Keliakiaako?

huolestunut äiti

Minulla todennäköisesti on keliakia, tai vastaava sairaus/tila. En siedä lainkaan viljatuotteita, en edes kauraa. Oireet ovat rajuja ja niiden aiheuttaja on hyvin selvillä, testeissä en kuitenkaan ole käynyt.

Olen tässä ruoan kanssa taistellessani huomannut, että pojallani, 4v, on paljon samanlaisia oireita, joita minulla on ollut lapsena, mutta joita ei koskaan kukaan yhdistänyt viljoihin. Muuten hän on perusterve ja kasvaa normaalisti mutta viljapohjaiset ruoat (varsinkin vehnä) aiheuttavat hänelle kovaa turvotusta ja pöhötystä. Hoikka poika muuttuu parissa tunnissa todella pulleaksi. Punnitutin häntä tässä viime aikoina aamuin ja illoin ja seurasin turvotuksen määrää. Paino heitti kahden päivän aikana 1,2 kg, mikä mielestäni on hirveästi noin pienellä lapsella! Lisäksi raju turvottelu on selkeästi yhteydessä yökasteluun ja pahimman turvotuksen aikana poika käy vessassa 2-3 kertaa yössä sen lisäksi, että pissat tulee vielä sänkyyn.

Toinen oire on mahan toiminta. Oikeastaan vuoden ajan hänellä on ollut maha kuralla. Ei varsinaisesti ripulia, mutta uloste ei missään nimessä ole normaalia. Välillä kakka on vihreääkin. Aloitin nyt viljattoman kokeilun hänellä ja katson, vaikuttaako se mahan toimintaan ja verikokeeseen ajattelin pyytää lähetteen neuvolasta (sinne on aika viikon päästä).

Perheeseemme kuuluu vielä tyttövauva, 8 kk, ja jo raskausaikana minulla oli tunne (äidinvaisto kaiketi), ettei tämä lapsi siedä viljaa. Täysimetyksen aikana kokeilin muutaman kerran viljatuotteita ja tyttö sai niistä oireita, en enää tarkalleen muista mitä (mahakipua, levottomuutta tms.), hän saa oireita myös syömistäni maitotuotteista (puklaa yhä näinkin isona, ilmavaivoja). Tyttö syö jo kiinteitä mutten ole hänelle mitään viljatuotteita tarjonnut. Hän syö pääasiassa sitä, mitä minäkin (hedelmiä, vihanneksia, lihaa/kanaa/kalaa). On tyytyväinen, terve (sairastanut elämänsä aikana vain yhden flunssan) ja kehittyy paremmin kuin hyvin. Varmasti jossain vaiheessa on pakko kokeilla reaktiota viljoihin mutta jos en altista häntä sille, voiko verikokeista silti nähdä, onko hänellä keliakia? Entä voiko allergiatesteissä nähdä herkistymän viljoille, jos hän ei ole koskaan niitä saanut?

Entä vanhemman lapsen kohdalla, miten tarkka verikoe on? Olen ymmärtänyt, ettei se aikuisilla ole 100 % varma ja gastroskopia vaatii alistustuksen viljoille, eikä sitä varmasti tehdä lapsille. Hienoa olisi, jos vanhempi lapsi pystyisi viljoja edes satunnaisesti syömään (pelkään jo nyt kieltää pipareita jouluna ja kakkua synttäreillä), mutta turvotus on niin selkeä ja voimakas, etteivät ne hänen jokapäiväiseen ruokavalioonsa tule ikinä kuulumaan. Nimimerkillä tiedän, mitä kamalaa ikuinen turvotus ja pöhötys voi olla ja miltä tuntuu, kun iho kiristää nivelten kohdalta.

1

99

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • gdgdggddggdgdgdgdgdg

      Mee lääkäriin retu

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      47
      3288
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      12
      2053
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      22
      1525
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      15
      1394
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      11
      1351
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      17
      1271
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1186
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      1115
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      9
      1073
    10. 22
      1047
    Aihe