Olen lukiossa ja en osaa uida muuta kuin koiraa (joka on hirveää, sillä väsyn) ja "aloittelu" selkää. Olin uimakoulussa pienenä mutta ei sieltä mitään oppinut. Jotain käsipohjauintia korkeintaan. Asia häiritsee, sillä jouduin lintsaamaan yläasteen uinnit melkeinpä vain olemattoman taitoni takia. Kerran menin mutta jäi sen verran huonot muistot siitä (jouduin siihen matkan uinti altaaseen ja melkein hukuin kun kaikki tulee päälle...)
Rintauintia en vain osaa, olen yrittäny opetella ja kroolia myös, mutta kumpikaan ei suju koska en osaa hengitystekniikkaa ja sekoan käsi- ja jalkavedoissa kun aina painun pinnan alle...
Mitä teen? Liikunnan kurssilla joka on pian on pakko uida tai saa hylätyn :(
Uimaan oppiminen
25
661
Vastaukset
Jos haluat verkon yli apua, niin Youtubessa on kotimainen Elixir-ohjelman sarja uinnista, löytyy hakusanoilla "elixir uinti".
Hengitystä voi opetella kotonakin, olennaisin osuus on, että et ota pelkästään poskisauhuja vaan kun hengität sisään, rintakehä ja vatsa laajenevat (tällöin yleensä olet hengittänyt keuhkoihin saakka). Erityisesti jos vajoat helposti, tämä voi olla merkki siitä, että keuhkosi eivät ole täynnä ilmaa. Mikäli kroolaaminen on hankalaa, voit opetella esim. kylki- eli hengenpelastusuinnin, jossa pysyt koko ajan toinen kylki alhaalla.
Kasvojen veteen saaminen hallitusti ja vastaavasti vartalon hallinta vedessä kuitenkin riippuvat reflekseistä (hermoston näkökulmasta sinulla on jotain hengityksen estävää kasvojen edessä, minkä lisäksi olet tippumassa, kun alla ei ole kiinteää tukea). Näitä voi harjoitella altaan matalassa päässä (tai ihan saavin avulla) kuplien puhaltelulla. Vedessä ollessasi pyri pitämään leukaa vedessä (myös paikallaan ollessa), jolloin hermostosi tottuu veteen kasvojen edessä.
Uimahalleista: Nykyään lähes joka hallissa on vesijuoksijoiden rata tai alue. Kannattaa kysyä valvojalta, josko voisit harjoitella uimaista siellä. Arvon rouvat voivat aluksi ihmetellä, mutta tuskin ainakaan tulevat päälle.
Uimahallien valvojat yleensä osaavat opastaa uintitekniikkaa, joten heiltä voi kysyä myös. Ainakin jos valvoja on sellaista sorttia, että ilmestyy välillä myös hallitilaan eikä keskity istumaan kopissaan kuin tatti. Jos sinulla on selkeä kysymys tekniikasta ja satut osumaan paikalle uimaseurojen kanssa samaan aikaan, niin suuri osa valmentajistakin keskustelee uinnista mielellään (tosin ei silloin, kuin heillä on ryhmä ohjattavana, mutta juuri ennen tai jälkeen treenin voi olla hyvä hetki).
Rintauinti on ehkä helpoin aloittaa, koska liikkeet ovat yhtäaikaisia ja pikkuisen tekniikassa oikoen voit pitää katseen eteenpäin. (Kilpatekniikoissa katse on alas.) Tärkein asia tuossakin on pyrkiä pitämään varatalo vaakasuorassa (eli lantio/takamus lähellä pintaa, jos nyt ei kuitenkaan ihan pinnassa). Se toisiksi tärkein on, että rintauinnin veto ei ohita olkapäitä! Täyspitkä veto vie toki eteenpäin, mutta kun palautat kädet eteen veden alla, tulet samalla uineeksi takaperin. (Ja veden palautus pinnan yli eli perhosuinti jätettäneen hieman myöhemmäksi.)- N
Tulipa havainto.
- Avulias amatööri
Ensiksi: älä panikoi, yhtään! En ole koskaan edes kuullutkaan, että joku olisi reputtanut koko lukiota puutteellisen uimataidon vuoksi. Kompensoit sitten liikuntanumeroa muissa lajeissa.
Kroolissa ajattele olevasi mahallasi vedessä kelluva täysin viivasuora ja virtaviivainen tikku, katse pohjaa kohti. Sitten vaan lähdet elegantisti, yhtään hätäilemättä ja rauhallisesti kauhomaan käsilläsi eteenpäin. Potkiakaan ei välttämättä tarvitse. Siinä kaikki.
Paitsi että joitain sudenkuoppia on.
