Lapsuudessa alkava uskonnollinen aivopesu on tehnyt pahaa jälkeä. Lähes puolet suomalaisista torjuu evoluution ja uskoo luomiskertomukseen. Ensimmäisen Mooseksen kirjan sadut ovat peittämässä tieteen kiistattomat saavutukset harmaaseen saastaan.
Osasyyllisiä rationaalisen ajattelun rappioon ovat tiedeyliopistot, joiden tehtävä olisi edistää rationaalisuutta, loogisuutta ja kriittisyyttä. Robert Tigerstedt totesi jo sata vuotta sitten, että epäily on ymmärtämisessä tärkeintä.
On käsittämätöntä, että tiedeyliopistot (Itä-Suomen ja Helsingin yliopistot) edistävät tieteen häpäisyä sekaantumalla teologian opetukseen ja pappien koulutukseen. Teologian opetus ei kuulu yhteiskunnan ylläpitämiin tiedeyliopistoihin. Uskonnolliset yhteisöt kouluttakoot pappinsa itse omissa pappisseminaareissaan – omalla kustannuksellaan.
Arkkipiispa Kari Mäkinen on haikaillut Suomeen korkeakoulutasoista imaamikoulutusta. Ajatus on pöyristyttävä. Tiedeyliopistoihin ei saa perustaa koraanikouluja.
Teologeja ei irtisanota!
Itä-Suomen yliopisto on ollut olemassa vajaat kaksi vuotta. Nyt siellä on meneillään jo toinen irtisanomisaalto. Se koskee muun muassa terveystieteitä, joista ylpeillään yliopiston ”keihäänkärkinä”. Mutta irtisanomiset eivät koske teologian osastoa.
Teologit ovat tiedeyliopistoissa jo tunkeutuneet tieteen vastaisella uskonnollisella retoriikallaan opetukseen eri aloilla. Väitöskirjojen esipuheissa kiitellään jopa jumalia. Tiede taantuu, jos opetuksessa ja tutkimuksessa veivataan teologisia järjettömyyksiä kuin tiibetiläistä rukousmyllyä. Yliluonnollisuus ei kuulu tieteeseen.
Kuopion yliopistossa hyväksyttiin vuonna 2009 Ikali Karvisen kansanterveystieteellinen väitöskirja, jossa sotkettiin uskontoa ja tiedettä. Karvinen viittasi tutkimuksiin, joissa todetaan useiden tieteellisten tutkimusten vahvistavan rukouksen ja uskonnollisten kokemusten suotuisat vaikutukset potilaille. Karvisen mukaan ”on olemassa joitakin viitteitä, jotka osoittavat hedelmöityshoitoja läpikäyvien naisten hyötyneen esirukouksesta”. Karvisen väitöskirja kertoo uskonnon ohjaaman tieteen rappiosta. Tiedeyliopistojen on myös puututtava palkkalistoillaan olevien opettajien ja tutkijoiden tieteen vastaiseen toimintaan.
Esimerkiksi Aalto-yliopiston bioprosessitekniikan professori Matti Leisola pitää Jumalan olemassaoloa totena. Leisola uskoo myös, että vedenpaisumus Nooan arkkeineen on todellinen historiallinen tapahtuma. Tiedeyliopiston professorin arvovallalla Leisola on levittänyt evoluutio-opin ja yleensä tieteen vastaista propagandaa.
Jyväskylän yliopiston kasvatuksen teorian ja tradition professori Tapio Puolimatka on kaivannut kristinuskon Jumalan ottamista tieteellisen keskustelun lähtökohdaksi. Hän on uskonkiihkossaan vaatinut ID-näkemystä eli tieteelliseksi teoriaksi naamioitua luomiskertomusta evoluutio-opin (“darwinismin”) rinnalle. Erityisen vaarallista Puolimatkan toiminnassa on se, että hän voi asemansa perusteella vaikuttaa tulevien opettajien koulutukseen.
Professori Pertti Töttö totesi taannoin (HS 10.2.2009), että Puolimatkan kaltaisten kreationistien vaatimukset merkitsevät koulujen biologian opetuksen tuntien vähentämistä ja asettaa lapset ratkaisemaan evoluutioteorian ja luomisopin ristiriidan.
