseltä. Normaali tilassa peräaukosta ei roiku mitään, se kun on käsitykseni ainakin ulkoisista peräpukamista.

Nyt haluaisinkin tietää etenkin heidän (ja tietty muutkin, jotka asiasta ovat kuulleet saavat kommentoida!) kokemuksiaan, joilla kihomatoja ja/tai peräpukamia on ollut. Pistän loppuun kysymyksiä, joihin voi vastailla.

Jatkuu seuraavassa viestissä..

8

6943

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • huuuuups

      ..jatkoa..

      Kihomadoista:
      - Onko kihomadot näkyneet kakassa? Jos on, niin kuinka suurina about? Ihan selvästi erottuva vai onko pitänyt arvailla mikä se oikein on?
      - Onko kutinaa esiintynyt pitkin päivää vai vaan iltaisin/öisin? Vai ei ollenkaan? Onko kutina alkanut ennen sänkyyn menoa vai vasta silloin?
      - Oletko koskaan löytänyt kihomatoa esim. alushousuista tai vessapaperista pyyhkiessäsi?
      - Jos olet nähnyt kihomadon peräaukon suulla, kuinka helposti sen erotit? Oliko asia selvä heti vilkaisun jälkeen?
      - Millaista kutina oli, sellaista, että teki oikeasti mieli kutitella (kun itselläni ei ole tällaista oikein ollut)? Tuntuiko se kutina siltä, että siellä tosissaan luikertelee jotain?
      - Heräsitkö kutinaan yöllä (tätäkään minulla ei ole ollut)?

      Peräpukamista:
      - Minkälaisia tuntemuksia pyllyssä? Pelkkää kutinaa vai myös kirvelyä? Entä missä yhteydessä? Esim istuessa, kävellessä, hikoillessa..?
      - Mikä ero on ulkoisilla ja sisäisillä peräpukamilla, muu kuin että sisäiset ei varmaan näy peilillä katsoessa..?
      - Miltä ulkoiset peräpukamat sinulla ovat näyttäneet?
      - Onko vaiva ollut toisinaan parempi? Jopa niin, ettet ole tuntenut päiviin/viikkoihin mitään erityistä sillä alueella?

      Tässä nyt jotain mitä haluisin tietää, olisin erittäääääin kiitollinen jos jaksaisitte vastailla, niin voisin funtsia uudelleen onko kyseessä peräpukamat vai kihomadot vai sekä että. Muustakin aiheeseen liittyvästä voi kertoa! :)

      • orho30

        Moi!Itselläni on ollut jo vuosia peräpukama ,joka välillä ei haittaa elämää millään lailla ja taas toisinaan kun vatsa on tosi kovalla se alkaa vaivaamaan.Joskus on kipeä ja tulee vähän verta paperiin.Ja siitä sitten kun alkaa paranemaan alkaa kutina.Varsinkin jos on hikoillut tavallista enemmän.Mielestäni vaivasi kuulostaa peräpukamalta.Itselläni ei ole öisin kutinaa ollut vaan pitkin päivää.Lääkärin mukaan vaivaa ei tarvitse sen ihmeemmin hoitaa jos se ei sen enmpää elämää haittaa ,mutta apteekista löytyy rektaalivoidetta joka helpottaa oireita.Lapsellani on ollut kihomatoja ja mato selvästi luikerteli peräaukon lähellä ja kova kutina alkoi n.pari tuntia nukahtamisen jälkeen.Ja vatsa oli tosi löysällä.


      • Madot kokenut

        Vastaan koskien matoja. Itselläni ei ole matoja ollut mutta lapsellani on ollut usean kerran.

        -Kyllä madot näkyy kakassa ja nimen omaan siinä tuotoksen pinnalla, ei massan sisällä. Madot elää suolistossa, ei ulosteessa. Pieniähän se madot on mutta kyllä ne pitäis ihan silmämääräsesti erottaa.
        -Kutinaa on tietääkseni pääasiassa iltaisin, pahinmillaan varmaan noin tunti nukkumaanmenon jälkeen.
        -Pyllyä pyyhkiessä voi paperiin jäädä mukaan mato ja se ihan oikeasti liikkuu. Alushousuista en ole matoa löytänyt kertaakaan tarkankaan syynin jälkeen.
        -Lapseni ei niinkään valittanu kutinasta vaan tunteesta että pyllystä tulee jotain. Tosin nuo madot on niin kaposia ettei niiden liike käsittääkseni voi tuntua esim. iholla.


      • Anonyymi

        pyrvin ei tehoa niin hyvin matoihin koska se vain lamauttaa madot eikä tee mitään toukille ja munille...vermox taas tappaa madot sekä toukat sentakia on vermoxilla helpompi päästä madoista eroon. kihomadoilla ei ole mitään koukkuja tms.lapamadolla kylläkin. Vermox ilman reseptiä - https://euhealth24.com/fi/drug/vermox


      • Anonyymi

        pyrvin ei tehoa niin hyvin matoihin koska se vain lamauttaa madot eikä tee mitään toukille ja munille...vermox taas tappaa madot sekä toukat sentakia on vermoxilla helpompi päästä madoista eroon. kihomadoilla ei ole mitään koukkuja tms.lapamadolla kylläkin. Vermox ilman reseptiä - https://ibright.lv/vermoxfi.htm


    • huuuuups

      Kiitos paljon vastauksestasi! Itsekkin alan kallistumaan tuon peräpukaman puoleen, sillä kihomatojahti on jatkunut nyt jo kuukauden eikä mitään selvää merkkiä ole vastaan tullut. Ulosteessa näkyy välillä vähän jotain valkoista, muttei mitään liikkuvaa tai edes lankamaista. Takapuolesta löytynyt pari kertaa jotain piiiienen pientä (reilusti alta millin kokoista) hitua, varmaankin vessapaperia. Pari kertaa olen tehnyt myös tällaisen teippitestin, eikä siihenkään ole mitään jäänyt niin yöllä kuin ei päivälläkään. Yöllä sängyssä valveilla ollessani usein tarkkaillut näkyykö mitään, tulos nolla.

      Ehkä alan toipumaan tästä turhasta stressistä pikkuhiljaa..

    • hauskaa pääsiäistä

      no,molempiin saa avun apteekista ilman reseptiä että hoida ensin toisena ja sitten toisena vaivana,luulen kyllä peräpukamiksi...itselläni on ollut aikuisena myös kihomatoja ja ne huomaa kyllä ihan selvästi....ja ihan totta sen jälkeen kun vähänkin kutisee niin paniikki iskee että ei kai taas...ja vahtiminen alkaa :):)

    • Matopukama

      Selvät peräpukamat! En ole asiantuntija näissä jutuissa, mutta minulla on peräpukamat ja kihomadot on ollut vähän aikaa sitten ja madot vaan kutitti, ja pukamat ovat tommosia pehmeitä ja kiristäviä, ja paskalla käydessä papruun tulee kirkasta verta
      (Onhan molemmat kyllä yleisiä)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      111
      2453
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      255
      1115
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      86
      1064
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1004
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      991
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      11
      904
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      883
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      28
      861
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      40
      790
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      32
      759
    Aihe