Ovatko sekarotuiset koirat sairaita?!

Klover

Hei!

Olen 19-vuotias ja muutin puoli vuotta sitten omilleni pois vanhempieni luota. Asun nyt siis 58 neliön luhtitalokaksiossa. Asun kihlattuni kanssa. Vanhemmillani on aina ollut koiria (beagleja) niin kauan kuin muistan. Nyt asun kuitenkin siis omillani ja tuntuu niin tyhjältä ja "yksinäiseltä" ilman koiraa. Haluaisin meille jonkin pienen koiran, joka sopeutuisi meidän pieneen asuntoomme (:

Olen siis nyt koko aamun katsonut näitä pieniä koirarotuja (esim. kääpiösnautseri, cairnterrieri, mopsi, cavalier) ja huomasin, että pennut ovat todella kalliita. Ajattelin, että koira saisi maksaa korkeintaan 200e, koska olen kuitenkin opiskelija eikä rahaa ole ylenpalttisesti. Yritin myös etsiä tietoa roduille ominaisista sairauksista, koska eläinlääkärikulutkin ovat todella kalliit, joten koiran tulisi olla perusterve ilman pitkää listaa perinnöllisistä sairauksista.

Kääpiösnautseri olisi paras vaihtoehto, koska sillä ei ollut pitkää listaa perinnöllisistä sairauksista, kuten muilla roduilla oli. Haaveeni kaatuu kuitenkin tuohon hintaan, koska käppänöistä pyydettiin yli 1000 euroa eikä minulla ole varaa laittaa tämmöistä summaa koiraan tällä hetkellä.

Kysynkin siis sekarotuisten koirien omistajilta, että ovatko sekarotuiset koirat sairaampia, kuin puhdasrotuiset? Miksi puhdasrotuisista pyydetään 600-2000 euroa, mutta sekarotuisista alle 100 euroa? Todella epäilyttävää...

54

1145

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kikkelitonttu

      Ei ole.

    • Itsellä kaksi sekarotuista narttua ollut nyt 3 vuotta ja kumpikaan ei ole sairastanut mitään korvatulehdusta pahempaa.. Onhan sinulla kuitenkin varaa hoitaa koirasi kunnolla, koska mitä vaan äkillistä voi tapahtua johon voi mennä sen kääpiösnautserin pennun hinnan verran rahaa. Ja kyllähän sekarotuisetkin pitäisi rokottaa ja madottaa jne jne ja kyllähän ne nyt jotakin syökin.. Tosin pienillä ja jättiroduilla on eniten sairauksia jalostuksellisista syistä. Mutta voihan olla niinkin että kaikki menee parhain päin! Suosittelen kuitenkin ottamaan pentukoiran oli se sekarotuinen tai ei.. itse otin kaksi aikuisena ja niiden uudelleen koulutus on vaatinut monet hiki ja veripisarat ... Siltikään en vaihtaisi kullanmurujani mihinkään!
      Tsemppia etsintöihin ja ihania koiravuosia sinulle! :)

    • Miks ne olis sairaampia kuin puhdasrotuiset?
      Itellä ei oo seropii ,mutta kaverilla on 3 sekarotuista sakemanni mix koiraa ja kaikki on terveitä.

    • ntijojo

      Aloittajalle neuvoisin, että kannattaa toki aloittaa säästäminen! Ei tuon 1000euron säästämisessä kauaa mene, ja voittehan pyytää kaikki synttäri lahjatkin ystäviltä ja sukulaisilta rahana, joka menisi sitten koiratilille.

      Sitten on toki monia kodittomien eläinten yhdistyksiä, joista koiran saa halvemmalla, mutta koirat Voivat olla vaikeampia. Itse ostimme Espanjasta rescue-koiran suomalaisen yhdistyksen kautta, ja oli oikea lottovoittokoira! Aivan ihana ja terve sekarotuinen.

      Aiemmin mietimme esim ranskanbulldoggia, mutta nehän ovat todella sairaaksi jalostettuja. On suuri mahdollisuus, että ne sairastuvat vakavasti ainakin johonkin lukemattomista sairauksista, joille rotu on ns. altis.

      Sekarotuiset Saattavat olla siinä mielessä terveempiä, MUTTA ei sitä voi sanoa varmaksi. Kuten luonnekin, terveysasiatkin ovat vähän sattumankauppaa. Vaikka pentueen vanhemmatkin olisivat terveitä, oli sitten sekarotuisia tai rotuvalioita, voivat jotkin perinnölliset sairaudet ilmeentyä kauempaakin sukupuusta.

      Rotupennut maksavat. Niissä maksaa kasvattajan työ, hänellä menee siihen aikapaljon itselläänkin, että saa pennut maailmaan. Ranskanbulldogeilla esim on niin isot päät, ettei emo voi niitä synnyttää luonnollisesti, joten keisarinleikkaus on ainut vaihtoehto. Lääkärikulut nousussa. Astutus maksaa. Pentujen rokotus, sirutus, madotus maksaa.Ruokinta. Emon hoivaaminen. Ultrat. mitä lie. Ei ketään silti elätä itseään kasvatustyöllä.

      Älkää silti sortuko pimeisiin pentuihin! Niitä on netti pullollaan! Älkää hoppuilko!!

    • terveysseko

      on seropi, kroonikko. sydämen vajaatoiminta, kilpirauhasen vajaatoiminta. Iho-ongelmia ja vehnäallergia (sianliha. nauta, tomaatti, porkkanata, ties mitä) ruokana hypoallergeeniset kalliit sapuskat pelkkä kana ja lammas. tätä edellinen seropi menehtyi mahasyöpään, epäily, ei tutkittu (, sitä edellinen epilepisia/ aivokasvain. koirien ollessa noin 10-12 vuotiata.

    • Seropifani

      Luultavasti sen takia sekarotuisista pyydetään vähemmän, koska niitä ei esim. voi viedä oikein kunnon näyttelyihin. Mutta mun mielestä tosiasiassa ei voi kiistää onko ne teerveempiä kuin toiset. Eihän koirakirjoihin laiteta sekarotuisten sairauksia, koska niillä voi olla mitä tahansa

    • awbababf

      Sekarotuiset _EIVÄT_ ole sairaampia kuin "puhdas" rotuiset. Sekarotuiset ovat yleensä jopa terveempiä koska ne eivät ole niin sisäsiittoisia. (Tietenkään kahta ylijalostettua/sairasta koiraa risteyttämällä ei tietenkään saada tervettä sekarotuista).

      Puhdasrotuiset ovat kalliimpia koska koirien omistaminen meni joskus 1700-luvun jälkeen elitistien pelleilyksi, jolloin luultiin että puhdasrotuiset ovat jotenkin parempia.

      Puhdasrotuisten koirien etuihin voi kyllä mainita sen että niiden luonne on helpompi arvata jos koiran geeneissä on vain yhtä rotua.