Jalat pakkaavat kuitenkin helposti painumaan pohjaan, ja tyylistä voi tulla laahaava, joten siinä tapauksessa potki yksi tai kaksi napakkaa potkua vaikkapa joka toisen vedon kohdalla. Pointti on se, että et tikkaa ja potki itseäsi heti läkähdyksiin. Selkeästi suurin osa eteenpäin vievästä voimasta tulee kuitenkin käsistäsi.
Hengittäminen tapahtuu sitten vain ja ainoastaan sivulta, vasemmalta tai oikealta. Älä nosta päätäsi ylös tai tikkumainen virtaviivaisuus kärsii. Kyllä, kroolissa kastuvat hiukset, ja uimalaseja olisi mukavuuden vuoksi aika välttämätön käyttää.- Avulias amatööri
Muista vielä jokaisen vedon jälkeen liukua virtaviivaisesti.
Liukuminen ja kaikkinainen pyrkimys veden vastuksen vähentämiseen tuntuu uinnissa olevan se avainasia. - teensex
Avulias amatööri kirjoitti:
Muista vielä jokaisen vedon jälkeen liukua virtaviivaisesti.
Liukuminen ja kaikkinainen pyrkimys veden vastuksen vähentämiseen tuntuu uinnissa olevan se avainasia.Uimisessa on avainasioita kaksi, eli pysy pinnalla ja hengitä ilmaa, älä vettä. Liukumiset tulee sitten kaukana perässä. Aika karmeeta muuten kun katselee miten monet ui. Pääasia on kuitenkin se pinnalla pysyminen eikä se onko tekniikka oikea (pään heiluminen pinnan yläpuolella puolelta toiselle kroolatessa, se vasta urpolta näyttää)
- SK
Ongelmasi on, että pitää opetella kaksi asiaa yhtäaikaa, uintiliikkeet ja hengittäminen. Ehkä kannattaisi uida vain paikallaan ja opetella hengittämään. Uimalasit ja snorkeli ovat hyvät siksi, että siinä ei ilma lopu ja oppii luottamaan veden kannattavaan voimaan. Kun olet oppinut liikkumaan vedessä, heität snorkelin pois. Kun osaat hengittää, et väsy ollenkaan.
Ihminen pomppii vedessä ylös-alas liikkeessä. Silloin ei ollenkaan pelkää veden alle joutumista. Täytyy vaan tehdä hengitys ylös-alas rytmiin.
Uidessa pitää myös ajatella ja olla järkevä. Täytyy sopeutua luonnon lakien mukaan. - älä turhaan häpeä
Onhan noita aikuisten uimakouluja. Sinne vaan rohkeasti mukaan!
- Oppinut vihdoin
Kansanterveyslaitosten tilastojen mukaan täysin uimataidottomia on noin 215 000 ja osin uimataidottomia noin 1,4 miljoonaa suomalaista aikuista.
http://www.mtv3.fi/helmi/hyvinvointi/artikkeli.shtml/541355
Etsiskele oman paikkakuntasi tietoja aikuisten uimakouluista.
Voisit myös kertoa murheestasi liikunnanopettajallesi. Jospa hän keksisi jonkin konstin ongelmaan. Ole avoin asian suhteen ja kerro myös häpeäväsi seikkaa sen verran, että sinun on miltei mahdotonta osallistua luokkasi kanssa yhteiseen uimahallikäyntiin. Jos hän on fiksu, niin hän varmaan antaa arvoa avoimuudellesi!
Vesi on hieno elementti. Opit vielä nauttimaan siitä. - mk
Rintauinti on helppoa eli jaloilla potku sitten liuku ja kun käsillä vedetään niin pää piinnan ylle ja hengitys ja sitten taas potku/liuku/käsillä ja henngitys. Vapaata uinti kun opettele ja joka toisella vedolla hengitätä oikalta ja sitten vasmmalalta ja kun laitat pään veden alle niin puhallat keuhkot tyhjiksi seuraavaa sisäänhengitystä silmällä pitäen. Mene uimaseurojen uintitekniikka kurssille niin opit uomaan että silleen. Yksi asia mikä pitää oppia on että mene uimahalliin syvän kohdan reunalle otat keukot täyteen ilmaa ja pidätä hengitystä ja hyppäät ja annat itsesi upota veteen ja pidätät hengitystä niin kauan kun keuhkojen ilma nostaa sinut takaisin veden pinnalle ja et tee mitään uintiliikettä sillä aikaa vaan odotat sitä ilman nostoa mikä on keuhkoissasi.
- varaiivari
Heh, minäkin opin uimaan vasta 13-v. Mutta sittenku opin, siitä lähtien sitä on polskittu. , eiköhän se liuku oo se tärkein. Ja veden alle hengittäminen. Ehkäpä, jo sä krowlin, eli muuta.,
Klassillesesti, puhalla veteen, haukkaa happea, ja taas puhalla veteen. Vois tehä uinti- liikkeitäkkin välillä.
