LIHASREUMA!

KOSKEE...

Voisikko joku teistä jo. sairautta sairastavistakertoa millä oirein lihasreumaa lähdettiin tutkimaan? Ja kyselisin myös teiltä onko aina veriarvoissa muutoksia? -kiitos jo etukäteen :))

5

13130

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Fibromyalgia 30v

      Onko sinulla lihasreuma vai fibromyalgia? Jos on Fibromyalgia, niin veriarvoissa ei ole muutoksia. On todella kurja sairaus, sillä olen sairastanut sitä ainakin 30v ja ehkä enmmänkin. Sitä ei vaan silloin vielä tunnistettu. Pistä viestiä tänne, niin voin kertoa enemmän taudista ja kivuista ym. mitä fibromyalgiassa on. Voin kertoa miten se vaivaa ja miten sitä tutkitaan.

    • reumaliitto.

      Vaikka polymyalgia rheumatica on melko yleinen sairaus, ei sille ole varsinaista suomalaista nimeä. ”Poly” tarkoittaa monta tai useaa, ”myalgia” taas lihaskipua. Polymyalgia tarkoittaa siten tautia, jossa on lihaskipua monissa paikoissa. Kaksi kolmasosaa sairastuneista on naisia. Hyvin harvat ovat sairastuessaan alle 50-vuotiaita, suuri osa noin 70-vuotiaita. Pääoireet ovat lihaksissa ja verisuonissa. Taudin syytä ei tunneta, mutta virusinfektiot saattavat laukaista sen käyntiin.

      Oireet

      Oireet kehittyvät yleensä melko hitaasti viikkojen kuluessa. Kipua ja kankeutta alkaa ilmaantua erityisesti niskan, hartioiden, lantion ja reisien lihaksiin. Lihakset tuntuvat aroilta liikuteltaessa ja kosketeltaessa. Myös nivelten arkuutta on, yleisimmin olkapäissä ja lonkissa, mutta nivelten turvotuksia havaitaan harvoin. Vuoteesta nousu voi aamuisin olla vaikeaa lihas- ja nivelkipujen takia. Lisäksi on väsymystä ja lievää kuumeilua. Tulehduksen merkkinä veren lasko voi kohota hyvin korkeaksi (jopa yli 100 mm/h). Myös CRP on veressä koholla. Aiemmin virkeä ja hyväkuntoinen potilas tuntee itsensä hyvin sairaaksi.

      Joskus polymyalgiaan liittyy valtimon tulehdus. Tunnusomaisena pidetään ohimovaltimon tulehdusta, joka aiheuttaa toispuoleista päänsärkyä tai kipua poskissa esimerkiksi ruokaa pureskeltaessa. Turvonnut valtimo voi joskus näkyä ohimon seudussa aristavana juosteena tai valtimon normaali pulssi voi hävitä. Ohimovaltimon tulehdus (temporaaliarteriitti) on tärkeää todeta, koska siitä menee haara silmänpohjaan. Tämän valtimonhaaran tukos voi johtaa pysyväänkin näön menetykseen ilman hoitoa.

      Toteaminen

      Diagnoosi perustuu potilaan ikään, kipuoireisiin, yleiskunnon alenemiseen ja kohonneeseen laskoon. Koska iäkkäillä ihmisillä voi olla muita samankaltaisia oireita aiheuttavia tauteja, on ehkä tarpeen tehdä lisätutkimuksia. Jos valtimontulehdusta epäillään, on potilas lähetettävä heti keskussairaalaan, jossa valtimosta otetaan näyte.

      Hoito

      Hoitona käytetään kortisonivalmisteita, jotka ovat hyvin tehokkaita. Ellei jo melko pieni kortisoniannos tehoa oireisiin, voi olla jopa aihetta epäillä diagnoosia vääräksi. Hoito kestää ainakin vuoden ajan, usein pitempään. Oireita ja veriarvoja seuraten kortisoniannosta vähennetään hyvin hitaasti. Joskus joudutaan kortisonin lisäksi käyttämään muitakin reumalääkkeitä, esimerkiksi metotreksaattia. Ohimovaltimon tulehdus hoidetaan yleensä sairaalassa suurin kortisoniannoksin sokeutumisen estämiseksi.

      Ennuste

      Polymyalgian ennuste on yleensä hyvä. Asianmukaisella hoidolla lähes kaikkien sairastuneiden terveys palautuu muutaman vuoden kuluessa ennalleen.

      • mirre114

        minulla on polymyalgia,käytän kortisonia prednisolon alternova 12,5mg pätvässä.
        minulla on huimausta ja hiukan tunnottomuutta kasvojen vasemmalla puolella,myös jalkapohjissa ja oikean jalan varpaissa.vapinaa käsissä.
        onko nämä sivuvaikutuksia.olen käyttänyt kortisonia noin 9 kuukautta ensin oli 15 mg,sitten se on vaihdellut.
        kysyn vielä,että onko kylmähoito parempi kuin lämmin.koska lämpösestä en voi hyvin.käyn voimistelussa ja kävelen noin tunnin joka päivä.
        terveisin:marja-leena


    • Lihassreuma selviää lääkärin tutkimuksella ja oirekyselyllä sekä verikokeesta joka näyttää korkeat tulehdusarvot.
      Oireena molempien reisien lihaskivut ja olkavarsien kipu molemmin puolin symmetrisesti, lihasten jäykistyminen levossa ja vaikeus nousta jäykistyneenä sängystä, lihasten jäykistyminen istuessa ja vaikea + kivulias ylös nouseminen ja liikkumisen hidastuminen.

    • Anonyymi

      Mahtaneekohan tähän melko harvinaiseen sairauteen liittyä mahdollisesti myös jänteiden pidempiaikainen tulehdus?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      134
      3619
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      110
      1419
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      271
      1330
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      69
      1249
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      17
      1144
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1081
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      45
      1038
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      1029
    9. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1026
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      53
      938
    Aihe