Matkailua ammattikouluun vai AMKiin?

loiskistavaan

Olen 20-vuotias tyttö ja hain keväällä vuoden yliopisto-opintojen jälkeen ammattikouluun sekä amkiin opiskelemaan matkailua. Nyt kävi ilmi, että minut hyväksyttiin molempiin. Kysymykseni kuuluukin: kannattaako minun lukiopohjalta, ilman minkäänlaista kokemusta alasta mennä suoraan amkiin vai kenties käydä matkailuvirkailijan peruskoulutus pohjalle ja ilmoittautua täksi aikaa poissaolijaksi amkiin?
Onko matkailuvirkailijan koulutuksesta hyötyä esim. työllistymisessä aikanaan verrattaen pelkkään restonomikoulutukseen?

Kaikki mielipiteet ja näkemykset otetaan vastaan, sillä olen todellakin jumissa tämän asian kanssa! :D

5

286

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • alalla työskentelevä

      Tuo ammattikoulun matkailupuolen opetuksen taso riippuu todella paljon koulusta. Kannattaa tarkistaa ainakin opetetaanko siellä Amadeus-varausjärjestelmää. Omassa koulussani mistä valmistuin ei opetettu sitä ollenkaan, ja olisi ollut kiva oppia se ja olisi siitä jonkinverran hyötyä nykyisessä työssäkin ja muutenkin se on kansainvälinen järjestelmä jota alalla käytetään. Eli sanoisin että jos siinä amiksessa mihin olet päässyt ei tuota Amadeusta opeteta niin kannattaa harkita. Joissakin amiksissa taas keskitytään enemmän hotellipuoleen.

      AMK:sta ei itsellä ole kokemusta, mutta uskoisin että hyödyllinen ja kiinnostava koulutus on :) Kuulemma aika samantyyppinen kuin esim. tradenomin tutkinto, mutta matkailuun painottuva.

      Jos vertaa matkailuvirkailijan ja matkailun restonomin työllistymistä niin aika paljon samaa työtä tekevät, paitsi että restonomi voi toimia esimiehenä.

      Kannattaa myös muistaa että työllisyystilanne ei alalla parhain ole, mutta jos kiinnostusta löytyy niin suosittelen ehdottomasti :)

    • loiskistavaan

      Näin olen itsekin ymmärtänyt keskusteluja lukiessa, että työllistymisnäkymät eivät ole mitenkään ruusunhohtoiset ainakaan Suomessa. Tällä hetkellä olen kuitenkin aidosti kiinnostunut ja motivoitunut alasta, joten eiköhän se ansaitse ainakin kokeilun :) En myöskään lyö lukkoon sitä, ettenkö kykenisi joskus muuttamaan ulkomaille ja työskentelemään siellä, jolloin työllistymistilanne taas saattaisi olla erilainen. Katsotaan, miten tässä käy!

      Täytyypä selvittää tuo Amadeus-juttu, kiitos vinkistä! Sanoit matkailuvirkailijan ja restonomin työskentelevän pitkälti samoissa työtehtävissä, joten olisiko silloin ammattikoulun käyminen pohjalle turhaa..? Toisaalta olen lukenut myös keskusteluista, että on työtehtäviä, joihin pelkkää restonomia ei huolita, sillä hänellä ei ole esimerkiksi koulutusta vastaanottovirkailijaksi tms. Mene ja tiedä :D

    • Iitanen

      Mene ihmeessä AMK:iin jos kerran vaihtoehtona on toisen asteen tutkinto joka sulla jo lukiosta on. Amis on kuitenkin astetta matalampi kun AMK.. Varmaan näkyy arvostuksessa ja palkassakin uskoisin, näin ainakin esim. hoitoalalla..

    • alalla työskentelevä

      Joo kyllä minäkin tuota AMK:ta ennemmin suosittelisin, jos kerran olet sinne päässyt :)

    • Alalla oleva

      Itse kolme matkailualan tutkintoa suorittaneena, suosittelen AMK:ta. Kuten jo mainittiin, on se kuitenkin korkeamman tason koulu. Ainahan voit AMK:n jälkeen käydä täydentämässä tietoja vaikkapa vuoden kestävissä ammattikoulun aikuiskoulutuksissa.

      Itse kävin suorittamassa vuoden mittaisen matkailun ohjelmapalveluiden tuottajan ammattitutkinnon, tosin ennen AMK:ta. Haittaa niistä ei ole. Mitä laajempi osaaminen sinulla on niin sitä paremmat ovat työllistymismahdollisuutesi. Tällä hetkellä minulla on 3 matkailualan tutkintoa taskussa (kaksi ammattikoulutasoista ja amk-restonomi) ja olen kyllä huomannut eron töitä hakiessa. Nykyään minulla on melkein varaa valita työni, alalla jossa kuitenkin on suhteellisen huono työtilanne.

      Mainittakoon vielä että on noissa kouluissa se ero, että ammattikoulu oli ainakin itsellä paljon käytännönläheisempää ja toiminnallisempaa. AMK taas on ollut enemmän teoriapohjaista. Joillakin ihmisillä nämä ovat isojakin valintaperusteita. Kumpikaan tuskin on huono vaihtoehto!

      Toivottavasti auttoi yhtään. Onnea opintoihin, kumman sitten valitsetkaan! :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      115
      9124
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2678
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      140
      2450
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2009
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1766
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1560
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1517
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1448
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1306
    10. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      6
      1295
    Aihe