Verner von Heidenstam: Folkungien suku

-tristitia-

Historiallinen kertomus, jonka ensimmäinen osa `Folke Filbyter` kait mielikuvitusta Folkungien suvun myytillisestä kantaisästä kaukaa pakanuuden ajoilta, ja toinen osa `Bjälbon perintö` on historiallisten henkilöiden ympärille punoutuva kertomus.

Vanha kirja. Folke Filbyter on kirjan tietojen mukaan kirjoitettu 1905, ja Bjälbon perintö 1907. Se yhdistelmäversio, joka minulla on, on painettu vuonna 1937.

Folke Filbyteriin rakastuin... ihana tyyppi.:)

2

166

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kmk

      Hei, ei kai se ihan perätöntä ole.. tämä allaoleva teksti on minun sukutaulustani. PS millä tavalla se oli ihana tyyppi?


      XXV. Folke Filbyter. Enligt senmedeltida genealogi folkungaättens hedniske stamfar, som levde på vikingtiden. Verner von Heidenstam har beskrivit Folke som en guldgirig, bondsk gudabespottare, vilken lägrade en dvärgmö och stal högbornas skatter men behandlade sina trälar väl.Folke skall ha varit en lågtysk köpman, kallad Vielbeuter då han gjorde rikt byte. "Hans kappa var full av stoppar, vilkas långa och sneda stygn läto ana att han skött sömnaden".
      XXIV Lapset
      Ingevald. (Taulu 25092384).

      • -tristitia-

        Ehkä kirjan kertoma tarina on osin mielikuvitusta, vaikkei Folke Filbyter itse sitä olisikaan.
        Folken sota- ja ryöstelyjutuista en tässä kerro mitään, koska ei kirjakaan niistä ajoista paljon puhu. Olen kuitenkin sitä mieltä, ettei Folke ollut sen julmempi kuin muutkaan, aika vain oli silloin niin tyystin toisenlaista. Ja moni muisti hänen merikuninkuutensa, vaikka hän maihin tultuaan halusi vain elää rauhassa.
        Tässä Sinulle pieni tiivistelmäni :
        Kun eräs YläSvealaisten viikinkilaiva (Menglöd) palaa sotaretkiltään, sen merikuninkaaksikin kutsuttu päällikkö Folke Filbyter lähtee (kulta-) säkki olallaan etsimään itselleen omaa kotipaikkaa (ja törmää etsintämatkallaan lappalaiskääpiö Jorgrimmeen, hänen noitarumpuunsa, ja hänen tyttäriinsä). Talonpojan poikana hän haaveilee rauhallisesta maaseutupaikasta, ja hän löytääkin sellaisen melko pian Jorgrimmen luota lähdettyään saavuttuaan avoimille niittymaille eräälle ruohikkorantaiselle järvelle, jossa maisema oli kukkulaista ja leppoisaa. Hän osti maata eräältä paikalliselta Ulv Ulvinpojalta, ja rakensi sinne talonsa. Paikan nimeksi tuli Folketuna.
        Myöhemmin Folke meni naimisiin Jorgrimmen tyttären kanssa (jonka oli pelastanut susikuopasta), ja he saivat kirjan mukaan kolme poikaa. Aikuisina Hallsten ja Ingemund lähtivät merille merikelpoiseksi taas kunnostetulla Menglödillä (heistä tuli varjaageja), nuorin poika Ingevald jäi kotiin Folketunaan. Sitten kävi niin hassusti, että Ingevald ihastui Ulvinpojan tyttäreen Holmdikseen ja ryösti hänet vaimokseen. Siitä syntyi tietenkin sukujen välinen riita, jossa yhteydessä Folken vaimokin katosi. Holmdis ja Ingevald saivat silti yhden pojan, joka sai nimekseen Folke Ingvaldinpoika, ja josta tuli isoisä Folken silmäterä. Holmdis kuitenkin kuoli synnytykseen, ja Ingevald suruun vähän myöhemmin. Kun sitten vielä eräs saarnaaja-Jacob ryösti Ingevaldin pojan, Folke oli aivan lohduton. Hän etsi ryöstettyä poikaa vuosikausia, ja vuodet vierivät…
        Ratsastaessaan vihdoin Upsalaan hän osuu paikalle suuren käräjäkokouksen aikaan, jossa kuningas Ingekin on paikalla lukemassa lakia kansalle. Folkekin kuuntelee, mutta ei lopulta enää kuule eikä ymmärrä tapahtumien kulusta mitään, koska hän katsoo vain nuorta jaarlia ja hänen käsiään, koska tunnisti hänet käsien syntymämerkistä Ingevaldin pojaksi. Samalla kertaa hän löytää myös Hallstenin ja Ingemundin, jotka ovat palanneet meriltä ja liittyneet kuninkaan henkivartijoihin.
        Koska pojat eivät tienneet, että Folke oli rikas vanha mies, he häpesivät hänen vaatimatonta ja köyhää ulkomuotoaan, ja pyysivät, ettei hän kertoisi kenellekään kuka on. Folke kuunteli, oli vaiti, ja ratsasti sitten pettyneenä takaisin kotiinsa. Hän oli löytänyt kaikki lapsensa, mutta se ei tuonutkaan onnellisuutta eikä rauhaa sydämeen.
        Vasta monen vuoden kuluttua pojat vihdoin ratsastivat pikavisiitille kotiinsa, ja innostuivat oikeastaan vain niistä rikkauksista, joita isän/isoisän kirstuista löytyi. He olivat iloissaan kuningas Ingen valtaanpaluusta, ja pyysivät isäänsäkin iloitsemaan ja anomaan menestystä heille kaikille kolmelle, pojilleen Folkungeille. Folke sanoi olevansa ylpeä jälkeläisistään, ja toivotti heille onnea ja menestystä, mutta sanoi heille myös, että… sydämen rakkautta, lapseni, te ette voineet minulle antaa, ja vain sitä minä pyysin.
        Mitä uskontoon tulee, hän ei ollut halunnut ottaa ”pakko”- kastetta, vaan halusi uskoa siihen mihin oli tottunut. Palvelijoilleen hän ilmoitti haluavansa tulla haudatuksi kumpuun, ja vielä parisataa vuotta myöhemmin eräs Birger Jaarli katseli kun Folke Filbyterin hautakummulla paloi pääsiäistuli.

        Terv. -tristitia-


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      195
      4564
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      255
      2582
    3. 133
      1687
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1381
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      202
      1273
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1126
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1104
    8. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1047
    9. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      74
      1047
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1041
    Aihe