Aurinkopaneelien jännitteet ja virrat

Tarttis apua

Voisko joku selittää mitä noi aurinkopaneelien jännitteet ja virrat tarkottaa?

Järjestelmäthän on yleensä 12V tai 24V, mutta paneelien jännitteet on aina isompia.

Ja mistä tiedän moni amppeerisen säätimen tarviin?

15

6386

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Toinen kysyjä

   Eiks kukaan oikeesti tiedä?

  • knowhow

   tietää mutta kyse on sellaisista asioista joita ilman ei edes kannata haaveilla tekevänsä mitään sähkötöitä. siksi kukaan ei auta koska kyse on perusasioista

   • Toinen kysyjä

    Ei kukaan ole sanonut että olisin sähkötöitä tekemässä vaan ainoastaan harkitsen paneelin hankkimista, joten olisi kiva tietää mitä noi tarkoittaa.

    On se hyvä että on avuliaita perussuomalaisia liikenteessä.


   • 20
    Toinen kysyjä kirjoitti:

    Ei kukaan ole sanonut että olisin sähkötöitä tekemässä vaan ainoastaan harkitsen paneelin hankkimista, joten olisi kiva tietää mitä noi tarkoittaa.

    On se hyvä että on avuliaita perussuomalaisia liikenteessä.

    olisi ehkä aihetta siis kirjoittaa parempia aloitusviestejä mikäli kaipaa kunnon vastauksia? Kunnolla pohjustettuun kysymykseen yleensä saa aika kattavan vastauksen ja sellaiseen myös vastataan innolla.

    ad hominet eivät ainakaan lisää intoa vastata aloittajan kysymykseen.


   • KIKKI_HIIRI
    kikkihiiri6 kirjoitti:

    Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

    KIV A TIETÄÄ NÄIN KOLMELTA AAMUYÖSTÄ


  • 13

   Aurinkopaneelin lähtöjännite ilmoitetaan kuormittamattomana. Jännite asettuu lähelle nimellisjännitettä (esim. 12 V), kun paneelia kuormitetaan lataussäätimen kautta.

   Aurinkopaneelin virta ilmoitetaan suotuisia olosuhteita (laboratorio-olosuhteet)ajatellen. Eli maksimi latausvirta, joka paneelista on mahdollista saada äärimmäisen suotuisissa olosuhteissa. Käytännössä ei koskaan saada tuota virtaa ulos paneelista, ehkä 80 % voi olla käytännössä.

   Lataussäätimen pitää kestää paneelien yhteenlaskettu maksimi latausvirta, eli lataussäätimen virtakestoisuuden tulee olla paneelien virtaa suurempi. Lisäksi tulisi arvioida, kuinka suuri on lataussäätimeltä otettava kuormituksen kokonaisvirta. Se ei saa ylittää lataussäätimen maksimia antovirtaa.

   Isotehoiset laitteet (esim. invertteri) kytketään suoraan akun napoihin, unohtamatta oikosulkusuojana käytettävää sulaketta heti johdon alkupäässä mahdollisimman lähellä akun napaa. Sulake ehkäisee mahdollisen oikosulun aiheuttaman tulipalon syttymisen.

   • oikeaatietoa

    Jos paneelille ilmoitetaan vain yksi jännite, se on maksimitehon jännite, siis jännite kuormitettaessa.


  • 9

   Akun lataus vaatii aina suurempaa jännitettä kuin mikä on valittu järjestelmän jännitteeksi. 12V järjestelmässä akkujen latausjännite on riippuvainen käytettävistä akuista. Latausjännitteen ollessa 14,4-15V välillä. Tästä syystä paneleiden jännite on suurempi kuin mitä järjestelmän jännite on.

   Panelin avoimen piirin jännite määrittää säätimen jännitteen keston. Avoimen piirin jännite on 12V paneleissa n. 20V. Säätimen valinnassa kannattaa ottaa säädin jonka virrankesto on n.50V 12V järjestelmässä.

   Tarvittavan säätimen virrankeston saat selville panelin teho jaettuna käytettävällä akuston jännitteellä. Eli jos on 120W paneli ja järjestelmä 12V niin säätimeltä vaaditaan vähintään 10A virrankestoa. Tämä kannattaa siti ylimitoittaa ja valita astetta isompi jotta säädin ei ylirasitu vahingossakaan.

