Onko pään pistely oire?

Skh77

Hei!!

Olisin neuvoja kaivannut.olen 34v nainen ja epäilen kärsiväni paniikkihäiriöstä. Mitään diagnoosia en ole saanut,mutta koen inhottavia aaltoja,joissa aina pistely alkaa päässäni oikealta puolelta,usein käyden oikean puolen läpi..Sen jälkeen tulee sellainen kuumotuksen tunne sinne samaiselle puolelle. Kärsin kovasta kuolemanpelosta,olen kärsinyt aina...Tunne vain vahvenee,kun tämä pistely/kuumotus käy kroppaa läpi... Lääkäriin kai tarvis lähteä,alkaa hallitsemaan arkea liikaa :/
Onko kellään samanlaisia oireita?

13

18073

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ohje!

      Et kärsi paniikista. Mene psykiatrille.

    • Hätäkakka

      Nimimerkille "Ohje!" Paniikkihäiriötä, ahdistushäiriöitä jne on monenlaista. Älä viitsi alkaa diagnosoimaan ketään kun et edes tunne hlöä ja tilannetta.

      ------------------

      Oireet ei tule päänsisältä, eli aivoista, niinkuin herkästi uskot. Tuntemus on päänahan hermotuksissa. Niitä saa aikaan mm. verenkierron heikkenemiset, esim. jännitysniska. Pistely on yleensä merkki lievästä hapenpuutteesta. Ihan samallalailla kun jalkoja pistelee kun ne puutuu, niin päänahkaakin pistelee kun verenkierto heikkenee.

      Ja kun tällainen pistely"kohtaus" tulee niin silloin on aika vatvoa läpi mm. aivoverenvuodot, aivokasvaimet jne eiks niin:P Ne loput tuntemukset ei liity pään pistelyyn mitenkään vaan on paniikin/pelon aikaansaamia oireita. Muista, että mielikuvitus on todella voimakas. Sen voima tuntuu ihan fyysisesti.

      Kun saat moisia pistelyitä tms., niin oletko huomannut, että oireet ovat loppujenlopuksi siellä mielen puolella? Aivoissa tapahtuvat pahat asiat, kuten halvaus jne. tuntuu ihan eri tavalla kuin pelokkaan mielen aiheuttamat oireet.

      Mulla on monenlaista... pistelyitä, aaltoja, huimauksia, kipristelyitä, kuumotuksia, ihon polttelua, kutinoita jossain tuolla sisällä jota ei voi raapia, nykinää, vapinaa, hikoilua, pistoksia, salamoita, repiviä kipuja, yhtäkkisiä tunnottomuuksia jne. Mulla on pienestä pitäen ollut pelko sydämen pysähtymisestä. Ensimmäisen muljautuksen tunsin alle 4 vuotiaana. Ja sen perään kysyin että voiko siihen kuolla. Muistan edelleen hetken, ja sen tunteen, vaikka siitä on jo 40 vuotta.

      Pahimmillaan erilaiset "oudot" tuntemukset alkaa ruokkia mielikuvitusta mitä kauheimmilla kuolemaskenaarioilla, ja sitten yhtäkkiä luulee, että elämä on aina hiuskarvan varassa, milloin vain kuolet jne jne jne. Se invalidisoi elämää, et halua lähteä pois kotoa, kaverit häviää yksitellen ja lopulta voit olla yksin itsesi ja paniikkisi kanssa. Ja ahdistus jopa lisääntyy.

      Kun paniikki/pelko iskee, niin silloin kannattaa rentoutua. Pahin moka on alkaa hyperventiloimaan, se kun tapahtuu yleensä ihan tiedostamatta. Se saa aikaan veren happamoitumisen, liiallisen happettumisen jne. Se taas aiheuttaa huimausta, rytmihäiriöitä, kuulohäiriöitä jne ja ne taas pahentaa paniikkikohtausta. Hengityksen kontrollointi saattaa lieventää paniikkikohtausta todella paljon. Eli älä ala vetämään tiheästi rintalihaksillasi ilmaa sisään, vaan edelleen pallealla. Rauhallisia suht syviä hengityksiä n. 12-15 krt/min. Se rentouttaa ja laukaisee ahdistusta. Kun alat harjaantumaan tässä hengityspuolessa, niin vähitellen huomaat positiivisia asioita, kuten 1. rauhoitut nopeammin kuin ennen. 2. huomaat, että eihän tässä mitään vaarallista ollutkaan kun se meni näin pian ohi. 3. Naurat omalle panikoinnillesi.

      Ja tärkein asia lienee se, että et saa jäädä yksin paniikin/pelon/huolen kanssa. Mitä nopeammin menet asian viemään eteenpäin, sitä nopeammin saat enemmän iloa elämään.

      • Kiitos

        Kiitos!


      • Hogweed

        Todella hieno kommentti/analyysi kyseisestä tilanteesta. Itse kärsin paniikkihäiriöstä jo vuodesta -88. Ja voin kertoa että on tosi ilkeä ja pelottava oire, no olen syönyt rauhoittavat ja masennus lääkkeet. Apua oli ja kiitos siitä...mut itse täytyy tehdä jumalattomasti duunia tän eteen..kun se kuoleman pelko / ahdistus tulee pidä vain kiinni siitä mitä näet ja ajattele(vaik se on vaikeaa juuri silloin) en kuole tähän , tämä on vain hetkellinen tila!! ja en voi nyt oikein hyvin , mutta tästä se taas uusi alku alkaa. Mulla paniikkitila kestää 5min - 1 tunti, ja voi uusia 2 tunnin päästä ja sama rumba. KAIKKI TÄSTÄ KÄRSIVÄT ...MUISTAKAA ROHKEUS ON ASE PELKOA VASTAAN. KÄVELE JA AJATTELE SEON KOHTA OHI..Mut saatat tarvita jotain rauhoittavaa aluksi,,,pahimpiin oireisiin ja EHDOTTOMASTI KUMPPANIN JOKA YMMÄRTÄÄ SUA..EI HAUKU EIKÄ VÄHÄTTELE ..Ei tähän kuole !


      • paniikkipissa

        Aivan loistavaa kun löysin tämän ketjun. Kirjoitat todella viisaasti ja siten, että panikoivakin sen ymmärtää. Kiitos.


      • Jelppiätuli

        Kiitos tästä ketjusta. Sain paljon ymmärrystä erästä läheisiäni kohtaan Kiitos


    • hohhoijaa

      kannattaisi varmaan lopettaa yletön itsensä tarkkailu

      • iii7777

        se kun kuuluu taudinkuvaan. mitä teet täällä palstalla jos et sen vertaa tiedä asiasta?


    • milloko

      voisiko olla migreeniä/auraa ilman varsinaista päänsärkyä?

    • pääjoskuskipeä

      Mä oon aloittajan kanssa saman ikäinen mies. Ilmeisesti paniikkihäiriötä mulla on. Nyt kun asian tietää, niin ei oikeastaan ole enää tullut ollenkaan paniikkikohtausta, ei tarvitse töissä olla kun ei pysty ym. Se hyperventilointi juttu on kans hyvä tietää, pitää vaan normaalisti hengittää että ei pää leviä ihan täydellisesti liian hapen takia.
      Viimeksi paniikkihäiriön paniikkikohtaus laukaisi migreenin. Mulla aura on sellainen että en näe kunnolla, mutta sitä ei tullut. Migreenissähän on juuri tuo kehon toisen puolen pääkipu tai jotain. Mulla se on aina vasen puoli, kieli voi myös olla puutunut ja suu vasemmalta puolelta. Vasen käsi on myös aivan puutunut ja ei silloin kovin hyvää tuntoakaan taida olla.
      Migreenissä tuli joskus muunlaistakin pääkipua kai vähän, ehkä takaraivo ja silmät oli silmien takaa kipeät. Nuo varmaan tuli joskus kun olin paljon pienempi.
      Migreenissä olisi kai mahdollista sekin että ensin olisi oikea puoli kipeä päästä, sitten se paranisi ja kipu siirtyisi vasemmalle puolelle, mutta mulla ei ole sellaista koskaan ollut, mutta äitillä on. Papalla kanssa oli se migreeni.

      Kuulostaa aloittajalla aivan migreeniltä kun kipu on vaan toisella puolella. Se migreeni pääkipu on oikeaa kipua, ei mitään lälly pääkipua ja siihen ei särkylääkkeet tehoa, pitäisi olla vahvempaa. Se kipu ehkä joskut tulee niin suureksi että pitää muutamia kertoja oksentaa ja oksentaminen myös lievittää sitä kipua. Siihen ei kumminkaan kuole. Siihen auttaa kun on aivan pimeää, hajutonta, äänetöntä, nukkuminen auttaa. Kävellä ei oikein voi koska askeleet tuntuu päässä niin kovaa että pää meinaa pullistua ulos. Eli hyvin varovasti joutuu kävellä. Jos tuo kipu vasta alkaa, niin siihen voi ulkoilu ja raitis ilma auttaa, mutta kovin kirkasta ei saisi olla.

      Paniikkihäiriössä ja ahdistuneisuushäiriöässä ei taida olla tuota tois puoleista kipua. Mutta voihan se kai sitäkin olla. Ahdistuksessa meinaa tulla sitä kuumotusta ja voimattomuutta. Mulla on koko ajan jalat kipeät ja välillä ne voi olla aivan tulessa. Myös kädet on voimattomat. Periaatteessa kai migreeni voisi tehdä jonkunlaisen kuumotuksen toiselle puolelle. Mulla vaan on yleensä molemmat jalat kipeät, mutta kai sitä kipua on enemmän vasemmassa jalassa ja vasemmassa kädessä, koska niissä nyt voi muitakin oikeita fyysisiä oireita olla. Ahdistuksessa mitään fyysistä ei ole, mutta on vaan muuten vaan aivan rapakunnossa ja kumminkin fyysisesti aivan sairas.

      Itse en oikein tiedä mitä se kuolemanpelko on ja en siedä mitä sydämmen muljahtelukaan on. Nihin kai pitäisi perehtyä. Jos enemmän rasittaa, niin syke on korkealla. Viimeksi kun oli sykemmittari ja rasitin kunnolla niin mittari näytti 199 eli ihan tappiin taisi mennä. Eli sydän kyllä toimii onneksi. Voi myös rasittaa, mutta se kostautuu ja on sitten enemmän väsynyt ja enemmän kipeä, eli ei siitä kummempaa hyötyä ole ollut. Leposykkeenkin taisin saada joskus mitattua ja se oli 55 paikkeilla. Mutta pienikin rasitus tai liikkuminen taitaa nostaa 110-120 lähistölle. Vain muutaman kerran olen mittaria seurannut ja käyttänyt.

      Kai tuota ahdistusta saa ajattelemalla vahvistettua ja kipu voisi lisääntyä. Mutta sen kivun pienentäminen onkin vaikeaa. Se rentoutuminen siihen auttaa. Mikä nyt sitten vaan itseä rentouttaakin.

      Hätäkakka tuossa hyvin kirjoitti. Eli ei tule kumminkaan päänsisältä. Ne aivot kumminkin kai toimii :) Varmaan sitten nuo päänahan hermotukset. Mutta toisaalta kuulostaa myös osittain migreeniltä tois puolisen kivun takia. Psykologi myös jotain taisi puhua että ahdistus jollain lailla salpaa verenkiertoa ja siksi jalat ja kädet olisi kipeät. Käsissä sitä vähemmän huomaa, mutta ei vaan jaksa enää mitään nostaa, vaikka ennen on jaksanut. Tai jaksaa nostaa, mutta se tuntuu tosi pahalta ja nosteleppa sitten 8h, niin olet lähelle kuollut :D
      Tuo jännitysniska varmasti voi laukaista migreenin tai vaan pääkivun. Mulla usein niskat on aivan puupökkelot jos on ollut migreeni tai on muuten vaan pää kipeä. Ei saa nukkua liian myöhälle, eli saisi olla hyvä unirytmi eli heräisi automaattisesti aina suurin piirtein samaan aikaan aamulla. Mulla liika uni tuo pääkivun ja niskajumin ja silloin on koko päivän pää kipeä. Seuraavan yön nukkuminen onneksi parantaa sen pääkivun.
      Tosiaan saattaa olla tuota hapenpuutetta jaloissa ja käsissä ja ne siksi sitten on puutuneet ja voimattomat. Ei niissä mitään kauhean hyvää tuntoa ole. Sitä en osaa itse kuvailla miten hapenpuute näkyisi päänahassa. Ehkä niskat jumiintuu ja pää kipeytyy sitten samalla tosi kipeäksi.

      Migreenihän saattaa aavistuksen lisätä jotain aivohalvausta, mutta se taitaa olla hyvin hyvin harvinaista. Voihan sitä ehtiä kuolla johonkin ihan muuhun sairauteen, eli tuskin voi pitää kovin vaarallisena juttuna. Pappa taisi elää yli 80V ja selvisi yhdestä aivohalvauksesta. Kaatui vaan ja niskat meni nurin, eli kuoli ihan muuten vaan.
      Papalla oli ohjeena että syö jotain kovaa, esim näkkäriä niin se helpottaa pääkipuun tai johonkin. En itse osaa sanoa että miten se sitten aut

    • pääjoskuskipeä2

      En itse osaa sanoa että miten se sitten auttaisi. Ehkä suun lihakset saisi vähän liikettä ja lihasjumi jollain lailla helpottaisi? Saattaisi se kai vähän auttaa :)

      Onko jommalla kummalla vanhemmista migreeniä? Mirgeeniä voi tosiaan olla ilman sitä näköhäiriö auraakin. En tiedä mutta oikean tai vesemman puolen pääkipu saattaisi viitata migreeniin. En vaan oo lukenut migreeni diagnoosia pitkiin aikoihin. Migreeniin ei ole parannuskeinoa. Tulikin jo jonkin verran epämääräistä mongerrusta kirjoitettua :)

    • ei_ole_oire

      Vanha juttu, mutta....

      Moni enemmän tai vähemmän panikoija on kirjoitellut samasta oireesta, eli päänahan nipistelystä, tai "puutumis"oireesta. Ensimmäinen asia, mikä täytyy sisäistää: se ei ole aivoperäinen, eli kyseessä ei ole aivoverenvuoto, aivokasvain, ALS, halvaantumisen esioire tms. joita hädissään pyöritellään mielessä. Kyseessä on vaaraton päänahan verenkiertohäiriö, joka johtuu hartioiden/niskan jännityksestä. Jokainen on kokenut jalan puutumisen, esim. pöntöllä istuessaan. Jalka nipistelee inhottavasti. Täysin sama asia on tämä legendaarinen "pään kummallinen nipistely". Huuhaapalstoilla tämän toispuoleisen nipistelyn kerrotaan johtuvan aaveen läsnäolosta :) Eli aina kun nipistelee päänahasta, niin pyörittele hartioita ja niskaa. Ei mene kuin hetki, kun se poistuu.

    • oiree

      mulla on päänpolttelua joka on lisääntynyt, ja päästä löytyi kasvain. Se leikataan pois, kun painaa kuulo/tasapainohermoa ja kasvohermoja. Siksi oireilee kummallisestija tuo päänahanpolte on kamalaa. Hermotukset siellä oikuttelee, kun vain sentin kasvainkin aiheuttaa ongelmia. Se leikataan mieluiten pienenä, jos kasvaa niin oireet vain pahenee.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1495
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1305
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1202
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1102
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1026
    7. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1025
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      991
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe