Entäs jos syypää onkin pastöroitu maito?

maito-fani

Kannattaa lukea oheisen linkin takaa koko juttu ja jos kenellä on mahdollisuus lukea lehteä nimeltä Senioriterveys niin viimeisimmässä numerossa on asiasta lisää.

En minä ainakaan kykene heti suoralta kädeltä tyrmäämään artikkelin tietoja ja siinä mainitussa Pottingerin kissakokeessa havaittuja tosiasioita.

http://www.magneettimedia.com/?p=8933

Googlettamalla nimellä Sylvi Soini tai Pottingerin kissakoe löytyy tietoa lisääkin. Eli taasko tieto tuskaa lisää vai antaako jotain apua?

46

500

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tauriino

      Lukekaas tuo linkki niin josko jotain tulee mieleen. Pieni lapsi tarvitsee ainetta nimeltä tauriini ja kuumennus tuhoaa sen, kaikistakin ruoista, ei yksin maidosta. Liputan pikku hiljaa raakaravinnon, varsinkin raakamaidon nimiin.

      • porkkana on parasta

        Raakaravinnon ystävillä ei ole sairauksia, ovat hoikkia ja terveitä ja aktiivisia.


      • PastöroiminenTärkeää
        porkkana on parasta kirjoitti:

        Raakaravinnon ystävillä ei ole sairauksia, ovat hoikkia ja terveitä ja aktiivisia.

        Noniin, siitä sitten vain lapsille raakamaitoa juottamaan...näitä hölömöjä näyttää ihan oikeasti näköjään riittävän, en voi kuin ihmetellä. Kyllä sillä pastöroimisella jokin syy on, ei sitä huvikseen tehdä. Mutta valinta on tietenkin jokaisen oma.

        http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288479866403.html


    • onkstäätyhmyttäävai

      Joo, saahan sitä liputtaa raakamaidon nimiin. Vielä muutama vuosikymmen sitten, kun maitoa ei pastöroitu, raakamaito oli merkittävä streptokokki-bakteerien levittäjä. Pastörointi tuhoaa streptokokit. Nyt voi lukija sitten ihan rauhassa miettiä onko tällä merkitystä. Ai niin, eilenhän kuoli Porissa vastasynnyttänyt äiti erään ko. bakteerin aiheuttamaan tautiin........ Niin että silleen....

      • niin se vaan on

        Bakteeritautikin on pienempi paha kuin saada 4-vuotiaana 1-tyypin sokeritauti. Mutta kaikessa on riskejä ja ne pitää vaan arvioida kumpiko on pahempi, rutto vaiko kolera.


      • äiteeapua
        niin se vaan on kirjoitti:

        Bakteeritautikin on pienempi paha kuin saada 4-vuotiaana 1-tyypin sokeritauti. Mutta kaikessa on riskejä ja ne pitää vaan arvioida kumpiko on pahempi, rutto vaiko kolera.

        niin se vaan on, että k.o. nimimerkki ei tiedä mitä suustaan päästelee. Voi tätä tyhm...den määrää! (että on siis parempi kuolla vaikka tulirokkoon ja sen jälkitauteihin tai sepsikseen tai... tai.....)


    • olisiko näin

      Luin joskus muutama vuosi sitten kansainvälisestä tutkimuksesta, jossa oli tilastoin havaittu punatukkaisuudella olevan yhteys 1-tyyppiin. Sanottiin, että syy-yhteyttä ei osata sanoa mutta että näyttö on niin vakuuttava ettei kyse voi olla tilastollisesta harhasta.

      Itse tunnen 4 1-tyyppiläistä ja näistä kahdella on selvästi punertaa tukka !!1

      • Huhhuh. Taas.

        Hei haloo! Suomihan onkin todellinen punatukkaisten luvattu maa :D Ei todellakaan siis ole ja silti täällä on 1-tyypin diabetesta eniten koko maailmassa. Huoh, lähes kaikesta tutkittavasta asiasta saadaan jonkinlainen yhteys 1-tyyppiin, JOS halutaan. Jos vaikka ryhtyisin tutkimaan 3-vuotiaiden tyttölasten jalkaterän pituuden yhteyttä 1-tyypin diabetekseen, varmasti jonkinlaisen yhteyden sieltä löytäisin. Mutta se, onko se TILASTOLLISESTI MERKITTÄVÄ TULOS, onkin sitten eri asia. Kaikki löydökset eivät siis ole niin merkittäviä, että ne voitaisiin yleistää ja niistä voisi vetää jonkinlaisia johtopäätöksiä.

        Nyt vähän järkeä käteen tännekin huuhaa palstalle ja miettikää ihan oikeasti mitä suustanne päästätte...


      • Huhhuh. Vieläkin.
        Huhhuh. Taas. kirjoitti:

        Hei haloo! Suomihan onkin todellinen punatukkaisten luvattu maa :D Ei todellakaan siis ole ja silti täällä on 1-tyypin diabetesta eniten koko maailmassa. Huoh, lähes kaikesta tutkittavasta asiasta saadaan jonkinlainen yhteys 1-tyyppiin, JOS halutaan. Jos vaikka ryhtyisin tutkimaan 3-vuotiaiden tyttölasten jalkaterän pituuden yhteyttä 1-tyypin diabetekseen, varmasti jonkinlaisen yhteyden sieltä löytäisin. Mutta se, onko se TILASTOLLISESTI MERKITTÄVÄ TULOS, onkin sitten eri asia. Kaikki löydökset eivät siis ole niin merkittäviä, että ne voitaisiin yleistää ja niistä voisi vetää jonkinlaisia johtopäätöksiä.

        Nyt vähän järkeä käteen tännekin huuhaa palstalle ja miettikää ihan oikeasti mitä suustanne päästätte...

        Olisiko näin -nimimerkki kirjoitti: "Sanottiin, että syy-yhteyttä ei osata sanoa mutta että näyttö on niin vakuuttava ettei kyse voi olla tilastollisesta harhasta."

        En oo vähään aikaan nauranut näin paljon, kiitos siis tästä vitsistä! :D :D

        Tutkimusten tarkoitus on nimenomaan selvittää asioiden välisiä yhteyksiä ja niiden syitä ja seurauksia. En ole koskaan kuullutkaan tutkimuksesta, jossa ei osata sanoa mistä tutkimuksen tulos johtuu! Eihän sellaisessa tutkimuksessa ole mitään järkeä. Kyllähän tutkijoiden luulisi tietävän, mitä he ovat tutkimuksessaan tutkineet...vai unohtuiko se jo tulosten analysointi- ja johtopäätös-vaiheessa? Ei kuulosta kovin vakuuttavalta eikä luotettavalta tutkimukselta...pitää olla aika helposti höplästä vedettävä, jos siis allekirjoittaa tällaisen vitsin ja vielä uskoo siihen :D :D

        Mutta juhannus tuli pelastettua tällä naurun määrällä...tai itse asiassa monta juhannusta, sillä luultavasti tää naurattaa mua hyvin pitkään! :D :D :D


    • voityhmyys

      Tässäpä asiallista luettavaa, uunituoretta tietoa asiasta:
      Varsinais-Suomessa sijaitsevalta maatilalta ostettu pastöroimaton raakamaito on sairastuttanut jopa viisi lasta EHEC-bakteerin aiheuttamaan vatsatautiin.

      Lapsista kaksi on ollut hoidettavana Turun yliopistollisen keskussairaalan teho-osastolla. Yksi on jo toipumassa ja toinen yhä hoidossa. Potilaan tila ei ole kriittinen.

      Saastuneen maidon uhrit ovat pieniä lapsia. Kyseinen bakteeri sairastuttaa pääsääntöisesti lapsia ja joskus vanhuksia.

      - Suosittelemme, että lapset eivät käyttäisi raakamaitoa. Pastörointi on sen takia keksitty, että raakamaito voi olla vaarallista, neuvoo ylilääkäri Esa Rintala Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä.

      Tautia levittänyt maatila lopetti maidon myymisen heti tartuntaepäilyjen herätessä.

      Bakteerin aiheuttama tauti jää yleensä oireiltaan lieväksi eikä kaipaa sairaalahoitoa, mutta noin yhdellä kymmenestä potilaasta se aiheuttaa vakavan munuaisten vajaatoimintaan johtavan oireyhtymän, joka vaatii sairaalahoitoa.

      Niin että silleen....

      • PastöroiminenTärkeää

        Aivan!
        Linkitinkin jo aiemmin saman tuonne ylemmäs. Mutta hyvä vain, kun löytyy useammasta paikasta, eipä mene ainakaan ohi ;) .


      • maitomies..

        ,,,,,Pastörointi on sen takia keksitty, että raakamaito voi olla vaarallista, neuvoo ylilääkäri Esa Rintala Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä.,,,

        Mikä himputti sen yhtä-äkkiä on vaaralliseksi tehnyt. Raakamaitoahan on juotu maailman kansojen keskuudessa jo tuhansia vuosia eli niin kauan kuin nautoja on pidetty eikä sitä ole ennen myrkyksi tiedetty.

        Eivätkä entisten navettojen eikä suuressa osassa maailmaa nykyistenkään navettojen hygieniaolosuhteet ole kovin kummoset. Eli kertokaas mikä suomalaisen maidon on niin myrkylliseksi tehnyt.


      • maitomies..

        No voi hyvänen aika, kielletään autot, nehän vammauttavat vuosittain lapsia paljon enemmän kuin raakamaito. Äkkiä sittenkin, ja mopot ja kevarit myös.


      • Semmosta vain
        maitomies.. kirjoitti:

        ,,,,,Pastörointi on sen takia keksitty, että raakamaito voi olla vaarallista, neuvoo ylilääkäri Esa Rintala Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä.,,,

        Mikä himputti sen yhtä-äkkiä on vaaralliseksi tehnyt. Raakamaitoahan on juotu maailman kansojen keskuudessa jo tuhansia vuosia eli niin kauan kuin nautoja on pidetty eikä sitä ole ennen myrkyksi tiedetty.

        Eivätkä entisten navettojen eikä suuressa osassa maailmaa nykyistenkään navettojen hygieniaolosuhteet ole kovin kummoset. Eli kertokaas mikä suomalaisen maidon on niin myrkylliseksi tehnyt.

        Ei se yhtäkkiä ole vaaralliseksi muuttunut, vaan vähitellen alettiin etsiä ratkaisua raakamaidon aiheuttamia sairauksia kohtaan. Pastöroimaton maito voi sisältää useita taudinaiheuttajia, kuten kampylobakteereja, kolibakteereja, listeriaa, salmonellaa, yersiniaa ja brucellaa. Sairauksiin, joita pastörointi voi torjua, kuuluvat tuberkuloosi, kurkkumätä, polio, salmonelloosi, nielutulehdus, tulirokko ja lavantauti. Eli ei se aivan turha keksintö ole.

        Muuten, esim. sveitsiläiset ja albanialaiset juovat enemmän lehmän maitoa kuin suomalaiset.

        Ja maailmalla, jossa on huonot hygieniaolosuhteet, on maidon aiheuttamat ongelmat torjuttu siten, että sitä ei juoda raakana. Maitoa käytetään ruuan valmistamiseen ja sitä harvoin käytetään mihinkään ilman kuumentamista juuri bakteerien ja mikrobien aiheuttamien jopa vaarallisten tautien vuoksi.


      • Semmosta vain
        maitomies.. kirjoitti:

        No voi hyvänen aika, kielletään autot, nehän vammauttavat vuosittain lapsia paljon enemmän kuin raakamaito. Äkkiä sittenkin, ja mopot ja kevarit myös.

        Kukaan ei kiellä sinua tai muitakaan juomasta raakamaitoa eli antaa mennä vain! Mutta onneksi on olemassa vaihtoehtojakin niitä kaipaaville.

        Mutta sanottakoon vielä, että tuberkuloosi, tulirokko, polio ym. taudit ovat aikanaan kyllä tappaneet huomattavasti enemmän, jopa massoittain kuin liikenneonnettomuudet. Suomessa ei ole pitkään aikaan törmätty näihin meiltä kitkettyihin tauteihin muuta kuin viimeisten vuosien aikana...vanhemmat eivät halua enää rokottaa lapsiaan ja muuta sellaista "mukavaa"...rokotteet väliin ja raakamaitoa suuhun, kohta saadaankin sitten nauttia uudesta tulirokkoepidemiasta. Näin karkeasti sanottuna.


      • ei tule tauteja
        Semmosta vain kirjoitti:

        Kukaan ei kiellä sinua tai muitakaan juomasta raakamaitoa eli antaa mennä vain! Mutta onneksi on olemassa vaihtoehtojakin niitä kaipaaville.

        Mutta sanottakoon vielä, että tuberkuloosi, tulirokko, polio ym. taudit ovat aikanaan kyllä tappaneet huomattavasti enemmän, jopa massoittain kuin liikenneonnettomuudet. Suomessa ei ole pitkään aikaan törmätty näihin meiltä kitkettyihin tauteihin muuta kuin viimeisten vuosien aikana...vanhemmat eivät halua enää rokottaa lapsiaan ja muuta sellaista "mukavaa"...rokotteet väliin ja raakamaitoa suuhun, kohta saadaankin sitten nauttia uudesta tulirokkoepidemiasta. Näin karkeasti sanottuna.

        Ei raakamaito ole tubia levittänyt vaan rykivät ja räkivät potilaat. Mutta yhtä lailla voin jäädä auton alle kun lähden kaupasta sitä kaupan maitoa hakemaan. Tulirokkokin levisi potilaasta toiseen eikä lehmän maidon kautta.


      • vai että niin
        ei tule tauteja kirjoitti:

        Ei raakamaito ole tubia levittänyt vaan rykivät ja räkivät potilaat. Mutta yhtä lailla voin jäädä auton alle kun lähden kaupasta sitä kaupan maitoa hakemaan. Tulirokkokin levisi potilaasta toiseen eikä lehmän maidon kautta.

        Nimimerkki "ei tule tauteja" ei taaskaan tiedä mitä puhuu. Juuri raakamaito on aikaan - voi surkeus niitä aikoja! - ollut erittäin merkittävä epidemioiden syy juuri streptokokkien ja tubibasillien levittäjänä. Olepa hyvä ja mene kirjastoon, siellä kirjaston täti mielellään etsii sinulla asiaa koskevaa kirjallisuutta. Nettiä en suosittele käyttämään, koska netin käyttäjän on osattava erotta tosiasiat ja hömppäjutut toisistaan.


      • ruuhka-maito
        Semmosta vain kirjoitti:

        Ei se yhtäkkiä ole vaaralliseksi muuttunut, vaan vähitellen alettiin etsiä ratkaisua raakamaidon aiheuttamia sairauksia kohtaan. Pastöroimaton maito voi sisältää useita taudinaiheuttajia, kuten kampylobakteereja, kolibakteereja, listeriaa, salmonellaa, yersiniaa ja brucellaa. Sairauksiin, joita pastörointi voi torjua, kuuluvat tuberkuloosi, kurkkumätä, polio, salmonelloosi, nielutulehdus, tulirokko ja lavantauti. Eli ei se aivan turha keksintö ole.

        Muuten, esim. sveitsiläiset ja albanialaiset juovat enemmän lehmän maitoa kuin suomalaiset.

        Ja maailmalla, jossa on huonot hygieniaolosuhteet, on maidon aiheuttamat ongelmat torjuttu siten, että sitä ei juoda raakana. Maitoa käytetään ruuan valmistamiseen ja sitä harvoin käytetään mihinkään ilman kuumentamista juuri bakteerien ja mikrobien aiheuttamien jopa vaarallisten tautien vuoksi.

        ----- on maidon aiheuttamat ongelmat torjuttu siten, että sitä ei juoda raakana.---

        En tiedä kuolevatko bakteerit kun tehdään juustoja tai piimää. Mutta sen takia maitoa ei juurikaan juoda koska sitä ei ole riittävästi, siinä se syy.

        Itse ole sitä sukupolvea, että olen juonut tinkimaitoa ns. suoraan lehmästä vuosikymmenien ajan ja niinhän joi koko Suomen kansa ennen eikä mitään tauteja maidosta saatu. Näin se vain oli ja on edelleenkin.

        Mutta jos ei raakamaitoa uskalla juoda eikä antaa lapsilleenkaan niin parempi sitten lakata kokonaan lehmän maitoa käyttämästä sillä pastörointi muuttaa luultavasti maidon ainesosat lapselle sopimattomaksi.


      • Oma valinta
        ruuhka-maito kirjoitti:

        ----- on maidon aiheuttamat ongelmat torjuttu siten, että sitä ei juoda raakana.---

        En tiedä kuolevatko bakteerit kun tehdään juustoja tai piimää. Mutta sen takia maitoa ei juurikaan juoda koska sitä ei ole riittävästi, siinä se syy.

        Itse ole sitä sukupolvea, että olen juonut tinkimaitoa ns. suoraan lehmästä vuosikymmenien ajan ja niinhän joi koko Suomen kansa ennen eikä mitään tauteja maidosta saatu. Näin se vain oli ja on edelleenkin.

        Mutta jos ei raakamaitoa uskalla juoda eikä antaa lapsilleenkaan niin parempi sitten lakata kokonaan lehmän maitoa käyttämästä sillä pastörointi muuttaa luultavasti maidon ainesosat lapselle sopimattomaksi.

