Selkärankareuma vai joku muu?

selkärampa

Hei. Onko täälä kyseistä reumaa sairastavia kuulolla?
Mulla on ollut alaselän yhtäjaksoista särkyä yli 2 vuotta. Viiden vuoden sisään on mahtunut monta SI-nivelten tulehdusta, lonkan limapussin tulehdus sekä useiden nivelten särkyä päästä varpaisiin.
Alaselän särky on pahinta istuessa. Liikkeelle lähtö on todella työlästä ja ensimmäiset metrit kuljen kumarassa varovasti astuen. Öisin herään sietämättömään ristiselän kipuun/kuumotukseen ja se pakottaa nousemaan sängystä jalottelemaan. Aamuisin olen niin kankea, etten sukkia saa jalkaan, mutta tunnin päästä on jo normaali.
Pari kuukautta sitten kävin lääkärissä, joka vihdoin määräsi reumakokeisiin muut tavanomaiset verikokeet. Kaikki veriarvot täysin normaalit, ei reumatekijöitä. Ei siis periaatteessa merkkiä tulehduksesta. Oikeasti päällä on paha tulehdus si-nivelissä, sillä iho niiden kohdaltakin on aivan kuuma ja särky on kova. Muitakin niveliä särkee sykäyksittäin. Lisäksi minulla on suora selkäranka kivikovaksi jäykistyneiden selkälihasten vuoksi. Röntgenkuvissa todettiin 6kk sitten 6 lannerangan nikamaa eli yksi ylimääräinen.
Sain lähetteen keskussairaalaan reumatologille joka määräsi verikokeen, HLA-B27, jossa kävin tänä aamuna. Tuloksia ei siis luonnollisesti vielä tiedä.

Voisiko joku kertoa millaiset oireet oli ennen diagnoosia ja miten pitkään? Mitä verikokeissa paljastui? Otettiinko magneettikuvat? Kuinka kauan kesti saada ääkäri määräsi lääkitykseksi viikon kuurin Arcoxiaa 150mg ja lihasrelaksantteja.diagnoosi? Kuullostavatko oireeni selkärankareumalta?

4

316

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 11+1
    • Der Alte

      SI-nivelten tulehdus on keskeinen kriteeri selkärankareumassa. Eikö lääkäri ole sitä vaivautunut kertomaan? Tarkalleen ottaen röntgenkuvissa pitäisi vielä kai näkyä tulehduksen aiheuttamaa skleroosia. Magneettikuvia ei ole otettu minulta ja tuskin otetaan sinultakaan.

      Ei niissä tulehdusarvoissa välttämättä näy mitään, ei näkynyt minullakaan alkuaikoina. Oman kokemukseni mukaan tuo HLA-B27-testi on se olennainen. Se geeni löytyy kyllä yli 10-prosentilta suomalaisista, joten ei sekään mitään varmista. Reumatekijällä ei ole mitään merkitystä selkärankareumasta puhuttaessa.

      Mutta oireesi viittaavat vahvasti selkäreumaan. Aika erikoista että tuota geenitestiä ei ole aikaisemmin otettu, mutta toisaalta tällainen jahkailu on lääkäreiden puolelta hyvin yleistä. Sen sijaan että selvitettäisiin heti alussa asia perinpohjin, jätetään potilas kärvistelemään vuosiksi.

      Yleislääkärit on reumasairaalle hyödyksi lähinnä reseptin uusimisissa ja polvinesteen punktoimisessa, mutta muutoin he lähinnä hidastavat diagnoosin saamista 50-luvun Koko perheen lääkärikirja-tason tiedoillaan. Tsemppiä!

      • Saanahb

        Mulla todettiin selkärankareuma vasta vähän aika sitten. Arpomista se oli että mitä se on,eka se oli fibroa mutta nyt päädyttiin selkärankareumaan. SI-nivelissä epätsaisuutta,otettiin mangeettikuvat. Reumatekijä oli veressä,mutta mulle sanottiin että se voi olla myös vaikka ei sairasta reumaa. Lääkitys alotetaan nyt,toivottavasti olis apua noihin mun limapussin tulehduksiin koko aika vaan kortisonia. Siitä on hetkeen apua ja sen jälkeen pitää hakee uus. Ärsyttävää!


    • jokueräs

      Mulla on joku selkärankareumatyyppinen reumasairaus, virallisesti määrittelemätön seronegatiivinen niveltulehdus. Alkoi tosin periferisten nivelten kipuilulla, mutta selkäkin on oireillut vaihtelevasti. Selkä on kuvattu sekä röntgenillä että magneetilla, mutta muutoksia ei ole löydetty.

      Kaikesta huolimatta tautini on otettu vakavasti ja reumalääkitys aloitettu melko varhaisessa vaiheessa. Muutamaan kertaan lääkäri on jopa harmitellut aikaista aloitusta, koska tauti ei ole ehtinyt kehittyä tarkemmin diagnosoitavaksi. Nivelmuutoksia löytyy päkiästä, mutta nekin ovat melko epäselviä. Toisaalta nykyisellä lääkityksellä ja jumpalla olo on lähes normaali eikä tauti juuri näy ulospäin, jos ei ihan aamusta elämääni pääse seuraamaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      95
      1836
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      176
      1377
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1208
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1157
    5. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      62
      1098
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      976
    7. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      81
      974
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      71
      947
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      783
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      768
    Aihe