    • pystishullu

      mulla on pystykorva seropi, ja pystykorvaiset koirat on terveimpiä koiria ihan todistetusti ja omani sain reilu 2 vuotiaana. oli lyhyen elämänsä aikana vaihtanu kotia 4 kertaa, joten siinä oli kouluttamista ku ei sitä kukaa jaksanu kouluttaa vaan annettiin aina toiselle, erittäin luuserimaista. mutta nykyään koirani on aivan ihastuttava, tulee toimeen kaikkien kanssa, turha haukkuminen on poissa, eroahdistukset poissa, hihnassa vetäminen poissa. rakastan koiraani aivan valtavasti. ollut terve, ei mitään. yhden kerran ollaan lääkärissä käyty ja vaibn rokotteet ottamassa :) tutustu pystykorviin jos alkais vaikka ne kiinnostaa, ehkä puhdasrotuinen suomenpystykorva haukkuisi paljon mut ei mun pystis seropi ainaka, sen saa kouluttamalla pois. niin ja maksoin koirastani 150e se on maksimi mulle :)

      • koirallinenkin

        Minulla taas on sellainen pystykorvainen seropi, jolla on todella paha, synnynnäinen rakennevika. On muuten ainoa koiristamme, jolla on kuunaan mitään sellaista ollut, ja ainoa monirotuisemmekin. Eli se siitä, koskaan ei voi olla varmuutta. Tiedän myös monia muita joiden pystykorvaisilla on sairauksia. Tällä seropillamme on muuten myöskin tapaturmia sattunut, joka johtuu päänmuodosta (silmät sellaisella sijainnilla, että ovat puhjenneet molemmat ihan normaalin koiran harrastuksissa). Ja valitettavasti riski samanlaisille tapaturmille on olemassa jatkossakin, sanoi lääkäri, itseasiassa, koska jokainen silmäoperaatio on vienyt näkökykyäkin, niin riski "Tikkuihin törmäämiseen" kasvaa vaan kerta kerralta. Nämä ovat asioita, joita ei pentua ottaessa tullut mieleenkään pelätä. En vaan tajunnut, kun koira kuitenkin aikalailla ulkoisesti muistuttaa perus suomen pystykorvaa.

        Mistä tahansa koirasta voi myöskin elintavoilla tehdä sairaan, tämä riski on paljon suurempi kuin se synnynnäinen ja geneettinen riski, kun katselee kaupungeissa ympärilleen. Liian vähän ja vääränlaista liikuntaa, vääränlaista ravintoa ja vääränlaista kohtelua, noilla saa koiran elämänlaatua ja ikää todella tehokkaasti alas. Toki tätä riskiä pystyy myös ihminen hallitsemaan, jos halua riittää. Mutta liian usein ei riitä.

        Jos minulta kysytään, onko seropien ja rotukoirien terveydessä eroja, sanoisin, että riippuu niin paljon sekä yksilöistä, että' rodusta. "Jalostuksen" riskit ovat olemassa myös sekarotuisilla, esimerkiksi yhden ainoa koiran tunnen, jonka silmä on kuopastaa pudonnut vääränlaisen kallonmuodon takia. Ja se on kyllä ihan seropi. Tiedän monta seropia, joilla on epilepsiaa, on rakennevikoja ym. On myös todella moniongelmaisia koirarotuja. Mutta on olemassa myöskin hyvin terveitä rotuja. Ja on olemassa hyvin terveitä monirotukoiria. On olemassa myöskin sellaisia terveystutkimuksia, joilla löydetään "vikoja", joita on hyvinkin voinut olla koirilla aina. Ja joilla ei ole merkitystä elämänlaadun kannalta. Sinällään siis, mitä enemmän tutkitaan ja kartoitetaan, sitä "sairaammiksi" muka rotukoirat muuttuvat. Monellako monirotukoiralla on teetetty missään elämänvaiheessa vaikkapa niitä geenitestauksia. Meillä ei ainakaan tulisi pieneen mieleenkään sellaisia teettää, kun ei ole jalostuskoira. Toisaalta tietoa on hyvä olla, joten jos jossakin vaiheessa joku koiramme on jalostuskäytössä, niin kaikki testit teetetään. Nykyään on muuten vielä sellainen ongelma, että kaikissa roduissa ei ole juurikaan kattavaa pevisaa. Moraaliton kasvattaja voi siis hyvin käyttää jalostukseen oikeasti epäterveeksi todettuakin koiraa, ilman että kukaan siitä saa tietoa. Tämä on valitettavan yleistä, eli "ei laiteta kennelliittoon", kun selviääkin, että lausunto ei ole sellainen, mikä haluttiin.

        Toisaalta, joissakin roduissa on myöskin ehkä parempi katsoa sormien läpi jotain harmittomia vikoja, jotta rodun geenistö ei kutistu liiaksi. Joissakin roduissa siis on valittava tavallaan kupan ja koleran välillä. Nykyinen ulkomuotoon perustuva jalostus on kuitenkin valitettavasti ehtinyt aiheuttaa jo tuhoja monille roduille. Ja erityisesti juuri niiden käyttöominaisuuksille, joka on todella surullista. Mutta suoraan sanottuna, esimerkiksi luonneongelmia esiintyy kyllä ihan samoissa määrin sekä rotukoirissa (joillakin roduilla valitettavasti todella liikaa), kuin monirotukoirissakin. Arasta koirastakin voi saada oikealla ohjauksella ihan hyvän koiran. Mutta se vaan vaatii sitten omistajaltaan paljon enemmän paneutumista.


    • Toisin päin..

      Asia on yleensä toisin päin..eli puhdasrotuiset ovat sairaampia kuin monirotuiset,mutta eivät AINA! :)

    • Minttu__78

      Meillä on kolme sekarotuista (noutajan näköisiä ja kokoisia ovat, luultavasti myös jotain muutakin rotua on.) Kaksi koirista on ollut terveenä koko elämän ajan, ei mitään sairauksia ollut (nyt yli 10v.) Ja yksi koirista on sairastanut sydänvaivoja ensimmäisen pentueen aikana, mutta tämä meni ohi ja lääkityksen sai jättää pois. Myös kohtutulehduksen sairasti tämä viimeisenä mainittu koira, mutta kohdunpoiston jälkeen on ollut terveenä ja hyvässä kunnossa. Omien kokemuksieni pohjalta seropit ovat terveempiä kuin puhdasrotuiset, verraten siis kavereiden puhdasrotuisiin.

    • mieti tarkkaan

      Kuules, näin yleensä ottaen, se koiran hankintahinta on monesti se pienin summa minkä joudut koirasta maksamaan. Ruuat, rokotukset ja madotukset maksavat jo jonkin verran, mutta oletko miettinyt onko sinulla rahaa hoitaa koirasi jos se sairastuu? Eläinlääkäriin menee helposti kerralla satojakin euroja, mitä moni koiran ostaja ei tule heti miettineeksi. Hyvä omakohtainen esimerkkini: Ostin sekarotuisen koiran 250e. En ostanut sekarotuista siksi että ei olisi ollut rahaa, olen vain aina pitänyt sekarotuisista. Koirani on nyt 1,5v ja hänen eläinlääkärikuluihin on menny jo yli 1000e. Onnekseni otin koiralleni vakuutuksen ja se onkin kattanut suurimman osan kuluista. Sitten taas toinen sekarotuiseni, 4,5v, ei ole elämänsä päivänä sairastanut yhtikäs mitään. Eläinlääkärissä on käytetty vain rokotuksilla.
      Sekarotuisen koiran ostaessa kannattaa huomioida se, että jos et tiedä vanhemmista/toisesta vanhemmasta mitään, saatta vanhemmat/toinen vanhempi olla hyvinkin sairas koira, ja näinollen myös perinnölliset sairaudet yms. periytyvät pennuille. Rekisteröidyn puhdasrotuisen hankkiessasi saat kuitenkin tietoosi vanhempien terveystiedot ja mahdolliset perinnölliset/"rotukohtaiset" sairaudet.