        Pitää muistaa, että kotitilalla/lähitilalla juotu maito on aivan eri asia. Bakteerit eivät ehtineet muodostua, koska maito käytettiin melko nopeaan pois. Kylmäketju ei ehtinyt samalla tavalla katketa kuin mitä se katkeaisi nyt, kun maitoa kuljetetaan pitkiäkin matkoja kotiin. Maitonäärät tiloilla ovat myös aivan toisenlaisia kuin ennen. Nykyään valmistetaan myyntiin mielettömiä määriä (pakko säilyttää eikä välttämättä käytetä heti) ja ennen valmistuminen oli verrannollinen oman kotitalouden ja ehkä naapureiden käyttöön (maidon säilytys ei ollut samalla tavalla ongelmallista). Nykyäänhän maidon tulee kestää monta kuljetusketjua ja ehkä se jossain kohtaa voi horjua. Ja se tietää bakteereita. Ja kyllä se maito on ihan totta sairastuttanut kultaisena vanhana aikanakin, siitä on olemassa faktaa mielin määrin. Googleta vaikka, löydät heti. Kirjastoista löytyy lisää.

        Mutta onneksi voi valita kumpaa juo: raakamaidon ystäville raakamaitoa ja pastöroidun maidon ystäville pastöroitua maitoa. Heleppoa kuin heinän teko!

        Ja kyllähän juustomaidotkin kuumennetaan juustomassan valmistuksessa, vaikka pastörointia ei tehtäisikään tai ei olisi kyse uunijuustosta.


    • ykköstyyppiläinen

      Kun Diabetes-otsikon alla kirjoitellaan, niin todettakoon, etten ollut kertaakaan maistanut pastoroitua maitoa 60-luvulla, mutta silti tuli ykköstyypin diabetes. Että se siitä syyllisen etsinnästä. Maitoa toki meni paljonkin, mutta se oli suoraan kotitilan lehmistä saatua.

      • lehmän ammumaito

        Ei kukaan ole sanonut että pastöroitu maito on ainoa syyllinen ja sitä välttämällä välttyy 100 %:sti 1-tyypiltä. Mutta jotain kiihdyttävää siinä maidossa voi olla sillä jopa Diabetesyhdistyksen luennoitsijat kertovat luennoillaan yhdeksi pääsyylliseksi epäiltävän lehmänmaitoa. Ja kaikkihan se on pastöroitua käytännössä. Että ei tämä maitojorina ihan tyhjää puhetta ole.


      • 1-tyyppiläinen
        lehmän ammumaito kirjoitti:

        Ei kukaan ole sanonut että pastöroitu maito on ainoa syyllinen ja sitä välttämällä välttyy 100 %:sti 1-tyypiltä. Mutta jotain kiihdyttävää siinä maidossa voi olla sillä jopa Diabetesyhdistyksen luennoitsijat kertovat luennoillaan yhdeksi pääsyylliseksi epäiltävän lehmänmaitoa. Ja kaikkihan se on pastöroitua käytännössä. Että ei tämä maitojorina ihan tyhjää puhetta ole.

        Niin, siis kun tuolla alussa viitataan juuri pastöroidun maidon olevan mahdollisesti syyllinen... Mitä tarkoitat tuolla "Ja kaikkihan se on pastöroitua käytännössä". Ei kyllä maalla juodulle maidolle 60-luvulla tehty minkäänlaisia lämpökäsittelyjä. Ja tosiaan v. 1966 sairastuin itse, ikä 10v.

        Ja otin siis kantaa vain tuohon pastörointiin, en maitoon sinänsä enkä esim. liian nuorena annettuun maitoon/äidinmaidonkorvikkeisiin.

        Hienoa on, että asioita tutkitaan ja yritetään selvittää asioita kunnon tutkimuksilla...


    • KesäinenKesä

      Kyllä, Suomi on ollut mukana suuressa maitotutkimuksessa, jossa selvitettiin maidon yhteyttä 1-tyypin diabetekseen. Diabetesliitto tai muutkaan tahot eivät kuitenkaan missään nimessä väitä maidon olevan pääsyyllinen tai edes pääepäilty ja sellaiseksi se ei Ile tutkimuksesta huolimattakaan noussut. Mutta hyvä kun tutkitaan.

      Pitää huomioida myös se, että muuallakin maailmassa maitoa toki pastöroidaan, mutta d1-luku ei silti ole yhtä korkea.

      Toivottavasti ne monet laukaisevat tekijät vielä löytyisivät. Ja eiköhän niin käykin, jos ei minun elinaikanani, sitten myöhemmin :)

      • näin hän kertoi

        ,,,, Diabetesliitto tai muutkaan tahot eivät kuitenkaan missään nimessä väitä maidon olevan pääsyyllinen tai edes pääepäilty ja sellaiseksi se ei Ile tutkimuksesta huolimattakaan noussut.,,,,

        Itse kuuntelin viime talvena Diabetesyhdistyksen luentoa (joku professori puhui) ja hän kertoi kahdesta pääepäillystä 1-tyyppiin, toinen oli lehmän maito ja toinen oli eräät virukset. Että tämä on tilanne tällä hetkellä.


      • näin hän kertoi
        näin hän kertoi kirjoitti:

        ,,,, Diabetesliitto tai muutkaan tahot eivät kuitenkaan missään nimessä väitä maidon olevan pääsyyllinen tai edes pääepäilty ja sellaiseksi se ei Ile tutkimuksesta huolimattakaan noussut.,,,,

        Itse kuuntelin viime talvena Diabetesyhdistyksen luentoa (joku professori puhui) ja hän kertoi kahdesta pääepäillystä 1-tyyppiin, toinen oli lehmän maito ja toinen oli eräät virukset. Että tämä on tilanne tällä hetkellä.

        ,,,,Diabetesyhdistyksen,,,,,

        Taisi olla Diabetestutkimusyhdistys. Tämä vain korjauksena.


