Olemme etsiskelleet asuntoa ja nyt löysimme yhden kriteerimme täyttävän asunnon. Asunto on kuitenkin hitas-asunto, emmekä tiedä tästä systeemistä mitään (googlettaminen ei juurikaan selventänyt asiaa). Oikeastaan ainoa selvä asia meille on se, että hitas-asunnot ovat hintasäänneltyjä asuntoja, eikä niihin ole tulo- tai varallisuusrajoja. Onko jotain muuta mitä systeemistä tulisi tietää?
Asunto, josta kiinnostuimme on myynnissä ainakin n. 20 000 kalliimmalla hinnalla kuin olemme valmiit siitä maksamaan (markkinahinta). Vastike on samaa luokkaa muiden vastaavien asuntojen vastikkeiden kanssa. Onko siis jotain syytä, miksi meidän ei kannattaisi ostaa hitas-asuntoa?
Erityisen vaikea asia meille on hitas-asunnon maksimihinnan määräytyminen. Eli jos nyt saamme asunnon markkinahintaan, niin millä hinnalla voimme sen myydä? Kasvaako myyntihinta joka vuosi tietyn indeksin/indeksien mukaan vai voiko hinta myös alentua? (Haluaisimme siis remontoida asuntoa hiukan, mutta jos jostain syystä asunnon maksimimyyntihinta saattaa alentua, niin silloin harkitsemme uudestaan.)
sekaisin hitaksesta
7
1826
Vastaukset
- 9+10
Vielä yksi kysymys: asunto on melkein 30 vuotta vanha, eli se siis vapautuu (saattaa vapautua?) hitas-sääntelystä sinä aikana kun siinä asuisimme. Voiko vapautumisesta aiheutua kustannuksia asukkaille? (Ainakaan tontin vuokra ei nouse, koska vuokrasopimus on voimassa vielä useita kymmeniä vuosia.)
- Älä usko...
"Ainakaan tontin vuokra ei nouse, koska vuokrasopimus on voimassa vielä useita kymmeniä vuosia."
Väärin. Tontin vuokra voi nousta rajustikin, vaikka vuokrasopimus onkin voimassa vielä pitkään.
Tästä on esimerkkejä kylliksi. Kaupunki jättää tontin vuokralaiselle vuokrantarkistusehdotuksen, joka on "ota tai jätä" tyyppinen. Eli maksat korkeamman vuokran, tai lunastat tontin.
Vuokratontti on AINA kustannusriski."Väärin. Tontin vuokra voi nousta rajustikin, vaikka vuokrasopimus onkin voimassa vielä pitkään."
No ei voi, vuokra nousee kuuri sen verran kuin vuokrasopimuksessa lukee, muita korotuksia vuokranataja ei voi tehdä. Jospa ensin tutustuisit maanvuokralakiin, ja kirjoittaisit vasta sen jälkeen!- Puhut puppua..
Välittäjä_LKV kirjoitti:
"Väärin. Tontin vuokra voi nousta rajustikin, vaikka vuokrasopimus onkin voimassa vielä pitkään."
No ei voi, vuokra nousee kuuri sen verran kuin vuokrasopimuksessa lukee, muita korotuksia vuokranataja ei voi tehdä. Jospa ensin tutustuisit maanvuokralakiin, ja kirjoittaisit vasta sen jälkeen!No kyllä vaan voi.
Kaupungin kanssa tehdyissä vuokrasopimuksissa on AINA pykälä vuokrankorotusperusteista.
Tiedän tuon asian 100-varmasti, koska olen päässyt tutustumaan kahteenkin Helsingin kaupungin tonttivuokrasopimukseen. Puhut puppua.. kirjoitti:
No kyllä vaan voi.
Kaupungin kanssa tehdyissä vuokrasopimuksissa on AINA pykälä vuokrankorotusperusteista.
Tiedän tuon asian 100-varmasti, koska olen päässyt tutustumaan kahteenkin Helsingin kaupungin tonttivuokrasopimukseen.Tietenkin on, muutenhan vuokraa ei voisi korottaa ollenkaan. Helsingin kaupunki sitoo vuokrankorotukset elinkustannusindeksiin, kuten 99 % vuokranantajista. Joten vuokratontti ei ole mikään riski, ellei vuokra-aika ole umpeutumassa lähiaikoina. Vuokrasopimuksen umpeutuessa vuokra voi nousta todella rajusti. Hyvänä esimerkkinä As Oy Sato No 1 joka riitautti vuokran viisinkertaistumisen, ja hävisi oikeudessa.
- petter
Olet varmaan käynyt jo Helsingin kaupungin kiinteistöviraston hitas-sivustolla:
http://www.hel.fi/hki/kv/fi/Asuntoasiat/Hitas
Aika kovalta kuulostaa asunnon hinta, jos noin paljon yli markkinahinnan. HInta on varmaan vedetty lähelle maksimihintaa. Joissakin halutuissa kaupunginosissa (Katajanokka ym.) sellaista voi varmaan pyytääkin.
Nuo maksimihinnat voi kysyä tuolta kaupungin kiinteistövirastolta, hinnat elävät tietysti ja remonttia saa kyllä tehdä käsittääkseni aika paljon, että hyväksyttäisiin yhtiökohtaiset parannukset enimmäishintaa korottavaksi.
Itse ostin hitas-asunnon alueen keskihinnalla ja heti oston jälkeen pyysin kiinteistövirastolta arvion enimmäishinnasta, jota tästä olisi voinut pyytää. Eroa oli lähes 30000 euroa. Asunto vajaa 20 vuotta vanha ja vastikekin ihan kohtuullinen. Eli tottakai voin yrittää tätä joskus myydä ja silloisella enimmäishinnalla ja yrittää saada myyntivoittoa :) - dgasi
Hitaksessa voi tulla tonttivuokraan korotus mikäli taloyhtiö hakee irtautumista hitas järjestelmästä 30 vuoden kohdalla. Tuolloin tonttivuokra tarkistetaan markkinatasoon oli sitä kuinkapaljon tahansa jäljellä. Päätöksen asiasta tekee taloyhtiön osakkaat haetaanko irtautumista vaiko ei.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Suureksi onneksesi on myönnettävä
Että olen nyt sitten mennyt rakastumaan sinuun. Ei tässä mitään, olen kärsivällinen ❤️932109Perusmuotoiset TV-lähetykset loppu
Nyt sanoo useiden HD-muotoistenkin kanavien kohdalla äly-TV, ettei kanava ole käytössä, haluatko poistaa sen? Kanavia1671550YLE Äänekosken kaupunginjohtaja saa ankaraa arvostelua
Kaupungin johtaja saa ankaraa kritiikkiä äkkiväärästä henkilöstöjohtamisestaan. Uusin häirintäilmoitus päivätty 15 kesä741319Euroopan lämpöennätys, 48,8, astetta, on mitattu Italian Sisiliassa
Joko hitaampikin ymmärtää. Se on aivan liikaa. Ilmastonmuutos on totta Euroopassakin.2381211- 731170
Hyvin. Ikävää nainen,
Että vainoat ja stalkkaat miestäni.onko tarkoituksesi ehkä saada meidät eroamaan?no,siinä et tule onnistumaan881096Martina lähdössä Ibizalle
Eikä Eskokaan tiennyt matkasta. Nyt ollaan jännän äärellä.1511041Asiakas iski kaupassa varastelua tehneen kanveesiin.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/33a85463-e4d5-45ed-8014-db51fe8079ec Oikein. Näin sitä pitää. Kyllä kaupoissa valtava248991Katsoin mies itseäni rehellisesti peiliin
Ja pakko on myöntää, että rupsahtanut olen 😆. Niin se ikä saavuttaa meidät kaikki.51926Uskomaton tekninen vaaliliitto poimii rusinoita pullasta
Korni näytösesitelmä menossa kaupunginvaltuustossa. Juhlia ei ole kokouksista tiedossa muilla, kuin monipuolue paikalli88891