Todella mielenkiintoinen kohta Oolannin lehden pääkirjoituksesta

hyvä esimerkki!

Ahvenanmaalla käydään poliitikkojen kesken keskustelua Oolannin tulevaisuudesta ja silmääni osui eräs todella merkillinen kohta Benita Mattsson-Eklundin pääkirjoituksessa. Siinä hän kirjoittaa kuinka oolantilaiset Sosiaalidemokraatit puhuvat sen puolesta, että "itsehallinnon pitää olla enemmän ankkuroitunutta suomalaisiin vallanpitäjiin ja, että heidän pitää markkinoida ahvenanmaalaista autonomiaa hyvänä esimerkkinä vähemmistöratkaisuksi.

- Tämä hyvä esimerkki vähemmistöratkaisuksi on kyllä monen ahvenanmaalaisen suomenkielisen kannalta suurta ironiaa ja irvikuva hyvälle vähemmistöratkaisulle.

- Jokaiselle meille suomekieliselle on hyvin tiedossa, että suomenkielisellä ei ole mitään niistä oikeuksista Ahvenanmaalla joista muut vähemmistöt pääsevät nauttimaan. Ei siitäkään huolimatta, että suomenkieliset asuvat omassa maassaan eikä ulkomailla.

"Socialdemokraterna talar för att självstyrelsen bör bli mer förankrad hos de finländska makthavarna och att de ska marknadsföra den åländska autonomin som ett bra exempel på minoritetslösning."

http://www.alandstidningen.ax/article.con?id=31398&iPage=2

39

271

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • autonom

      Beniita tarkoittaa, että pohjanmaalle, Helsinkiin ja Turkuun pitää perustaa Rkp-läisille oma autonominen ruotsinkielinen alue.
      Ensin Mustasaari, Närpiö, Vaasa, sitten Raasepori, sitten Porvoo, sitten etelä-Helsinki, lLuttasaari, Kulosaari, Sipoo, taka-töölö, Turku...

      • fvrf

        Koko Suomen rannikko ja tampere vielä...


    • huusianna

      Ruotsi on Suomen pääkieli!


      Ainoa koko maassa virallinen kieli on ruotsi. Ahvenanmaa on yksikielinen ruotsin kielellä.

      Suomi on ruotsinkieliselle ruotsin kielellä yksikielinen, koska hän voi asua ja toimia koko maassa yksikielisesti ruotsin kielellä. Suomenkielisen on oltava kaksikielinen ja osattava ruotsia Ahvenanmaalla voidakseen toimia koko maassa.
      Suomenkielinen ei voi omistaa Ahvenanmaalla mitään kiinteää omisuutta jos ei osaa ruotsia. Siksi hän voi omistaa edes asuntoa vaan jouduu asumaan vuokralla jos ei osaa ruotsia.
      Ainoa koko maassa virallinen kieli on ruotsi. Suomi virallisesti vasta toinen kieli, kun ainoa valtakieli on ruotsi. Ahvenanmaalla on suomen kieli monessa paikassa kielletty, mm. sairaaloissa.

      Ruotsia saa puhua kaikkialla, suomea taas ei saa puhua ruotsinkielisessä tilassa. Näihin tiloihin kuuluvat ruotsinkieliset koulut, ruotsinkieliset siirtolapuutarhat, Ahvenanmaa, ruotsinkieliset nuorisotalot.

      Ruotsinkielinen saa mennä suomenkieliseen nuorisotaloon Turussa, mutta suomenkielinen ei saa mennä ruotsinkieliseen nuorisotaloon jos ei puhu ruotsia. Kaarinassa ruotsinkieliset vaativat että jos suomen- ja ruotsinkieliset koulut ovat samassa rakennuksessa, niin pitää olla eri sisäänkäynnit ja välitunnit eri aikaan ruotsinkielisillä ja suomenkielisillä.

      Suomenkielisten asema kotimaassaan, mm. Ahvenanmaalla on syrjitty. Lastentarhassa Ahvenanmaalla oli laulettu säännöllisesti puoli tuntia viikossa suomalaisia lastenlauluja, koska osa lapsista oli suomenkielisiä. Paikallinen Landsting (paikallinen kansanedustuslaitos) nimenomaisesti teki päätöksen jolla se kiellettiin. Lasten identiteettiin kajottiin kun kiellettiin suomenkielisten laulujen laulaminen.

      Ahvenanmaalle ei voi perustaa edes yksityistä suomenkielistä koulua puhumattakaan että annettaisiin äidinkielen opetusta suomenkielellä. Sairaanhoitajat Maarianhaminan sairaalassa ei saa puhua suomea edes kahvipöytäkeskusteluissa kahvitunnilla. Mitä jos ei osaa ruotsia? Pitääkö olla mykkänä? Millä kielellä saavat muun maalaiset esim. englantilaiset tai somalialaiset työntekijät puhua jos eivät osaa ruotsia?

