"Haluan leikkauksen"?

hämmentynyt nyt

Sektioon on perusteita, ja hyvin vahva synnytyspelko on yksi peruste ellei muut hoitokeinot asiaan auta. Mutta onko tiedän mielestänne naisella "oikeus valita synnytystapansa"? Olen törmäännyt tällaiseen ajatukseen, ja minusta se on ihan hullu. Kuinka monen mielestä ihmisellä olisi "oikeus valita" yhteiskunnan varoin vaikkapa lihavuusleikkaus (tai miksei samantien rasvaimu ja muut nipistys-napistus-operaatiot) kokeilematta muita keinoja ja vaikka lääkäri pitäisi muita painonhallintakeinoja ko. asiakkaan tilanteeseen sopivampina?

Ja edelleen, on tilanteita joissa sektio on tarpeen ja ihan varmasti on olemassa marginaaliyksilöitä joiden synnytyspelkoon ratkaisu on vain sektio, mutta sektion suosia valintana hämmentää minua...

En nyt edes lähde siihen, että mitä riskejä sektioon liittyy vauvan ja äidin näkökulmasta, koska vastaus on aina "suunniteltuun sektioon ei kuole vauvoja, alatiesynnytyksiin kuolee". Totta. Mutta vauvoja taitaa kuitenkin kuolla enemmän esimerkiksi liikenteessä tai pinnasängyissä, eikä niistä mennä paniikkiin. Varmuuden maksimointi ei aina ole tervettä - vai paketoiko joku sen sektiolla syntyneen vauvansa kuplaan autiolle saarelle?

7

385

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • 13+19

   Ihan samaa mieltä! Ei muissakaan tapauksissa niin vaan saa itse päättää hoitotapaa. Luonnollisinta on synnyttää alateitse. Tietysti pitää tehdä sektio, jos terveys sitä vaatii tai pelko on aivan järjetöntä. Mutta mukavuussektioita en käsitä.

  • elomamma

   Jos vauva perätilassa ja istuu syvällä lantiossa, olisiko mielestänne kysymys 'mukavuus-sektiosta' jos en edes yrittäisi synnyttää alakautta? Riippuu tietysti mitä ammattilaiset sanovat ja mikä on tilanne H-hetkellä, ja toivon että vauva vielä kääntyisi.

   • 13+19

    No mun mielestä toi sisältyy niihin sektioihin, jotka on perusteltuja terveyden kannalta, ei ole mukavuussektio. Itse tosin synnytin perätilaisenkin alateitse, koska mahtui hyvin.


  • sektioon tyytyväinen

   Itse olisin jättänyt lapsenteon väliin, ellei sektiomahdollisuutta olisi. Tämä olisi varmaan nettimammojen mieleen.
   Mielestäni pitää ilman muuta saada mahdollisimman pitkälle valita mitä kropallaan tekee. Vauvan hengen pelastaminen tms. erityistilanne pois lukien.
   Jos sektion olisi saanut vaikkapa maksamalla erotuksen normisynnytyksen ja sektion välillä, niin toki olisin maksanut. Ei olisi tarvinnut jännittää sektion saamista tai ravata pelkopolilla. Mutta Suomessa tämä ei ole mahdollista.

  • cancerlklk

   Mä sain kaksoset sektion kautta. Olivat perätilassa ja oli hepatoosia ja raskausmyrkytystä sun muuta että syitähän siihen tietysti oli. Mutta siis vaikka vauvat olisi olleet pää edellä tulossa, en olisi lähtenyt niitä alatietse synnyttämään. Esikoisen synnytyskin oli tosi vaikea ja siitä jäi kamala pelko. Sektio oli mun mielestä tosi hyvä kokemus, vaikka kaikki ei ihan nappiin mun osalta mennytkään. Onhan se iso leikkaus ja leikkauksessa aina riskinsä! Mutta huonosti voi käydä myös alatiesynnytyksessä, kokemusta on... Sektio oli myös sen kannalta hyvä kaksosten kohdalla, kun multa löydettiin siinä yhteydessä munasarja kasvain, joka myöhemmin osoittautui syöväksi. Tässä tilanteessa sektio pelasti mut, muutenhan toi oli aika varmasti jäänyt huomaamatta. Ja löydetty vasta sitten kun on liian myöhäistä.

  • lkdslöfkadsf

   Mä en ymmärrä mikä ihmeen "mukavuus sektio"?? Meillä on tässä maailmassa olemassa kaksi synnytystapaa, sektio ja alatie. Molempia kutsutaan synnytykseksi. Mun sairaalapapereissa ainakin lukee, että synnyttänyt sektiolla ja synnyttänyt alatietse. Molemmat koettu, ihan synnytyksiä ne on kumpikin ja naisella todellakin tulee olla oikeus valita.

   • 13+19

    Mukavuussektiolla tarkoitetaan varmastikin sitä, miltä se ihan kirjaimellisestikin kuulostaa. Eli mukavuussyistä haluaa sektion. Että ei vain halua synnyttää alateitse ja haluaa esim. säästellä alapäätään. Ja jotta kukaan ei tartu tuohon mukavuus-sanaan, niin ei, en tarkoita, että sektiokaan mitenkään mukava olisi.

    Ja mun mielestä tässä ketjussa ei ole ollut kyse siitä, onko sektio synnytys. Mielestäni sitä ei ole kyseenalaistettu.

    Mä en ihan ymmärrä, miksi naisella tulee olla oikeus valita. Ei muissakaan tapauksissa voi aina itse valita hoitotapaa. Mutta ainahan voi vedota pelkoon, niin saa sektion, vaikkei muuta lääketieteellistä syytä siihen olisi.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tuksu pakenee poliisia!

   Tuksu on kaapannut lapsensa, jonka huoltajuuden hän menetti ja pakenee poliisia ilmeisesti Veijo Lallin kanssa. Lalli myi vastikään Loviisasta talonsa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   269
   6955
  2. Iik! Suosikkijuontaja Vappu Pimiä jakoi hyytävät kuvat lomareissulta: "Sydän meinas pysähtyä..."

   Yksi Suomen suosituimmista juontajista, Vappu Pimiä, on jakanut kuvia etelän lomaltaan. Pimiä on lähtenyt lomareissulle juuri ennen uuden Tanssii Täht
   Kotimaiset julkkisjuorut
   49
   3934
  3. Jussi Hakulinen on kuollut - YÖ yhtyeen hittien tekijä

   https://www.is.fi/viihde/art-2000008994171.html Vielä ei ole kerrottu kuoleman syytä. Jussi Hakulinen loi YÖ yhtyeen kuuluisimmat hit
   Maailman menoa
   107
   3119
  4. Miksi ihmiset katsovat Salkkareita?

   Miksi ihmiset katsovat Salkkareita? Onko syynä aina uudet julkkisnäyttelijät, kuten Esko Eerikäinen tai Konsta Hietanen vai dramaattiset juonenkuviot
   Julkkikset
   63
   1570
  5. Rakastan sut ja sua

   Oma turvallinen nallekarhuni. Kivaa alkavaa viikkoa parhaalle toivottaa se susta hehkuva..
   Ikävä
   199
   1536
  6. Miksi sinä tykkäät minusta

   Syitä tykkäämiseesi? Vastaa kuin omalle kaipauksen kohteellesi.
   Ikävä
   92
   1490
  7. Sam Cannon

   Näytellyt emmerdalessa jotain Keviniä. En saa mieleen tätä hahmoa.
   Emmerdale
   5
   955
  8. Suvi Teräsniska jakoi herkkiä kuvia Simo-rakkaansa kanssa - Tältä he näyttivät nuorina!

   Terapiassakin parisuhdettaan hoitaneet Suvi Teräsniska ja Simo Aalto viettävät tänään 10-vuotiskihlajaispäivää. Lue juttu ja katso kuvat nuoresta pa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   5
   917
  9. Yön Jussi Hakulinen on Kuollut

   Näin kertoo lehdet, esim satakunnankansa. R.I.P. Jussi. Olit hyvä laulaja ja sanoittaja.
   Pori
   96
   871
  10. Olit iso virhe J

   Joka olisi pitänyt vain ohittaa. Sinusta seurasi vain pelkkää surua ja harmia. Olisinpa ollut viisaampi. Onneksi se on nyt ohi.
   Ikävä
   37
   836
  Aihe