      Otatpa sitten sekarotuisen tai puhdasrotuisen, voit kummassakin tapauksessa saada terveen tai sairaan koiran, mutta sinun on jokatapauksessa varauduttava mahdollisiin eläinlääkärikuluihin. Nykyään koirilla on niin paljon kaikenlaisia sairrauksia, että on ihme, jos pääset koirasi elämän läpi ilman ainuttakaan eläinlääkärikäyntiä. Vakuutuksen ottamista suosittelen koiralle kuin koiralle.

    • 9+2

      Sekarotuiset ovat yleisesti ottaen terveempiä kuin rotukoirat, mutta VAIN jos molemmat vanhemmat ovat terveitä (tutkitusti)!!!

      Kahden sairaan keskenään eri rotuisen rotukoiran risteyttäminen keskenään ei tuota terveitä sekarotuisia jälkeläisiä!!

      Katso siis keneltä otat sekarotuisen ja mitä rotuja siinä on. Yleisesti ottaen sairaiden rotujen risteytykset keskenään tuottavat myös sairaita jälkeläisiä.

    • Näin

      Älä ota nyt koiraa, ehdit tehdä sen myöhemminkin. Sekarotuinen tai puhdas, yhtä arpomista se terveys on yhtäkaikki. Mutta kaikk sairaudet ei välttämättä ihan mahdottomia normikoiranpitoon tee. Mutta ota nyt rauhallisesti ja tutki asiaa tarkasti, mitä haluat, ja ennenmuuta miksi.

    • h7u65

      Súosittelen säästämään! 50-100e kuussa syrjään,niin on nopeasti rahat tienattu.. ja pentua voi joutua myös odottamaan pitkäänkin (ei olle sanottua ,että saat koiran heti siitä yhdistelmästä mistä haluat) ja tosiaan menee koiraan muitakin kuluja kuin ostohinta ;) tosin on myös mahdollista kysyä kasvattajalta koiraa sijoitukseen jolloin maksat vain puolet myyntihinnasta (tosin joudut antamaan koiran kasvattajalle 1 kerran jalostuskäyttöön).

    • Hei! Ostin vuonna 2007 sekaroituisen koiran erään lehden artikkelista: "Myydään terve rokotettu ja sirutettu 3v. sekarotuinen. Vanhemmat pärjänneet näyttelyissä. Myydään tilanpuutteen takia. Lapsiystävällinen." No soitin tyypille ja kysyin koirasta ja sen vanhemmista ja rokotuksista ja hinnasta. Hetken puhuttuamme pääsimme yhteisymmärrykseen hinnasta ja kaikesta. Hän halusi että hakisin koiran teollisuushallilta, mutta vaadin, että haen sen heiltä. No ongelmat alkoivat kun rupesin katselemää koiran vanhempia internetistä. Niitä ei löytynyt, toista ei ollut edes kennelliiton sivuilla, jossa sen piti olla. Hän sanoi, että ne eivät näy internetissä. Uskoin. Tuli koirani hakemisen päivä, olin ottanut 11-vuotiaan lapseni mukaan hakemaan koiraa. Kasvattajan pihalla oli pieni häkki, jossa oli kolme koiraa. Ainakin yksi liikaa. talossa haukkui ainakin yksi koira, ja pihalla oli meidän koiramme. Kaikki koirat ulvoivat ja räksyttivät. Ajattelin, että vaikka naapurit olivat monen metrien päässä melu varmaan kuuluu sinnekkin. Kasvattaja tuli ulos talostaan ja näytti meille pihalla hihnassa olevaa koiraa. Koira näytti pelottavalta, se murisi ja haukkui meille. Kasvattaja sanoi, että se haukkuu vain vieraille, mutta ei ikinä tekisi mitään kenellekkään. No teimme sopimuksen, että maksan tilille, ja otimme vain koiran mukaamme autoon. Sain käteeni vihon, jossa oli epämääräisiä rokutustietoja. Mutta missään ei ollut tietoa sirutuksesta. Kysyin siitä ennenkuin lähdimme ja hän sanoi unohtaneensa, että tätä koiraa ei ollut sirutettu. Hän sanoi antavansa alennusta. No kun lähdimme ajamaan koira oksensi autoomme hetken päästä. Siivosimme sen. No lapseni oli kait yrittänyt silittää koiraa ja se oli purrut häntä. Ajattelin silloin, että kauheaa. Kun koira oli kotona se oli levoton se pureskeli kaikkea. Kielsin sitä ja suihkutin vettä sen naamalle. Sitten se rupesi tärisemään, ja meni nurkkiin ja murisi. Huomasin varsin pian, että koiralla on ongelmia. Aloin kouluttaa sitä. Vein sitä koirakouluihin, jotkut toimiva ja jotkut eivät. Rahaa siinä meni. 3 Vuoden päästä koira alkoi kuntoutua ja aloin oppimaan koirista lisää. Sitten huomasin jotain kauheaa, koirani käveli oudosti ja se törmäili jatkuvasti seiniin. Vein sen eläinlääkäriin. Sain vastauksen,että koirallani on pahanlaatuinen nivelrikko, ja paljastui myös kasvain. Koira vietiin leikkaukseen ja kasvain otettiin pois ja koira tokeni. Nivelrikkoa hoidettiin paljon, mutta se pysyi. Huomasin että koirani kärsi kipua ja oli vaivainen. Ajattelin kysyä eläinlääkärilä mitä mieltä hän on lopettamisesta. Sain vastauksena, että se olisi koiran kannalta parempi. Mietin aluksi,että hoitoihin oli mennyt paljon rahaa, ja en ollut saanut mitään vastineeksi. Koiralla on ollut vain vaivoja ja yhteisiä hekiä on ollut vähän. Mutta hoitoihin menisi vielä paljon rahaa ja lääkkeisiin myös. Lokakuussa 2011 päätin lopettaa koirani tuskat ja päästää sen koirien taivaaseen. En kadu päätösäni yhtään ja olen iloinen hetkistä, joita vietin koirani kanssa. Sain jopa jotain rakkautta ja luottamusta koiraltani, alussa se ei totellut minua ja pelkäsi ja oli ahdistunut. Mutta se kuitenkin oppi luottaamaan minuun, ja se on minusta kaiken vaivan arvoista. Kiitos, Nipsu, opetit minulle paljon ja olen onnellinen niistä hetkistä joita koimme yhdessä, oli jokaisen sentin arvoinen, vaikka ymmärrän sen vasta nyt. Kiitos myös niille jotka auttoivat Nipsun koulutuksessa

      • En ikinä enää osta sekarotuista koiraa. Kaikki eivät ole sairaita, mutta katsokaa vanhemmat ovatko ne terveitä ja koko sukutaulu. Mutta jos kasvattaja ei suostu kertomaan vanhempia jätä koiran osto ja etsi jokin toinen, vaikka joutuisitkin maksamaan hiukan enemmän. Enemmän tulee menettämään rahaa, kun ostaa sairaan koiran. Vältät samalla pentutehtailua.