Töttö muistutti, että juuri tällaista lasten hyväksikäyttöä vastaan Euroopan neuvosto antoi lokakuussa 2007 julistuksen, että jäsenvaltioiden on torjuttava vaatimukset kreationismin opettamisesta evoluutioteorialle vaihtoehtoisena ”tieteenä”. Muistettakoon, että kaikki se, mitä voidaan väittää ilman todisteita, voidaan myös hylätä ilman todisteita.
Eroon rukoushetkistä
Teoreettisen fysiikan professori Kari Enqvist toteaa kirjassaan Kuoleman ja unohtamisen aikakirjat (WSOY 2009): ”Usko on viruksen aiheuttama oireyhtymä. Se on eräänlainen mielen tauti. Ja vakava sellainen, miljardit ihmiset tartuttanut pandemia”.
Enqvist kysyy: ”Tulisiko uskonnollisuutta yrittää torjua lääkkein? Skitsofrenia aiheuttaa ahdistusta ja pahaa oloa, ja joskus skitsofreenikko voi olla vaaraksi ympäristölleen. Meistä tuntuu ilmeiseltä, että tällöin tahdonvastainen lääkitys on paikallaan.
Tiedeyliopistojen avajaisten ja muiden tilaisuuksien yhteydessä järjestettävät uskonnolliset seremoniat, esimerkiksi jumalien palvelukset, on myös lopetettava. Oikeiden tiedemiesten ja -naisten on ryhdistäydyttävä. Taikausko ja sen harhaoppiset levittäjät on karkotettava tiedeyhteisöistä. Järjen valoa ei saa päästää sammumaan.
Papit ulos yliopistosta!
15
90
Vastaukset
Hei, palstalla perätään tuon tuosta todisteita ja tieteellisyyttä. Mut välillä sentään teologisen tieteen poistamistamistakin.
Ollakko vai eikö olla?
t. Maarit-pappi- Aloittaja puhuu p-aa
Huomatkaa kaikki, että aloittajan kritisoimat henkilöt eivät ole teologeja. Aloittajan tarkoitusperien saavuttamiseksi pitäisi ajaa alas Itä-Suomen yliopistossa terveystieteet, Jyväskylässä kasvatustiede ja Aalto-yliopistossa bioprosessitekniikka.
Sitten kummallisempi yksityiskohta. Vaikka aloittaja itkee terveystieteiden asemaa Itä-Suomen yliopistossa, samalla hän valittaa terveystieteen väitöskirjan uskonnollisuutta. Ota tästä nyt selvää.
Taas tyypillinen ateistihöppänä purkaa kiukkuaan siitä, että toistuvat kansainväliset tutkimukset ovat osoittaneet teologisen tieteen tason maassamme erittäin korkeaksi. Kyllä se harmittaa, kun teologit ovat kaiken muun lisäksi vieläpä tieteellisiäkin.
http://www.helsinki.fi/arviointi2010-2012/eng/rc_evaluations.htm - Betty Cortsu
Mitkä ovat mielestäsi 10 tärkeintä teologisen tieteen löydöstä tai kehitystyön tulosta elinaikanasi?
- FUCKIFUU
Teologiset tiedekunnat eivät täytä tieteen kriteereitä. Ne ovat samaa roskaa kuin muutkin parapsykologian laitokset ympäri maailmaa eli pseudotieteellisiä.
Hei, teologiset tiedekunnat tutkivat Raamatun alkukielistä kirkkohistoriaan uskontososiologiasta uskontotieteisiin hyvin poikkitieteellisin keinoin.
t. Maarit-pappi
Kyllähän teologian tutkimusta ja opetusta tarvitaan. Vaikka jumalia ei olisikaan, niin uskonnot ovat silti olemassa.
Oma tiedekunta on ehkä kuitenkin liikaa. Teologit voitaisiin siirtää psykologian tai sosiologian yhteyteen.
Pappien koulutus yhteiskunnan varoilla on mielenkiintoinen kysymys. Kun yhteiskunnan varoilla koulutetaan työntekijöitä myös yksityisille liikeyrityksille ja muillekkin yhteisöille, niin lienee reilua kouluttaa työntekijöitä myös uskonnollisille yhteisöille. Nykysysteemiä pitäisi kuitenkin viilata ja laajentaa koulutettavien kirjoa myös muihin uskontoihin joita maassamme harjoitetaan."Kun yhteiskunnan varoilla koulutetaan työntekijöitä myös yksityisille liikeyrityksille ja muillekkin yhteisöille, niin lienee reilua kouluttaa työntekijöitä myös uskonnollisille yhteisöille."