    • diabeetikko

      Eikös joskus pari vuotta sitten tuotu esille, että lehmät eri puolilla maailmaa tuottavat vähän erilaista maitoa ja tällä maidon laadulla olisi ehkä merkitystä 1-tyypin diabeteksen puhkeamiseen? Korrelaatiota ilmeisesti oli löydetty, mutta ei välttämättä kuitenkaan syy-yhteyttä.

    • vasikkalainen

      Kun tuolla monessa tekstissä syytetään raakamaitoa kaikenlaisista kauheista taudeista tuberkuloosista ja poliosta alkaen niin sanon suoraan, että sellainen ei ole totta. Lehmän tissistä tuleva maito on ihan yhtä tervettä ja tautivapaata kuin ihmisenkin rinnasta tuleva maito. Ei siinä ole tuberkuloosia tai poliota tai tulirokkoa tai streptokokkeja yms. yhtään enempää kuin ihmisen maidossakaan.

      Jos raakamaidossa on jotain niin se kaikki on tullut siihen jälestäpäin, huolimattoman käsittelyn ansiosta. Enkä ole koskaan kuullut maidon olleen tautien tai epidemiain levittäjä vaikka Suomessa on juotu raakamaitoa jo vuosisatojen ajan ja vaikka entisaikain navettojen hygienia oli sitä mitä oli. Nykyinen tarkastaja pyörytyisi jos joutuisi 50-60 v takaiseen navettaan.

      Mutta jos ei uskalla juoda raakamaitoa eikä antaa sitä lapsilleenkaan niin sitten lienee parasta ja varminta jättää maitotuotteet kokonaan pois. Kyllä kalkkia saa muustakin kuin maitotuotteista. Kuumennettu maito on ihmisen elimistölle täysin vieras aines ja lehmän maito muutenkin, sehän on tarkoitettu vasikan eikä ihmislapsen juomaksi.

    • Oma valinta

      Asiasta on jo mainittu ylempänä. Ei tietenkään suoraan lehmästä tullut maito aiheita näitä sairauksia ellei lehmä ole sairas tai jokin muu on päässyt maidon saastuttamaan. Maito on kuitenkin erittäin herkkä raaka-aine saastumiselle ja jo yhdestä saastuneesta erästä voi lähteä epidemia liikkeelle, valitettavasti. Ennen on kuitenkin todettu juuri näitä ikäviä sairauksia paljon juuri maidossa ja sitä torjumaan kehitettiin pastörointi. Ainahan kehitys tuo hyvän lisäksi mukanaan huonoakin tullessaan. Enemmistölle on varmaankin pastöroinnista ollut hyötyä, sillä tuberkuloosi ym. entisajan sairaudet ovat hävinneet maastamme. Tosin niitä tuodaan nykyään ulkomailta. Nykyään myös media tiedottaa kaikesta heti, ennen tieto tuli monenkin päivän viiveellä sanomalehteen painettuna, jos silloinkaan. Elinympäristö oli myös paljon pienempi. Ei silloin ajatellut, mitä 500 kilometrin päässä olevalla tilalla tapahtuu. Nyky-uutisoinnin nopeuden ja helppouden vuoksi tuntuu kuin 500kilsan päässä oleva ehec-tartunta koskisi koko Suomea. Aika muuttuu, mutta omia valintoja voi silti edelleen tehdä. Internet on tietoa tulvillaan, joten sieltä vain etsimään itselleen sopivin ja turvallisin vaihtoehto.

      Nykyiset varastointi- ja kuljetusajat ovat aivan eri luokkaa kuin ennen. Ennen maito ei juurikaan poistunut kotitilaa tai naspurustoa pidemmälle. Nykyään se varastoissaan ensin tilalla, sitten myymälöiden varastoissa, sitten hyllyillä, sitten kuluttajan kotimatkalla, kuluttajan jääkaapissa jne. Ketju on pitkä.

      Jos jokaisella olisi oma lehmä ja maitoa ei tarvitsisi kovin paljon kuljetella tai pitkään säilöä, kuumenna olisi tod.näk. turhaa.

      • raakaa maitoo

        Joo, mutta raakamaitopa onkin aina lähituote, ei kukaan kuljettele sitä satoja kilometrejä monen varaston kautta. Esim. mekin haemme sitä omiin astioihin tilalta suoraan, heti lypsyn jälkeen. Sen verran se on käsiteltyä että on jäähdytetty. Ostamme kerrallaan 5 litraa ja siitä laitetaan heti n. 3,5 l pakkaseen. Maito kun ei pakastaessa mene miksikään.

        Jos kysyntää vain olisi niin kyllä nopea ja suora tarjontakin lisääntyisi. Mutta kun ihmiset on niin peloteltuja, että raakamaitoa jos alkaa juomaan niin varmasti koko perhe on kuolemankielissä viimeistään parin kuukauden kuluttua. Niin vaarallinen taudinpesä se on.


      • maitua lisää
        raakaa maitoo kirjoitti:

        Joo, mutta raakamaitopa onkin aina lähituote, ei kukaan kuljettele sitä satoja kilometrejä monen varaston kautta. Esim. mekin haemme sitä omiin astioihin tilalta suoraan, heti lypsyn jälkeen. Sen verran se on käsiteltyä että on jäähdytetty. Ostamme kerrallaan 5 litraa ja siitä laitetaan heti n. 3,5 l pakkaseen. Maito kun ei pakastaessa mene miksikään.

        Jos kysyntää vain olisi niin kyllä nopea ja suora tarjontakin lisääntyisi. Mutta kun ihmiset on niin peloteltuja, että raakamaitoa jos alkaa juomaan niin varmasti koko perhe on kuolemankielissä viimeistään parin kuukauden kuluttua. Niin vaarallinen taudinpesä se on.

