Sapattikeskustelua

Sela

Näillä palstoilla on usein kirjoiteltu siitä, mikä päivä meidän tulisi pyhittää lepopäiväksi.
Jumala asetti viikon 7.n päivä pyhitettäväksi Hänelle, jolloin pitää pidättäytyä työstä ja keskittyä rukoukseen ja Jumalan sanaan.
(Huomatkaa, että heprean kielessä Sapatti on ainoa päivä, jolla on nimi. Kaikkia muita päiviä sanotaan vain: ensimmäinen päivä, toinen päivä, kolmas päivä jne...)
Kymmenessä käskyssä alkukielellä sanotaan näin: "Zkor et yom ha Shabath lekadsho" = Muista pyhittää Sapattipäivä.

Uudessa testamentissa on kuitenkin sanottu: Room 14:5-6
Toinen pitää yhden päivän toista parempana, toinen pitää kaikki päivät yhtä hyvinä; kukin olkoon omassa mielessään täysin varma. Joka valikoi päiviä, se valikoi Herran tähden, sillä hän kiittää Jumalaa...

Näin ollen, vaikka itsekin olen sitä mieltä, että Sapatti on alkuperäinen oikea päivä viettää pyhää, ei tämä kysymys saa tulla riita-asiaksi uskovien kesken. Eikä kenenkään pidä ajatella, että toinen tekee väärin pyhittäessään esim Sunnuntain tai jonkun muun päivän.

9

79

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sela

      Huomatkaa vielä, että suomenkielisissä raamatuissa Sapatti jäi pois Vuoden 1776 käännöksestä lähtien,(Biblia, 5. Moos. 5:6-21)
      Sen jälkeen sana Sapatti on käännetty sanalla lepopäivä.

    • 1234567...

      Sela Näinhän ei kuitenkaan ole "riita-asiat". Sapatin pyhänään pitävät eivät ole saaneet pitää vuosisatoihin kauppojaan sunnuntaisin auki, vaan valtaa pitävät ovat määränneet lait sunnuntain kohdalla. Samoin monet muut määräykset, jotka koskevat sunnuntaita tulevat valtaa pitäviltä.
      He eivät ole koskaan ottaneet huomioon että yksi pitää yhden päivän toinen toisen, se on ollut tosielämässä vain sanan helinää, jota ei uskota. VALTAA PITÄVÄT MÄÄRÄÄVÄT JA SILLÄ SIISTI (SUNNUNTAIN PYHÄNÄÄN PITÄVÄT).

      Jumalan siunaaman sapatin suurin osa kirkkkokunnista lukee kuuluvaksi arkipäivien joukkoon.

      • kellä valta on

        Tämän maan päällä on valta enemmistöllä sehän on itsestään selvää ! Vähemmistöt syrjäytetään, vaikka vähemmistö pitääkin Jumalan antamaa sapattia pyhänään.


      • Markku Tampio

        Kukahan ne kauppojen aukioloajat sitten määrää sapatin viettäjien keskuudessa, ellei kaupat saa olla heidän piireissään auki sunnuntaisin?

        Lauantain kohdalla kauppa-asian sulkemisen vielä ymmärtää sapatin viettäjien kohdalla, mutta mikä on viikon ensimmäinen päivä, sunnuntai, että siitä aletaan lakia lukemaan..


    • Markku Tampio

      Kuinka moni (noin prosentuaalisesti katsellen) helluntailainen-, ja vapaakirkollinen-, sekä luterilainen seurakuntalainen viettää tosiaankin lepopäiväänsä lauantaisin ja pyhittää sen lepopäiväkseen, kunnioittaakseen siitä vapaudesta Jumalaa?

      Lieneeköhän adeventisteilla motiivina Jumalan kunnioitus lepopäivän valinnassaan, vai vaikuttaako siihen jotkin muut syyt, koskapa ovat - keskustele adventismista palstalla - kovinkin kriittisiä "kriitikoille"..

    • Sela

      Aukioloaika-asiat Suomessa päättää maallinen valtiovalta. (Hallitus lainsäädännöllään)
      Ajattelin tässä lähinnä ihmisen Jumala-suhdetta, että uuden testamentin mukaan voi valita lepopäivänsä, kunhan ei tee omatuntoaan vastaan.
      Mitä valtiovaltaan tulee, niin mehän voimme äänestää jäsenet eduskuntaan. Valitettavasti kaikki uskovat (mitä kirkkokuntaa tahansa) ovat vähemmistönä Suomessa maallikkoihin nähden.

      • Sela. . Uusi Testamentti ei voi valita erilaista sapatinpäivää, sillä sapatinpäivä perustuu luomisen muistopäivään, jota ei voi toiseksi päiväksi vaihtaa.
        Kuutena päivänä Jumala loi taivaan ja maan, mutta viikon seitsemännen päivän Hän siunasi ja pyhitti Jeesuksen sanojen mukaan ihmistä varten Paratiisissa.
        Paratiisissa ei ollut Paavaleita, eikä muitakaan juutalaisia, jotka olisivat halunneet lähteä muuttelemaan Jumalan aikatauluja viikon päiväjärjestyksistä.
        Jumalan kymmenenkäskyn laissa on vain yksi käsky, jossa sanotaan "MUISTA", eikä sitä Paavalikaan unohtanut kokousmatkoillaan, mutta muuten Paavali ei ollut tarkkana siitä onko muilla viikonpäivillä merkitystä toisiinsa nähden, niinkuin sapatilla.

        Kysymys saattoi olla milloin oli otollisinta tuoda uhrilahja alttarille, sillä joskus viikon ensimmäisenä päivänä olisi voinut olla hyödyllisempää tuoda varoja Herran eteen menestymisensä mukaan, evankeliumin työn jouduttamiseksi, ja seurakunnan ylläpitämiseksi.
        Jos olisi samantekevää minkä päivän pitäisi sapattina, niin miksi sitten Luterilainen kirkko muutti sunnuntain viikon seitsemänneksi päiväksi v.1973, jos ei ole väliä minkä päivän pitää sapattina.

        Yhdessä asiassa voimme olla varmoja, ettei Jumala muuttele omia antamiaan aikatauluja, sillä Hänen käskynsä ovat ikuiset ja muuttamattomat.


    • Sela

      Ylifariseus... Olen kyllä Sapatista samaa mieltä, että se on oikea Jumalan tarkoittama lepo- ja pyhäpäivä, jolloin ihmisen tulisi etsiä Jumalaa ja pyrkiä hänen läheisyyteensä erityisesti.

      Kuitenkin nuo uuden testamentin jakeet: Room 14:5-6 hämäävät. Itse ymmärsin, että Paavali tarkoitti siinä nimenomaan pyhäpäivän viettoa viedessään evankeliumia pakanoille. Samassa yhteydessä puhutaan noista syömisistä myös, eikä pakanoilta vaadittu näiden ruokasäädösten noudattamista, vaan siinäkin Paavali oli sitä mieltä että kukin voi syödä omatuntonsa mukaan, eikä pidä toista tuomita siitä mitä kukin syö tai on syömättä.

      Suomessa on vaan yksittäisen ihmisen vaikea alkaa vastustaa tuota sunnuntai-pyhän viettoa, kun jokainen seurakunta pitää kokoukset sunnuntaisin. Onneksi kotonaan kukin voi tehdä miten haluaa.

      Oikea / alkuperäinen sapatin vietto alkaa perjantai-iltana auringonlaskusta lauantai-illan auringonlaskuun.(Päättyy kun 3 tähteä näkyy taivaalla)

      (Suomessa hankala toteuttaa, kun kesällä ei pohjoisessa aurinko edes laske tai talvella nouse)

      Suomessa enemmistö tekee töitä 5 päivää viikossa, joten Sapatin vietto onnistunee näin halutessa. Ja voihan sitä silti mennä useammin kuin kerran viikossa seurakunnan kokouksiin mukaan, mikäli niitä järjestetään.

      Israelissa synagogat ovat auki joka päivä. Täälläkin seurakunnat voisivat olla auki päivittäin ja niissä voisi olla toimintaa tai rukouskokouksia myös pitkin viikkoa.

      • 1234567...

        Ohjelma 6.5.2012 Taivaan ja maan väliltä. Melleri osaa hyvin kumota sapatin Uudessa liitossa, vastatessaan kymyksiin mitä sapattiin tulee.

        Sunnuntai on pedonmerkki ja mikrosirut hallintavälineitä. . Jumalanmerkki on sapatti 2.Moos.31:13


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      135
      5519
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3405
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1883
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1865
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      25
      1709
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      73
      1548
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1463
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1337
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1336
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      22
      1305
    Aihe