Kysymys on tietenkn siitä, minkälaisia opintoja me kansalaiset olemme halukkaita kustantamaan.
Itse olen sillä kannalla, että todellisuuden kanssa tekemisissä olevat koulutukset (esim. tekniikka, luonnotieteet, lääketiede), on hyvä kustantaa yhteisestä pussista, koska siten mahdollistetetaan tasapuolinen mahdollisuus kouluttautua ammatteihin, joista taloudellinen satsaus palautuu yhteiskunnalle.
Teologinen koulutus nykymuodossaan on toisenlaisessa asemassa, koska se pätevöittää fiktiivisen saagakokoelman sisältämien uskomusten levitykseen, mihin suurin osa teologeista päätyykin. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että ihmiset uskovat erilaisiin jumaliin (sikäli, kun usko syntyy luonnostaan), mutta pidän uskontojen järjestelmällistä levitystä ja uskonnollisten yhteisöjen ylläpitoa touhuna, jota ei kuulu tukea verovaroin.A10097 kirjoitti:
"Kun yhteiskunnan varoilla koulutetaan työntekijöitä myös yksityisille liikeyrityksille ja muillekkin yhteisöille, niin lienee reilua kouluttaa työntekijöitä myös uskonnollisille yhteisöille."
Kysymys on tietenkn siitä, minkälaisia opintoja me kansalaiset olemme halukkaita kustantamaan.
Itse olen sillä kannalla, että todellisuuden kanssa tekemisissä olevat koulutukset (esim. tekniikka, luonnotieteet, lääketiede), on hyvä kustantaa yhteisestä pussista, koska siten mahdollistetetaan tasapuolinen mahdollisuus kouluttautua ammatteihin, joista taloudellinen satsaus palautuu yhteiskunnalle.
Teologinen koulutus nykymuodossaan on toisenlaisessa asemassa, koska se pätevöittää fiktiivisen saagakokoelman sisältämien uskomusten levitykseen, mihin suurin osa teologeista päätyykin. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että ihmiset uskovat erilaisiin jumaliin (sikäli, kun usko syntyy luonnostaan), mutta pidän uskontojen järjestelmällistä levitystä ja uskonnollisten yhteisöjen ylläpitoa touhuna, jota ei kuulu tukea verovaroin."Kysymys on tietenkin siitä, minkälaisia opintoja me kansalaiset olemme halukkaita kustantamaan."
Periaatteessa kyllä. Kuitenkin kansan tahto tulee huomioiduksi aina melkoisella viiveellä.
Lisäksi kirkko on tällä hetkellä merkittävä kansallinen vaikuttaja ja sitä harrastavat tai välinpitämättömyyttään tukevat ihmiset ovat niin suuri ryhmä, että sen vetäjiä voi kouluttaa yhteisillä varoilla (Vaikka hyödyn todellisuudessa kuittaa vain hyvin pieni joukko).
Siksi olisi erittäin tärkeää, että ne ihmiset, jotka eivät käytä eivätkä tarvitse kirkon palveluja, eroaisivat siitä. Silloin kirkon painoarvo yhteiskunnassa putoaisi omalle, luonnolliselle paikalleen.
"Itse olen sillä kannalla, että todellisuuden kanssa tekemisissä olevat koulutukset (esim. tekniikka, luonnotieteet, lääketiede), on hyvä kustantaa yhteisestä pussista, koska siten mahdollistetetaan tasapuolinen mahdollisuus kouluttautua ammatteihin, joista taloudellinen satsaus palautuu yhteiskunnalle."
Noinhan se menisi täydellisessä maailmassa. Siinä, mitä kohden meidän kannattaa pyrkiä.
- Kesäheila-
"""On käsittämätöntä, että tiedeyliopistot (Itä-Suomen ja Helsingin yliopistot) edistävät tieteen häpäisyä sekaantumalla teologian opetukseen ja pappien koulutukseen."""