        ,,,,ihmiset peloteltuja, että raakamaitoa jos alkaa juomaan niin varmasti koko perhe on kuolemankielissä viimeistään parin kuukauden kuluttua.,,,,,

        Tuotahan se nykyään on, hirmuista pelottelua. Kaikki mikä ennen oli normaalia on nyt kauhean vaarallista. Riskejä on kaikessa ruoassa, voi tulla salaateista jersiini tai ehec tai salmonella tai mitä vaan. Ei raakamaito ole todellakaan sen vaarallisempi tuote kuin raakasalaatti.

        Kun hakemalla hakee niin riskejä löytää joka ruoasta ja eiköhän liene niin, että raakamaidolla pelottelu on suurelta osin isojen keskusmeijerien pelottellua, että oma maito menisi kaupaksi.


      • näin kai se menee
        maitua lisää kirjoitti:

        ,,,,ihmiset peloteltuja, että raakamaitoa jos alkaa juomaan niin varmasti koko perhe on kuolemankielissä viimeistään parin kuukauden kuluttua.,,,,,

        Tuotahan se nykyään on, hirmuista pelottelua. Kaikki mikä ennen oli normaalia on nyt kauhean vaarallista. Riskejä on kaikessa ruoassa, voi tulla salaateista jersiini tai ehec tai salmonella tai mitä vaan. Ei raakamaito ole todellakaan sen vaarallisempi tuote kuin raakasalaatti.

        Kun hakemalla hakee niin riskejä löytää joka ruoasta ja eiköhän liene niin, että raakamaidolla pelottelu on suurelta osin isojen keskusmeijerien pelottellua, että oma maito menisi kaupaksi.

        Kai sitä voi ruveta kaikkea pelkäämään mutta kuolee lopulta kuitenkin. Jos ei ruokamyrkytykseen niin johonkin muuhun sitten.


    • Här kommer Pippi L.

      Mutta onneksi raakamaitoa saa halutessaan. Ei siis pitäisi olla mitään ongelmaa.
      Tuskin tämä keskustelu muuttaa kenenkään maitokantaa, mutta se ei ilmeisesti ole tarkoituskaan? Kivahan sitä on muuten vain välillä kinastella ja väitellä.

      p.s. Oma mielipiteeni on, että molemmissa maitomuodoissa on sekä hyvät että huonot puolensa. Ja itse asiassa on ihan sama, kumpaa maitoa juon. 1-tyypin diabeteskin mulla jo on, joten sitäkään en enää pelkää. Mutta tämä on vain mun mielipiteeni. Ei haittaa, vaikka kukaan ei olisi kanssani samoilla linjoilla. Nyt jatkan elämästä nauttimista, ettei se mene ohi turhalla murehtimisella.

      p.p.s. Käyn mä jatkossakin näitä silloin tällöin lueskelemassa. Ovat nimittäin hyvää viihdettä. Mukavaa kesän jatkoa kaikille, muistakaa vähän nauttiakin! :)

    • 5 meitä

      Syömme luomua ja juomme raakamaitoa koko perhe, 2 aikuista ja 3 lasta. Kenelläkään ei ole mitään vaivoja, ei lapsilla allergioitakaan. Että olisiko tässä jokin yleistymistä vähentävä apu noihin 1-tyyppeihinkin.

    • Pelastetut

      Että ihan kokonainen perhe on säilynyt 1-tyypiltä juomalla raakamaitoa ja syömällä luomua! Ajatella! Ilman tätä perheessänne olisi varmasti vähintään yksi 1-tyypin diabeetikko. Voi hyvä luoja sentään, millaisia yleistyksiä ja johtopäätöksiä...

      Ja ihan vinkiksi, että kyllä niitä 1-tyypin diabeetikkoja tuli silloinkin, kun KAIKKI joivat raakamaitoa ja söivät luomua. Silloin osa heistä vain valitettavasti kuoli aiemmin, koska diabeteksen hoitomuodot eivät olleet yhtä kehittyneitä.

      Mutta jokainen toki saa syödä ja juoda ihan mitä tahansa. Minäkin mielelläni juon raakamaitoa aina kun siihen on tilaisuus. Ja jos sitä ei ole saatavilla, en juo maitoa lainkaan. Diabeetikko minusta tuli kuitenkin siitäkin huolimatta.

      • joopa joo

        Ja ihan vinkiksi, että kyllä niitä 1-tyypin diabeetikkoja tuli silloinkin, kun KAIKKI joivat raakamaitoa ja söivät luomua mutta tuli vain hyvin hyvin hyvin paljon vähemmän.

        Mutta mistä lienee johtuu kun sitä on nykyisin niin paljon. Voitaiskos sopia että ei se johdu mistään? Tai annatko takuun että ainakaan pastöroidusta maidosta se ei johdu edes osaksikaan?


      • joopa joo

        Kopioin tähän 1.7. klo 11:26 kirjoitetun viestin. Eli se kuuluu näin: "Itse kuuntelin viime talvena Diabetesyhdistyksen luentoa (joku professori puhui) ja hän kertoi kahdesta pääepäillystä 1-tyyppiin, toinen oli lehmän maito ja toinen oli eräät virukset. Että tämä on tilanne tällä hetkellä. "

        Minä en tuo kuuntelija ollut mutta uskoisin noiden professorienkin jotain tietävän kun ovat jo vuosia tutkineet. Siis MAITO on epäiltyjen listalla ja mitäs maitoa meillä kansa juo. Pastöroituapa tietenkin.

        Eli en minä ainakaan lapsiani riskeeraisi oman mielipiteeni takia. Liian kallis hinta osoittaa itsepäisyyttään ja olla tietävinään vaikka ei tiedäkään.


    • D1tytönhupakko

      Juodaanhan pastöroitua maitoa muuallakin maailmassa eikä 1-tyypin diabetesta kuitenkaan ole suhteellisesti yhtä paljon kuin Suomessa.

      Maito VOI olla YKSI tekijä diabeteksessa, mutta TODENNÄKÖISESTI ei ainoa. Eihän tehdyistä maitotutkimuksistakaan ole löytynyt SUORAA YHTEYTTÄ, vaan yhteydet ovat monimuotoisia ja hankalasti paikannettavissa.

      Mutta onneksi tutkimukset jatkuvat. Selvää kuitenkin jo on, että edelleenkin sekä pastöroitua maitoa juovat että raakamaitoa juovat lapset ovat sairastuneet diabetekseen. JA TÄRKEÄ HUOMIO: Diabetes-tutkimukset ovat keskittyneet LEHMÄNMAIDON ja ÄIDINMAIDON eroihin ja yhteyteen diabeteksen synnyssä. Ja on siis löytynyt yhteys, että äidinmaito SAATTAA ehkäistä diabeteksen syntyä. Mutta sehän estää muitakin sairauksia kuten infektioita...ja infektioiden on epäilty olevan yksi diabeteksen laukaiseva tekijä. Ei siis ole todistettu lehmän pastöroidun maidon olevan sen huonompaa kuin lehmän raakamaidonkaan. Molemmat ovat lehmästä ja tutkimuksen mukaan huonompia kuin äidinmaito, huom! Huonompia, ei siis välttämättä huonoa!

      Mutta se taas on tutkittua, että pastörointi SAATTAA ehkäistä infektiota jotka SAATTAVAT altistaa diabetekselle. Mutta en tarkoita etteikö raakamaitokin olisi ihan hyvä vaihtoehto. Jokainen tehköön itselleen ja lapsilleen parhaan ratkaisunsa. Toisten tulee vain oppia hyväksymään ne ratkaisut - puolin ja toisin.

      • joopa joo

        ,,,,,Juodaanhan pastöroitua maitoa muuallakin maailmassa eikä 1-tyypin diabetesta kuitenkaan ole suhteellisesti yhtä paljon kuin Suomessa.,,,,,

        Maitoa ei käytetä ruokajuomana varmaan juuri missään niin paljon kuin Suomessa. Ainakin itse olen sen havainnon tehnyt ja muiltakin kuullut. Lisäksi voihan olla niin, että meillä suomalaisilla on jonkunlainen geneettinen herkkyys.

        Mutta tosiasia on, että kuumennettu maito ei ole ihmiselle luontainen ravinto eikä ole koskaan ollutkaan. Lapsi ei menetä siinä mitään jos hän ei juo luonnottomaksi käsiteltyä maitoa vaan juo luonnollista joten miksi riskeerata !

        ,,,,,,Jokainen tehköön itselleen ja lapsilleen parhaan ratkaisunsa,,,,

        Vaan monellako on pätevyyttä tehdä lapselleen se paras ratkaisu ihan omin päin jos heittää professorien ja tohtorien arvelut romukoppaan. Ei minulla ainakaan ole minkäänlaista pätevyyttä arvioida lääketieteellisiä asioita ohi alan ammattilaisten. Joten en riskeeraa lapsiani jos on pienikin todennäköisyys, että pastöroitu maito lisää alttiutta 1-tyypille.


    • D1tytönhupakko

      Ymmärsitkö nyt ideaa? Tutkimuksissa on tutkittu LEHMÄN- ja ÄIDINmaitoa EIKÄ siis PASTÖROITUA ja RAAKAmaitoa. Eli tämän hetkisen tutkimustuloksen mukaan on aivan sama juoko pastöroitua vai raakamaitoa, LEHMÄnmaitoa ovat molemmat ja lehmänmaodosta on löydetty yhteyttä mahdolliseen deen puhkeamiseen. Tätä tarkoitin omilla valinnoilla. Professoreista en puhunut mitään. Ainoastaan lehmän- ja äidinmaidon eroista. Eli JOS LEHMÄNMAITO altistaa vähänkään diabetekselle, sille altistaa silloin myös raakamaitokin. Mutta toivottavasti tutkimustuloksia saataisiin koko ajan tarkempina esille, tulevaisuudessa kenties maidonvaikutuksesta tiedetään enemmän.

      Nykyäänkin silti sekä pitkään että lyhyen ajan äidinmaitoa saaneet lapset ovat sairastuneet diabetekseen eli ei se äidinmaitokaan kokonaan suojaa. Tietenkään.

      • maito-fani

        -----Ymmärsitkö nyt ideaa? Tutkimuksissa on tutkittu LEHMÄN- ja ÄIDINmaitoa EIKÄ siis PASTÖROITUA ja RAAKAmaitoa.-----

        Mutta kun on niin, että ihmisravinnoksi käytetty lehmänmaito on Suomessa käytännössä 100 % pastöroitua, ei raakamaitoa.

        ---- Eli tämän hetkisen tutkimustuloksen mukaan on aivan sama juoko pastöroitua vai raakamaitoa,-----

        Tuota en ole kuullutkaan että noin olisi, onko tutkittu siis molemmanlaiset maidot, ei kai sentään ole.

        ------LEHMÄnmaitoa ovat molemmat -----

        Totta, mutta kun maito pastöroidaan eli kuummennetaan niin sen koostumus muuttuu moniltakin osin. Ei se ole enää samaa maitoa kuten ei ole keitetty lihakaan enää samanlaista. Onhan sekin huomattu esim. koirilla ja kissoilla miten ne voivat paljon paremmin ja ovat terveempiä raakaravinnolla (Barf) kuin keitetyllä. Ihminen ei syö lihaa raakana mutta maitoa olemme käyttäneet raakana tähän asti.

        -----. Eli JOS LEHMÄNMAITO altistaa vähänkään diabetekselle, sille altistaa silloin myös raakamaitokin.-----

        Siis, onko tuosta tutkimustietoa vai puhutko arveluitasi? Jos tietoa on niin olisin kyllä kovasti kiinnostunut siihen tutustumaan.