        Nykyään suosin itse koiran vanhempien terveystutkimuksia, ne kannattavat, ja niin saa hyvän koiran, josta on iloa moneksi vuodeksi!


    • kokemusta_on

      yleensä sekarotuiset pakkaavat olemaan terveempiä ja pitkä ikäisempiä kuin rotukoirat.

      • Koirasta haaveilia

        Juuri näin se vain on!


    • ....

      Sekarotuinen sairastaa siinä missä rotukoirakin

      Viime aikoina keskustelu rotukoirien ongelmista on ryöpsähtänyt suorastaan yli äyräidensä.Sitkeänä elää käsitys,että sekarotuiset ovat terveempiä kuin rotukoirat,joita vaivaavat kaikenlaiset perinnölliset & muut sairaudet.Usein ajatellaan,että kun rotukoiria erityisesti näyttelyitä varten jalostetaan,niistä tulee sairaita,heikkohermoisia & ties mitä.Mutta ovatko sekarotuiset oikeasti terveempiä kuin puhdasrotuiset?Vakuutustilastojen mukaan eivät.Kokeneet eläinlääkärit taas muistuttavat,että sairaita on sekä puhdasrotuisissa että sekarotuisissa koirissa.

      - On yksittäisiä rotuja,joilla on paljon ongelmia,mutta on myös erittäin paljon oikein terveitä rotuja,sanoo eläinlääkäri Juha Pärnänen,joka tekee paljon mm.koirien virallisia terveystarkastuksia,kuten lonkkakuvauksia & silmätarkastuksia.

      - Jos sekarotuisen koiran vanhemmilla on ollut terveysongelmia,tulee niitä jälkeläisiinkin.Ei rotujen sekoittaminen pelkästään pelasta ongelmilta.
      Samoilla linjoilla on eläinlääkäri Esa Eskelinen,jonka erikoisalana on ortopedia.Myös hän tekee paljon koirien lonkka - & kyynärnivelkuvauksia & leikkauksia.

      - Jos koira on kahden rodun sekoitus,nähdään usein lähtörotujen perinnöllisiä sairauksia.Jos risteytetään esimerkiksi rottweiler & raskas labradorinnoutaja,saadaan helposti ristisidevaurioita,pienillä roduilla taas polvilumpiovikoja.Rotukoirien perinnölliset sairaudet eivät häviä,vaikka pannaan rotuja sekaisin,huomauttaa Esa Eskelinen.
      Suomen koirakannasta valtaosa on puhdasrotuisia.Sekarotuisia käy eläinlääkärin vastaanotolla aivan samanlaisista syistä kuin rotukoiriakin.Myös niille tehdään lonkka - & kyynärnivelkuvauksia,silmätarkastuksia,sydämen kuunteluita & muita tutkimuksia.Sekarotuiset ovat samanlaisia perheenjäseniä kuin rotukoiratkin, & ihmiset ovat valmiita käyttämään rahaa niiden hoitoon.Monet haluavat tietää,onko koira terve & teettävät siksi tutkimuksia,mutta niitä ei tilastoida mihinkään kuten rotukoirien terveystarkastuksille tehdään.Sekarotuisilla esiintyy samanlaisia ongelmia kuin muillakin koirilla,kasvuhäiritöitä,ihottumia,allergioita jne.
      - Sekarotuisten ongelmat ovat siitä kiinni,millaiset geenit vanhemmilla on.Ei se ole autuaaksitekevää,että koira on monirotuinen,painottaa Juha Pärnänen.



      Kyseinen tekstin pätkä löytyy Koiramme-lehdestä joulukuu 2011 sivulta 16

      • seropi

        Meiän seropille jossa yli kymmentä rotua ei ole periytynyt mitään rotusairauksia nyt 6v eikä koskaan mitään ole ollut! Rotu koirat ovat keskimäärin alttiimpia sairauksille kuon seropit. Kaverieni rotukoirat taas sairastaneet kaikenlaita A-Ö


    • VodkaLan

      Koiramme -lehti on kennelliiton propagandalehti, joka tietenkin vääristelee asioita ja puhuu rotukoirien puolesta.
      Jos kennelliitto ei mainostaisi ja ylistäiis rotukoiria, kukaan ei ostaisi niitä ja pentueluvut, eli rekisteröintimaksujen määrä kennelliitolle, vähenisi huomattavasti ja kennelliittohan tunnetusti tykkää rahasta.
      Siksi ei kannata uskoa mitä kennelliitto sanoo, vaan lukea puolueettomien tahojen artikkeleita, voi olla vähän totuudenmukaisempia ne tutkimustulokset.

      • ....

        VodkaLan : Kennelliitto on julkaissut kyseisen jutun omassa lehdessään,mutta kyllä tuossa on ihan haastateltu 2 eri el.lääkäriä,jos et huomannut.Eli,eläinlääkärit Juha Pärnänen & Esa Eskelinen kertovat kokemuksiaan


      • VodkaLan
        .... kirjoitti:

        VodkaLan : Kennelliitto on julkaissut kyseisen jutun omassa lehdessään,mutta kyllä tuossa on ihan haastateltu 2 eri el.lääkäriä,jos et huomannut.Eli,eläinlääkärit Juha Pärnänen & Esa Eskelinen kertovat kokemuksiaan

        Nämä ko. eläinlääkärit ovat kennelliiton kanssa työskenteleviä, tietenkin kun raha tulee liitolta, nämä puhuu liiton pussiin.
        Cocacola yhtiö palkkaa tiedemiehiä kertomaan ettei kokis ole vaarallista hampaille, uskotko näitä väitteitä? ;)


    • Maiskis

      Meiltä löytyy kotoa hiukan yli vuoden vanha sekarotuinen narttu. Koiran hankintaa miettiessämme olimme erityisesti yhden tietyn rodun kannalla, mutta kyseinen rotu ei ehkä olisi paras mahdollinen ensikoiraksi. Lopulta päädyimme sekarotuiseen jossa on 1/4 kyseistä rotua. Yhteensä rotuja koirassa on kolme. Koiran vanhemmat olivat terveitä ja hyväluontoisia. "Odotimme" toki, että luonteessa eniten esille tulee rotu jota oli 2/4, mutta luulo ei ole tiedon väärti. Eniten läpi luonteessa puskevat juuri nämä kaksi muuta rotua, jotka ovatkin kovapäisiä ja oman arvonsa tuntevia. Koiramme on ollut haastava kouluttaa ja on sitä edelleen, mutta pääosin luonne neidolla on mitä mahtavin enkä ongelmista huolimatta koirasta luopuisi. Ja saampahan esimakua rodusta jonka tulevaisuudessa laumaani haluan ;)

      Täysin terveenäkään neiti ei ole pysynyt vaikka seropi onkin. Iho ongelmia on meillä ollut, ruoka allergiaksi epäilty, mutta lopullisesti aiheuttajaa ei löytynyt eikä nykyisellä ruokavaliolla ongelmaa ole.