   Toinen mikä määrittää säätimen virrankestoa on kulutus jos se ylittää hetkellisesti tuon edellä mainitun 15A valitaan isompi säädin jonka virran kesto riittää kattamaan hetkellinen maksimi virran kulutus.

   Jos käytössä on invertteri niin se kytketään suoraan akkuun ja säätimestä poistetaan käytöstä SOC toiminta mikäli sellainen on. Näin säädin toimii paremmin ulkopuolisen kulutuslaitteen aiheuttamien muutosten kanssa akuston lataustilassa.

  • 689545645

   Kiitos.. Kerrankin tuli infoa v'ttuilun sijaan

   • eikiitosta

    Kyllä nuo sepustukset olivat sen verran puolivillaisia etten paljoa kiittelisi.


   • 2000a
    eikiitosta kirjoitti:

    Kyllä nuo sepustukset olivat sen verran puolivillaisia etten paljoa kiittelisi.

    Laita paremmaks


  • etsillaisemenee

   Ja jos paneeleita laitetaan sarjakytkennällä pitää säätimen kestää enemmän voltteja, esim 2 panelia varten min. 50 volttia, 3kpl 75v, 4kpl 100v. Nämä niinsanottujen 12v paneelien kohdalla. Säätimen pitää kestää se avoimen piirin(open circuit) jännitteet, joka on yhden paneelin kohdalla 19 - 23 volttia.

   • Anonyymi

    Joop joo


  • Anonyymi

   joo joo- mies palstojen aktivoinnin parissa...

   • Anonyymi

    Kyttäri myös edesauttamassa asiaa.


  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mitä tehdä juhannuksena?

   Mitä 37v sinkkumies voi tehdä juhannuksena? On varmaan jo liian vanha festareille pitäisikö tyytyä vaan paikalliseen?
   Juhannus
   86
   3954
  2. Miehiltä puuttuu solidaarisuus toisia miehiä kohtaan

   Kun me too-naiset hyökkäävät raukkamaiset Wille Rydmanin kimppuun vain ani harva mies asettuu Rydmanin tueksi. Sama on nähty aikaisemminkin me too- ta
   Maailman menoa
   189
   3050
  3. Iiris Suomelan kuva

   Senaattori Jarno Vähäkainu otti sensuellin kuvan Iiris Suomelasta eduskunnan kuppilassa. Kuvassa Iiriksen reisi näkyy melkein pimppiin asti. Kuvasta n
   Kajaani
   100
   2237
  4. Suomen huutokauppakeisari tulee taas! Vieraina Auri Kananen, Sointu Borg, Pate Mustajärven tytär...

   Aki ja Heli Palsanmäki ovat nousseet koko Suomen kansan tuntemiksi julkkiksiksi Suomen huutokauppakeisari -ohjelman myötä. Nyt tätä koko kansan viihd
   Kotimaiset julkkisjuorut
   37
   1829
  5. Juhannus pilalla

   Kun en sua nää... 😥 tarkoitus oli että oisin huumorilla vihjaissut sulle että käskepäs mut käymään kahvilla jolla olisin viestinyt sulle että kyllä m
   Ikävä
   71
   1615
  6. Mikä/ mitkä lause(et)on se

   Joka jäänyt mieleesi kaivattusi suusta?
   Ikävä
   61
   1294
  7. Juhannus Oulussa 2022

   Onko Oulussa juhannuskokkoja huomenna kun huomenna on juhannusaatto jolloin kokkoja on ollut tapana polttaa ja julhia juhannusta?
   Oulu
   4
   946
  8. Ässät feikki ero

   Stefanhan se siellä Sonjan ja Sofian juhannus kuvien taustalla. Kaksi tyhmää naista ja vielä tyhmempi mies. Oliko tämä ero vain epätoivoinen yritys sa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   61
   863
  9. Martinan tulevat kisat.

   Kyllä nyt odotukset korkealla.Niin paljon aikaa kun nainen laittaa urheiluun ja itsensä hoitoon niin kyllä pitäisi joku sijoitus tulla. Martina on sit
   Kotimaiset julkkisjuorut
   129
   698
  10. Vanhanen haluaa VKK:n varapuheenjohtajalle porttikiellon eduskuntaan

   Näin yritetään heikentää VKK:ta, joka uhkaa suuria puolueita, koska on ainoa puolue, joka ajaa kansan asiaa. https://yle.fi/uutiset/3-12507990
   Maailman menoa
   310
   693
  Aihe