    • Maidon probiootit
      • maitotyyppi

        -----Maidossa ei ole B-solun tuhoavaa komponenttia, joten ei vaikuta 1-tyypin diapeetekseen!-----

        Ei sen tarvitse sitä suoraan tuhotakaan, vaikutus voi olla välillinen ja monimutkaisempi. Jos siis sellainen vaikutus on. Arvoaltaiset luennoitsijat ovat puhuneet maidosta epäiltynä nimenomaan 1-tyyppiin, ei kakkoseen. Uskon heitä aika vahvasti.


    • maitoa.

      Samaa maitoa kitataan kaikkialla.

      • Sikäli väärin, että

        raakamaito lähtee lehmän tissistä, mutta meijereiden käsittelyn jälkeen "kaupan"maito on erilaista eri maissa.
        Esimerkiksi:
        -Suomessa meijerit ensin homogenoivat maidon, jonka jälkeen maito pastöroidaan jolloin probiootit tuhotaan myöskin maidon rasvasta.
        Tällaista probiootitonta maitoa laktoosi-intoleranssia sairastava ei pysty juomaan!

        -Saksassa maito ensin pastöroidaan ja vasta sen jälkeen homogenoivat, jolloin maidon rasvassa olleet probiootit eivät tuhoudu.
        Tällaista probiootti-pitoista maitoa laktoosi-intoleranssia sairastava pystyy juomaan!


    • Toikka Roikkanen

      Kaikki laktoosi-intolerantikot eivät pysty tuollaista saksalaistakaan maitoa juomaan. Vähän samantapainen ilmiö suomalaisen luomu-maidon kanssa: joillekin laktoosi-intolerantikoille siitä ei tule oireita, mutta toisille tulee. Ilmeisesti laktoosin sietokyvyssä on suuriakin eroja laktoosivaivaisten välillä.

      • Siihenki on jo hoito

        On kyse L-a ja Bif bakteereiden pitempiaikaisesta puutteesta, joka on johtanut limakalvojen "lievään laaja-alaiseen tulehdukseen" (CRP=1........12). Ja po tulehdusta ei pystytä parantamaan antibiootilla, mutta pystytään parantamaan 1.L-a, 2.L-b(='antibiootti-bakteeri') ja 3.Bif bakteereilla!

        .........jatkuu. Vaihe 2. Mutta jos!
        “6. Kysymys:
        - Mistä minä noita mhb.ta sitten saan jos en voi käyttää rasvaista maitoa esimerkiksi laktoosi-intoleranssi n ja/tai maitoallergia n takia?
        Vastaus:
        - *)On eräs poikkeus jolla toimenpiteellä saatat kestää maitotuotetta: Tee kotiviiliä suoraan maitotilalta haettuun raakamaitoon, jolloin 24-tunnin hapattamisen jälkeen viilissä oleva Probiootti-bakteeri määrä on 256-kertainen aloitustilanteeseen nähden.
        *) Varoitus: Tätä toimenpidettä et saa tehdä jos sinulla on anafylaksian (=vakava allerginen reaktio) vaara!
        - Jos et pysty käyttämään rasvaisia maito- ja/tai hapanmaito-tuotteita ollenkaan(katso edellinen kohta), niin ongelman voit ratkaista siten että syöt Probiootti-jauhekapseleita niin kauan (kuukausi–kuukausia!) että kestät maitotuotteita.
        - Saat mhb.t syömällä Probiootti-bakteereita kapselissa, jossa on kolme tärkeintä bakteeria 1.L-a, 2.L-b ja 3.Bif bakteerit joiden saantisuositus on 3×2-miljardia bakteeria/vrk muut Probiootti bakteerit joita Probiootti(mhb)-tuote saa sisältää.” Jatkuu...........
        Kokonaan linkissä:
        http://maitohappobakteeri.omasivu.fi/?page_id=67
        Linkin teksteissä laajemmin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En löydä sinua

      En löydä sinua täältä, etkä sinä varmaankaan minua. Ennen kirjoitin selkeillä tunnisteilla, nyt jätän ne pois. Varmaan k
      Ikävä
      22
      2401
    2. Mihin kaivattusi

      Ja sinun juttusi kaatui?
      Ikävä
      61
      2327
    3. Eelin, 20, itsemurhakirje - Suomalaisen terveydenhuollon virhe maksoi nuoren elämän

      Yksikin mielenterveysongelmien takia menetetty nuori on liikaa. Masennusta sairastava Eeli Syrjälä, 20, ehti asua ensi
      Maailman menoa
      106
      2270
    4. Mihin se sysipska hävisi?

      Katso Frida Kahlo elämäkerta ja opi.
      Ikävä
      32
      1527
    5. Hajoaako persut kuten 2017?

      https://www.is.fi/politiikka/art-2000011217813.html Tämä on totisinta totta. Persut on murroksessa. Osa jättää puolueen
      Maailman menoa
      238
      1522
    6. Opettelen sun jokaisen virheen

      ja rakastan sua.
      Ikävä
      32
      1480
    7. Kamala uutinen: Henkilö kuoli Tokmannin pihaan Kankaanpäässä- Jäi trukin alle

      IL 9.5.2025 Ihminen kuoli Kankaanpään Tokmannin edustalla perjantaina aamupäivästä. Poliisin mukaan henkilö oli jäänyt
      Kankaanpää
      37
      1422
    8. Mitä haluat oikeasti

      Mun ymmärtävän? Sitäkö ettet rakasta ja ole valmis mihinkään?
      Ikävä
      28
      1190
    9. Mitä uskot sinun

      Ja kaivattusi välillä tulevan tapahtumaan lähiaikoina
      Ikävä
      95
      1171
    10. Ne oli ne hymyt

      Mitä vaihdettiin. Siksi mulla on taas niin järjetön ikävä. Jos haluat musta eroon päästä niin älä huomioi mua. Muuten kä
      Ikävä
      20
      1156
    Aihe