Akva hankinnassa! Aloittelian kysymyksiä ;)

masanen123

Juu eli mulle on tulossa sellainen 343l Akva
-mietin että voiko sen sijoittaa lipaston päälle? Tuo lipasto on kyllä jykevä ja pitäisi kestää akvan painon.

-Voinko hakea hiekat esim. Yyteristä? :D

-Ajattelin että en hankkisi lainkaan kasveja akvaan (mahdollista?) mutta laittaisin sellaisen kalliotaustan niin siinä olisi sitten piilopaikkoja ja laittaisin isoja kiviä koristeeksi.

-miten akva kypsennetään?

-tuoko suodatin akvaan niitä ilmakuplia? :D

-Minkälainen suodatin olisi tarpeeksi tehokas tuohon akvaan?

-Tarviiko lämmitin olla?

-käykö valaistukseksi sellanen pitkä "kattolamppu" Missä 4 lediä?
vähän niikun tän tyylinen : http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/80230808/ mutta olisi 30-40 cm akvan yläpuolella?

-mitä eroa on ulko ja sisäsuodattimella? muuta kun et toinen on sisäpuolella ja toinen ulkopuolella...

-miten suodatin putsataan?

-kuinka lujalla musiikkia saa kuunnella? :D

-Mitä kaloja suosittelisitte tuohon akvaan?
Itse tykkään monnisista todella paljon. Haibarbit ovat myös kivoja mutta akvani liian pieni niille?

itse haluaisin ainakin
Partamonni
täpläpleko/Täplämonni parvi
Lehtikalapari
Taistelukala
mutta ei sovi yhteen?

ja kertokaa muutenkin lisä infoa :)

3

179

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • firefly55

      *Tuon kokoista akvaariota ei kyllä kannata laittaa minkään lipastojen päälle, koska painoa tulee todella paljon esim. hiekoista, kivistä/juurakoista ja muusta sisustuksesta sekä tekniikasta. Kannattaa joko ostaa uusi akvaariojalustaksi tarkoitettu kaupasta (tai teettää mittatilauksena) tai sitten katsella esim. huutonetin myyntipalstoja, josta saattaa löytää halvalla hyvä allaskaappi. Kannattaa myös vierailla tällä sivustolla: http://www.aqua-web.fi/forum/index.php. Sielläkin on aktiivinen myyntipalsta.

      *Hiekoista en tiedä, jos jostain rannalta/hiekkakuopasta ottaa, niin luvat ensin selville. Myös hiekan kunnollinen pesu keittäminen on tärkeää. Eivätkä nuo akvaariotarkoitukseen tarkoitetut hiekatkaan niin kalliita ole. Esim. Biltemasta saa akvaarioon sopivaa hienoa hiekkaa edullisesti: http://www.biltema.fi/fi/Tyokalut/Paineilma/Muut/Hiekkaa-175422/ Tuo on vaaleaa, ja hienojakoista. Jos tuolta ostaa, niin kannattaa valita tuota vähän karkeampaa.

      *On mahdollista tehdä kasviton allas, mutta tietenkin monet kalat viihtyvät kasvillissa enemmän. Riippuu tietenkin siitä, elävätkö kyseiset kalat luonnossakin kasvittomassa ympäristössä. Mutta juurakoilla ja kivillä saa kyllä kauniin akvaarion myös aikaan.

      *Kypsytyksen voi tehdä joko pitkällä kaavalla tai lyhyellä. Pitkän kaavan mukaan kypsytykseen menee viikkoja ja siihen tarvitaan kypsytysainetta sekä jotain ruokaa bakteereille. Googlesta löytyy tähän kyllä ohjeita. Toinen mahdollisuus on kypsyttää allas bakteerikapseleilla, joita voi tilata esim. tuolta: http://www.akvaarioon.fi/epages/TP.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/19102007-19910/Products/3594200001112

      *Jos sisäsuodattimessa on diffuussori, puhaltaa se akvaarioon kuplia. Myös erilaisia kuplakoneita on myynnissä, mutta ovat loppupeleissä turhia. Niistä ei hyödy mitään, ja ovat usein kovaäänisiä.

      *Tuon kokoiseen suosittelen sekä ulko- että sisäsuodattimen hankkimista. Pelkillä sisäsduodattimilla ei ainakaan pärjää. Tässä tapauksessa ulkosuodatin hoitaa itse suodatuksen ja sisäsuodatin toimii roskankerääjänä. Kannattaa lueskella ja etsiä eri suodattimien käyttökokemuksia muiden harrastajien osalta. Esim. Eheimillä ja JBL:llä on hyviä suodattimia, joita kannattaa tutkiskella.

      *Yleensä lämmitin on hyvä olla, näin varmistutaan että akvaarion vesi pysyy tasaisen lämpimänä ympäri vuoden. Kesäisin lämmittimen voi usein ottaa pois käytöstä, kun akvaarion vedet lämpenevät itsekseen (joskus jopa liikaakin)

      *Akvaarion valaistukseksi kannattaa hankkia akvaariokäyttöön soveltuva lamppu, käytettyjä saa halvalla. Ja jos ei kasveja halua ollenkaan, ei valoakaan tarvitse olla hirveästi.

      *Tuossa on hyvä selvitys suodattimien eroista: http://www.aquahoito.info/suomi/aloittelija/suodatus.php

      *Putsaukseen löytyy varmasti ohjeita esim. suodattimien ohjekirjoita. Ulkosuodatinta ei tarvitse putsailla kuin harvoin, sisäsuodatinta vähän useammin, ettei mene tukkoon.

      *Musiikkia saa huudattaa juuri niin lujalla kuin haluaa, harvoin se kaloja häiritsee :D Naapureista en sitten tiedä...

      *Tuon kokoiseen on jo valikoimaa kalojen suhteen aika paljon. Esim. juuri lehtikalat olisivat näyttäviä (akvaarion täytyy kuitenkin olla korkeudeltaan vähintään 50cm, jotta niillä on tilaa kasvaa). Myös erilaisia tonkijoita kannattaa katsella. Tietenkin kannattaa valita aloittelijoille sopivia, helppohoitoisia ja kestäviä lajeja. Haibarbit kannattaa suosiolla jättää pois laskuista, kasvavat aika isoiksi eivätkä välttämättä ihan aloittelijoiden kaloja.

    • masanen123

      Luin myös eilen että ulkosuodatin voi vuodattaa kaikki vedet lattialle :o
      Nyt vähän epäilyttää tuo ulkosuodatin koska jos vuotaa lattialle niin mitää lemmikkejä enään saa ku iskä vetää sellaset raivarit :(

    • firely55

      Jep, näin voi pahimmassa tapauksessa käydä. Ulkosuodattimen voi kuitenkin laittaa, mikäli tilaa löytyy, sellaiseen sopivan kokoiseen saaviin, jolloin jos vedet jostain syystä vuotaa lattialle, niin ei tule niin suurta vahinkoa. Harvemmin kuitenkin tuollaista tapahtuu.

      Tuon kokoiseen akvaarioon voi vaan olla vaikea saada hyvää suodatusta pelkillä sisäsuodattimilla. Jos ulkosuodatinta ei kuitenkaan halua, täytyisi sisäsuodattimia (vähän tehosta riippuen) olla 2-3 ja näidenkin pitäisi olla hyvin tehokkaita. Yksi vaihtoehto on myös ostaa muutama tehokas streami (vesipumppu), suodattimien lisäksi, jolla saadaan vähän isompaa virtausta aikaiseksi. Nämä eivät kuitenkaan toimi suodattimina, luovat vaan virtausta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      74
      5288
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2396
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1917
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      44
      1608
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1571
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1368
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1277
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1226
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      6
      1209
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1183
    Aihe