Täysin samaa mieltä. - parempi olisi
Kyllä pappiaines paranisi, jos kirkko järjestäsi koulutuksen itse.
- 8+6
Teet kommentoimisen hyvin vaikeaksi, koska ei tuohon ole juuri lisättävää.
Suomessa on muuten kolmaskin yliopisto, jossa koulutetaan teologeja, Åbo Akademi.
Minusta on ehdottoman tärkeää, että papit koulutetaan yliopistoissa. Papin tärkeimpiä tehtäviä on rakentaa siltaa Raamatun ja nykyihmisen välille. Suomessa annettava korkeatasoinen teologinen koulutus mahdollistaa tämän. Opiskeluissa vedetään selkeä raja tieteen keinoin tutkittavien asioiden ja uskonasioiden välille. Kun Raamattua ja muita luterilaiseen uskoon liittyviä asioita tutkitaan tieteen keinoin, joutuu myös tutkailemaan itseään ja uskoaan uusilta kanteilta.
Jos haluaa tutustua siihen, mitä yliopistoteologiassa todella nykyisin tutkitaan, voi tutustua teologia.fi-sivustoon.
-Sinikka-pappi- juutas.
Parahin Sinikka-pappi,
Keskustelussa on kysymys kai siitä, pitääkö valtion yliopistoissa ylipäätään kouluttaa uskonnollisia johtajia yhdelle uskontokunnalle - ja muille ei. Jos koulutettaan pappeja evankelisluterilaiselle kirkolle, pitäisikö sitten kouluttaa myös juutalaisille, muslimeille, you-name-it....
Ennenhän tuo oli selvempää kun oli valtionkirkko ja valtio koulutti papit kirkkoonsa, mutta tilanne on muuttunut, pitäisi ainakin olla, kun täälläkin papit vakuuttavat ,että meilä ei ole enää valtionkirkkoa.
Yliopistojen tieteenteko ja koulutus pitäisi toki olla riippumatonta, eikä teologisten tiedekuntien mitään pappisseminaareja, vaan tiedekorkeakouluja. Hyvähän se on, että uskontoja ja niiden historiaa ja kehitystä tutkitaan ja opetetetaan. Jos sitten kirkko haluaa käyttää valmistuineita teologeja pappeinaan, se on sitten kirkon oma asia. Mutta teologiset tiedekunnat ja kirkko ovat kaksi eri asiaa, pitäisi ainakin olla.
"Jos haluaa tutustua siihen, mitä yliopistoteologiassa todella nykyisin tutkitaan, voi tutustua teologia.fi-sivustoon."
Vaikuttaa todella yksipuoliselta.
Eikös teologian pitäisi tutkia jumaluusoppia, eikä vain pyöriä yhden uskonnon ympärillä?
Näin maallikon silmään nykymeno vaikuttaa samalta kuin jos valtiotieteellisessä tutkittaisiin 90 prosenttia ajasta vain perustuslaillisten asioita.
Tai että matemaattis- luonnontieteellisessä opiskeltaisiin pelkkää tietojenkäsittelyä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mies pakko olla rehellinen
Kiinnostuin koska olet tosi komea ja sulla on ihana puheääni. Olen aika pinnallinen sitten kai... 😓 kyllä olet tosi rau697424Olet saanut kyllä tunnisteita
Itsestäsi ja meistä. Mutta mikä siinä on, ettet kirjoita etkä anna itsestäsi merkkejä. Ellei ole kysymys siitä, mikä ens435084- 973402
Kristo Salminen, 52, riisuutui - Paljasti Iso-Börjen tatuoinnit - Somekansan tuomio yksimielinen
Iso-Börje, tuo iso, tatuoitu, yltiöromanttinen ja aika kuuma rikollispomo - vai mitä mieltä sinä olet? Lue lisää ja kat462289- 222138
- 342093
- 412044
Joka päivä olen lukenut
Lähes kaiken. Ne sanat ja miten olet minut nähnyt. Se sattuu niin syvälle sydämeen. Ehkä vain manipuloit tai jotain. Sil171857- 281741
Hirvenmaitojuusto
Olin Prisman juustohyllyllä kun vierestä alkoi kuulua kamala paapatus. Siinä oli vanha muori, joka räyhäsi raivokkaasti,141673