Lota lota = made eli matikka kotoisammin

Kuinkas teillä kalaa syöty tänä talvena? Höh taas....huomasin, miten epäjohdonmukaisia lauseita teen, kuten tuokin kuinkas. No siis, millä mitalla olette syöneet kalaa...voi perh...ei meinaa onnistuu alotus ollenkaan !!! Yks yritys vielä...oletteko vai ette syöneet kalaa?

Sainpa ihka tuoreen mateen tänään, taitaa olla pilkillä narrattu, en muistanut tuojalta kysyä. Ite en ole juuri koskaan talvikalastanut, kesälläkin yleensä vain soutajana ja huopaajana verkkokalastuksessa.

Suht. hyvin sujui minultakin se niinsanottu nahkan tuppeen veto, ei se loppujen lopuksi vaikeeta, jos niksit tietää. Huomenissa onkin sitten ensimmäinen matikkakeitto tiedossa tälle vuodelle.

17

166

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kalast tykätää

      Lohhee uon jo melekeinpä jo kyllästynnä, torille on mänty ja sieltä kuhhaa,ahventa ja silakoita on ostettu ja halulla syöty. Kunha kevät tullee poika pittee miun kalassa, tuop haukee ja kevväällä kuhhaaki. Näi ollaa meill kalas pysytty.

    • No, täälläkin Hervannan kaupoissa oikeestaan hyvin vaatimatonta on kalan tarjonta. Lohi on aika edullista, mutten ennää muuten oikein tykkää kuin kraavattuna, siihen en näköjään koskaan kyllästy.
      Haukee on ollu sopivasti, ja täytyy myöntää, että enemmän pidän hauesta kuin kuhasta, joka on jostain syystä mielestäin yliarvostettu kala.

    • lento.kala

      Graavisuolattua lohta on ollut usein leivän päällä. En pidä lohesta keitettynä enkä paistettuna.
      Nyt vain monesti jo päässyt vanhenemaan, joten nyt pidämme väliaikaa lohesta.

    • Pyrin syömään kalaa 2-3 kertaa viikossa. Madekeitto on niitä parhaimmasta päästä. Nyt vaan kun olen vähäkalorisella dietillä, en voinut tehdä oikein herkku matikkaa!
      Vielä on annospusseissa pari ateriaa pakasteessa, laitan piparjuuri tai munakastikkeessa. Voita ei yhtään nyt :D Ihmeen hyvää se on silti ja vahvan makuista. Siikaa paistoin sunnuntaina ja vielä on pala jääkaapissa huomiseen.

      Kyllä hauki hyvä kala on, monet olen virvelillä saanut aikanani, ilo se on pannulla voissa paistaa. Hyvä kalahyytelökin siitä tulee. kun kirkastaa liemen, ihan saa juhlaruokaa, joka kuuman perunan kanssa sulaa lautasella.
      Paistettu lohi ja siikakin kasvatettuna on liian rasvaista minusta, ei ne luonnossa noin rasvaa sisällä. Vähän se etoo, paitsi tosiaan graavina tillin ja sitruunapippurin kanssa reippaasti:D

    • i_a'*

      Kalaa ja erikoisesti mateita on tullut koko talven ystävienkin tarpeiksi. Pari rysää on ollut pyynnissä. Nyt otin moiset pois kun pakastimeen on kertynyt madetta, ahventa ja siikaa jopa yli oman tarpeen. Mateen kutuhan meni jo mutta tuota "kaviaaria" on pakkasessa paljon. Nytkin jääkaapissa on eilistä kermaista madekeittoa odottelemassa nauttijaansa.

      Parin kuukauden päästähän alkaa veneenkin mieli tehdä vesille verkkopyyntiin....

      • susm.

        Ai-ai, nam, tykkään mädistä, mutta kutuaika on kai jo ohi,
        Muistatteko te aikoinaan Venäjällä kävijät, miten runsaasti oli herkkuja ruokapöydässä, kaviaariakin sai ottaa ylinkyllin.

        mitenkähän lie tämän kevään jäätilanne, kun kalastajalla(ni) on verkot olleet taas jään alla, erityisesti kuhaa ja haukea kalastavat. Reippaita poikia, 65v. !!!


    • L - L

      Monikäyttöinen made.

      Kookkaamman mateen paksun pään paistan pannulla.
      Fileiden ohuemmat päät suolaan.
      Lopuista teen keiton.

      Kotimaisesta kalasta ainoastaan silakka sopii meidän perhebudjettiimme.
      Joskus muikku.
      Halpislohen kanssa olen varovainen. Ei ole aina ollut mikään miellyttävä elämys.

    • naapurin täti

      Enpä ole syönyt madetta vuosikymmeniin, minun suuri herkku oli mieheni inhokki.
      Muistan kuin nuorikkona yllätin hänet mademuhennoksella, joka oli minun varsinainen bravuuri keittiössä ja hän vuorostaan yllätti minut kertomalla, että ei syö madetta. Sitä kalaa ei sitten meidän ruokapöydässä enää nähty.

      Mieheni ei muuten siihen aikaan syönyt myöskään salaattia, kanaa, kalkkunaa, maksaa tai lammasta.

      • Hyvää vai huonoa?

        Muistattehan kuinka hallin lihakauppias yritti tyrkyttää sian kieltä hienolle rouvalle.

        Hyi, vastasi rouva, minä en syö sellaista joka on ollut jonkun suussa, otan mieluummin kilon kananmunia!


      • Ruuneperi kirjoitti:

        Hyvää vai huonoa?

        Muistattehan kuinka hallin lihakauppias yritti tyrkyttää sian kieltä hienolle rouvalle.

        Hyi, vastasi rouva, minä en syö sellaista joka on ollut jonkun suussa, otan mieluummin kilon kananmunia!

        No olihan vitsi, jota en ollut kuullut:D Kieli on muuten herkkua, harvoin vain sitä tulee herkuteltua. Naudan isokokoinen kieli keitettynä ja viipaloituna vadille, ihanan vaalean kastikkeen peitossa, kuoriperunan kanssa, jokunen suolakurkku kylkiäisenä, ah,...vesi kielellä ajattelen!


    • Kallavesj
    • Ramoona*

      Olette varmaan lukeneet Veikko Huovisen kirjan Matikanopettaja, jonka kansikuvassa mies sulaveden reunalla jäällä opettaa madetta pienosiliitutaulu edessään.
      Olen oppinut mateen nylkemäänkin, mutta eipä minullekaan kukaan niitä avantotuoreina tuo. Kerran helmikuussa täytyy äidin ohjeella keitettyä matikkasoppaa saada, tosin maksan jätän pois. Kalakeiton pinnalle hän laittoi usein voilla paksusti sivellyn ruislimppuviipaleen .

      Nyt on uutta suomalaisissa ruokasuosituksissa Itämeren ruokavalio Välimeren ruokavalion vastineena. Sen perustana on runsas kotimaisten kasvisten, juuresten, marjojen ja hedelmien käyttö. Tutun ruokakolmien seuraava kerros on täysjyvävilja, varsinkin ruis, perunatkin on siirretty tähän ryhmään. Kalaa suositellaan 2-3 kertaa viikossa, vaihdellen isoja ja pieniä, rasvaisia ja vähärasvaisia. Lihaa, juustoa ja munia vähän, rasvattomia maitotuotteita reilusti ,sokeria ja makkaroita aivan minimissä. Itä-Suomen yliopistossa tuota tutkimusta tehdään, samalla tutkitaan, miten tällainen ruokavalio vaikuttaa, vaikka ei laihduttaisikaan. Hyvin tutultahan tuo näyttää ! Jo lasuudessa syötiin meillä paljon kalaa, järven rannalla kun asuttiin.

      Harmi, ettei kaupoista saa juuri villisiikaa ja -lohta. Norjalainen tuettu kassilohi maksaa vain 5-7 euroa kilo, ja syöhän sitäkin.Kassisiian koostumus on huonompi, kovin on rasvaista ja hötömpää, ei oikein graavaus onnistu. Keväin kesin syksyin kalastetaan vähän itsekin, mutta paljolti ollaan kalakaupan varassa.

      Voitaisiin tietysti ottaa taannoinen Jopelin muistutus : "syö särkee, se kasvattaa järkee" ihan kirjaimellisesti, alkaa jalostaa ns. roskakaloja käyttöön. Olen huomannut, että Suomessa asuvat vietnamilaiset huolivat särjetkin onkipaikoilla.

    • *Kukkahame*

      Made on tämän ajan kala, kunpa joku noista muutamista pilkkijöistä muistaisi minua mateen verran, olisi se paljon muistettu.
      Soppana tykkään mateesta eniten, ja maksa sekä mäti mukaan oi kun tulee nälkä tässä kirjoittaessa.
      Se on välipalan aika nyt!

      • Nikki.katosi!

        Meillä syödään kalaa vähintään kerran viikossa.
        Suurinta herkkua ovat silakkapihvit, mutta kyllä paistettu lohikin jo pelkästään ajatuksena tuo veden kielelle, ja tietysti ikioman keittiömestarin graavaama lohi on ihan omaa luokkaansa.

        Hyvää ruokiahalua kaikille!


      • itpeser
        Nikki.katosi! kirjoitti:

        Meillä syödään kalaa vähintään kerran viikossa.
        Suurinta herkkua ovat silakkapihvit, mutta kyllä paistettu lohikin jo pelkästään ajatuksena tuo veden kielelle, ja tietysti ikioman keittiömestarin graavaama lohi on ihan omaa luokkaansa.

        Hyvää ruokiahalua kaikille!

        Nyt kalaa pitäskin syödä, niinkauan
        kun niitä saa ilman reseptiä!
        http://www.iltalehti.fi/uutiset/201202110044014_uu.shtml


      • Sinulla pitäisi *Kukkahame* olla yhteyksiä seudun verkkokalastajiin. Kalakauppiaat saattaisivat vihjata mistä sellainen löytyy.
        Sitten tilaat vaan sopivankokoisen 'rommimateen'...täällä päin mätikalaa nimitetetään tollee. Kun kalalta on elävänä laskettu veri pois, se on maukkaampi.

        Ennen vanhaan Ylä-Savossa madetta ei nyljetty vaan kaavittiin eri tavoin limattomaksi. Samoilla linjoilla nää TV-mestarikokit.


    • lento.kala

      Aihetta sivuten, aina on huvittanut saukon tieteellinen nimi Lutra lutra.
      Sehän onkin oikea lutraaja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kerro kiva muisto

      Kaivatustasi
      Ikävä
      94
      1783
    2. Sinkkujen kommentti järkyttävään raiskaukseen

      Mikä on kommenttisi tähän järkyttävään raiskaukseen? https://www.is.fi/uutiset/art-2000011204617.html Malmin kohuttu sa
      Sinkut
      359
      1196
    3. Susanna Laine, 43, pohtii tätä muutosta itsessään iän karttuessa: "En tiedä, onko se vähän ikäjuttu"

      Susanna Laine on kyllä nainen paikallaan Farmi-juontajana ja myös Tähdet, tähdet -juontajana, eikös vaan! Lue Susanna
      Suomalaiset julkkikset
      18
      1188
    4. Mikä on horoskooppisi?

      Entä tiedätkö kaivattusi?
      Ikävä
      96
      1058
    5. Onks se väärin jos

      Tutustuttaisiin edes vähän enemmän?
      Ikävä
      63
      848
    6. Vanhemmalle naiselle

      Kirjoitan tällä vanhalla otsikolla vaikka se joku toinen anonyymi naisen kaipaaja innostuukin tästä ja käyttää taas sam
      Ikävä
      36
      821
    7. Hyvää yötä

      Söpöstelen kaivattuni kanssa haaveissani. Halaan tyynyä ja leikin että hän on tässä ihan kiinni. *olet ajatuksissani
      Tunteet
      6
      774
    8. Lapuan liike nyt! rähinöimässä Tampereella

      Avoimen rasistisen ja fasistisen sinimustan liikkeen poprukat riehuvat Tampereella parasta aikaa.
      Maailman menoa
      141
      723
    9. Mitä meidän välillä

      Tulee tapahtumaan? Sinusta paljon kiinni
      Ikävä
      46
      716
    10. En vaan ymmärrä

      Sinulla on hyvä puoliso, perhe, periaatteessa kaikki palikat kohdillaan. En ymmärrä, miksi haluat vaarantaa sen. Minulla
      Ikävä
      42
      690
    Aihe