Tietysti on niiku jos on veden pelko. Sitä silleen pyrkii liian pystyyn. :( Soli ett oon äänessä, tsemistä, mapa.- ...
Minä en ainakaan urheile vedessä, vaan liikun niin kuin tuntuu hyvältä. Ei kannata väsyttää itseään. Pinnalla pysyy vaikka pystyasennossa, kun vain hengittelee rauhallisesti ja vähän liikuttaa käsiä ja jalkoja rauhallisesti. Myös selällään naama pysyy pinnalla, kun vain makailee ja hengittää rauhallisesti. Sitä voi harjoitella ihan rantaviivan lähellä pitäen vaikka kiinni jostain. Lepäilen näin vaikka miten pitkään, jos en viitsi uida. Kun ui hitaasti, voi uida vaikka miten pitkälle ilman pelkoa sydänkohtauksesta tai krampista, mutta en silti suosittele kenellekään muulle. Jokaisella on omat rajansa. Jos tulisi kramppi, niin kääntyisin varmasti selälleni ja liikuttaisin vähän muita raajoja odotellessani krampin laukeamista ja hengittäisin syvään. Siinä voi auttaa myös, kun saa käännettyä jalkaterää kokeilemalla suuntaan, joka laukaisee krampin. Sukeltamista en ole opetellut,
ehkä joskus...
- varamarani
Anteeksi, jos sulla kumminki on pää pinnalla, ... ällistele kun hylki.
Tv. saukkonen - Uikoot kalat
Ei siitä ole mitään haittaa, vaikket oppisi uimaan. Liikuntamuotona se on vain yksi monista ja sellaiseksi poikkeuksellisen vaarallinen, tavanomainen lihaskramppi voi hyvinkin johtaa hengenmenetykseen. Suuri, ellei suurin osa kesällä hukkuvista hukkuu uintireissulla, eli turvallisuusajattelun kannalta uinti on riskiharrastus, kuten esimerkiksi moottoripyöräily tai base-hypyt.
Uimataidon pelastava vaikutus onnettomuustapauksissa on pötyä. Uimataidon onnettomuusriskiä lisäävä vaikus on puolestaan tabu. Kannattaa nimittäin muistaa, että jokainen uimataidoton on erittäin turvallinen vesillä liikkuja, sillä heillä ei ole mitään harhaluuloja siitä, miten käy jos he joutuvat veden varaan. Kaikki ne tyypit, jotka keikkuvat veneen laidalla, eivät pidä pelastusliiviä, yrittävät kusta kännipäissään veneen laidan yli tai ottavat muita älyttömiä riskejä ovat nimenomaan uimataitoisia.
Tällainen oli mm. kaverini Pate (nimi muutettu). Pate oli niitä kavereita, jotka muuttuvat hyvin impulsiivisiksi ja aggressiivisiksi juovuksissa. Niinpä eräänä juhannusyönä Pate hoksasi noin sadan metrin päässä rannasta olevan luodon ja päätti lähteä kiertämään sen uimalla. T-paidan hän otti pois, farkkuja ja buutseja ei. Ei päässyt Pate pitkällekään. Miten uimataito auttoi impulsiivista ystävääni tuona kesäyönä?
a jos joku ajattelee vastata, että ajavathan ne penskat autoillakin mettään, niin vastaus on, että totta kai. Mutta kaahailua ei edistetä organisoidusti, kuten uimista.- Naima Mora
Ei vittu mitä paskaa :DD jopa trolliksi aivan avuttoman surkea. Opettele miten kunnon trollit tehdään äläkä tuollaista imbesillitasoa olevaa enää kirjoita mihinkään.
Naima Mora kirjoitti:
Ei vittu mitä paskaa :DD jopa trolliksi aivan avuttoman surkea. Opettele miten kunnon trollit tehdään äläkä tuollaista imbesillitasoa olevaa enää kirjoita mihinkään.
Oli kyllä aika heikko flamekin.
Hassuinta tässä on tietysti, että vaikka alkuperäisellä troolailijalla mennee tarkoituksella asia överiksi, niin osittain puhuu asiaa: Uimataidosta riippumatta veneestä ei poistuta uimalla eikä uimalla kannata lähteä selkää ylittämään. Uima- tai hengenpelastustaitoiset tämän tietävät, uimataidottomat känniläiset eivät.
Ketjun aiheeseen, eli uimataidon hankkimiseen liittyen kouluissa nykyään yleisiin uintitunteihin ja -testeihin, tämä tietysti ei liity mitenkään.- Uikoot kalat
juho.ratava kirjoitti:
Oli kyllä aika heikko flamekin.
Hassuinta tässä on tietysti, että vaikka alkuperäisellä troolailijalla mennee tarkoituksella asia överiksi, niin osittain puhuu asiaa: Uimataidosta riippumatta veneestä ei poistuta uimalla eikä uimalla kannata lähteä selkää ylittämään. Uima- tai hengenpelastustaitoiset tämän tietävät, uimataidottomat känniläiset eivät.
Ketjun aiheeseen, eli uimataidon hankkimiseen liittyen kouluissa nykyään yleisiin uintitunteihin ja -testeihin, tämä tietysti ei liity mitenkään.Viestini ei ollut trolli. Halusin tuoda vain toisen näkökulman uintikeskusteluun.
"Uimataidosta riippumatta veneestä ei poistuta uimalla eikä uimalla kannata lähteä selkää ylittämään. "
Miksi sitten suurin osa kesällä hukkuvista hukkuu nimenomaan uintireissuilla?
"Uima- tai hengenpelastustaitoiset tämän tietävät, uimataidottomat känniläiset eivät."
Kukaan uimataidoton ei koskaan yliarvioi uintitaitoaan edes kännissä. Sen sijaan uimataitoiset tekevät välillä niin, kuten ystäväni "Pate".
Viestini leimaaminen trolliksi noin hyökkäävän sävyyn todistaa vain pointtini: Uimataidon onnettomuusriskiä lisäävä vaikutus on tabu. Uikoot kalat kirjoitti:
Viestini ei ollut trolli. Halusin tuoda vain toisen näkökulman uintikeskusteluun.
"Uimataidosta riippumatta veneestä ei poistuta uimalla eikä uimalla kannata lähteä selkää ylittämään. "
Miksi sitten suurin osa kesällä hukkuvista hukkuu nimenomaan uintireissuilla?
"Uima- tai hengenpelastustaitoiset tämän tietävät, uimataidottomat känniläiset eivät."
Kukaan uimataidoton ei koskaan yliarvioi uintitaitoaan edes kännissä. Sen sijaan uimataitoiset tekevät välillä niin, kuten ystäväni "Pate".
Viestini leimaaminen trolliksi noin hyökkäävän sävyyn todistaa vain pointtini: Uimataidon onnettomuusriskiä lisäävä vaikutus on tabu.Täytyy kyllä myöntää, että noin muotoiltuna faktat avaavat silmiä. Toisaalta taas minusta asia jokseenkin pikkumainen: Kännissä harkintakykynsä menettänyt uimari tappaa korkeintaan itsensä, siinä missä esimerkiksi auton rattiin lähtevä juopunut vaarantaa myös ympäristönsä. Autokoulut pitäisikin lakkauttaa. Kun kukaan ei tulevaisuudessa enää osaa ajaa autoa, niin yksikään juopunut ei enää yliarvioi kykyään kuljettaa turvallisesti moottoriajoneuvoa.
Täytyy myöntää, etten tarkistanut tilastoja, mutta uskoisin, että tieliikenteessä kuolee huomattavasti enemmän ihmisiä kuin matkauinnissa, sekä absoluuttisesti että myös suhteutettuna esim. kuljettuun matkaan tai matkantekoon käytettyyn aikaan. Tämä pelkästään alleviivaa sitä tarvetta, mikä meillä on kieltää autoilu. Valitettavasti tosin täydelliseen autottomuuteen tuskin päästään, vaan ammatillisessa koulutuksessa joudutaan edelleen kouluttamaan ammattiautoilijoille tätä vaarallista taitoa.
Ongelmana on myös välineiden suuri määrä: Vaikka uimaan pääsee vaikka kokonaan ilman varusteita, niin maamme suuren autokannan vuoksi ilman jyrkkiä toimenpiteitä lähes kenellä tahansa on mahdollisuus hankkia tappavaan vauhtiin kykenevä moottoriajoneuvo. Itse asiassa joitakin moottoriajoneuvoja (mopedeja) saa ajaa ilman koulutusta eli myös joukko mahdollisesti ajotaidottomia. Matkauintitaito, onneksi, vaatii edes jonkin verran harjoittelua.
Tästä seuraakin välittömästi kehitysajatus: Jokaiselle tuleekin järjestään toteuttaa avovesiuintikoulu, jonka suorittaneille myönnetään uimakortti. Kun koko kansa koulutetaan selviytymään vaikkapa kylmän veden avovesi-kolmosesta, niin kuvatut matkauintihukkumistapaukset vähenevät, ja uskallan väittää, että sivuvaikutuksena kansanterveys paranee kohisten. Toki liikenneturvallisuusvalistusta vastaava uintiturvallisuus- ja hengenpelastusvalistus kuuluisi tähän koulutustavoitteeseen. Tämänhetkinen pohjoismainen uimataitotavoitehan on vain 200 m (lähtö syvään veteen hypättynä, josta vähintään 50 m selällään, ja suoritus hyväksytään kylpyläoloissa uimahallissa). Tuostahan selviytyy kuka tahansa pinnallapysymistaitoinen (varsinkin, kun aikarajaa ei kai ole - selvitettäköön, että itse tekisin eron pinnallapysymisen ja uimisen taitojen välillä).- Uikoot kalat
juho.ratava kirjoitti:
Täytyy kyllä myöntää, että noin muotoiltuna faktat avaavat silmiä. Toisaalta taas minusta asia jokseenkin pikkumainen: Kännissä harkintakykynsä menettänyt uimari tappaa korkeintaan itsensä, siinä missä esimerkiksi auton rattiin lähtevä juopunut vaarantaa myös ympäristönsä. Autokoulut pitäisikin lakkauttaa. Kun kukaan ei tulevaisuudessa enää osaa ajaa autoa, niin yksikään juopunut ei enää yliarvioi kykyään kuljettaa turvallisesti moottoriajoneuvoa.
Täytyy myöntää, etten tarkistanut tilastoja, mutta uskoisin, että tieliikenteessä kuolee huomattavasti enemmän ihmisiä kuin matkauinnissa, sekä absoluuttisesti että myös suhteutettuna esim. kuljettuun matkaan tai matkantekoon käytettyyn aikaan. Tämä pelkästään alleviivaa sitä tarvetta, mikä meillä on kieltää autoilu. Valitettavasti tosin täydelliseen autottomuuteen tuskin päästään, vaan ammatillisessa koulutuksessa joudutaan edelleen kouluttamaan ammattiautoilijoille tätä vaarallista taitoa.
Ongelmana on myös välineiden suuri määrä: Vaikka uimaan pääsee vaikka kokonaan ilman varusteita, niin maamme suuren autokannan vuoksi ilman jyrkkiä toimenpiteitä lähes kenellä tahansa on mahdollisuus hankkia tappavaan vauhtiin kykenevä moottoriajoneuvo. Itse asiassa joitakin moottoriajoneuvoja (mopedeja) saa ajaa ilman koulutusta eli myös joukko mahdollisesti ajotaidottomia. Matkauintitaito, onneksi, vaatii edes jonkin verran harjoittelua.
Tästä seuraakin välittömästi kehitysajatus: Jokaiselle tuleekin järjestään toteuttaa avovesiuintikoulu, jonka suorittaneille myönnetään uimakortti. Kun koko kansa koulutetaan selviytymään vaikkapa kylmän veden avovesi-kolmosesta, niin kuvatut matkauintihukkumistapaukset vähenevät, ja uskallan väittää, että sivuvaikutuksena kansanterveys paranee kohisten. Toki liikenneturvallisuusvalistusta vastaava uintiturvallisuus- ja hengenpelastusvalistus kuuluisi tähän koulutustavoitteeseen. Tämänhetkinen pohjoismainen uimataitotavoitehan on vain 200 m (lähtö syvään veteen hypättynä, josta vähintään 50 m selällään, ja suoritus hyväksytään kylpyläoloissa uimahallissa). Tuostahan selviytyy kuka tahansa pinnallapysymistaitoinen (varsinkin, kun aikarajaa ei kai ole - selvitettäköön, että itse tekisin eron pinnallapysymisen ja uimisen taitojen välillä).Analogia autoiluun ei ole pätevä, sillä autoilu on jossain määrin välttämätöntä. Mielestäni parempi analogia uinnille liikenteen puolella on moottoripyöräily, sillekin on luonteenomaista, että pienikin virhearvio voi koitua kohtalokkaaksi. En kuitenkaan ole kieltämässä riskiharrastuksia, esitän vain, että uinti nähtäisiin sellaisena - sehän vaatii uhreja kuten moottoripyöräilykin.
"Kun koko kansa koulutetaan selviytymään vaikkapa kylmän veden avovesi-kolmosesta, niin kuvatut matkauintihukkumistapaukset vähenevät,..."
Eli uintiharrastuksesta saadaan turvallista, kun koko kansa pakotetaan opettelemaan mestariuimareiksi? Niinpä niin...
Ja trolli kun en ole, lopetan tästä aiheesta tähän. Kiitokset keskustelusta, pysytään - tavalla tai toisella - pinnalla. Uikoot kalat kirjoitti:
Analogia autoiluun ei ole pätevä, sillä autoilu on jossain määrin välttämätöntä. Mielestäni parempi analogia uinnille liikenteen puolella on moottoripyöräily, sillekin on luonteenomaista, että pienikin virhearvio voi koitua kohtalokkaaksi. En kuitenkaan ole kieltämässä riskiharrastuksia, esitän vain, että uinti nähtäisiin sellaisena - sehän vaatii uhreja kuten moottoripyöräilykin.
"Kun koko kansa koulutetaan selviytymään vaikkapa kylmän veden avovesi-kolmosesta, niin kuvatut matkauintihukkumistapaukset vähenevät,..."
Eli uintiharrastuksesta saadaan turvallista, kun koko kansa pakotetaan opettelemaan mestariuimareiksi? Niinpä niin...
Ja trolli kun en ole, lopetan tästä aiheesta tähän. Kiitokset keskustelusta, pysytään - tavalla tai toisella - pinnalla.Hieman vakavammin vähän faktaa tueksi ketjun kanssalukijoita hyödyttämään. Valitettavasti uimataidon osuudesta hukkumiskuolemiin ei ole tilastoja (joskin uimakoulussa harjoitettu pinnallapysymistaito soveltuu lähinnä hallittuihin oloihin, esim. uimahalliin tai lämpimään kesäiseen rantaan). Sen sijaan alkoholin osuudesta on: Riskiryhmän eli "Peran" ja muiden keski-ikäisten miesten kaikista hukkumiskuolemista alkoholi on osallisena 2000-luvulla yli 70 %. Uimataitoon edes etäisesti liittyvät hukkumiskuolemat voitaneen olettaa tapahtuvan kesäaikaan. Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto toteaa asiasta seuraavaa:
"Pahimmat onnettomuuskaudet ovat kesäkuukaudet (kesä-elokuu). 80 % kesäaikaisista aikuisille tapahtuneista onnettomuuksista on tapahtunut alkoholin vaikutuksen alaisena. Vain alle 10 prosentilla vesiliikenteessä hukkuneista on ollut pelastusliivit käytössä."
(lähde: http://www.suh.fi/hukkumistilastot )
Uskallan väittää, että suurin osa hukkuneista ei ole ollut uimataitosia edes virallisessa eli pohjoismaisessa 200 metrin uimataidon määritelmän mukaisessa mielessä - puhumattakaan, että kuten edellisessä viestissäni epäselvästi vihjasin, pohjoismainen uimataito suoritettuna uimahallissa ei sovellu avovesiuintiin mm. koska hypotermiariski uimahallissa on (onneksi!) olematon. Pohdintana voidaan miettiä myös mahdollista puuttuvan varustuksen ja alkoholin välistä yhteyttä.
Henkilökohtaisesti suosittelen uintiurheilua lämpimästi - aina selvin päin, ja luonnonvesissä rannan suuntaisesti, kuten kaikille uimataitoisille on toivottavasti opetettukin.- Uikoot kalat
juho.ratava kirjoitti:
Hieman vakavammin vähän faktaa tueksi ketjun kanssalukijoita hyödyttämään. Valitettavasti uimataidon osuudesta hukkumiskuolemiin ei ole tilastoja (joskin uimakoulussa harjoitettu pinnallapysymistaito soveltuu lähinnä hallittuihin oloihin, esim. uimahalliin tai lämpimään kesäiseen rantaan). Sen sijaan alkoholin osuudesta on: Riskiryhmän eli "Peran" ja muiden keski-ikäisten miesten kaikista hukkumiskuolemista alkoholi on osallisena 2000-luvulla yli 70 %. Uimataitoon edes etäisesti liittyvät hukkumiskuolemat voitaneen olettaa tapahtuvan kesäaikaan. Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto toteaa asiasta seuraavaa:
"Pahimmat onnettomuuskaudet ovat kesäkuukaudet (kesä-elokuu). 80 % kesäaikaisista aikuisille tapahtuneista onnettomuuksista on tapahtunut alkoholin vaikutuksen alaisena. Vain alle 10 prosentilla vesiliikenteessä hukkuneista on ollut pelastusliivit käytössä."
(lähde: http://www.suh.fi/hukkumistilastot )
Uskallan väittää, että suurin osa hukkuneista ei ole ollut uimataitosia edes virallisessa eli pohjoismaisessa 200 metrin uimataidon määritelmän mukaisessa mielessä - puhumattakaan, että kuten edellisessä viestissäni epäselvästi vihjasin, pohjoismainen uimataito suoritettuna uimahallissa ei sovellu avovesiuintiin mm. koska hypotermiariski uimahallissa on (onneksi!) olematon. Pohdintana voidaan miettiä myös mahdollista puuttuvan varustuksen ja alkoholin välistä yhteyttä.
Henkilökohtaisesti suosittelen uintiurheilua lämpimästi - aina selvin päin, ja luonnonvesissä rannan suuntaisesti, kuten kaikille uimataitoisille on toivottavasti opetettukin.Vastaan vastoin lupaustani, anteeksi :)
Ekaksi, "Pera" oli kuollessaan 18-vuotias, ei keski-käinen. Ei sillä sinänsä suurta merkitystä.
Tämä uimataitoisuuden määritelmä avovesiuimarin taitotasona ja erottaminen uimahallissa hankitusta pinnallapysymistaidosta taitaa osua aika lailla asian ytimeen.
Ongelma on siis porukka, joka luulee osaavansa uida. Sitten hölmöillään kännissä, ei käytetä pelastusliivejä ja tulokset ovat sen mukaisia. Huomautettakoon tässä välissä, että uimataidottomilla ei ole tätä pinnallapysymiskyvyn illuusiota, joten he ovat huomattavasti varovaisempia vesillä. Jopa kännissä.
Mitä tälle joukolle sitten pitäisi tehdä? Kieltolakia on kokeiltu, ei toiminut. Mökillä dokataan vastakin. Koko kansan kouliminen avovesiuimareiksi ei vaikuta aivan realistiselta ajatukselta. Kenties uimaopetus tulisikin kieltää, paitsi avovesiuimarin tasoon johtava koulutus? Näin saataisiin väestöön suurempi osuus turvallisesti vesillä liikkuvia uimataidottomia ;) Uikoot kalat kirjoitti:
Vastaan vastoin lupaustani, anteeksi :)
Ekaksi, "Pera" oli kuollessaan 18-vuotias, ei keski-käinen. Ei sillä sinänsä suurta merkitystä.
Tämä uimataitoisuuden määritelmä avovesiuimarin taitotasona ja erottaminen uimahallissa hankitusta pinnallapysymistaidosta taitaa osua aika lailla asian ytimeen.
Ongelma on siis porukka, joka luulee osaavansa uida. Sitten hölmöillään kännissä, ei käytetä pelastusliivejä ja tulokset ovat sen mukaisia. Huomautettakoon tässä välissä, että uimataidottomilla ei ole tätä pinnallapysymiskyvyn illuusiota, joten he ovat huomattavasti varovaisempia vesillä. Jopa kännissä.
Mitä tälle joukolle sitten pitäisi tehdä? Kieltolakia on kokeiltu, ei toiminut. Mökillä dokataan vastakin. Koko kansan kouliminen avovesiuimareiksi ei vaikuta aivan realistiselta ajatukselta. Kenties uimaopetus tulisikin kieltää, paitsi avovesiuimarin tasoon johtava koulutus? Näin saataisiin väestöön suurempi osuus turvallisesti vesillä liikkuvia uimataidottomia ;)Tai sitten uimaopetuksen ohjeistusta voisi harkita uudelleen, ja yhdistää uimaopetukseen myös hengenpelastusopetusta? Jos jatketaan ontuvaa autoilu- tai moottoripyöräilyvertausta, niin pelkästään uimaopetus vastaisi, että opetetaan kulkuvälineen käsittely, mutta ei liikennesääntöjä.
Mikäli uimaopetuksen tarkoitus ei ole valmistaa opetettavia hallissa tapahtuvaan kuntoiluun, vaan tarvittaessa rantavesissä liikkumiseen, niin uimakoulun jatkona voisi olla hyväksi hengenpelastuskurssi. Eli perustaidoilla mennään, mutta käydään läpi niiden soveltamista avovedessä, vaatteet päällä, toisen kuljetusta jne. Käytännön järjestelyissä on tietysti muutama mutta, muun muassa rajoittuminen kesäaikaan sekä hieman kurssitettavilta vaadittavat, hieman kehittyneemmät taidot - vaikka aikuisten uimakoulutkin ovat nykyään yleisiä, useimmiten uimakoulu edelleen käydään lapsena, jos käydään. Hengenpelastustaitojen harjoittelu nykyään rajoittuukin niille, jotka suorittavat SUH:n merkkejä (muistaakseni uimakandidaatin tutkintoon kuuluu vaatteet päällä uinnin kokeilu). Tietysti mitä nuorempana, sitä parempi.
Tähän voisi olla muutama vaihtoehto. Kun kerran toisen asteen koulutuksessa (ammattikoulu, lukio, mahdollisesti talouskoulu) on nykyään kurssivalikoimaa, niin ehkä tässä voitaisiin markkinoida enemmän hengenpelastuskurssia, jonka yhteydessä kerrattaisiin paitsi ensiaputaitoja, niin hengenpelastus(uima)taidon lisäksi myös turvallista vesillä liikkumista ja niin edelleen.