      Onko vain suomalaisten puhuttava ruotsia?

      • holvihanti

        Onko suomalaisten puhuttava ruotsia, ei missään nimessä !
        Suomessa on otettrava viron malli, joka ei ole suorittanut hyväksyttävästi suoimenkieltä niin ei voi olla suomen kansalainenkaan.


      • rakkaus.

        Paljo se kärsii ja sietää


      • jfk1967
        holvihanti kirjoitti:

        Onko suomalaisten puhuttava ruotsia, ei missään nimessä !
        Suomessa on otettrava viron malli, joka ei ole suorittanut hyväksyttävästi suoimenkieltä niin ei voi olla suomen kansalainenkaan.

        "Onko suomalaisten puhuttava ruotsia, ei missään nimessä !
        Suomessa on otettrava viron malli, joka ei ole suorittanut hyväksyttävästi suoimenkieltä niin ei voi olla suomen kansalainenkaan. "

        Taitaisit sinäkin menettää kansalaisuutesi, kun tuota tekstiä katsoo...


    • Niin!

      Affena tarkoitti vain, että suruille pitäisi perustaa reservaatteja mantereelle.

      Sekuntiakaan hän ei ajatellut suomenkielisten oikeuksia Ahneidenmaalla!!!

      • tox balts bates ikn

        Tuntuu että muuttuvat yhä sekavammiksi sukupolvesta toiseen. Toisaalta Sundblomhan se oli kaikkein hulluin.


    • Nöff nöff

      Mitä röyhkeitä sikoja nämä ahvenoiset ovat.

      • tyler bates

        Nooh kuvittelevat olevansa maailman parhaimpia ja että jokainen kumartaa maata jossa kävelevät. Klassiset narsismin oireet siis.


    • tiedonanto.

      Mitä turhaan markkinoida kauas toiselle puolelle maapalloa. Manner-Suomihan voi kopioida Ahvenanmaan mallin Manner-Suomeen perusteluineen. Onhan suomi pieni vähemmistökieli Euroopassa.

      Olkaa hyvä:

      Ahvenanmaan malli Manner-Suomeen:
      .
      1.) Kielienemmistön kieli, suomi, on ainoa virallinen hallintokieli Manner-Suomessa. Muiden kielten käyttäminen on lainvastaista, koska Manner-Suomella on itsehallinto.
      .
      2.) Manner-Suomen julkisin varoin kustannettu koulujärjestelmä toimii ainoastaan suomen kielellä. Muunkieliset, julkisin varoin kustannetut koulut on laittomia, koska Manner-Suomi on itsehallintoalue.
      .
      3.) Muita kieliä kuin suomea puhuvat eivät saa omalla äidinkielellään mitään opetusta julkisin varoin, koska Manner-Suomella on itsehallinto.
      .
      4.) Muitä kieliä äidinkielenä puhuvilta lapsilta on lailla kielletty oman äidinkielen opetus Manner-Suomessa julkisin varoin, koska Manner-Suomella on itsehallinto. Ainoa kieli, jolla on Manner-Suomessa äidinkielen asema koulujen opetussuunnitelmissa on suomen kieli. Muita kieliä kutsutaan kotikieliksi.
      .
      5.) Kaikki kunnat toimivat suomen kielellä Manner-Suomessa, koska Manner-Suomella on itsehallinto.
      .
      6.)Jokaiseen julkiseen virkaan riittää suomen kielen osaaminen suullisesti ja kirjallisesti, koska Manner-Suomella on itsehallinto.
      .
      7.) Manner-Suomeen muuttaneet eivät saa ostaa kiinteistöjä elleivät ole asuneet Manner-Suomessa viisi (5) vuotta ja osaavat suomea, koska Manner-Suomessa on itsehallinto.
      .
      8.) Katukilvet ja tienviitat on vain suomeksi Manner-Suomessa, koska Manner-Suomessa on itsehallinto.
      .
      9.) Kaikki opiskelevat tasapuolisesti suomen kielellä Manner-Suomessa, koska Manner-Suomi on itsehallintoalue.
      .
      10.) Yritystä ei saa rekisteröidä Manner-Suomeen ellei yrityksessä ole vähintään yhtä mannersuomalaista yrityksen hallitusjäsenenä, koska Manner-Suomessa on itsehallinto.
      .
      11,) Manner-Suomessa sallitaan vain suomenkieliset seurakunnat, koska Manner-Suomessa on itsehallinto.

      • Mainio verranto!

        Vaaditaan Suomelle itsehalintoa, niin voimme toteuttaa tuon affenaparatiisin kieliolot! ;)


    • Joku roti

      Kielikylpyjä ahvenanmaalaisille etteivät ghettoudu pääkielestä kun muutenkin pumppaavat naaman kohden suurimmat tulonsiirrot verorahoista ;)

    • reippaasti vaan

      Kokoomus voisi aloitta akuntauudistuksen ahvenanmaalta, eli sen kaikki kunnat yhteen.

    • ÅboboBo

      "Kokoomus voisi aloitta akuntauudistuksen ahvenanmaalta, eli sen kaikki kunnat yhteen."


      Asukasmäärä ei riitä eikä työssäkäyntikriteerit, joten koko saarivaltakunta täytyy liittää joko Turkuun tai Kemiöön.

      • No onneksi kokoomus tai muutkaan mantereen puolueet eivät pysty aloittamaan minkäänlaista kuntauudistusta täällä. Kuntien määrästä päättää maakuntapäivät, ei eduskunta.


      • klumpsumma
        ahvennainen kirjoitti:

        No onneksi kokoomus tai muutkaan mantereen puolueet eivät pysty aloittamaan minkäänlaista kuntauudistusta täällä. Kuntien määrästä päättää maakuntapäivät, ei eduskunta.

        Kuntien määrästä päättää maakuntapäivät, ei eduskunta.

        Klumpsummaa kutistamalla ahvenaisen on tehtävä mitä sille sanotaan!!! Näin se vaan tuppaa olemaan. Aloitetaan klumpsummasta.


      • ripublicnas
        ahvennainen kirjoitti:

        No onneksi kokoomus tai muutkaan mantereen puolueet eivät pysty aloittamaan minkäänlaista kuntauudistusta täällä. Kuntien määrästä päättää maakuntapäivät, ei eduskunta.

        Miks ei muka pysty? Sinäkö niitä estäisit vai perätikkö Ruotsin valtio ihan hui.


      • ripublicnas kirjoitti:

        Miks ei muka pysty? Sinäkö niitä estäisit vai perätikkö Ruotsin valtio ihan hui.

        Siksi ei pysty, että Ahvenanmaan itsehallintolain mukaan kunnallisasiat kuuluvat maakuntapäivien läinsäädäntövallan piiriin, eivät eduskunnan. Miksi ihmeessä sinä Ruotsin valtion tähän sekoitat?


      • kylläpä olet
        ahvennainen kirjoitti:

        Siksi ei pysty, että Ahvenanmaan itsehallintolain mukaan kunnallisasiat kuuluvat maakuntapäivien läinsäädäntövallan piiriin, eivät eduskunnan. Miksi ihmeessä sinä Ruotsin valtion tähän sekoitat?

        Taas nirppanokkainen tänään. Tiedät varsin hyvin miksi Ruotsista puhuin.


    • Ahvenloiset

      Voi mikä vikinä lähtisi kun emomaan verorahoja ei tulisi Ahvenanmaalle. Kokeilisivat pärjätä sipseillä, turismilla ja verovapaututetuilla uhkapeleillä.

      • Kyllähän täällä pärjättäisiinkin. Sen vuoksi Helsingissä ei ollakaan ollenkaan kiinnostuneita verotuksen siirtämisestä Ahvenanmaan itsensä hoidettavaksi. Asiaa ei haluta edes selvittää, vaikka Ahvenanmaan poliitikot ovat sitä ehdottaneet.


      • Höpöhöpö!
        ahvennainen kirjoitti:

        Kyllähän täällä pärjättäisiinkin. Sen vuoksi Helsingissä ei ollakaan ollenkaan kiinnostuneita verotuksen siirtämisestä Ahvenanmaan itsensä hoidettavaksi. Asiaa ei haluta edes selvittää, vaikka Ahvenanmaan poliitikot ovat sitä ehdottaneet.

        Hesarikin kutsui Ahneidenmaata pääkirjoituksessaan käenpoikaseksi!

        Eli affenat ovat rajusti voiton puolella tulonsiirroissa mantereen kanssa.

        SIKSI affenat eivät ole laajemmin innostuneet itsenäisyydestä tai Ruotsiin liittymisestä.

        Sehän tietäisi hyvän lypysylehmän menetystä ja köyhtymistä.


      • Höpöhöpö! kirjoitti:

        Hesarikin kutsui Ahneidenmaata pääkirjoituksessaan käenpoikaseksi!

        Eli affenat ovat rajusti voiton puolella tulonsiirroissa mantereen kanssa.

        SIKSI affenat eivät ole laajemmin innostuneet itsenäisyydestä tai Ruotsiin liittymisestä.

        Sehän tietäisi hyvän lypysylehmän menetystä ja köyhtymistä.

        Ja kaikki mitä Hesari väittää on totta? Miksi sitten niin Matti Vanhanen, Mari Kiviniemi, Jyrki Katainen ynnä muut ovat sitä vastaan että selvitettäisiin mahdollisuus hoitaa verotus Ahvenamaalla ja päästä klupsummasat eroon? Silloin tietysti loppuisi valitus siitä, kuinka paljon Ahvenamaa saa ja kuinka vähän se maksaa veroja. Pitäisi keksiä jotain uutta valitettavaa?


      • Joko tai!
        ahvennainen kirjoitti:

        Ja kaikki mitä Hesari väittää on totta? Miksi sitten niin Matti Vanhanen, Mari Kiviniemi, Jyrki Katainen ynnä muut ovat sitä vastaan että selvitettäisiin mahdollisuus hoitaa verotus Ahvenamaalla ja päästä klupsummasat eroon? Silloin tietysti loppuisi valitus siitä, kuinka paljon Ahvenamaa saa ja kuinka vähän se maksaa veroja. Pitäisi keksiä jotain uutta valitettavaa?

        Joko alue kuuluu Suomeen tai ei! Jos Ahneidenmaa halua olla kaikessa itsenäinen, niin miksi pitääisi enää edes muodollisesti kuulua Suomeen?

        Siitä vaan itsenäiseksi maaksi! Ja sillä ehdolla, että ei liitytä Ruotsiin. Se pantakoon siihen UUTEEN kansainväliseen sopimukseen. Tosin en usko Ruotsiin liittymisellä olevan jkannatusta, koska Ruotsi tasa-arvoisena maan ei salli etuilua saatikka vain yhden kielen sortamista.

        Toisaalta itsenäisenä valtiona suomalaisten sortaminen tulisi hyvin vaikeaksi. Sen kieltää kaikki kansainväliset sopimukset.

        Eli affenoilla on vaikea paikka. Joten he haluavat olla Suomean alaisuudessa, jotta voisivat sortaa ja lypsää rauhassa suomalaisia! Ajatelkaa!!!!


      • stormmf pöyt
        ahvennainen kirjoitti:

        Ja kaikki mitä Hesari väittää on totta? Miksi sitten niin Matti Vanhanen, Mari Kiviniemi, Jyrki Katainen ynnä muut ovat sitä vastaan että selvitettäisiin mahdollisuus hoitaa verotus Ahvenamaalla ja päästä klupsummasat eroon? Silloin tietysti loppuisi valitus siitä, kuinka paljon Ahvenamaa saa ja kuinka vähän se maksaa veroja. Pitäisi keksiä jotain uutta valitettavaa?

        No ainakin silloin jos hesari kirjoittaa negatiivisia artikkeleita suomenkielisistä on se totta Ankdamille ja muille kavereillesi.


      • Ajatelija
        ahvennainen kirjoitti:

        Ja kaikki mitä Hesari väittää on totta? Miksi sitten niin Matti Vanhanen, Mari Kiviniemi, Jyrki Katainen ynnä muut ovat sitä vastaan että selvitettäisiin mahdollisuus hoitaa verotus Ahvenamaalla ja päästä klupsummasat eroon? Silloin tietysti loppuisi valitus siitä, kuinka paljon Ahvenamaa saa ja kuinka vähän se maksaa veroja. Pitäisi keksiä jotain uutta valitettavaa?

        ne ei ajatele loppuun asti. Pelkona on Ahvenanmaan itsenäinen verotus , joka on kauhistus idiooteille. Eikun verotus niille ja kaikki nimenomaan kaikki mannersuomen avustukset pois, sitten lisävero mantereelle Ahvenanmaaalle meneville, sen yli lentäville, laivalla ohitaville jne..! Tuplatullit kaikille Ahvenanmaalta tuotaville, elinrarvikkeille käsitöille jne..! Näin saataisimme yhden loisjoukon pois maksuistamme, ehkäpä jopa hankisimme niiden avulla butjettiin lisää rahaa..;-)


    • "- Tämä hyvä esimerkki vähemmistöratkaisuksi on kyllä monen ahvenanmaalaisen suomenkielisen kannalta suurta ironiaa ja irvikuva hyvälle vähemmistöratkaisulle."

      Näyttäisitkö jonkun Ahvenanmaalla asuvan suomenkielisen kannanoton kurjaan asemaansa. Itse en ole nähnyt missään lehdissä tai netissä asianomaisten valituksia vaan ainoastaan teidän netti fennojen jeremiaadeja asiasta josta selkeästi ette ymmärrä mitään ettekä tiedä siitä hölkäsen pöläystä.

      Ainoa ahvenanmaalainen (suomenkielinen) joka täällä palstalla on paikkakuntalaisena ottanut ahvenanmaan asioihin kantaa on ollut erittäin tyytyväinen asemaansa joten.... Where is the beef?

