Epilepsia ja raskaus

hulluko

Takana alkaa olemaan 17-vuotta epilepsian kanssa elämistä, joka aiheuttaa poissaolokohtauksia keskimäärin 9 kohtausta kuukaudessa. Koko apteekin hyllyt on syöty läpi lääkkeistä, leikkaus mahdollisuus katsottu läpi ja vagushermostimulaattori asennettu josta ei tosin ollut mitään hyötyä.
Nyt kuitenkin puolison kanssa pitkään haaveena ollut perheenlisäys ja asiasta on keskusteltu neurologin kanssa joka antoi asialle puoltavan kannan ja määräsi foolihappo reseptin. Mieltä kovasti kuitenkin "kovan" kohtausmäärän vaikutus sikiöön ja mietin olisiko jopa parempi jättää koko haave.
Onko kenelläkään ollut useita kohtauksia raskauden aikana ja oliko tällä vaikutusta syntyneeseen lapseen?

9

1129

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nina-

      8En tiedä noista kohtauksista, mutta tutullani on epilepsia, ja hän sai aivan terveen tyttölapsen muutama vuosi sitten (Mikä tietysti on normaalia) . Mutta tosiaan, kuten sanoin, en tiedä oliko hänellä kohtauksia raskauden aikana. Sinulle toivotan onnea ja toivon että saatte vielä joku päivä perheenlisäystä :)

    • Mulla ei ole kyllä kokemusta tuosta. Olin ollut jo tovin kohtaukseton kun aloin odottamaan esikoistani. Olen jostain lukenut, että joillain on epilepsia saattanut "parantua" tai ainakin lieventyä raskausaikana... Liekö hormonit vai mikä? Aivan varmasti jollain tasolla raskaus vaikuttaa epilepsiaan. Monillahan saattaa pms tai menkkojenkin aikaan olla ihan eri tavalla kohtauksia?

      Kannattaisi varmaan neurologilta kysyä tuosta, että miten ne vaikuttavat vauvaan? Itse kuvittelisin, että esim poissaolokohtauksilla nyt ei niin merkitystä ole, sillä ne ovat kuitenkin vain sinun aivoissasi tapahtuvaa myrskyä? Kouristellessahan saattaa sitten kaatua vatsalleen, tai tietty jos on hetken aikaa vailla happea, ja kouristukset saattaa varmaan aiheuttaa kohdunsuulle jotain, tai supistuksia ym ym ym. .... Siis näin ihan maalaisjärjellä voisin kuvitella, en ole lääkäri.

      Itse läpikäynyt 2 raskautta, ja kummatkin TAYSin neuron seurannan alla. Lääkepitoisuuksia testattiin, ja kävin neurolla alkuraskauden aikana, sekä keskivaiheilla uudestaan muistaakseni... Myös ultrat tehtiin TAYSissa, ja myös kummassakin raskaudessa rv 30 ylimääräinen rakenneultra, jolla varmisteltiin vielä, ettei näy mitään poikkeamia, halkioita tms. Eli itse ainakin koen saaneeni oikein hyvää hoitoa ja tunsin olevani "turvallisissa käsissä"....

      Minä kyllä voisin sanoa, että SIITÄ VAAN. Lapset ovat aivan ihana lahja. Ja tukea saat niin neuvolasta kuin neuroltakin.

    • vagutarve

      Oli hyvä, että mainitsit vagushermostimulaattorin tarpeettomuuden. Se olisi ollut minullakin tarpeeton, koska epilepsian häiriöpesäkettä ei ole.

    • ookoo

      Omat neurologini sekä äitiyspoliklinikan erikoislääkäärit ovat kertoneet, että poissaolokohtaukset eivät haittaa. Iso kohtaus, joka aiheuttaa hapenpuutteen voi olla haitallinen. Olen raskausviikolla 26 ja poissaolokohtauksia takana useita. Myös niinkin rajuja, että virtsat ovat tulleet alle. Vauva voi kuitenkin hyvin rakenneultrien mukaan. Ja kovasti se tuntuu liikkuvan niin tiedän joka päivä hänen olevan elossa :)

      • suunnitelmissa jo

        Onko poissaolokohtauksesi sekuntien pituisia vai minuutteja kestäviä?


      • perttsu

        entäs sitten kun lapsi on syntynyt, ja sinä häntä hoidat poissaolokohtauksinesi? Kysyn, vaikken kovin paljon sympatiaa kysymykselläni herätäkään.


      • hulluko1
        suunnitelmissa jo kirjoitti:

        Onko poissaolokohtauksesi sekuntien pituisia vai minuutteja kestäviä?

        Vastaan näin pari vuotta myöhemmin. Pystyn hoitamaan lapsen oli kohtaus tai ei.
        Stimulaattori on tällä viikolla poistettu ja nyt käynnissä on toinen kirurginen selvitys jos ehkä vielä kuitenkin saataisiin pää leikattua. Lapsikin syntyi terveenä eikä lastenneurologit löydä ainakaan vielä hänestä mitään vikaa.


    • mervi7

      minulla 23v. epilepsia,2007 laitettiin vagushermostimulaattori.kohtauksia tulee enää 3 max ennen 6 kk.yritetään lasta eikä lääkäri oo laittanu vastaan.syön foolihappoa ja muitakin vitamiineja.

    • hullu1

      Olen tehtyihin valintoihin erittäin tyytyväinen. Lapsi oli terve ja tämän hoidossakaan ei ole ollut kertaakaan mitään ongelmaa/vaaratilannetta.ihmisten suhtautuminen asiaan oli/on kuitenkin hieman erikoista.Raskausaikana aikana saatujen yhteiskunnan kommenttien mukaan lapseni on automaattisesti kehitysvammainen.

      T.äiti ja isä epilepsia ja terve lapsi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      74
      5288
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2396
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1917
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      44
      1608
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1571
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1368
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1277
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1226
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      6
      1209
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1183
    Aihe