Jos tekee sellasen normi 25 litran satsin omenaviiniä niin paljonkohan suunnilleen niitä omppusia tarttis olla? Tuskin mikään kourallinen riittää ja säkillinen on jo liikaa? Ikinä tehny, mutta hotsittais koklata.
Omenaviiniä
5
5036
Vastaukset
- BA
Noin viisi kiloa riittää/ 25l viiniin. Laita lisäksi rusinoita n.500-800g, antavat hyvän aromin.
Omenoiden on hyvä olla kiinteitä ja hapokkaita. Omenoita ei tarvitse kuoria, mutta halkaise ne neljään osaan niin saat siemenet ja siemenkodan pois (jos tätä ei tee viinistä voi tulla karvasta).
Olen tehnyt kotiviiniä kymmenen vuotta käyttäen erilaisia hedelmiä, marjoja tai mehuja. Myös näin raparperien sesonkiaikana kannattaa kokeilla raparperiviiniä. Raparperia n. 4kg ja 2kg omenoita rusinat. Raparpereita ei tarvi pieniä kuin n- 10cm pätkiksi.
Kaikki tekemäni viinit ovat onnistuneet, toisista on tullut kuivempia, toisista makeampia. Jos maku ei ole oikein natsannut niin aina voi makeaan viiniin lisätä hivenen vichyä ja kuivaan spriteä.
Muistakaa puhtaus ja maltti, niin hyvää tulee.
Viininautintoja!! - omppupomppu
Tattis! Ei muuta kun oppusesonkia odottelemaan :)
- Kotikemisti
Laita suunnilleen ämpärillinen omenoita normaaliin 25 litran satsiin. Riko omenat. Siemeniä en ole poistanut, eikö maku mielestäni siitä kärsi. Mutta laita ehdottomasti sitruunahappo. Jos omenat on tarpeeksi happamia voi olla että ei tarvitse. Mutta ei kannata ottaa riskiä. Jos hiiva ei saa tarpeeksi happoa menee maku pilalle. Sitruunahappo takaa sopivan happamuuden ja maku tulee tältäosin kohdalleen. Jos löytyy hieman urheilumieltä ei välttämättä tarvita viinihiivaakaan. Omena lähtee käymään kuoressa olevalla omalla hiivallakin aivan hyvin, mikäli käytät kotimaisia tai muuten säilöntäkäsittelemättömiä omenoita. Olen kokeillut ja hyvin onnistui. Ravintosuola kannattaa kuitenkin laittaa mukaan. Viininteossa maltti on valttia. Parin vuoden varastointi viileässä pullotuksen jälkeen yleensä parantaa makua. Kirkastaminen ja pullotuskaan eivät hosumista kaipaa.
- ämätööri, vinkkejä?
Vain makea omenalaji vaatii sitruunahappoa, hapan omenalaji ei kaipaa sitä. Mielenkiintoista tietoa, että happamalla omenalajin kuoren alla löytyy oma "hiiva", jonka avulla saadaan omenaviini käymään...
Olen aina tehnyt Gold Wine-kotipakkauksella.
Mustikka, vadelma jne. vaatii sitruunahappoa tai hapotetta. Taas raparperiviini viiniliitua.
En käyttänyt ja tarvinnut lisätä rusinoita kotiviinille, käynnistyminen onnistui joka kerta. Jos käynnistyminen kangertelee, niin sitten rusinoita joukkoon kahden päivän sisällä.
Tässä vaiheessa hapan omenasatsi käy kivasti, eka viikko menossa. laitoin viipaloituja ja keitettyjä omenalohkoja 2 ämpärillistä 30 litran sammioon, ja ei mitään sivumakua antavia rusinoita, sitruunahappoja tai jälkimakeutuksia. viinistä tuli niin hyvää että tuttavat lipittäneet juoman muutamassa viikossa ja sain heti perään tehdä 2 sammiollista lisää samaa tavaraa.
Ei kaikesta tarvitse tehdä niin tieteellistä kun jotkut "ammattiharrastajat" yrittävät saarnata. ps. olen tehnyt viinejä 20 vuotta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 853617
Kerro jotakin hauskaa. :)
Kirjoita jotakin mukavaa vaikka kaivatustasi. :) Ei törkytekstejä kiitos. :)813260Mä sanon tän suoraan.
Se on sun käytös mikä ajaa pois. Et välitä muitten tunteista kun omistasi.683092On olemassa tiettyjä sääntöjä!
Ja jos aiot pärjätä mun kanssa niin teet vain niinkuin mä sanon. Mieheltä Naiselle702740Oliko pakko olla taas tyly?
Miksi oot niin tyly mua kohtaan nykyään? Ei edes tunneta kunnolla. Katseita vaihdettu ja varmasti tunteet molemmin puoli442242- 651822
Huomenna heitän järjen
romukoppaan ja annan tunteen viedä. Kerran tässä kuitenkin vain eletään. Muistan myös jonkun minua viisaamman sanoneen,271799- 351755
Hyvää huomenta
Hyvää huomenta ja alkavaa viikonloppua ihanalle naiselle! Mitä ikinä teetkään, niin täälä sua yksi miekkonen ajattelee.181709- 601668