Selkärankareuma ja homeopatia

vmh

Taustaa, olen sairastanut Selkärankareumaa 20 vuotta. Reumani on mielestäni kohtalaisen helppo, mutta toisaalta säryt ovat jokapäiväisiä ja nukkuminen ajoittain todella vaikeaa, öinen heräily kipuihin vähintäänkin tavallista.

Lääkkeitä on tullut kokeiltua laidasta laitaan, Salazopyrin, Celebra, Vioxx, Ketorin, Humira, Kortisoni, Trexan, Burana, Panacod jne. Luusiltoja on rangassa ylänivelissä ja neliöitymistä alapäässä, si-nivelet luutuneet jne... lisäksi olen muutaman vuoden sairastanut erittäin kiusallista Urtikariaa ja siihen syön päivittäin Histeciä. Lääkitys on toisaalta pakollinen vähintäänkin tulehduskipulääkkeen osalta joudun ottamaan sen päivittäin ja antihintamiinin.

Humiraa kokeillin viimeisen lääkevaihdoksen yhteydessä ja sen teho heikkeni asteittain piikki piikiltä kunnes viimeisellä kuudennella piikillä ei ollut mitään vaikutusta, kokeillun alussa en joutunut edes ottamaan celebraan, joka on ollut käytössäni niin kauan kun se on ollut markkinoilla.

Noin kolme vuotta sitten kokeilin Goldenin vitamiineja ja sainkin niistä mielestäni apua, mutta vitamiiniannos tuli maksamaan liki 500€ /kk joten ei ollu ihan varaa siihen ja toisaalta jälkeenpäin tuli mieleen, että ehkä kyseessä oli kuitenkin reuman tulehduksen osalta vain rauhallisempi kausi ja siksi tuntui olevan parempi olo. No tuli niistä ainakin virkeämpi olo :)

No, niin jossakin vaiheessa ihminen vaan ajautuu tilanteeseen, että on pakko kokeilla jotain uutta ja kun uusia lääkkeitä ei löydy enää ja jotenkin musta tuntuu, että niistä on pitkässä juoksussa enemmän haittaa kuin hyötyä. Niin viikko sitten ajauduin Homeopaattiseen putiikkiin Tampereelle hakemaan lapsille pulsatillaa, siliseaa jne. joilla oli alkuvuoden 6 antibioottikuuria vaatinut korvatulehduskierre saatu katkaistuksi. Mitä ei oikeen voi vieläkään todeksi uskoa, että näillä sokerihelmillä olisi mitään vaikutusta mihinkään, kun Homepatian historiaan ja taustoihinkin hieman perehdyin, niin ei se ihan hirveesti vakuuttanut, mutta toki uskon että on alueita joita ihminen ja lääketiede ei vielä tunne.

No, sinne putiikkiin kun eksyin, niin päätin samalla kysäistä homeopaatilta, että olisko mitään reumaan, no hän teki jonkun coctailin ja antoi purkillisen pieniä helmiä nimeltä Rhus toxicodendron LM6, näitä olen nyt vetänyt vajaan viikon ja tulokset ovat hämmästyttäviä, aamuiset selkäkankeudet ovat kokonaan poissa, alkanut vasemman puolen kramppi selässä katkesi kuin seinään, aiemmin kramppia ei ole pysäyttänyt mikään ja kipua ei ole saanut pois millään lääkkeellä eikä millään annoksella. Muutenkin on jotenkin virkeämpi olo vaikka nyt on nuhakin päällä, joka normaalisti lisää kipuja exponentaalisesti.

Onko teillä muilla vastaavia kokemuksia homeopaattisista?

Lisäksi olen tässä aloitellut vahvaa probioottihoitoa jolla saisi suolen bakteeristoa paremmaksi, joka joidenkin teorioiden mukaan on se aiheuttaja tässäkin sairaudessa.

Mietinnässä on ollut myös ulosteen siirtohoito, jolla suolen bakteeristoa myös hoidetaan. Onko tästä kellään kokemuksia?

6

1594

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ilmapuntari

      Hei!

      Luvin mielenkiinnolla kirjoitustasi. Minä olen sairastanut selkärankareumaa 15 vuotta. Nyt menossa neljäs biologinen lääke Simponi. Käytössä myös muut perusreumalääkkeet. Humiranin teho hiipui viidessä vuodessa. Miten kauan sinä käytit Humirania? Kerroit myös, että sen teho hiipui sinullakin.

      MiInun tautini jäytää Si-nivelissä, lonkkanivelissä (nyt ei tulehdusta 9 vuoteen), polvessa ja selkärangassa. Minun taudissa riesana on erityisesti erittäin kipeät lihasten, nivelsiteiden ja jänteiden kiinnityskohtien tulehdukset, jotka käsittääkseni aiheuttavat luukalvon tulehduksen luun pinnalle. Tuntuu siltä kuin luuhun porattaisiin reikää ja sään vaihtelut tuntuvat todella ikäviltä. Nämä kipujaksot kestävät n. 4-6 kk ja sitten voi olla oireetonta jaksoa kuukausia. Tautini aaltoilee rajusti: välillä toimintakyky hyvä ja välillä sängyn pohjalla kuukausia :-( Olen onneksi pystynyt olemaan töissä, vaikka sairaslomia on tietenkin välillä.

      Olen selkeästi huomannut, että suoliston kunto vaikuttaa taudin aktiivisuuteen. Pahimmat kipujatkot ovat olleet viimeisen kymmenen vuoden aikana aina mahataudin jälkeen. Tautini alkaa laukata raivokkaasti muutama viikon - kuukauden jälkeen mahataudin sairastamisesta. Olen oikein ruvennut pelkäämään mahatauteja, sillä tautini riehaantuu niin, että seuraavat kuukaudet- jopa vuosi menee tulehdusta jarrutellessa.

      Minä syön aina kipujaksojen aina maitohappobakteereita. Muuta ei ole tullut kokeiltua. Mitä tämä koleilemasi LM6 on? Olen kiinnostunut kuulemaan kokeilustasi lisää.

    • Vmh

      Minulla Humiran teho hiipui jo kuuden piikin aikana eli pistin kuukauden välein.

      SI nivelet ei minulla ole vaivannut enää luutumisen jälkeen yhtään, mutta sen seurauksena alaselkä sitäkin enemmän.

      LM6 on sen Rhus toxn ns. Potenssi, näissä homeopaattisissa ne on luokiteltu C D ... jne. Potensseihin ja niiden perässä on numero joka kertoo muistaanseni ravistuskertojen määrän ja kirjain edessä on siis kaiketi roomalainen numero. Jotenkin noin se meni. Tämä LM6 on homeopaatin mukaanjokin pitkävaikutteinen tms.

      Näistä suolistojutuista on kirjoitettu melko kattavasti juuri lukemassani Rauli Mäkelän kirjassa Reuma ja niveltulehdukset -luonnonmukainen hoito-, kannattaa lukea.

      Suoria lainauksia kirjasta:

      "Geeniperimällä ei näytä olevan suurta merkitystä tautiin sairastumiseen, sen arvioidaan selittävän korkeintaan 30 % tapauksista. Reumapotilaiden identtisistä kaksoissisaruksista (joilla siis on sama perimä) vain noin joka kymmenes sairastaa samaa tautia, joten taudin synnyssä pääosaa näyttelevät ulkoiset tekijät. Tällainen ulkoinen tekijä voi olla häiriintynyt suolen bakteeristo, jota onkin vuosikymmeniä epäilty keskeiseksi taudin syyksi."

      "Koululääketiede hoitaa reumaa ja reaktiivisia niveltulehduksia tulehduskipua hillitsevillä sekä immuunipuolustusta voimakkaasti lamaavilla lääkkeillä. Immuunipuolustuksen lamaamiseen käytetään esimerkiksi kortisonia, kultayhdisteitä, metotreksaattia ja siklosporiinia useimmiten yhdistelmähoitoina. Ellei näillä aineilla saada immuunipuolustusta riittävästi lamattua, otetaan käyttöön järeimmät aseet, ns. biologiset reumalääkkeet, mutta niitä käytettäessä alkavat vastaan tulla jo immuunipuolustuksen vajaatoiminnan mukanaan tuomat riskit. Hoidetut potilaat ovat vaarassa saada henkeä uhkaavia bakteeritulehduksia ja syöpätautien riskin pelätään kasvavan merkittävästi. "

      "Niveloireiden liittyminen moniin suolistosairauksiin on hyvin vanha havainto. Ensimmäiset merkinnät historiassa lienevät 1600-luvulta, jolloin havaittiin punatautia sairastavilla ripuloivilla potilailla kipeät nivelet. Myös moniin muihin suolistosairauksiin liittyy niveloireita, mikä on saanut ihmiset ajattelemaan, että niveltulehdusten alkuperä liittyy suoliston toimintaan ja mahdollisesti sen häiriintyneeseen bakteerikantaan. 1900-luvun alussa mentiin jopa niin pitkälle, että reumatulehdusta hoidettiin leikkaamalla potilaalta pois paksusuoli. Jos potilas selvisi leikkauksesta hengissä, havaittiin toistamiseen, että reumatulehdus tosiaan rauhoittui. Vuosikymmenten saatossa on suolistosta etsitty ”reumabakteeria”, siis yhtä ainoaa bakteeria, joka selittäisi koko reumatautien synnyn. Tällaista reumabakteeria ei ole löydetty, sitä vastoin monta eri bakteeria on voitu yhdistää reumatauteihin ja niveltulehduksiin nykytieteenkin hyväksymillä kriteereillä."

      Kirjassa puhutaan myös paljon ruokavalion merkityksestä reuman hoidossa.

      Kirjasta lainattua: "Oman kokemukseni mukaan useimmin reumaattisia vaivoja aiheuttavat ruoat ovat gluteiiniviljat ja lehmän maito. "

      "Koululääketieteen nykyinen tapa hoitaa reumaa on kuin sodanjulistus tulehdukselle, ja tätä sotaa käytäessä otetaan tulehduskipulääkkeiden lisäksi myös ”raskas tykistö” käyttöön pian hoidon alussa. Tiedossa olevista riskeistä huolimatta pidetään oikeutettuna aloittaa hoito kortisonitablettien, syöpälääkkeen (metotreksaatti), sulfasalatsiinin ja hydroksiklorokiinin yhdistelmällä. Nämä lääkkeet ovat myrkyllisiä ihmisen elimistölle, mutta haittavaikutuksia pidetään välttämättömänä pahana, joka on pakko hyväksyä jos haluaa tulla ”oikein” hoidetuksi. Taulukossa 8 on lueteltu reumalääkkeiden yleisimpiä haittavaikutuksia siten kuin ne on esitetty Pharmaca Fennica-lääkeluettelossa. On syytä myös muistaa, että uusien reumalääkkeiden (mm. Arava ja Remicade) haittavaikutukset ovat yhtä merkittäviä. Suomen Lääkelaitoksen haittavaikutusrekisteriin tehtiin 1 174 ilmoitusta vuonna 2007, niistä 64 % luokiteltiin vakaviksi, siis kuolemaan johtaneiksi tai henkeä uhanneiksi. Eniten haittavaikutuksia ilmoitettiin röntgentutkimuksien jodia sisältävästä varjoaineesta, toisena listalla oli jo reumalääke Remicade ja 25:n yleisimmin haittavaikutuksia aiheuttaneen lääkkeen luettelossa oli juuri näitä uusia reumalääkkeitä ja metotreksaatti (Trexan)"


      Tämä kirja on siis erittäin mielenkiintoinen.

      Itse aloin tälläviikolla kokeilla näitä, vaikeeta on pysyä missää ruokavaliossa, mutta jos jotain sais tehtyä, kun ei oikeen noilla lääkkeillä tunnu homma hoituvan...

      Olishan se hienoa jos homeopaattiset ihmepillerit hoitais koko roskan, mutta en oikeen usko sitten kuitenkaan loppupeleissä. Vaikkakin siltä se nyt tuntuu että niillä on ainakin jokin vaikutus.

      • Vmh

        Tiivistelmä eliminaatioruokavaliosta

        Taloussokeri (sakkaroosi) ja ruokiin lisätty hedelmäsokeri (fruktoosi) jätetään ruokavaliosta pois, myös hedelmämehut laimennetaan vedellä. Ruokia ei siis sokeroida vaan pyritään sellaiseen ruokavalioon, jossa hedelmien ja marjojen oma luontainen makeus riittää. Teelusikallinen hunajaa tai vaahterasiirappia silloin tällöin eivät häiritse hoitoa. 
        Lehmänmaitotuotteet jätetään ruokavaliosta pois kaikissa muodoissaan, siis myös viili, piimä, jugurtti, juusto, jäätelö, rahka, maitopohjaiset vanukkaat ja muut lehmänmaidosta tehdyt elintarvikkeet ovat kiellettyjä. Ruokajuomiksi sopivat vesi ja vedellä laimennetut mehut. Tavallisista ruokakaupoista saa soijamaitoa, soijakermaa, riisi- ja kookosmaitoa, joita käytetään pois jätettyjen lehmänmaitotuotteiden tilalla. Myös itse tehtyjä ns. siemenmaitoja (esim. seesam- ja mantelimaito) voi käyttää ellei tiedossa ole allergioita niitä kohtaan. Yleissääntö on, että ravitsemuksen kannalta lehmänmaito voidaan korvata turvallisesti hyvälaatuisella proteiinilla ja lisäkalkilla, korvikemaitoja käytetään, jos ne maistuvat. 
        Viljoina syödään vain riisiä, hirssiä, tattaria, maissia, amaranttia ja kinoaa. 
        Vehnä (myös speltti!), ohra, ruis ja kaura jäävät eliminaatioruokavalion ajaksi pois kaikissa muodoissaan. 
        Lihaa, kalaa ja kananmunia: saa syödä myös reuman eliminaatioruokavalion aikana. On syytä suosia kalaa ja vaaleaa lihaa (kana, kalkkuna) sekä käyttää kananmunista pääsääntöisesti valkuaisia. Eineksien tuoteselosteet on luettava tarkkaan, koska maitoa eri muodoissaan ja vehnäjauhoa on sekoitettu kaikkialle. Maito esiintyy tuoteselosteissa joskus ”piilonimillään”, sellaisia ovat heraproteiini, kaseiini ja kaseinaatti. 
        Vihannekset, peruna ja juurekset: syödään kuten ennenkin. Valtaosa näistä kasvikunnan tuotteista kannattaa nauttia kuumentamalla kypsennettyinä, siten ne ovat helpommin sulavia. Suurien raakasalaattimäärien syöminen saa suoliston usein turpoamaan käymisen seurauksena, tämän käymisen yhteydessä syntyy myös vahingollisia alkoholeja. 
        Hedelmät, marjat ja pähkinät: kaksi hedelmä- tai marja-annosta päivässä on yleensä riittävä määrä. Yksi hedelmä (omena, appelsiini, banaani jne.) on yksi annos, tämä voidaan vaihtaa vastaavan kokoiseen kupilliseen marjoja. Rusinoita ja kuivahedelmiä käytetään lähinnä mausteina puuroihin ja leivontaan, niitä ei ole syytä syödä kourakaupalla, koska tästä on usein seurauksena hankalaa käymistä suolessa. Pähkinöissä on hyviä rasvoja ja kasviproteiinia. Niitä voi syödä välipaloiksi ja käyttää maun antajina puuroihin ja leivontaan. 
        Elintarvikehiivoja vältetään tekemällä sallituista viljoista rieskoja leivinjauheen avulla. Hiivan välttämiseksi pois jäävät myös kotikalja ja sima. Elintarvikehiivat ovat melko yleisiä ruokayliherkkyyden aiheuttajia. Ellei tätä ongelmaa ole, voidaan käyttää myös hiivalla nostatettuja luontaisesti gluteiinittomia leivontatuotteita. Jos viljat sopivat puuroina ja rieskoina, mutta aiheuttavat vaivaa hiivalla nostatettuna leipänä, on täysi syy epäillä elintarvikehiivoja yliherkkyyden aiheuttajaksi. 
        Nautintoaineet: alkoholi ja tupakka ovat vahingollisia. Alkoholi mm. lisää suolen epänormaalia läpäisevyyttä samaan tapaan kuin tulehduskipulääkkeet. Olut, siideri ja ”lonkerot” ovat erityisen varottavia, mutta reilu viinilasillinenkin voi laukaista nivelkipuja herkimmillä henkilöillä. Yksi kaksi kupillista kahvia päivässä ei yleensä vaaranna eliminaatiodieetin antamaa apua, mutta ongelmia on odotettavissa jo ”normaalina” pidetyistä viidestä kahvikupillisesta päivässä. 
        Elintarvikerasvat: suositaan kylmäpuristettuja kasviöljyjä. Tällaisia ovat esim. kotimainen kylmäpuristettu rypsiöljy sekä oliiviöljy, joista saadaan hoitavia, välttämättömiä rasvahappoja. Kalaöljyvalmisteet kuuluvat varsinaisiin hoitoaineisiin ja esitellään luvussa ”Ravintolisät”.
        Kalkkilisä: Kalkkilisänä voidaan käyttää kalsiumilla rikastettua soija- tai riisimaitoa, jota nautitaan 4–5 dl päivittäin. Jos korvikemaidot eivät maistu tai sovi yliherkkyyden takia, nautitaan kalsiumvalmisteita 500 mg päivässä. Jos luun tiheys tiedetään alentuneeksi, kalsiumia nautitaan 1000 mg päivässä. Kalsiumin imeytymisen varmistamiseksi huolehditaan riittävästä D-vitamiinin saannista. Katso tarkemmin luku ”Moni-ilmeinen D-vitamiini”


    • Ilmapuntari

      Hei!

      Kiitos selventävästä vastauksestasi! Luvin sen useaan otteeseen läpi. Suosittelemasi kirja kiinnostaa ja hankin sen luettavaksi.

      Harmi, että sait Humiranista niin lyhyen hyödyn. Minä sain Humiranista todella selkeän avun vuosia. En edes uskonut biologista aloittaessani, että sen teho voisi olla niin hyvä ja selkeä. Nyt kun kohta markkinoilla olevat biologiset on tullut käytettyä, niin pakko on ruveta etsimään apua muualta esim. ruokavaliosta. Minun tautini on ainakin sen verran äreä, että työkuntoisena oleminen vaatii kaiken avun minkä pystyy saamaan elintavoista.

      Itse olen pohtinut keliakia- ruokavalion kokeilemista esim. 6-12 kk. Suvussani on keliakiaa ja käsittääkseni se testataan melkein kaikilta selkärankareuma diagnoosin saaneilta. Onko sinusta otettu keliakia verikoe? Minusta on vuosia sitten. Silloin vastaus oli negatiivinen.

      Oletko sinä huomannut taudin rieraantumisen suolisto-oireiden yhteydessä esim. mahataudin jälkeen? Onko taudissasi selkää jaksotusta kuten minulla on ollut?

      Kiva olisi kuulla jatkossakin, miten kokeilusi menee. Minä ajattelin ensin lukea ja tutustua aiheeseen rauhassa ja teen sitten myös ravitsemuskokeilun.

      • Ilmapuntari

        Katsoin netistä, Rauli Mäkelän kirja löytyi paikkakuntani kirjastosta. Hienoa! Nyt vain tutustumaan.


    • viljaton.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      96
      1872
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      176
      1387
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1238
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1157
    5. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      65
      1138
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      81
      984
    7. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      976
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      72
      969
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      793
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      768
    Aihe