Toinen vaihtoehto voisi olla varusmies- tai siviilipalveluksen yhteydessä, koska valitettavista nuorista poikkeuksista huolimatta todennäköisin hukkuja on edelleen keski-ikäinen mies. Varusmiespalveluksen yhteydessä on kuitenkin ilmeisesti edelleen uintia (aikanaan oman erän yhteydessä uintikokeen reputtaneet passitettiin iltavapaiden aikana uimakouluun), joten siinä sivussa voisi ehkä kerrata myös sovellettuja taitoja. (Joskin nykyaikainen koulutus on ilmeisesti jo valmiiksi melko tiivis.) Kuitenkin voisi ajatella, että Puolustusvoimiakin kiinnostaa reservin hyvinvointi ja siviilipalveluksen yhteydessä koulutusjakso voitaisiin käyttää hyödyksi kansalaistaitojen kehittämiseen.
SUH:lla on aihetta sivuavia kursseja, mutta mitä haen yllä takaa on kokonaisuus, joka ei keskity pelkästään hengenpelastamiseen vaan myös turvallisten käytäntöjen opettamiseen, koska tuhansista järvistä ja rannikosta toivottavasti emme pääse eroon.- eräs lukija
Uikoot kalat kirjoitti:
Vastaan vastoin lupaustani, anteeksi :)
Ekaksi, "Pera" oli kuollessaan 18-vuotias, ei keski-käinen. Ei sillä sinänsä suurta merkitystä.
Tämä uimataitoisuuden määritelmä avovesiuimarin taitotasona ja erottaminen uimahallissa hankitusta pinnallapysymistaidosta taitaa osua aika lailla asian ytimeen.
Ongelma on siis porukka, joka luulee osaavansa uida. Sitten hölmöillään kännissä, ei käytetä pelastusliivejä ja tulokset ovat sen mukaisia. Huomautettakoon tässä välissä, että uimataidottomilla ei ole tätä pinnallapysymiskyvyn illuusiota, joten he ovat huomattavasti varovaisempia vesillä. Jopa kännissä.
Mitä tälle joukolle sitten pitäisi tehdä? Kieltolakia on kokeiltu, ei toiminut. Mökillä dokataan vastakin. Koko kansan kouliminen avovesiuimareiksi ei vaikuta aivan realistiselta ajatukselta. Kenties uimaopetus tulisikin kieltää, paitsi avovesiuimarin tasoon johtava koulutus? Näin saataisiin väestöön suurempi osuus turvallisesti vesillä liikkuvia uimataidottomia ;)"Ongelma on siis porukka, joka luulee osaavansa uida. Sitten hölmöillään kännissä, ei käytetä pelastusliivejä ja tulokset ovat sen mukaisia. Huomautettakoon tässä välissä, että uimataidottomilla ei ole tätä pinnallapysymiskyvyn illuusiota, joten he ovat huomattavasti varovaisempia vesillä. Jopa kännissä.
Mitä tälle joukolle sitten pitäisi tehdä? Kieltolakia on kokeiltu, ei toiminut. Mökillä dokataan vastakin. Koko kansan kouliminen avovesiuimareiksi ei vaikuta aivan realistiselta ajatukselta. Kenties uimaopetus tulisikin kieltää, paitsi avovesiuimarin tasoon johtava koulutus? Näin saataisiin väestöön suurempi osuus turvallisesti vesillä liikkuvia uimataidottomia ;) "
Olen tämän kirjoittajan kanssa täsmälleen samaa mieltä! Uimataito voi nimenomaan luoda illuusion haavoittumattomuudesta, ja tällä illuusiolla voi olla suuria vaikutuksia. Halusin vain sanoa että tällaista näkemystä tarvitaan enemmän.
- Pinturi-------------
Koiraa ja hirvee,mitäpä sitä muuta tarvitseekaan osata,kyllä sitä oppii kun vain antaa mennä.
- antaamennävaaaan
Hei apuaaaa6 !
Olet lukiossa ja sinulla on liikuntatunteja. Joten käytössäsi on liikunnanopettaja jolle voit mennä juttelemaan vaikka kahden kesken jotta kiinnittää sinuun erityisehuomiota. Hän opettaa sinut kyllä uimaan niin että sinun ei tarvitse pelätä vettä. Hän on OPETTAJASI ja se on hänen työtään.
Saat varmaan hyvän arvosanan kun annat hänen opettaa sinut uimataitoiseksi :-)
Kerrohan sitten miten meni!
nimim Neljäkymppisenä uimaan oppinut - uimari2
Kun vaan uskoo omiin kykyihin ja yrittää kaikkensa niin kyllä se uimataito sieltä tulee. Uinti on sama kuin polkupyörällä ajo, se vaatii sen että käy uimassa! