Idiopaattinen epilepsia

Lappalainen

Ihan pakko kysyä, kun tiedän kokemuksesta, että epilepsia koiran omistajat pitää kohtaus päiväkirjaa. Kuinka paljon kohtauksia koirallanne on ollut pahimmillaan ja kuinka päättyi? Surullisella tavalla vai lääkitys alkoi tehoamaan. Meidän lappiksella on ollut eka tosi lievä kohtaus vuosi sitten. Yhdeksän kuukauden tauko ja nyt puhkes tosissaan. Ensteks kaks vuorokautta putkeen 13 kohtausta. Barbivetit peliin 60 mg puolikas 2 x päivä. Kolme viikkoa ja kymmenkunta kohtausta, puoleentoista vrk:n. Annostus, puolikas aamulla, kokonainen illalla. Kaks viikkoa ja 7 kohtausta. Annoksen nosto kokonainen aamuin illoin. Kaks viikkoa hyvin ja 3 kohtausta alle puoleen vuorokauteen. Nyt ollut ilman kohtausta 15 h. Ja tässä vaiheessa voin jo sanoa niille, jotka ehdottaa lääkärille soittoa, niin voin sanoa, että soitin jo, kun viikonloppu pukkaa päälle, niin neuvo oli, että maanantaina otetaan käyttöön yhteislääkitys, jos kohtauksia tulee lisää viikonlopun aikana liikaa. Tuntuu vaan tuo kohtausten määrä hurjalta. 2 kk ja yli 30 kpl. Kaikki kohtaukset kohtuullisen rajuja. 1-5 min. Melkein aina laskenut allee. Kaveria ei uskalla jättää edes yksin, kun on nähnyt melkein kaikki kohtaukset. Jos ei olisi ollut paikalla, niin olisi varmasti loukannut itsensä. Kaveri 5 v ja 30 kg uros. Pallit lähtee, kunhan päästäisiin tilanteeseen, että 2 kk olisi mennyt, ilman kohtauksia. Tämä oli lääkärin ohje. Mielellään kuuntelen muiden kokemuksia. En hae sympatiaa. Sitä saa netin ulkopuoleltakin paremmin. Kaveria vain käy sääli. Suru puserossa on tietysti itselläkin ja avokillakin, jolle poika on kaikki kaikessa (mustis).

6

348

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SuruPainaa

      Nostetaanpa tämä avaus esille. Syystä, että oma 2 v 7 kk bretonipoika sai viime viikonloppuna ensimmäiset kohtauksensa. Olivat kestoltaan muutaman minuutin mittaisia, koira kyljellään, jäykkänä, jalat kävivät hiljaksiin, tajuissaan, silmissä kauhistunut katse, jne. Ei tehnyt kuitenkaan alleen eikä kuolakaan valunut.

      Kovasti on siipi maassa. Eiliset verikokeet eivät kertoneet ongelmista. Asun Suomen viimeisimmässä korvessa, joten magneettikuvaukset yms. lisäselvityksetkin hieman mietityttävät. Lääkitykseen ei vielä päädytty ... otin kuitenkin varalle peräaukkoon tyhjennettäviä ruiskeita, joilla uudet (pitkittyneet) kohtaukset saadaan toivon mukaan katkaistua.

      Tiedän ja tiedostan, että oireet ja taudin kehittyminen vaihtelevat suuresti eri yksilöiden välillä. Mutta olisiko jollakin heittää mielipidettä seuraavista asioista:

      - kastraatio
      - raakaruokintaan siirtyminen
      - lääkityksen aloittaminen
      - jne.

      Ja jos jollakulla on edes jotakin positiivista kerrottavaa taudin kanssa pärjäämisestä/ ihmeparantumisista niin niitäkin kertomuksia otan ilolla vastaan.

    • ytui7970

      Olen ihminen ja mulla on ollut epilepsia 20 vuoden ajan, raakaruoka ei vaikuta asiaan koska muutenhan kaikki epileptikot alkaisivat syömään raakaruokaa eikä epilepsialääkkeitä olisi. Lääkkeen tehoamiseksi annostuksen pitää olla ns hoitoalueella, eli ei liian alhainen muttei liian korkeakaan, jotta mahdolliset sivuoireet pysyvät aisoissa. Sama varmaan koirilla. lääkkeiden sivuvaikutuksia voi googlata, yleisiä mm lievä väsymys (itse en edes huomaa) ja vatsan löysyys (en huomaa sitäkään). Kohtauksessa on riski mm lyödä päänsä tai purra kielensä poikki, vedessä hukkua jne, eikä ne ole kovin kivoja kokemuksia muutenkaan. Samat koirilla

    • SuruPainaaa

      Nostan tämän aiheen esille ihan vaan tiedoksi muille. Kirjoitin kommentin aiheesta 4.4.2017.

      Meidän kohdalla asia eteni niin, että koira sai ensimmäisen kohtauksen jälkeen reilun vuoden sisään 6-7 kohtausta, jotka olivat keskivaikeita/ vaikeita. Sai todennäköisesti enemmänkin sillä eihän niitä kaikkia kohtauksia pääse näkemään. Viimeiset kolme kohtausta tuli muutaman viikon sisään ja sen tiimoilta päätin aloittaa lääkityksen barbivetilla. Lääkitys aloitettiin ihan minimiannostuksena ja kävi niin helkkarin hienosti, että lääkitys on toiminut ja yhtään kohtausta ei ole lääkityksen aloittamisen jälkeen tullut. Annostusta ei ole tarvinnut lisätä. Pari verinäytettä on otettu ja mitään häikkää ei ole niistä ilmennyt. 7 kuukautta on ilman kohtauksia eletty ja olo on erinomaisen toiveikas.

      Lääkkeen sivuvaikutukset kestivät meillä pitkään ts. pidempään kuin yleensä. Koira oli melko vetämätön/ vaisu noin kaksi kuukautta. Muita oireita ei ollut. Nyt on tilanne tasaantunut ja koira on melko lailla entisellään …. ehkä hieman rauhallisempi kuin ennen lääkitystä, mutta muutoin entisellään; ei ole lihonut, ei ole ruokarohmu, kuten usein barbivetin kanssa käy.


      On suunnitelmissa, että jos kohtaukset pysyvät poissa vielä noin vuoden niin alan ajamaan lääkitystä alas. Onko jollakulla kokemustietoa epilepsialääkityksen lopettamisesta? Kaikenlainen varmatieto otetaan mieluusti vastaan.

    • Koiraa.joulupöytään

      Parempi viedä koira kuin koira piikille, oli epilepsiaa tai ei.

    • Anonyymi

      Kommentoin itseäni ja tiedoksi muille. Eli koira on kohta 6 vuotta ja helkkarin hyvin on barbivet toiminut. Kohtauksia 1-2/ v eikä mitään ähkykovia. Annostus 1,5 tabua 2 krt pv. 30 milligrammaista. Ihmisiä kiinnostaa se hinta. Noin 40 centtiä taitaa päivää kohti olla. Eli kyllä epilepsian kanssa voi parhaimmillaan elää. Jaksamista kaikille epileptikkokoiranomistajille. Karmeaa on katsoa, kun ystävä kaatuu ja kouristelee.

    • Meillä toinen sakuistamme sai rajuja kohtauksia ollessamme vuokramökillä lomalla. Lähdimme välittömästi kotiin kun halusin koiran pieneläinklinikalle hoitoon.
      Se oli siellä sisällä melkein viikon ja lääkitys löytyi. Pitkään oli jollain lailla hömelö niin mieleltään kuin liikkeiltäänkin mutta tasoittui ajan kanssa.
      Oli oireeton vuoden.
      Jälleen mökillä ollessa alkoi kohtaukset uudestaan. Olivat rajuja taas ja niitä tuli noin puolen tunnin välein. Lisäksi muuttui agressiiviseksi toiselle koiralle.
      Oli pakko pitää toista ulkona ja toista sisällä.
      Muutama päivä meni ja puhelinsoitolla lääkitys oli tapissa. Ei mitään vaikutusta. Agressiivisuus kohtausten aikana jatkui.

      Niin sitten lopetimme koiran. Lääkitystä ei voinut enää lisätä ja toinen koira pelkäsi sairasta tämän jälkeen. Siitä on aikaa nyt 30 vuotta. En tiedä olisiko nykyajan keinot paremmat. Silloin tekivät sen kun osasivat.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      70
      1835
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1479
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1262
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      125
      1255
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1180
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      270
      969
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      942
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      107
      895
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      101
      826
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      684
    Aihe