Peltonen kirjoittaa Keskisuomalaisessa 14.8.2012

Peltoselle

Peltosella on kummallinen tapa laittaa vastakkain sijaisperhe ja laitoshoito. kokemukseni mukaan Sijaisperheen touhu voi olla enemmän laitosmaista, kuin anmmatillisen perhekodin. Kummassakin on kuitenkin vanhemmat, ammatillisissessa perhekodissa vieläpä työntekijäkin heidän lisäkseen. (Työntekijä ei vaikuta mitenkään laitosmaiselta muuten!).

Kokemukseni mukaan sijaisperheessä oli paljon enemmän lapsia ja ikäjakaumaltaa paljon suuremmalla haitarilla. He menivät ja tulivat paljon useammin, mitä lapset näyttävät vaihtuvan ammatillisessa perhekodissa. Sijaisperhe toimi näet vielä tuki- ja kriisi- ja pakoolaisvastaanottoperheenä.

Sijaisperheessä viljeltiin paljon enemmän ammatillista termistöä: "Älä häiritse työrauhaani" / lapsen pitää saada kiintuýä (oli ollut jo 6 vuotta paikassa)" yms.
Sijaisperhe ei halunnut ottaa lapsen vanhempia / sukua kuin mielivaltaisesti mukaan toimintaan - milla päällä "johtava sijaisvanhempi" sattui milloinkin olemaan. Suljettu touhu aiheutti paljon kärsimystä lapsen sukulaisille.

Sen sijaan ammatillinen perhekoti näyttää hyvin kodinomaiselta ja kotoisalta. Siellä toimivat ystävälliset ihmiset!

4

115

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hyvä laatuisuus

      Laatu ei ole kiinni sijaishuollon muodosta, vaan niistä ihmisistä, jotka kulloinkin sattuvat touhua pyörittämään.

      Itse - kokemuksiin pohjautuen - luotan paljon enemmän ammatillisiin perhekoteihin ja laitoksiin, kuin sijaisperheeseen.

      Tätä voisi verrata perhehpäivähoito / päiväkoti. Jos perhepäivähoitopaikka sattuu olemaan hyvä, hienoa, mutta js ei - surkeaa.

      Tuttuni on kuitenkin saanut vaihdettua lapsensa pois huonolaatuisesta perhepäivähhoidosta, mutta hyvin monimutkaista se sama on tehdä sijaishuollossa.

      Siispä liputan AMMATILLISEN, KOULUTUETUN JA INHIMILLISEN SIJAISHUOLLON puolesta.

    • ihmisen laatu

      Peltonen väittää, että jälkihuolto hoidetaan sijaisperheessä paremmin. Arvelen, että tämäkin on täysin kiinni siitä, millaisia ihmisiä missäkin paikassa - sijaisperheessä tai laitoksessa - sattuu olemaan.

    • Shusha

      Todella paljon varmasti riippuu siitä, millainen ihminen paikkaa sattuu pyörittämään.

      Tiedän monia sijaisperheitä, joissa lapsista oikeasti välitetään, ja joissa heihin satsataan. Tähän liittyy kuitenkin usein se, että perheen isä on palkkatyössä ja saa hyvää palkkaa, jolloin rahasta ei ole puutetta, vaikka sijaisperheelle maksettavat palkkiot ovatkin todella pieniä - jollainhan sitä on elettävä, niin vanhempien kuin sijaislastenkin.

      Tiedän myös muutamia paikkoja, joissa ei ole ollut kuin se yksi tai kaksi ongelmatonta lasta, ja tästä huolimatta molemmat sijaisvanhemmat ovat jääneet kotiin. Palkkaus on ollut kehnoa, eikä perhe ole meinannut tulla toimeen rahasummalla. Pinna on kiristynyt väistämättä kaikilta, niin lapsilta kuin aikuisiltakin, vaikka alkuperäinen ajatus molempien kotiinjäämisestä olisikin ollut hyvä ja jalo.

      Jonkinlainen sosiaali- ja terveysalan koulutus, edes perustutkinto, olisi hyvä vaatimus kaikille sijaisvanhemmille, mutta palkan tulisi sitten olla sen mukainen, ja IHAN OIKEAA PALKKAA, jottei sijaisvanhempien tarvitsisi käydä muualla töissä. Tietysti tähän päälle mielestäni kuuluvat myös lapsen elämiseen nykyiselläänkin myönnetyt kulukorvaukset - niin, että kyseessä olisi selkeästi työtä, josta maksetaan, mutta kodinomaisessa ympäristössä.

      Tottakai varsinki pitkäaikaissijoituksessa lapsen tulee saada kiintyä perheeseen, (jottei lapselle tule ainakaan yhtään sen enempää traumoja kuin jo on huostaanotosta ja muusta mahdollisesta tullut) ja perheen tulee pitää lasta siinä määrin omanaan, että lasta ei syrjitä eikä sorsita, vaan pidetään tasa-arvoisena perheenjäsenenä. Kyllä jokainen sijaisvanhempi kuitenkin yleensä tajuaa sen, että lapsi ei kuitenkaan ole koskaan täysin oma, koska lapsen palauttaminen vanhemmille voi tapahtua milloin vain, ja silloinkin sijaisvanhemman on osattava painaa omat tunteensa taka-alalle ja kyettävä tukemaan lasta tässä prosessissa - lapselle kun voi olla vaikeaa lähteä tutusta kodista sinne vieraampaan, vaikkakin aivan yhtä rakkaaseen biovanhemman kotiin.

      Lukekaapa tarinoita tuolta bio-palstalta noista perhekodeista, melkoisia kauhutarinoita sielläkin. Eli varmasti näitä on puolin ja toisin, vaikkei missään nimessä saisi olla!

      AP:lle sen verran ihmettelisin, että miten siinä perheessä on voinut olla noin paljon lapsia sun muita, kun säännöissä kuitenkin sanotaan, että perheessä voi olla yhteensä 4 lasta, biologiset lapset mukaanlukien? Ettei kyseessä sitten olisi kuitenkin ollut juuri nimenomaan perhekoti eikä sijaisperhe? Hurjalta tuo touhu kyllä vaikuttaa.

      Laitoshoidoksi minä mieltäisin nimenomaan nämä isot lastenkodit, joissa lasta ei juurikaan ehditä kohdella yksilöinä, vaan kaikki aikuiset ovat hoitajia ja ohjaajia. On aika rankka paikka esim. pienelle lapselle - ystäväni vuoden ikäinen siskontyttö (sisko, eli lapsen äiti oli siis narkomaani) oli tuollaisessa isossa laitoksessa Helsingissä, eikä äiti saanut tavata tyttöä kuin pari kertaa viikossa, ja tytön toipumisessa meni kyllä todella pitkään.

      Nykyisessä sijaisperheessä on kuulemma viihtynyt lapsi hyvin, ja äitikin saa vierailla siellä mielensä mukaan. Perhekodit ovat työntekijöistään huolimatta kuitenkin koteja, enkä siksi niitä edes laitoksina pitäisi, ellei niissä olisi erityisen paljon lapsia ja työntekijöitä. Yhden työntekijän perhekotia pitäisin itse ainakin vielä sijaisperheenä...

    • jokun tolkku

      Mutta ei kiintymisen pitäisi kestää vuosikausia. Jos tapaamisia rajoitetaan yli 5 vuotta sillä perusteella, että lapsen pitää kiintyä, kaikki ei ole hyvin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8825
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2633
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      128
      2371
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1999
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1746
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1540
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1497
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      9
      1427
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1296
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1219
    Aihe