Pitäisi ostaa viiniä muutaman viikon päästä
oleviin häihin. Tarkoitus olisi hankkia
sekä valko- että punaviiniä nautittavaksi ruuan
kanssa, joka koostuu sekä liha että kala vaihtoehdoista.
Ehdottakaa kohtuuhintaisia vaihtoehtoja jota suosittelisitte ruoan kanssa?
Ehdotuksia ruokaviiniksi häihin
8
2795
Vastaukset
- tivaaja
"sekä valko- että punaviiniä nautittavaksi ruuan
kanssa, joka koostuu sekä liha että kala vaihtoehdoista."
Ja mitähän nuo liha- ja kalavaihtoehdot tarkemmin ovat? Lopullisen viinipäätöksen voi tehdä vasta ruokalajin - ei raaka-aineen - mukaan.
On aivan eri asia tehdäänkö lihasta (mitä lihaa: nautaa, possua, lammasta, kanaa, poroa,..?) pihvejä, paistia (marinointi?) vai currya.- Vinisti
Menee turhan snobistiseksi tuollainen.
Buffettipohjaisessa massaruokailutapahtumassa ei kai kukaan odota viinielämyksiä viimeisen päälle. Asia kääntyy mielestäni päälaelleen: todennäköisesti sellainen viini, joka tuottaa viinintuntijalle suurimman nautinnon, on liian "vaikea" useimmille ruokailijoille.
Valitsisin noista lähtökohdista punaviiniksi jonkin "helpon", marjaisenmehevän ja vähätanniinisen jutun (rypäleenä ehkäpä Merlot).
Valkkariksikaan en ehkä ottaisi aivan rutikuivaa, vaan sokeria sopisi olla jokunen gramma litrassa (kuitenkin kuivaksi eikä puolikuivaksi luokiteltu). Välttäisin myös kovin aromaattisia viinejä. Esimerkiksi jokin harmiton sekoite, jossa Chardonnay- tms. aromikkaan rypäleen makua on taitettu toisella (Sémillon, Colombard, Chenin Blanc...) saattaisi toimia.
On parempi, että muutama joukossa oleva viinintuntija nyrpistää nenäänsä alentuvasti, kuin että suuri enemmistö kokee viinin "liian happamaksi" tms.
JOS KUITENKIN halutaan sovittaa ruoka ja viini paremmin yhteen, niin Merlot käy yleensä parhaiten vaalealle lihalle (possu, kana), Cabernet Sauvignon ja Syrah/Shiraz tummemmalle (nauta, lammas jne.); Chardonnay rasvaiselle/punalihaiselle kalalle kun taas Sauvignon Blanc ja Riesling kuivalle/vaalealihaiselle.
Vielä yksi juttu: Alkon myyjillä on koulutus ja hyvät valmiudet suositella sopivia viinejä eri ruokalajeille eri hintaluokista. Saat Alkosta todennäköisesti parempia neuvoja kuin meiltä diletanteilta täällä netissä. Käytä reippaasti hyväksesi!
Omissa häissäni syötiin itsepyydystettyjä rapuja. Porukkaa ei ollut paljoakaan. Viininä oli laatikollinen jotain huokeahkoa itävaltalaista juttua, muistaakseni Grüner Veltliner -rypäleistä tehtyä. Hyvin maistui, näin 30 vuoden takaa muisteltuna! - tivaaja
Vinisti kirjoitti:
Menee turhan snobistiseksi tuollainen.
Buffettipohjaisessa massaruokailutapahtumassa ei kai kukaan odota viinielämyksiä viimeisen päälle. Asia kääntyy mielestäni päälaelleen: todennäköisesti sellainen viini, joka tuottaa viinintuntijalle suurimman nautinnon, on liian "vaikea" useimmille ruokailijoille.
Valitsisin noista lähtökohdista punaviiniksi jonkin "helpon", marjaisenmehevän ja vähätanniinisen jutun (rypäleenä ehkäpä Merlot).
Valkkariksikaan en ehkä ottaisi aivan rutikuivaa, vaan sokeria sopisi olla jokunen gramma litrassa (kuitenkin kuivaksi eikä puolikuivaksi luokiteltu). Välttäisin myös kovin aromaattisia viinejä. Esimerkiksi jokin harmiton sekoite, jossa Chardonnay- tms. aromikkaan rypäleen makua on taitettu toisella (Sémillon, Colombard, Chenin Blanc...) saattaisi toimia.
On parempi, että muutama joukossa oleva viinintuntija nyrpistää nenäänsä alentuvasti, kuin että suuri enemmistö kokee viinin "liian happamaksi" tms.
JOS KUITENKIN halutaan sovittaa ruoka ja viini paremmin yhteen, niin Merlot käy yleensä parhaiten vaalealle lihalle (possu, kana), Cabernet Sauvignon ja Syrah/Shiraz tummemmalle (nauta, lammas jne.); Chardonnay rasvaiselle/punalihaiselle kalalle kun taas Sauvignon Blanc ja Riesling kuivalle/vaalealihaiselle.
Vielä yksi juttu: Alkon myyjillä on koulutus ja hyvät valmiudet suositella sopivia viinejä eri ruokalajeille eri hintaluokista. Saat Alkosta todennäköisesti parempia neuvoja kuin meiltä diletanteilta täällä netissä. Käytä reippaasti hyväksesi!
Omissa häissäni syötiin itsepyydystettyjä rapuja. Porukkaa ei ollut paljoakaan. Viininä oli laatikollinen jotain huokeahkoa itävaltalaista juttua, muistaakseni Grüner Veltliner -rypäleistä tehtyä. Hyvin maistui, näin 30 vuoden takaa muisteltuna!"Buffettipohjaisessa massaruokailutapahtumassa ei kai kukaan odota viinielämyksiä viimeisen päälle."
Mistä päättelet kyseessä olevan "buffettipohjaisen massaruokailutapahtuman"?
Viini pitää valita tarjottavan ruoan mukaan, ei ruoka-aineiden mukaan. Nykyisin monissa häissä on tarjolla aivan muuta kuin savu- ja suolakalapöytä ja karjalanpaisti laatikoineen. Siksi pitäisi tietää enemmän suunnitellusta tarjoilusta ennen kuin mitään suosittelee. - Vinisti
tivaaja kirjoitti:
"Buffettipohjaisessa massaruokailutapahtumassa ei kai kukaan odota viinielämyksiä viimeisen päälle."
Mistä päättelet kyseessä olevan "buffettipohjaisen massaruokailutapahtuman"?
Viini pitää valita tarjottavan ruoan mukaan, ei ruoka-aineiden mukaan. Nykyisin monissa häissä on tarjolla aivan muuta kuin savu- ja suolakalapöytä ja karjalanpaisti laatikoineen. Siksi pitäisi tietää enemmän suunnitellusta tarjoilusta ennen kuin mitään suosittelee.Olet pääosin ihan oikeassa.
> Mistä päättelet kyseessä
> olevan "buffettipohjaisen
> massaruokailutapahtuman"?
Yleisen elämänkokemuksen nojalla.
Jos jollakulla on suunnitelmissaan fiinimpi juhlapöytä, voi hänen olettaa tietävän viinienkin osalta mitä tahtoo. Sellaisten juhlien järjestäjät eivät tapaa kysellä neuvoa viinien valintaan netin anonyymipalstoilla minunkaltaisiltani epäpäteviltä suosittelijoilta! - maverick
Kyseessä on kuten osa jo arvasikin buffet ruokailu häissä. Ihan tarkalleen en nyt juuri
muista listaa mitä oli tarjolla, mutta jotenkin tälläi se meni:
Alkupalaksi:
- Graavia lohta
- Sinappi silakoita
- Silliä
- Savulohta
- Useita erillaisia salaatteja
- Kylmää kinkkua
Lämminruoka:
- Lihapullia
- Naudan paistia ja pippurikastiketta
- Lämpimiä kasviksia
Jos tuosta oli selvennystä.
-Tommi
- Vinisti
Arvostettu gastronomian ja viinien tuntija Jaakko Rahola arvioi kuukausittain muutamia uutuusviinejä nettisivuillaan ja antaa suosituksiaan siitä, minkä ruokien seuraksi ne sopisivat. Tuosta Jaakon palstasta saattaisi olla apua tässäkin tapauksessa.
http://www.viinit.info
Mainostettakoon samalla tässä yhteydessä taas kerran myös Raholan mainiota ruokasanakirjaa, "syötäviä sanoja":
http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/sanaind.html - Saita
Osta Kumalaa hanapakkauksessa. Pullossa ko. viini maksaisi 7.80 e per plo. Hanassa säästää liki 2 e pulloa kohti.
Hommatkaa tyhjiä viinipulloja (sellaisia joista merkkiä ei voi tunnistaa), ja poistakaa etiketit. Sitten tarjoatte pöytiin hana-Kumalaa etiketittömissä pulloissa.
Tietenkin sama vinkki sopii mihin tahansa hanaviiniin, mutta Kumalassa on "hyötysuhde" paras. Ja Kumala-viinille sopii hyvin tunnin "tuuletus" ennen tarjoamista.
Muuten, mikäli se kalaruoka on lohta, niin lohelle sopii punkku paremmin kuin valkkari. Valkkari sopii vain vähärasvaisille kaloille kyytipojaksi! - Herkkupeppu
Itse järjestimme häämme pari vuotta sitten ja tarjoilimme punaviiniä seisovan pöydän lisäksi.
Totesimme, että kukaan ei tule nauttimaan viinielämyksiä häihin, joten valitsimme umpimähkään (no kaikki oli espanjalaisia ja chileläisiä..)halvimmat punkut ja vieraat kävivät jälkikäteen oikein kiittelemässä viinitarjontaa.
Harrastamme itse viinejä, mutta koimme että tämä ratkaisu oli kukkarolle sekä hermoille mukavin ratkaisu. :)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Toiselle puolikkaalleni
Sinulla ei taida olla kaikki nyt ihan hyvin? Minua itketti eilen kauheasti, sinunko itkuja itkin? Kyllä kaikki selviää j492338- 262233
Näin susta unta
Teit siinä temppuja ja kurkit huomaanko. Niinkuin sun tarttis sitä epäillä. Öitä tuimalle!161554Katu täyttyy askelista...
Hyvää sunnuntaita ja hyvää jatkoa jos näin...Vettä sataa, mutta hyvä vaan, ainakin kasveille.271545- 1241447
- 191093
Tiedätkö nainen sen tunteen
Kun toinen tulee jossain vastaan. Naama leviää hymyyn kuin hangonkeksi. Mulla on susta semmonen,tunne.71984Kauniit ihmiset ei ole sinkkuja, se on karu fakta
Ihmisessä on lähes poikkeuksetta aina jotain vikaa jos hän pysyy sinkkuna pitkään. Sori kun sanon tän näin suoraan, mut118963Mikset päästä irti ja hae apua
Mt ongelmiisi. En vaan voi ikinä enää luottaa sinuun, pelkään sinua ja toivon löytäväni jonkun muun. Rahaa sulla on saad89944Kristinusko - epätoivoinen yritys pelastaa ihmiset jumalalta
Ei ole mitään sellaista, mitä pitää "pelastua". Lukuun ottamatta tietysti ”jumalan” (sen ei jumalan, joka väittää oleva333893