      En lähde puhumaan seropien puolesta enkä niitä vastaan, mutta jos sellaisen ostamiseen päädyt, tutki koiran "sisältämiä rotuja", ovatko rotujen luonnemääritelmät, vietit jne sellaisia kuin koiralta toivot. Takuita ei kuitenkaan ole siitä, millainen koira lopulta on, mutta näin saat hieman osviittaa :)

      Ole myös tiukkana kasvattajan kanssa terveyteen liittyvistä asioista, madotukset jne!

    • lkashgh

      No ensinäkin, jos jostain on kysyntää niin hinnat luonnollisestikin nousee. Yks tyyppi ensin hilannu hintojaan korkeemmalle ja loput tehny sitten saman perässä. Ihan perus talousoppi kauraa, jonka mäkin jopa ymmärrän. Suomessakin niin monta pienten seurakoirien kenneliä että meinasitko että ne kaikki ois vaan jotain mätäpaiseita? Ja kyllä se vierailemalla kennelissä paikan päällä ja tutkimassa kenneleitten sivuja kertoo myös aika paljon kasvattajasta. Ja jos pentujen vanhemmilla on paljon meriittejä kuten näyttelyistä tai kokeista niin se luonnollisestikin sitten nostaa vielä pentujen hintaa. Jos haluat pienen seurakoiran saat kyllä maksaa siitä mansikoita.

      Ja mitä seropien terveyteen tulee niin koira jossa on useampaakin eri rotua ku vaan kahta on terveempi, koska sillä on laajempi geenipooli, mutta koira jossa on kahta rotua miksattu voi olla ihan yhtä sairas siinä missä joku rotukoirakin ja sillä voi sitten olla jotain rotukoirien sairauksia kun on saanut ne isänsä tai emonsa puolelta. Ja jos pennuttamiseen on käytetty kahta sairasta koiraa niin sillo ne pennutki kyllä on sairaita.

    • gefjun

      mun naapurissa asuu musta sekarotuinen 8v. uros terve ja energinen melko iso kooira. ei oo mitenkään ollu sairas 2 kertaa kissa vähä kiusannu :S

    • hnhju

      Seropit yhtä sairaita kuin rotukoiratkin. Riippuu tietysti rodusta ja roduista mitä sekoiteltu.

    • kaikki koirat ok

      mulla seropi,eli 16 täysin tervettä vuotta eipä edes korvatulehdusta ollu.Loahti vain eli halvaantui.nyt puhasrotuinen ja myöskin terve tosin nuori vielä.En osaa sanoo kummat on terveempiä mutta paljon on iäkkäämpiä seropeja kuin puhdasrotuisia.Seropit on myös hyviä koiria vaikka niitä niin usein mollataankin.

    • tiuku

      Oli pakko oasllistua keskusteluun. Minulla on nyt 4½ vuotias seropi eläinlääkärikuluihin menny lähemmäs 2000€. ja koira ei maksanut minulle otto hetkenä mitään. Koiralla on hermollinen vika ei tunne lainkaan kipua ja on koko ajan liikkeessä. Tällä hetkellä on kummassakin takajalassa luun sirpaleita irrallaan ja lääkäriltä tuli tieto että voi leikata. leikkaus maksais sen lähemmäs 1000€. Joten jätän välistä mennään niin pitkälle kun päästään ja sitten saa siirtyä koirien taivaaseen.

      • koirataivaeiolekaiki

        etkö voisi sukulaisilta ja kavereilta pyytää osallistumaan koiran leikkaukseen? Surullista ajatella että koira lopetetaan koska eläinlääkärikuluihin ei ole rahaa...


      • tiuku4
        koirataivaeiolekaiki kirjoitti:

        etkö voisi sukulaisilta ja kavereilta pyytää osallistumaan koiran leikkaukseen? Surullista ajatella että koira lopetetaan koska eläinlääkärikuluihin ei ole rahaa...

        leikkaus ei ole rahasta kiinni. Periaatteeni kuitenkin on että en ala leikkauttaan sairasta koiraa ja takeita ei onnistumiseta ole. koira on kuitenkin vain koira ei ihminen. Liian paljon näkee että ihmisten itsekkyyden takia pidetään koiraa kipu,sydän ja muilla lääkkeillä hengissä, koska sitä inhimillistetään. rakastan koiraani ja se on opettanut minulle paljon elämästä. Silti en leikkaus rumbaan ala.


    • Kaveri koira

      Aina riippuu koirasta, onko terveempi vai ei? Itsellä kakasi seropia. Toinen kohta viis vuotta ja toinen kuus kuukautta. Vanhempi ollut tosi terve. Ei ole tarvinnut kuin pakolliset rokotukset sekä maksoihan tuo nartun leikkauttaminen. Mutta ei muuta. Tosin olisi voinut käydä niin, että kahden rodun kaikki huonot puolet olisivat periytyneet. Minun ei ole edes koskaan tarvinnut lähteä ylimääräisille ulos käynneille, että siis vatsakin pysynyt hyvin kunnossa. Tosin katson tarkkaan mitä sille syötän. Pennusta ei voi vielä sanoa, mutta katsotaan. Toistaiseksi kaikki hyvin. Sisäsiisti kolmikuisesta ja ei ole kakannutkaan sisälle sen jälkeen kun tuli kuin pari kertaa. Saapui seitsenviikkoisena. Muista ennenkaikkea, että rahaa voi palaa ihan yhtälailla rotu kui sekarotuiseenkaan. Itse kyllä säästäisin ensin sen rotukoiran hinnan verran ja enemmänki. Semmonen toimintatonni pitäisi olla tarvittaessa tai ainakin saatavilla jos sattuu jotain. Esim. rokotuket ja kastraatio, sterilisaatio? Myös hammasjutut, esim purentavika tai halkeaa luuta syödessä. Näitä ei korvaa mikään vakuutus. Älä ota pientäkää seropia, jos et näe emää ja olosuhteita missä kasvanut. Niitäkin pieniä ilmaantuu vähän väliä nettiin myyntiin. Pistä seurantaan.Olen koirani rekisteröinyt ja siruttanut. Eli minulla on ne Kennel-liiton kanssa vaikka ovatkin sekarotuisia piskejä, mutta niin ihania. Jos jostain vaikka ilmaantuisi se kiva pikkunen, niin tartu kiinni. On kiva kun on kaveri.

    • @nskumus

      Sekarotuisilta koirilta jää usei pois sellaiset rotukohtaiset sairaudet, jotka on perittävä molemmilta vanhemmilta. Keskimäärin seropit ovatkin terveempiä kuin rotukoirat. Koskaan ei kuitenkaan voi mitään varmaksi sanoa. Kannattaa koiraa hankkiessa jokatapauksessa ottaa selvää koiran molemmista vanhemmista ja niiden mahdollisista sairauksista.

      • 6+12

        Olen samaa mieltä. Jos koira on ns. vahinkopentueesta tai muutoin vain kahden erirotuisen/ sekarotuisen aikaansaama, saattaa lopputulos olla ihan loistava yksilö.
        Mutta jos pentu on tehdastuotantoa eli siskot ja veljet sekä emot ja poikaset lisääntyvät ristiin rastiin niin tautigeenit vahvistuvat ja perimä heikkenee, voit saada todella sairaan eläimen.

        Kannattaa katsoa ettei vahingossakaan ota koiraa pentutehtaasta.


    • Jojo koira

      Ei! Meillä on virolainen löytökoira, se on sekarotunen ja ei olla jouduttu kertaakaa lääkärii sen kaa. Jos harkitset sekarotuisen ottamista niin käväse kattoo sivusto pelastetaan koirat ry, siellä on tuhansia kodittomia koiria. :)

    • vilkas rakas

      Maksoin 500 egee coccerin ja villakoiran sekoitteesta. Kannatti. Nuin luontevaa oppivaista ja tervettä koiraa ei saa jos ostaa nk. rotukoiran jonka isä ja äiti on samoista vanhemmista joka on tavallista eräillä kasvattajilla.

      Polvi silmä ja epämuodostumavikoja tai luonnevikoja ei näillä seropeilla ole niin usein kun näillä

      kennelliiton hyväksymillä ?? kasvattajan pennuilla. Miksi , mitä todellisuudessa seurataan kun ei mitään sanktioita tule kasvattajille ?

    • sekarotuinen

      Ei missään nimessä hinta on alhaisempi koska koiraa ei voi käyttää esim. näyttelyissä
      mutta jos meinaat ihan vaan koirakaveriksi sekarotuinen hauveli on hyvä vaitoehto!
      Sekarotuiset ovat usein miten terveempiä silla niille ei periydy rotu sairauksia esim lonkkavikoja..jne
      Naapurin koira (silkkiterrieri) söi 1 konvehdin ja meinasi kuolla suklaa myrkytykseen. Meidän hauveli (sekarotuinen) söi iloisesti 2 levyä eikä mitään oireita ilmaantunut.
      Sekarotuiset koirat ovat ihan yhtä ihania kuin rotukoiratkin!!!!

    • KÖYHÄ EMÄNTÄKÖ

      sEKAROTUINEN JOS ON TERVEISTÄ VANHEMMISTA RUOKITTU KANTAVANA HYVIN ROKOTETTU PENNUT JA TARK. EL. LÄÄKÄRILTÄ

      EI SAA ALLE 500 EGEE. TÄMÄ ON TOSIASIA.

    • honekko-love

      Itsekin otin ensimmäisen "oman" koiran opiskelijana tuolla mentaliteetilla, että en halua -kallista- rotukoiran pentua. Päädyin myös aikuiseen koiraan, sillä pennun sisäsiistiksi opettaminen on pitkä työ silloin, kun koulupäivät kestävät pääsääntöisesti yli kuusi tuntia.

      Koiran löysin Apulasta annetaan palstalta, oli parivuotias, kouluttamaton paimenkoirauros. Maksoin ainoastaan tuonnista bensakulut, jonkun 10 euroa.

      Ensimmäinen vuosi meni mukavasti kouluttaessa ja opettaessa tavoille, kuluina ainoastaan rokotusten uusiminen ja ruokakustannukset.

      Seuraavana vuonna koiralla puhkesi epilepsia. Taudin todentamiseen meni useampi eläinlääkärikäynti, sillä aluksi epäiltiin mm. suolitulehdusta, kasvainta ja vikaa haimassa. Rahaa paloi arviolta 700 euroa?

      Sen jälkeen lääkeet ja satunnaiset eläinlääkärikeikat pahojen kohtausten takia (tajuttomuus, oksentelu ja kouristukset)... Unettomia öitä tuli vietettyä useita kun yritettiin saada lääkitystä kohdilleen ja koiralla selvästi huono olla, ja omat rahat olivat todella, todella pahasti kortilla.

      Jouduin antamaan lopulta koiran pois, kahden vuoden yhteiselon jälkeen ja se sai elää elämänsä pari viimeistä vuotta maalla tallikoirana. Lopulta joutuivat lopettamaan, kun lääkkeet ei enään auttaneet vaan kohtauksia tuli jopa päivittäin.

      Kokemus opetti hyvin paljon siitä, miten lemmikkiin voi mennä rahaa niin paljon enemmän kuin aluksi laskee mielessään. Kaikkea ei vain voi ennustaa.

      Suosittelen kyllä harkitsemaan kahdesti ennen lemmikin ottoa, perustamaan vaikka säästötilin ja keräämään "hätävaran" jos ja kun sitten jotain käy, ettei joudu ihan tyhjän päälle laskujen kanssa.

      Tänä päivänä olen kyllä taas onnellinen koiranomistaja, ja tämän koiran pidän loppuun asti, nyt on talous kunnossa ja varauduttu siihen, ettei elämää voi suunnitella etukäteen. Sekarotuisella edelleen mennään, tästä tuli vaan maksettuakin pikku summa ;)

    • hauva-vauva

      Seropienhan katsotaan olevan monesti terveempiä kuin rotukoirien, koska rotukoirilla saattaa ilmetä rodulle tyypillisiä sekä perinnöllisiä sairauksia. Ja biologiaa lukeneet tietävätkin, että mitä monipuolisempi geeniperimä sitä pienempi on riski periytyville sairauksille, eli tämä on ns. selitys miksi seropit ovat yleisesti katsottuna terveempiä kuin rotukoirat.

      Mutta rotukoirissakin on tiettyjä "eroavaisuuksia". Esimerkiksi chow-chowt ovat erityisen sairausalttiita koiria, johtuen tiettyjen piirteiden ylijalostuksesta; polvet eivät taivu jne. Liika jalostaminen sitten johtaa tiettyjen sairauksien periytymiseen.
      Joillain rotukoirilla perinnöllisiä sairauksia ei ilmene lähes lainkaan. Vaikkapa welsh corgi on yksi tällainen rotu, vaikkakin pitkän selän takia selkävikoja saattaakin ilmetä. Myös pohjoismaalaisten suosiossa olevilla metsästysroduilla, kuten suomenajokoiralla, harmaalla norjanhirvikoiralla ja suomenpystykorvalla, ei esiinny lähes ollenkaan perinnöllisiä sairauksia.

      Mutta jokaisella koiralla, oli sitten seropi tai jotain rotua edustava, voi ilmetä sairauksia. Se on tietyllä tavalla "tuurista kiinni" saako sairaan koiran vaiko ei.

    • ---

      sekarotuiset on ihan yhtä sairaita ku rotukoiratki. jos astutat kaks erirotusta koiraa, joilla on vaikka d-lonkat, 2-polvet ja iso kasa sairauksia, siitä tulee sairas vaikka se on sekarotunen.

      ite en halua sekarotusta itelleni, koska haluun tietää että millanen koirasta tulee. mulle koirassa ei oo tärkeintä halpa hinta, mikä näyttää olevan lähes kaikkien sekarotusten ottajien syynä.

      • --- ei, ei,ja ei

        Edelliselle pieni kertaus periytyvyydestä: mikäli kaksi koiraa joilla on sama "virhe" eli vaikka nuo d-lonkat saavat jälkeläisiä, ei pennuilla automaattisesti ole lonkkavikaa. Vanhemmilla saattaa olla huonot lonkat eri syistä, joko ulkoisten tekijöiden aiheuttamina tai perittyinä. Vaikka olisikin perittyjä vikoja, voi niiden aihuttajat olla eri geeneissä (eri rodut, erilliset perinnölliset siraudet). Eli vaikka vika ilmenee samana, siis lonkkavikana, vian aiheuttajat eivät ole välttämättä samat.

        Ihan yhtä yksinkettaista kun kaksi tervettä koiraa voivat saada sairaita jälkeläisiä.


    • murr

      Jos haluat kilpailla koirallasi, edistää koirasi rodun terveyttä, viet tarkistuksiin ja näyttelyihin. Jos koira on hyvä rotunsa edustaja niin ollaan päästy tavoitteeseen..

      Kun sekarotuisen koiran "kasvattaja" sekoittelee sitten koiria terveys tietojen perusteella,,hänellä olisi kohta "uusi rotu"

      Aika usein kyllä sekoittaminen on vain ihmisen ylpeyttä, erikoisuuden tavoitteluya pönkittävän kuuloista, kun ne on niin erillaisen näköisiä ja kenelläkää ei ole samanlaista, halpa on jos ei sovi voi antaa pois kun ei siihen ole sijoitettu paljonkaan.

      ja mitä sitten joku haukkuu senkin "rodun" huonoksi ja pistää siihen taas jotain sekaan.

      nii pitäiskö sitten suomalaisen naida eskimo että päästäis diabeteksesta?

    • Koirallinen...

      rehellisesti:
      Eivät ole sairaita.

      Itse olen myös opiskelija, elän toimeentulotuella.
      Maksoin koirastani 450e, ensimmäisen viikon aikana ell. 200e.
      Rescue koira kyseessä.

      Koiran hankintaa mietin lähes 5 vuotta kunnes sellaisen hankin. olen 23v, yh-äiti.
      Mielestäni pitää olla varautunut koiran kuluihin, jos koiran hinta on se mikä aiheuttaa hankaluuksia niin pitäisi varmaan miettiä sitä hankintaa?
      Muista että koiran kuluja eivät ole pelkästään koira itse ja eläinlääkärikulut jotka voivat kerääntyä hyvin suuriksi.
      Koiraan menee: koiran ruoka. Et varmasti halua antaa koirallesi halvinta mahdollista merkkiä, sillä ne eivät aina sisällä kaikkia tarvittavia ravintoaineita - pitää miettiä, että jos hintaa on tiputettu niin missä siinä ruoassa on tingitty?
      Entä kaikki maailman koirankakka pussit yms?
      Mitä sitten jos koirasi astuu lasin päälle lenkillä? Tai alkaa ripuloimaan verta? syö vahingossa jotain? sitten rokotukset, sirutukset, madotukset jotka joudut maksamaan.
      Kulut voivat nousta tuhansiin euroihin! Jos sinulla ei ole varaa maksaa koirasta enempää kuin 200e, eikä säästöjä ole edes kirjan välissä parin tonnin verran tmv. niin en suosittele tätä ajankohtaa sinulle!

      Odota pari vuotta, kerää rahaa ja mieti asiaa vielä kunnolla, sitten voisit palata asiaan ja hankkia oikeasti sen koiran.

      Suunitelma pitää olla tapaturman tai muun vastaavan yllättävän menon varalle. Ilman sellaista suunitelmaa koirasi elämä voi päätyä lyhyeen.

    • Bull-Boxer

      Sekarotuisia on kovin paljon, laidasta laitaan. Sairaat vanhemmat eivät synnytä terveitä pentuja, poikkeus saattaa vahvistaa säännön. Itse sain mitä parhaan sekarotuisen piskin, eli Seropi:n. Isäkoiran tunsin jo ennestään, hieno ja terve tapaus. Äitikin mitä kiltein, mutta hänen juurista ei ollut tietoa juurikaan, paitsi tarhalla syntynyt sekarotuinen. Monesti vahinkopennut, kuten näiden em koirien, avaa geenejä. Itse en voi olla kuin iloinen ja tyytyväinen saamani koiraan. Sekarotuinen hinta on siksi halvempi, että sillä ei ole FCI (tms) luokitusta, eli näyttelyt ja muut kennel liiton jutut voi unohtaa, mikä minua ei ainakaan häiritse lainkaan, päinvastoin. Kaikki ystävieni sekarotuiset koirat ovat olleet kilttejä ja huomattavasti pitkäikäisempiä ja terveempiä, kuin perheeni näyttelykoirat(jotka voittanut Skandinavian alueella paljon). Koulutus vaikuttaa koiran käytökseen, ja on ikävä ollut huomata liian usein, että monet koiran ongelmat ovat syntyneet remmin toisessa päässä. Näyttelykoirat ovat usein liian jalostettuakin tarkoitukseensa, mikä tuo sairauksia mukana. Kaikki koirat vie rahaa. Ruoka, tarvikkeet, madotukset, rokotukset, on paljon rahaa vievää toimintaa, mihin on pakko varautua. Lisäksi sirutus, vuosittaiset lääkärikäynnit ja yllättävät lääkärikäynnit eivät tule halvaksi ja lähes aina koiran ostohinta on vain murto osa koiraan menevistä kuluista. Itse en varmaan ns. Rotukoiraa ole enään ottamassa, Seropit näyttäneet omat puolensa, mistä olen pitänyt. Älä ota koiraa minkä saat! Ota juuri sellainen koira minkä haluat, vaikka sen etsimiseen menisikin aikaa. Mielestäni sekarotuiset yleisellä tasolla terveempiä ja pitkäikäisempiä. Tämä vain oma mutu-tuntuma.. Kaikilla on mielipiteensä. Suotakoon se heille.

    • genetiikkaa

      Kannattaa tutustua periytyvyyssääntöihin, se ei ole mitään mutu-tietoa!
      Huonot ominaisuudet ja sairaudet periytyy siinä missä hyvätkin ominaisuudet.
      Jos kaksi eri rotua risteytetään, niin ei siihen pentuun tule pelkästään niitä hyviä ominaisuuksia! Se ei meinaa mennä jakeluun näköjään millään.

      • Soopelipoika

        Jepjep, mutta sekarotuisissa resessiiviset huonot ominaisuudet eivät pääse ilmenemään, mikäli toisella vanhemmalla ei ole samoja sairausgeenejä. Käytännössä koiran rodulla tai roduttomuudella ei ole mitään merkitystä - pääasia on että vanhemmat ovat terveitä tai jos ongelmia on, niin niiden pitää periytyä nimenomaan resessiivisesti eikä molemmilla saa olla samoja sairausgeenejä.

        Sekarotuisilla on epätodennäköisempää, että nämä resessiiviset ominaisuudet yhdistyvät, mutta toisaalta rotupeista tietää, mikäli vanhemmat ovat sairaita - ja silloin pentuja ei teetetä.


    • sekarakki

      kavaljeeri,mopsi....................ei varmaan terveimmästä päästä,mutta näitähän joidenkin mielestä pitää tehtailla .............

    • uj6

      Edellisiin kirjoituksiin lisään sen verran,että koska jalostukseen käytettäviltä rotukoirilta vaaditaan tietyt terveystulokset (ja kaikki jotka rodun terveyttä haluavat edistää kuvaavat koiransa vaikka ei jalostukseen menisikään),niin sairauksia ilmeneekin paljon enemmän juurikin tutkimusten takia.
      Kaikki viralliset terveystulokset ovat näkyvissä jalostusnetissä.Monesti myös rotuyhdistykset tekevät kyselyitä myös koiran yl.terveystilasta kuvaustulosten lisäksi (allergiat,tapaturmat ym.).
      Seropeilta ei tällaisia tutkimuksia vaadita eikä niitä juurikaan kuvata ellei jotain tapahdu mikä kuvauksen vaatii.. siltikään nämäkään tiedot eivät päädy julkiseen tietoon vaan jäävät vain omistajalle.Emme siis mitenkään pysty arvioimaan seropien yleistä terveydentilaa.
      Itse tiedän paljon niin sairaita kuin terveitä seropeja,niinkuin tiedän paljon sairaita ja terveitä rotupejakin.

      Itse olen elänyt niin "rikkinäisen" kuin täysin terveenkin rotunsa edustajan kanssa.
      Tällä "rikkinäisellä" rotunsa edustajalla oli mitä parhaimmat sukujuuret niin terveydellisesti kuin henkisesti.Silti jouduttiin lopettamaan 6vuoden iässä kun luusto ei kestänyt,oli myös allergioita ja muita ongemia.

      Toisella koiralla ei ollut maailman parhaat terveystulokset omaavat sukulaiset,mutta silti kuvattu erittäin terveeksi ja on ollut myös allergia vapaa.Luonteeltaankin mitä parhain.

      Mitä tästä opin? katson yhä edelleen sukutauluja ja terveystuloksia pentuja valittaessa,mutta enää en tuijota pelkkiä "A:n lonkkia"ym,vaan kokonaisuutta ja otan myös riskejä.
      Loppujen lopuksi on tuurista kiinni mitä sieltä tulee.Kaikkeen ei voi varautua,eikä vaikuttaa vaikka itse olenkin lähes neuroottinen pentu ajan liikunnan ja ruokinnan kanssa (tälläkin varmaan haluan puhdistaa omaa omaatuntoani sillä,että jos koiralle tulee luustollisia ongelmia,en ainakaan ole itse huonolla ruoalla tai väärällä liikunnalla itse pilannut koiraa).

      • -----

        Suurimmalta osalta roduista ei vaadita yhtään mitään terveystuloksia. Pevisaan kuuluu reilusti alle puolet roduista. Eikä se, että osalta rodun koirista tutkitaan 1-4 kohtaa kerro kovinkaan paljon rodun yleisestä terveydentilasta. Koirassa kun on paljon muutakin kuin lonkat, polvet, silmät tai kyynärät.

        Paljon kuvaustuloksia kattavampaa tietoa koirien terveydestä saa vakuutusyhtiöiden tilastoista. Sieltä löytyy tietoa myös sekarotuisten terveydestä.


    • j57k

      Mitä vakuutusyhtiöt kertovat? koira kuuluu joko 1,2 tai kolmos maksuluokkaan ja se 3 on pahin? eli kaikki 3 luokkaan kuuluvat rodut ovat sairaita?
      Eräs tuttavani kysyi mielenkiinnosta vakuutusyhtiöltä miksi hänen rotunsa kuuluu 3 maksuluokkaan.. onko todella niin paljon eläinlääkäri hoitoa vaativia sairauksia?
      Vastaus oli,että perinnöllisiä sairauksia rodulla toki melko paljon on,mutta suurin syy siihen,että rotu kuuluu 3 asteen maksuluokkaan on sen suuri TAPATURMA alttius.. eli suurin osa korvaus vaatimuksista tulee onnettomuuksien myötä (murtuma,venähdys,haavat tms).

      Myös oma rotuni kuuluu tuohon samaan 3 maksuluokkaan (on myös samaa rotua) ja edellisen kertomuksen perusteella olen usealta eläinlääkäriltä kysynyt onko rotu yleinen kävijä eläinlääkäreiden vastaanotolla.. ei kuulemma ollut sen yleisempi kuin muukaan rotu ja olivat myös samaa mieltä siitä,että suurin osa heillä käyvistä rodun edustajista (mukaanluettuna omani) ovat siellä yl.jonkun tapaturman/vahingon takia.. toisena tulee ruoka-aine allergiat.

      Monilta roduilta ei vaadita kuvauksia,mutta silti toisilta roduilta vaaditaan hyvinkin kattavat kuvaustulokset,kuten myös vaativat myös jonkun luonnetta mittaavan tuloksen (Luonnetesti,Mh,ZTP tms).Allergioista ym.kärsivien koirien jalostuskäyttöön ottaminen onkin sitten kasvattajan oman omantunnon varassa..

      • --------

        http://katariinamaki.com/artikkelit/agria.html

        Tuolta voit lukea, mitä esimerkiksi ruotsalaisen vakuutusyhtiö Agrian tilastoista löytyy.

        "Ruotsin Agrian tietokannassa on tällä hetkellä vuosittain 225.000 koiraa, 100.000 hevosta ja 250.000 kissaa. Eläinten sairaus- ja kuolinsyytiedot kertyvät vakuutusyhtiölle ilmoitetuista, omavastuusumman ylittävistä eläinlääkärikäynneistä sekä vakuutuksen lakkauttamisesta ja mahdollisesta korvaushakemuksesta eläimen kuoleman yhteydessä.

        Tietokannasta on tehty rotukohtaisia profiileja, joista on apua rodun terveystilanteen tutkimisessa. Profiili on saatavissa 80:lle Ruotsissa yleisimmälle rodulle, joista Agrian tilastot sisältävät kattavaa tietoa. Tietokantaa käytetään myös tutkimustarkoituksiin yhteistyössä Ruotsin maatalousyliopiston, Guelphin yliopiston sekä Ruotsin Kennelliiton välillä. Tällä hetkellä koiraprojekteja on käynnissä tai valmistunut kuolinsyistä, kohtutulehduksesta, sydänviasta, atopiasta, osteosarkoomasta ja nisäkasvaimista."


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8296
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2529
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2253
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1919
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1654
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1489
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1442
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1389
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe