Retkeilijät, varokaa Talvivaaran ympäristöä

Ex-retkeilijä

Välttäkää retkeilyä Talvivaaran kaivoksen lähialueilla. Retkeily tulee muuttumaan vaaralliseksi kaivoksen lähialueilta seuraavan 10 vuoden kuluessa saastumisen vuoksi. Talvivaara nimittäin palauttaa 10% uraanista jäteliemen mukana takaisin pohjavesiin ja kippaa 150 rekkakuormallista kemikaaleja luontoon vuorokaudessa. Talvivaaran läheisyydessä on odotettavissa säteilevä tulevaisuus ja kohonnut syöpäriski, jos aiotte sieltä pyydettyä kalaa tai riistaa syödä. Lukekaa myös Tshernobylin vaikutuksista ympäristön lapsiperheisiin ydinonnettomuuden jälkeen.

Alun alkaen Talvivaaran kemiallisen rikastuksen (Talvivaaran liuotusaltaat) kaivokselle ei olisi saanut antaa ollenkaan toimilupaa, se tuhoaa ympäristön, koska kaikkia prosessiliuoksia ei pystytä tai haluta pitää suljetussa kierrossa, sillä se tulee kalliiksi. Talvivaaran täysi tuotanto käyttää vuorokaudessa yli 150 rekkakuormallista kemikaaleja. Mekaanisella rikastuksella toimiva kaivos on mahdollista tehdä ympäristöystävälliseksi, mutta sen investointikustannukset ovat paljon kalliimat ja kaivosyhtiö tekee tietenkin halvimman ratkaisun, jos viranomaiset ovat niin tyhmiä että luvat antavat. Kyse onkin laajemmasta asiasta l. moraalikadosta ja korruptiosta joka on nyt pesiytynyt myös virkamieskuntaan, kaikki ajattelevat vain omaa etua eikä yhteisön tai yhteiskunnan etua.

Poliitikot ovat näyttäneet tässä jo pitkään hyvää esimerkkiä, eikä tuokaan verorahojen "pumppaaminen" euroalueen talouskriisimaihin ole tätä moraalikatoa valtiotasolla ainakaan vähentänyt. Ei tästä Talvivaaran alueen ympäristötuhosta puutuu enää kuin se uraanin erottaminen, sen jälkeen pohjavesistöön alkaa leviämään myös radioaktiivisia liuoksia ja pohjavedet ovat pilalla laajalta alueelta. Tunnettu tosiasia on että kaikkea uraania ei erotuksessa pystytä kiviaineesta poistamaan, vaan noin 10 prosenttia jää kiviliuokseen joka johdetaan luontoon saosaltaiden kautta. Tästä kaivosyhtiö ei tietenkään ole puhunut julkisuudessa mitään.

3

78

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eitolleroita olla

      oletko ihan täyspäinen, hei aloittaja?
      Kukaan ei lähde vaeltelemaan kaivosalueen läheisyyteen, se on selvä asia.
      Niitä löytyy hyviä vaellusalueita ihan muualta. kaivostoiminta on työtä antavaa toimintaa ja sikäli kannatettava, vaellusta taas voi suorittaa muuallakin.

    • Säteilyvaara.

      Talvivaara tuhoaa luonnon 100 km säteellä kaivoksesta tuhansiksi vuosiksi.

    • Idiootti.

      Suomen kaivoslaki antaa ulkomaisille yrityksille oikeuden kaivaa Suomessa mitä tahtovat, käytännössä ilmaiseksi ja korvauksetta. Vain toiminnan tuloksena syntyvä paska jää Suomeen.

      Miten suomalaiset voivat olla näin ylivertaisen typeriä? Kallisarvoiset mineraalit annetaan ilmaiseksi kenelle tahansa toimijalle, joka ne haluaa Suomesta viedä pois!

      Suomen 1960-luvulta peräisin oleva kaivoslaki on monikansallisille yhtiöille todellinen aarrearkku: lähes kuka tahansa voi varata ja vallata vuosiksi kenen tahansa omistamia maita. Maan käyttö ja kaivostoiminnan tuotto ovat yritykselle lähes ilmaisia.

      Kaivoslaki antaa kaivosyhtiölle oikeuden valtaukseen tietyin rajauksin. Valtausoikeudesta maksetaan maanomistajalle vuotuinen valtausmaksu, joka säädetään erikseen asetuksella. Vuonna 2001 tehdyn päätöksen mukaisesti valtausmaksu on valtiolle 6,75 euroa hehtaarilta ja maanomistajalle 10 euroa hehtaarilta.

      Korvauksena hyväksi käyttämistään kaivoskivennäisistä on kaivosoikeuden haltijan, jollei muusta ole sovittu, kultakin kalenterivuodelta suoritettava maanomistajalle kaivospiirin alueelta louhituista ja maanpinnalle nostetuista kaivoskivennäisistä kohtuullinen louhimismaksu, joka on esimerkiksi Talvivaaran kohdalla 0.15% louhitun maa-aineksen arvosta.

      Kaivostoiminnasta syntyy ympäristöministeriön mukaan kolmannes Suomen jätteistä eli noin 66 miljoonaa tonnia. Suomi on purkanut kaivoslain ulkomaalaisrajoitukset. Sen jälkeen suurin osa valtauksista onkin tehty ulkomaalaisten kaivosyhtiöiden nimiin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 122
      2986
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      84
      2731
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2188
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      20
      1763
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1668
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1499
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      17
      1469
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1417
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1387
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1312
    Aihe