nurmikon leikkujätteen kompostointi hajuttomammin.

tarjuska

Avokehikossa kesän nurmikonleikkuujätteet antavat mehevät aromit ympäristöön (huh huh) Vissiin liian märkää ?
Siis käykö sahajauho tai puunkuoret (höyläämöjätettä). Varsinaisesti oksia ja risuja ei suht. uudelta pihalta vielä kerry. Pitäisikö sadevesien pääsyä kehikkoon rajoittaa pressulla ?
Entäs kompostointi aineet ?

Nettiä olen aiheesta selaillut, mutta vastauksia vielä kaipaisin. Kiitos !!!

2

3267

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Putte Puutarhuri

      Nurmikon leikkuujäte on hyvin typpipitoista ja ilmeisesti ovat vielä tiiviinä kasana koska haisee. Sahajauho yms. puujäte sopii hyvin kun ei vain ole millaan aineella käsiteltyä. Sekoita niitä keskenään hyvin. Jos oikein paljon sataa niin voi peitellä pressulla.

    • Tähtääjä

      Leikattu ruoho sisältää tosiaan paljon typpeä. Sitä kun pistää kasalle, niin viimmeistään seuraavana päivänä alkaa yleensä haista ammoniakilta. Ei mikään miellyttävä haju ja toisaalta sitä typpipitoista kaasua ei kannattaisi päästää karkuun, koska se on sitä 'voimaa' kasveille. Vihreän tavaran sekaan (tai muutaman sentin kerroksina vuorotellen) olisi hyvä saada ruskeaa tavaraa. Kuorike ja turve on hyvää. Myös kuivat lehdet, kasvien kuivuneet varret ja multa tai edellisen kompostoinnin melkein valmis tavara käy. Pensaiden ja puiden oksat on ainakin mulla maatuneet liian hitaasti; Ovat kokonaisina vain tiellä, kun kompostia tyhjätään talikolla. Sahajauho maatuessaan kuulemma kuluttaa typpeä paljon ja siksi sitä ei suositella, mutta jos sinulla tulee vain ruohonleikkuujätettä, niin typpeä on kompostissasi enemmän kuin riittävästi.
      Sentin kerros turvetta kompostin pintaan estää hajuhaitan lähes kokonaan. Myös joku kansi olisi hyvä olla ruohokompostin päällä. Styrox levy ainakin on siitä hyvä, että kompostista haihtuva vesi tiivistyy kanteen ja siitä vesipisarat putoavat takaisin kompostiin. Näin komposti ei kuivu ja kovilla sateillakaan se ei toisaalta kastu liikaa. Kompostista haituvan veden joukossa on myös paljon typpeä (ammoniakkina), joka siis olisi hyvä saada talteen.
      Kompostiaineet ovat rahan tuhlausta. Tarvitaan vain kuoriketta tai turvetta. Hiekan ja turpeen sekoituskin käy. Ne maksavat säkkikaupalla ostettuina paljon, mutta kuorma-autolla tai auton peräkärryllä haettuna vain murto-osan siitä. Kannattaa ottaa yhdessä naapurin tai jonkun kaverin kanssa ellei voi varastoida läjälle omalle maalle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      96
      2675
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      103
      2252
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2010
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      13
      1729
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1691
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1656
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      36
      1646
    8. 91
      1583
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      128
      1447
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1284
    Aihe