      • jeremiaadi

        Näyttäisitkö jonkun Ahvenanmaalla asuvan suomenkielisen kannanoton kurjaan asemaansa. Itse en ole nähnyt missään lehdissä tai netissä asianomaisten valituksia vaan ainoastaan teidän netti fennojen jeremiaadeja asiasta josta selkeästi ette ymmärrä mitään ettekä tiedä siitä hölkäsen pöläystä.

        Kuinkas olikaan niitten suomenkielisten postilaatikoiden räjäytysten kanssa? Muunkieliset laatikot saivat olla "rauhassa", ainoastaan suomenkielisten nimillä varustetut laatikot hajosivat.


      • jeremiaadi kirjoitti:

        Näyttäisitkö jonkun Ahvenanmaalla asuvan suomenkielisen kannanoton kurjaan asemaansa. Itse en ole nähnyt missään lehdissä tai netissä asianomaisten valituksia vaan ainoastaan teidän netti fennojen jeremiaadeja asiasta josta selkeästi ette ymmärrä mitään ettekä tiedä siitä hölkäsen pöläystä.

        Kuinkas olikaan niitten suomenkielisten postilaatikoiden räjäytysten kanssa? Muunkieliset laatikot saivat olla "rauhassa", ainoastaan suomenkielisten nimillä varustetut laatikot hajosivat.

        Hienoa!GRATTIS! Löysit sentään yhden esimerkin!! Vaude! Aaltoja!!
        MOT-ohjelmasta vuodelta 2004!!

        Sekin tosin oli riket'in eli mantereen ihmisten tekemä ohjelma, ei suinkaan Ahvenamaalla asuvien suomenkielisten avunhuuto kurjien olojensa johdosta.
        Mitä postilaatikon räjäyttämiseen tulee niin sellaisia saattaa räjähdellä ihan muistakin syistä kuin että laatikon kyljessä on suomenkielinen nimi.
        Itse asiassa Ahvenanmaalla on paljon suomenkielisiä nimiä niin paikkakunnilla kuin ihmisten sukuniminäkin.

        Uus yritys! Et saanut minua vielä vakuuttuneeksi.

        http://yle.fi/uutiset/mot_saako_suomalaisten_syrjinta_jatkua_ahvenanmaalla/5193600


      • ukrs hsit tox kruger

        Olet idiootti. Eipä mitään muuta. Ahneidenmaa veroetuudet on pois Manner-Suomen palveluista.


      • jeremiaadi kirjoitti:

        Näyttäisitkö jonkun Ahvenanmaalla asuvan suomenkielisen kannanoton kurjaan asemaansa. Itse en ole nähnyt missään lehdissä tai netissä asianomaisten valituksia vaan ainoastaan teidän netti fennojen jeremiaadeja asiasta josta selkeästi ette ymmärrä mitään ettekä tiedä siitä hölkäsen pöläystä.

        Kuinkas olikaan niitten suomenkielisten postilaatikoiden räjäytysten kanssa? Muunkieliset laatikot saivat olla "rauhassa", ainoastaan suomenkielisten nimillä varustetut laatikot hajosivat.

        En ole koskaan ymmärtänyt tuota postilaatikkojuttua. Tunnen monta ahvenanmaalaista jotka eivat osaa lainkaan suomea, mutta heillä on suomenkielinen sukunimi. Mistä ihmeestä räjäyttelijät tietävät että kyseessä on suomenkielinen? Läheskään kaikissa laatikoissa ei ole etunimiä. Itselläni esim. on suomalainen etunimi mutta avioliiton kautta saatu ruotsinkielinen sukunimi. Mutta postilaatikossa on vain sukunimi. Mistä he silloin tietävät räjäyttää juuri minun postilaatikkoni?


      • nirippa nokka
        ahvennainen kirjoitti:

        En ole koskaan ymmärtänyt tuota postilaatikkojuttua. Tunnen monta ahvenanmaalaista jotka eivat osaa lainkaan suomea, mutta heillä on suomenkielinen sukunimi. Mistä ihmeestä räjäyttelijät tietävät että kyseessä on suomenkielinen? Läheskään kaikissa laatikoissa ei ole etunimiä. Itselläni esim. on suomalainen etunimi mutta avioliiton kautta saatu ruotsinkielinen sukunimi. Mutta postilaatikossa on vain sukunimi. Mistä he silloin tietävät räjäyttää juuri minun postilaatikkoni?

        Mukavaa että myönnät siis etnisen puhdistuksen jota Ruotsi harrasti Suomessa. Siitähän suomenkielinen sukunimi yleensä kertoo jos suvussa on noin sata vuotta puhuttu ainoastaan ruotsia.


      • 29
        ahvennainen kirjoitti:

        En ole koskaan ymmärtänyt tuota postilaatikkojuttua. Tunnen monta ahvenanmaalaista jotka eivat osaa lainkaan suomea, mutta heillä on suomenkielinen sukunimi. Mistä ihmeestä räjäyttelijät tietävät että kyseessä on suomenkielinen? Läheskään kaikissa laatikoissa ei ole etunimiä. Itselläni esim. on suomalainen etunimi mutta avioliiton kautta saatu ruotsinkielinen sukunimi. Mutta postilaatikossa on vain sukunimi. Mistä he silloin tietävät räjäyttää juuri minun postilaatikkoni?

        Ahvennainen on tyypillinen aivopesty pakkoruotsittaja joka avioliiton kautta on muuttunut suomenruotsalaiseksi ja jos hänellä on lapsia niin varmaan heistä kasvaa oikein kunnon ruotsittajia.

        Ihmetyttää se kiihkomielisyys miksi suomalainen muuttuu tultuaan läheiseksi suomenruotsalaisen kanssa.


      • Ankdam kirjoitti:

        Hienoa!GRATTIS! Löysit sentään yhden esimerkin!! Vaude! Aaltoja!!
        MOT-ohjelmasta vuodelta 2004!!

        Sekin tosin oli riket'in eli mantereen ihmisten tekemä ohjelma, ei suinkaan Ahvenamaalla asuvien suomenkielisten avunhuuto kurjien olojensa johdosta.
        Mitä postilaatikon räjäyttämiseen tulee niin sellaisia saattaa räjähdellä ihan muistakin syistä kuin että laatikon kyljessä on suomenkielinen nimi.
        Itse asiassa Ahvenanmaalla on paljon suomenkielisiä nimiä niin paikkakunnilla kuin ihmisten sukuniminäkin.

        Uus yritys! Et saanut minua vielä vakuuttuneeksi.

        http://yle.fi/uutiset/mot_saako_suomalaisten_syrjinta_jatkua_ahvenanmaalla/5193600

        SUOMEN KIELI AHVENANMAALLA ON KUIN YMPÄRISTÖMYRKKYÄ

        Näin otsikoi Länsi-Savo 9.2.2005 Puumalasta kotoisin olevan Anna-Liisa Lindemanin haastattelun. Lindeman on asunut Ahvenanmaalla 1980-luvun alusta lähtien, joten hänellä on kokemusta ja näkemystä Ahvenanmaan suhtautumisesta suomen kieltä ja suomenkielisiä kohtaan. Se varjostaa suomenkielisten elämää kuin ”mikäkin mörkö”, sanoo Anna-Liisa. Anna-Liisa Lindeman on julkaissut vastikään kirjoituskokoelman Kauriin polku (Pilot kustannus 2005), missä hän kertoo mannersuomalaisten elämästä Ahvenanmaalla. Ahvenanmaahan on tunnettu erittäin vieroksuvasta suhtautumisesta suomen kieleen.

        Näyttää siltä, että Ahvenanmaa on joutumassa yhä ahtaammalle eristäytymispolitiikassaan. On todella omituista, että suomenruotsalaiset ovat ajamassa ruotsin kieltä kuin käärmettä pyssyyn Suomessa ja samanaikaisesti Ruotsi ja Ahvenanmaa jatkavat häpeämättä suomen kielen ja omien suomenkielisten sortoa.


      • heikki_tala kirjoitti:

        SUOMEN KIELI AHVENANMAALLA ON KUIN YMPÄRISTÖMYRKKYÄ

        Näin otsikoi Länsi-Savo 9.2.2005 Puumalasta kotoisin olevan Anna-Liisa Lindemanin haastattelun. Lindeman on asunut Ahvenanmaalla 1980-luvun alusta lähtien, joten hänellä on kokemusta ja näkemystä Ahvenanmaan suhtautumisesta suomen kieltä ja suomenkielisiä kohtaan. Se varjostaa suomenkielisten elämää kuin ”mikäkin mörkö”, sanoo Anna-Liisa. Anna-Liisa Lindeman on julkaissut vastikään kirjoituskokoelman Kauriin polku (Pilot kustannus 2005), missä hän kertoo mannersuomalaisten elämästä Ahvenanmaalla. Ahvenanmaahan on tunnettu erittäin vieroksuvasta suhtautumisesta suomen kieleen.

        Näyttää siltä, että Ahvenanmaa on joutumassa yhä ahtaammalle eristäytymispolitiikassaan. On todella omituista, että suomenruotsalaiset ovat ajamassa ruotsin kieltä kuin käärmettä pyssyyn Suomessa ja samanaikaisesti Ruotsi ja Ahvenanmaa jatkavat häpeämättä suomen kielen ja omien suomenkielisten sortoa.

        Loistavaa! 2 esimerkkiä toinen vuodelta 2004 ja toinen vuodelta 2005!
        Näyttäsi olevan rankkaa tuo ahvenanmaalla asuvien suomenkielisten elämä.
        Osanottoni Ahvennainen ;)

        Ovat vissiin niin kulttuurittomuuten nääntyneitä ja alistettuja etteivät jaksa edes valittaa ja esittää vaatimuksia oman kurjan asemansa parantamiseksi.

        Jos minä ruotsinkielisenä helsinkiläisladyna muuttaisin vaikkapa Ilomantsiin tai Pielavedelle ja ryhtyisin siellä katselemaan maailman menoa om surusilmin ja vertaamaan eloa siellä omaan stadilaiseen maailmaani niin veikkaan että saisin paperille huomattavan paljon värikkäämpää tekstiä kuin A-L L konsanaan (ainakin parempaa suomen kieltä sekä sujuvampaa ja hauskempaa tekstiä).

        Väitän että Pielavedellä ja Ilomantsissa vieroksuttaisiin ruotsin kieltäni huomattavan paljon enemmän kuin Ahvenamaalla suomen kieltä.

        Yhtä vähän kuin Pielaveden (6 kpl) ja Ilomantsin (9 kpl) surut valittavat surkeata kohtaloaan tekevät sitä ahvenanmaan suomenkieliset. Kaikki tietävät asuvansa yksikielisillä paikkakunnilla, alistuvat kohtaloonsa ja ovat todennäköisesti itse oman asuinpaikkansa valinneet. Ahvenanmaan yksikielisyys on ongelma vain netti fennoille!

        Tästä voitte itse lukea otteen A-L Lindemanin kirjasta, eikä se minusta nyt niin kovin ankeata tekstiä ole. (luin ihan koko katkelman)

        http://www.mediapinta.fi/naytteet/pdf/9789522352538.pdf

        http://www.mediapinta.fi/etu.php?id=978-952-235-253-8&sivu=kirjat&ryhma=kirjoituskokoelma&esivu=5#esittely


        "Näyttää siltä, että Ahvenanmaa on joutumassa yhä ahtaammalle eristäytymispolitiikassaan. "

        Ja missä se siltä näyttää??? (Tala panee taas omiaan)


      • 45
        Ankdam kirjoitti:

        Loistavaa! 2 esimerkkiä toinen vuodelta 2004 ja toinen vuodelta 2005!
        Näyttäsi olevan rankkaa tuo ahvenanmaalla asuvien suomenkielisten elämä.
        Osanottoni Ahvennainen ;)

        Ovat vissiin niin kulttuurittomuuten nääntyneitä ja alistettuja etteivät jaksa edes valittaa ja esittää vaatimuksia oman kurjan asemansa parantamiseksi.

        Jos minä ruotsinkielisenä helsinkiläisladyna muuttaisin vaikkapa Ilomantsiin tai Pielavedelle ja ryhtyisin siellä katselemaan maailman menoa om surusilmin ja vertaamaan eloa siellä omaan stadilaiseen maailmaani niin veikkaan että saisin paperille huomattavan paljon värikkäämpää tekstiä kuin A-L L konsanaan (ainakin parempaa suomen kieltä sekä sujuvampaa ja hauskempaa tekstiä).

        Väitän että Pielavedellä ja Ilomantsissa vieroksuttaisiin ruotsin kieltäni huomattavan paljon enemmän kuin Ahvenamaalla suomen kieltä.

        Yhtä vähän kuin Pielaveden (6 kpl) ja Ilomantsin (9 kpl) surut valittavat surkeata kohtaloaan tekevät sitä ahvenanmaan suomenkieliset. Kaikki tietävät asuvansa yksikielisillä paikkakunnilla, alistuvat kohtaloonsa ja ovat todennäköisesti itse oman asuinpaikkansa valinneet. Ahvenanmaan yksikielisyys on ongelma vain netti fennoille!

        Tästä voitte itse lukea otteen A-L Lindemanin kirjasta, eikä se minusta nyt niin kovin ankeata tekstiä ole. (luin ihan koko katkelman)

        http://www.mediapinta.fi/naytteet/pdf/9789522352538.pdf

        http://www.mediapinta.fi/etu.php?id=978-952-235-253-8&sivu=kirjat&ryhma=kirjoituskokoelma&esivu=5#esittely


        "Näyttää siltä, että Ahvenanmaa on joutumassa yhä ahtaammalle eristäytymispolitiikassaan. "

        Ja missä se siltä näyttää??? (Tala panee taas omiaan)

        Sveitsissä minareetit ja Ahvenanmaalla suomenkielisten kirkkojen tornit

        Kotimaa, Ahvenanmaa, kielletyt seurakunnat
        .

        Media vaikenee siitä,että Ahvenanmaalla ei kirkkolain mukaan saa perustaa valtion kirkon yhteyteen suomenkielisiä seurakuntia.(Lähde: KL 3:5: Seurakunnan ja seurakuntayhtymän kieli: "Ahvenanmaan maakunnan alueella seurakunnat ovat yksikielisiä.") Suomalainen ymmärtää sen siten,että asiasta ei ole annettu ylempää lupaa olla mieltä.

        Sillä tavalla suomalaisen käytös on ymmärrettävä. Naisten lehtien suosikki, piispa John Wikströmin humaanisuus loppui siinä kohtaa, kun Turun kirkolliskokouksessa syksyllä 1997 oli esillä suomenkielisen seurakunnan perustaminen Ahvenanmaalle. Wikström äänesti suomenkielisen seurakunnan perustamista vastaan. Siinä meni Wikströmin humaanisuuden raja. Media jätti puolestaan hienotunteisesti kertomatta missä Wikströmin raja menee. Menee liian lähelle Rkp:n reviiriä ymmärsi suomalaiset toimittajat. Parempi siis vaieta. Käännetään kansan huomio mieluummin ulkomaille.

        Kun vanhan kirkkolain mukaan Ahvenanmaalla oli vielä kaksikielisiä seurakuntia niin sen jälkeen tuo aukko laissa tukittiin arkkipiispa Wikströmin johdolla. Ahvenanmaalla tehtiin etnisuskonnollinen puhdistus, kun siellä olleista kolmesta kaksikielisestä seurakunnasta tehtiin yksikielisesti ruotsinkielisiä. Nyt asia on kirkkolailla vahvistettu eikä edes kaksikieliset seurakunnat ole laillisia enää.

        Summa summarum. Suomenkielisen kirkon torni on samanlainen ympäristöongelma Ahvenanmaalla kuin minareetti Sveitsissä. Erona on vain se,että kukaan ei pohdi tässä yhteydessä Suomen kansainvälistä mainetta.


        http://ryyti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24740-sveitsissa-minareetit-ja-ahvenanmaalla-suomenkielisten-kirkkojen-tornit


    • Irti paskasta

      Kyllä. Ahvenanmaa pitäisi erottaa kokonaan Manner-Suomesta. Silloin ahvenoiset joutuisivat esimerkiksi kustantamaan itse omat yliopistot jne. Tänään he voivat tulla opiskelemaan Manner-Suomen yliopistoihin. Ilmaiseksi.

    • So what?

      "Tänään he voivat tulla opiskelemaan Manner-Suomen yliopistoihin. Ilmaiseksi. "

      Kai kaikki EU kansalaiset saavat opiskella Suomessa ilmaiseksi?

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Anna vielä vähän vihreää valoa

      Teen sitten siirtoni, nainen. Tiedän, että olet jo varovaisesti yrittänyt lähestyä, mutta siitä on jo aikaa. Jos tunnet
      Ikävä
      52
      2367
    2. Koulu kielsi therianit - "tunneilla kontataan ja nau'utaan"

      Oululainen koulu on kieltänyt eläin- ja rooliasujen käytön koulussa. Hyvä homma, sillä koulussa keskitytään muihin asioi
      Maailman menoa
      232
      2046
    3. Syksyinen aamuketju suden

      Hyvää huomenta ja kaunista syyspäivää. 🌞🍁🍂☕
      Ikävä
      227
      1270
    4. Tiiät että oon sulle ainoa sopiva mies

      Jonka oot koskaan nähnyt. Tämä on täysin selvä asia.
      Ikävä
      148
      1202
    5. Enemmistön diktatuuri Ähtärin valtuustossa

      Salo ja Nortunen, ette saa keikuttaa venettä. Olette mätiä omenoita, jotka pitää poimia pois Ähtärin kaupunginhallitukse
      Ähtäri
      34
      1127
    6. Triatleetti osti Levin

      Mun Lappi on tosiasia.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      207
      1093
    7. Taisit vähän aliarivoida minua ihmisenä

      Et tajunnut että olenkin aika nokkela tyttö 🤭 Jutut ja ulkonäkö varmaan hämäs.
      Ikävä
      62
      1039
    8. Onhan se myönnettävä

      Että alkaa jo vähän puuduttamaan tämä. Aion silti ottaa tästä kaiken irti viimeisiä rippeitä myöden. Olenpa sitten suju
      Ikävä
      54
      922
    9. Astuin tuntemattomaan

      kun sinut tapasin, sieluni valo. Niin olen paljaaksi riisuttu kuin syksyiset puut.
      Ikävä
      57
      906
    10. Rakastan sinua niin paljon

      Kun ollaan tutustuttu lisää niin se rakkaus ei ole vähentynyt vaan muuttunut. Jännitys on vähentynyt ja tilalle on tullu
      Ikävä
      40
      870
    Aihe