Ehdotuksia ruokaviiniksi häihin

maverick

Pitäisi ostaa viiniä muutaman viikon päästä
oleviin häihin. Tarkoitus olisi hankkia
sekä valko- että punaviiniä nautittavaksi ruuan
kanssa, joka koostuu sekä liha että kala vaihtoehdoista.

Ehdottakaa kohtuuhintaisia vaihtoehtoja jota suosittelisitte ruoan kanssa?

8

2795

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tivaaja

      "sekä valko- että punaviiniä nautittavaksi ruuan
      kanssa, joka koostuu sekä liha että kala vaihtoehdoista."

      Ja mitähän nuo liha- ja kalavaihtoehdot tarkemmin ovat? Lopullisen viinipäätöksen voi tehdä vasta ruokalajin - ei raaka-aineen - mukaan.

      On aivan eri asia tehdäänkö lihasta (mitä lihaa: nautaa, possua, lammasta, kanaa, poroa,..?) pihvejä, paistia (marinointi?) vai currya.

      • Vinisti

        Menee turhan snobistiseksi tuollainen.

        Buffettipohjaisessa massaruokailutapahtumassa ei kai kukaan odota viinielämyksiä viimeisen päälle. Asia kääntyy mielestäni päälaelleen: todennäköisesti sellainen viini, joka tuottaa viinintuntijalle suurimman nautinnon, on liian "vaikea" useimmille ruokailijoille.

        Valitsisin noista lähtökohdista punaviiniksi jonkin "helpon", marjaisenmehevän ja vähätanniinisen jutun (rypäleenä ehkäpä Merlot).

        Valkkariksikaan en ehkä ottaisi aivan rutikuivaa, vaan sokeria sopisi olla jokunen gramma litrassa (kuitenkin kuivaksi eikä puolikuivaksi luokiteltu). Välttäisin myös kovin aromaattisia viinejä. Esimerkiksi jokin harmiton sekoite, jossa Chardonnay- tms. aromikkaan rypäleen makua on taitettu toisella (Sémillon, Colombard, Chenin Blanc...) saattaisi toimia.

        On parempi, että muutama joukossa oleva viinintuntija nyrpistää nenäänsä alentuvasti, kuin että suuri enemmistö kokee viinin "liian happamaksi" tms.

        JOS KUITENKIN halutaan sovittaa ruoka ja viini paremmin yhteen, niin Merlot käy yleensä parhaiten vaalealle lihalle (possu, kana), Cabernet Sauvignon ja Syrah/Shiraz tummemmalle (nauta, lammas jne.); Chardonnay rasvaiselle/punalihaiselle kalalle kun taas Sauvignon Blanc ja Riesling kuivalle/vaalealihaiselle.

        Vielä yksi juttu: Alkon myyjillä on koulutus ja hyvät valmiudet suositella sopivia viinejä eri ruokalajeille eri hintaluokista. Saat Alkosta todennäköisesti parempia neuvoja kuin meiltä diletanteilta täällä netissä. Käytä reippaasti hyväksesi!

        Omissa häissäni syötiin itsepyydystettyjä rapuja. Porukkaa ei ollut paljoakaan. Viininä oli laatikollinen jotain huokeahkoa itävaltalaista juttua, muistaakseni Grüner Veltliner -rypäleistä tehtyä. Hyvin maistui, näin 30 vuoden takaa muisteltuna!


      • tivaaja
        Vinisti kirjoitti:

        Menee turhan snobistiseksi tuollainen.

        Buffettipohjaisessa massaruokailutapahtumassa ei kai kukaan odota viinielämyksiä viimeisen päälle. Asia kääntyy mielestäni päälaelleen: todennäköisesti sellainen viini, joka tuottaa viinintuntijalle suurimman nautinnon, on liian "vaikea" useimmille ruokailijoille.

        Valitsisin noista lähtökohdista punaviiniksi jonkin "helpon", marjaisenmehevän ja vähätanniinisen jutun (rypäleenä ehkäpä Merlot).

        Valkkariksikaan en ehkä ottaisi aivan rutikuivaa, vaan sokeria sopisi olla jokunen gramma litrassa (kuitenkin kuivaksi eikä puolikuivaksi luokiteltu). Välttäisin myös kovin aromaattisia viinejä. Esimerkiksi jokin harmiton sekoite, jossa Chardonnay- tms. aromikkaan rypäleen makua on taitettu toisella (Sémillon, Colombard, Chenin Blanc...) saattaisi toimia.

        On parempi, että muutama joukossa oleva viinintuntija nyrpistää nenäänsä alentuvasti, kuin että suuri enemmistö kokee viinin "liian happamaksi" tms.

        JOS KUITENKIN halutaan sovittaa ruoka ja viini paremmin yhteen, niin Merlot käy yleensä parhaiten vaalealle lihalle (possu, kana), Cabernet Sauvignon ja Syrah/Shiraz tummemmalle (nauta, lammas jne.); Chardonnay rasvaiselle/punalihaiselle kalalle kun taas Sauvignon Blanc ja Riesling kuivalle/vaalealihaiselle.

        Vielä yksi juttu: Alkon myyjillä on koulutus ja hyvät valmiudet suositella sopivia viinejä eri ruokalajeille eri hintaluokista. Saat Alkosta todennäköisesti parempia neuvoja kuin meiltä diletanteilta täällä netissä. Käytä reippaasti hyväksesi!

        Omissa häissäni syötiin itsepyydystettyjä rapuja. Porukkaa ei ollut paljoakaan. Viininä oli laatikollinen jotain huokeahkoa itävaltalaista juttua, muistaakseni Grüner Veltliner -rypäleistä tehtyä. Hyvin maistui, näin 30 vuoden takaa muisteltuna!

        "Buffettipohjaisessa massaruokailutapahtumassa ei kai kukaan odota viinielämyksiä viimeisen päälle."

        Mistä päättelet kyseessä olevan "buffettipohjaisen massaruokailutapahtuman"?

        Viini pitää valita tarjottavan ruoan mukaan, ei ruoka-aineiden mukaan. Nykyisin monissa häissä on tarjolla aivan muuta kuin savu- ja suolakalapöytä ja karjalanpaisti laatikoineen. Siksi pitäisi tietää enemmän suunnitellusta tarjoilusta ennen kuin mitään suosittelee.


      • Vinisti
        tivaaja kirjoitti:

        "Buffettipohjaisessa massaruokailutapahtumassa ei kai kukaan odota viinielämyksiä viimeisen päälle."

        Mistä päättelet kyseessä olevan "buffettipohjaisen massaruokailutapahtuman"?

        Viini pitää valita tarjottavan ruoan mukaan, ei ruoka-aineiden mukaan. Nykyisin monissa häissä on tarjolla aivan muuta kuin savu- ja suolakalapöytä ja karjalanpaisti laatikoineen. Siksi pitäisi tietää enemmän suunnitellusta tarjoilusta ennen kuin mitään suosittelee.

        Olet pääosin ihan oikeassa.

        > Mistä päättelet kyseessä
        > olevan "buffettipohjaisen
        > massaruokailutapahtuman"?

        Yleisen elämänkokemuksen nojalla.

        Jos jollakulla on suunnitelmissaan fiinimpi juhlapöytä, voi hänen olettaa tietävän viinienkin osalta mitä tahtoo. Sellaisten juhlien järjestäjät eivät tapaa kysellä neuvoa viinien valintaan netin anonyymipalstoilla minunkaltaisiltani epäpäteviltä suosittelijoilta!


      • maverick

        Kyseessä on kuten osa jo arvasikin buffet ruokailu häissä. Ihan tarkalleen en nyt juuri
        muista listaa mitä oli tarjolla, mutta jotenkin tälläi se meni:

        Alkupalaksi:

        - Graavia lohta
        - Sinappi silakoita
        - Silliä
        - Savulohta
        - Useita erillaisia salaatteja
        - Kylmää kinkkua

        Lämminruoka:

        - Lihapullia
        - Naudan paistia ja pippurikastiketta
        - Lämpimiä kasviksia

        Jos tuosta oli selvennystä.

        -Tommi


    • Vinisti

      Arvostettu gastronomian ja viinien tuntija Jaakko Rahola arvioi kuukausittain muutamia uutuusviinejä nettisivuillaan ja antaa suosituksiaan siitä, minkä ruokien seuraksi ne sopisivat. Tuosta Jaakon palstasta saattaisi olla apua tässäkin tapauksessa.

      http://www.viinit.info

      Mainostettakoon samalla tässä yhteydessä taas kerran myös Raholan mainiota ruokasanakirjaa, "syötäviä sanoja":

      http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/sanaind.html

    • Saita

      Osta Kumalaa hanapakkauksessa. Pullossa ko. viini maksaisi 7.80 e per plo. Hanassa säästää liki 2 e pulloa kohti.

      Hommatkaa tyhjiä viinipulloja (sellaisia joista merkkiä ei voi tunnistaa), ja poistakaa etiketit. Sitten tarjoatte pöytiin hana-Kumalaa etiketittömissä pulloissa.

      Tietenkin sama vinkki sopii mihin tahansa hanaviiniin, mutta Kumalassa on "hyötysuhde" paras. Ja Kumala-viinille sopii hyvin tunnin "tuuletus" ennen tarjoamista.

      Muuten, mikäli se kalaruoka on lohta, niin lohelle sopii punkku paremmin kuin valkkari. Valkkari sopii vain vähärasvaisille kaloille kyytipojaksi!

    • Herkkupeppu

      Itse järjestimme häämme pari vuotta sitten ja tarjoilimme punaviiniä seisovan pöydän lisäksi.
      Totesimme, että kukaan ei tule nauttimaan viinielämyksiä häihin, joten valitsimme umpimähkään (no kaikki oli espanjalaisia ja chileläisiä..)halvimmat punkut ja vieraat kävivät jälkikäteen oikein kiittelemässä viinitarjontaa.
      Harrastamme itse viinejä, mutta koimme että tämä ratkaisu oli kukkarolle sekä hermoille mukavin ratkaisu. :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Toiselle puolikkaalleni

      Sinulla ei taida olla kaikki nyt ihan hyvin? Minua itketti eilen kauheasti, sinunko itkuja itkin? Kyllä kaikki selviää j
      Ikävä
      49
      2338
    2. Pysy kaukana musta

      Ja kaikista mun läheisistä. Oon tosissani.
      Ikävä
      26
      2233
    3. Näin susta unta

      Teit siinä temppuja ja kurkit huomaanko. Niinkuin sun tarttis sitä epäillä. Öitä tuimalle!
      Ikävä
      16
      1554
    4. Katu täyttyy askelista...

      Hyvää sunnuntaita ja hyvää jatkoa jos näin...Vettä sataa, mutta hyvä vaan, ainakin kasveille.
      Ikävä
      27
      1545
    5. Kuvaile kaivattusi

      ulkonäköä. 💡
      Ikävä
      124
      1447
    6. Mitä hämminkiä Halkokarilla?

      Poliiseja ja ambulansseja pyörii, laukauksia kuultu.
      Kokkola
      19
      1093
    7. Tiedätkö nainen sen tunteen

      Kun toinen tulee jossain vastaan. Naama leviää hymyyn kuin hangonkeksi. Mulla on susta semmonen,tunne.
      Ikävä
      71
      984
    8. Kauniit ihmiset ei ole sinkkuja, se on karu fakta

      Ihmisessä on lähes poikkeuksetta aina jotain vikaa jos hän pysyy sinkkuna pitkään. Sori kun sanon tän näin suoraan, mut
      Ikävä
      118
      963
    9. Mikset päästä irti ja hae apua

      Mt ongelmiisi. En vaan voi ikinä enää luottaa sinuun, pelkään sinua ja toivon löytäväni jonkun muun. Rahaa sulla on saad
      Ikävä
      89
      944
    10. Kristinusko - epätoivoinen yritys pelastaa ihmiset jumalalta

      Ei ole mitään sellaista, mitä pitää "pelastua". Lukuun ottamatta tietysti ”jumalan” (sen ei jumalan, joka väittää oleva
      Hindulaisuus
      333
      893
    Aihe