pääsiäinen 2012

taikku

En löytänyt tietoa pääsiäisen perinteistä. Teen nyt ehkä tosi tyhmältä vaikuttavia kysymyksiä mutta toivon silti saavani asiallisia vastauksia. Lapsuuskodissani äiti kyllä laittoi pajunkissoja, pupuja ja tipuja jne ,mutta koska niitä valmisteluja aletaan tehdä? Palmusunnuntaistako,jolloin käyvät pikkuvirpojat vai jo ennen? Eri perheissä vietetään niin eri tavoilla ja jossain ei juuri mitenkään. Nain miehen, jonka perheessä ei ilmeisesti muuta kuin laitettiin joku tipu piirongin kulmalle ja pajukissuja maljakkoon ruokana samaa soosia ja pottuja kuin muulloinjin,eipä siis meilläkään ole vuosiin.Käyttämäni pääsiäisliinat ym koristeetkin on olleet liikaa ja turhia.Nyt tahtoisin mutta olen unohtanut mikä kuuluu kuhunkin päivään. Munien maalaus,mämmi,pasha,lammas ja oliko vielä ehkä muutakin ILOISTA PÄÄSIÄISEN aikaa kaikille kanssakulkijoille.

7

363

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hkjkh

      Monet levittävät koristeet jo ennen palmusunnuntaita. Munia voi mielestäni maalata ja noitia askarrella koko tämän viikon. Suklaata kannattaa tietysti syödä aina kun mahdollista. Yleensä suklaamunien kätkentä ja pääsiäisateria lampaineen ja mämmeineen kuuluu sinne pääsiäissunnuntaille. Tietysti monet syö mämmiä jo paljon aikasemmin kun sitä saa niin harvoin.

    • mämmiäjamunaa =)

      Meillä poltetaan pääsiäiskokko la-su välisenä yönä,hienon näköistä pimeällä!
      Ja tietysti saarioisenmämmiä hopealusikalla suoraan roppeesta ( kun muut ei syö tätä herkkua) kermat vaan sekaan ja hopealusikalla pääsee hyvin ropposen nurkkiin ;D mitään sen kummempia pääsiäisruokia ei tuu laitettua paitsi rahkapersikkapiirasta iiiiissoooo pellillinen...
      Kaikki lasten koulussa tekemät puput,tiput sun muut laitellaan esille pajunkissat ja maalatut munat niihin koristeeksi..
      Vielä on vanhoja pääsiäisaiheisia paperitauluja,ne laitetaan seinälle..
      Kaikille oikein Hyvää Pääsiäisenjuhlaa

      • mämmiäjamunaa

        ...niin laitoin pääsiäiskoristeet tänään...aina vasta pääsiäisviikolla tehdään meillä kodista juhlava!


    • Jeesustelija

      Pääsiäinen on ihanaa aikaa

    • Tampereen Mummu

      Jos olet käynyt rippikoulun, osaat uskontunnustuksen, jossa on kohta "nousi kolmantena päivänä kuolleista...jne". Ruokaperinteet varmaan tiedät, mämmi, lammas, pasha, makeiset?
      Lasten kanssa on mukava askarrella koristeita ja maalata vesivärillä munia.
      Kun itse olin lapsi, esim. pitkäperjantaina ravintolat olivat suljetut, eikä tanssia saanut. Päivään kuului tietty vakavuus, eikä silloin saanut esim. pestä pyykkiä tai muutakaan askaretta, jonka voi suorittaa arkipäivinäkin.
      Katso TV:stä pääsiäisyönä ortodoksinen pääsiäisyöpalvelus, siinä pääsiäisen sanoma on läsnä kun messun aikana useaan kertaan toistetaan "Kristus nousi kuolleista, kuolemallaan kuoleman voitti..."
      Hyvää pääsiäistä Sinulle ja läheisillesi.

    • Sävellä!

      Aloita aikaisin. Pese kämppä, vaihda pääsiäisverhot ja -matot, käy metsässä ym. keräämässä tykötarpeita ja suunnittele ja tee pääsiäiskukka-asetelmia kodin joka huoneeseen sinne sun tänne. Jos oma piha, tee sama siellä ja laittele sinnekin pääsiäisvalaistus. Osta lammas tai karitsa marinoitumaan hyvissä ajoin tai vaikka jotain riistaa ja kalaruokia lisäksi, juhlapäiviähän on monta, varsinkin jos et paastoa pitkäperjantaihin asti. Tosin pitkäperjantaille on sitten kyllä keksitty omia 'köyhempiä' pääsiäisruokiaan, jos ei halua silloin paastota, esim kalaruokaa, mämmiä, ruista...Suunnittele vaikka oma menunsa jokaiselle päivälle, jälkiruokineen(joita pääsiäisperinteessä paljon, kun ennen vanhaan paastosta säilyneet maitotuotteet pääsi happanemaan). Ohjeita löytyy melkein mistä vain, toineen toistaan paremmpia, ei tarvitse kuin katsella ympärilleen vaikka ihan vain kaupan tiskien luona, netistä tain mistä vaan. Tietysti ortodoksiset perinnejutut kuten pasha, kulitsa ja baba täytyy ainakin kokeilla. Luovuudella voi keksiä myös mille tahansa dieetille sopivan pääsiäismenun vaikka viideksi päiväksi!Etkä tarvitse kuin edes suht hyvin varustetun huoltoaseman että saat kaikki gourmeet syntymään!
      Ja tietenkin on hyvä varata myös ajoissa liput pääsiäispassioihin ym -teoksiin ja katsoa kirkkojen ohjelmisto, ellei siellä tule muuten usein käytyä:)

    • kloppp

      niikkö

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4673
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2269
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1794
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      32
      1461
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1024
    Aihe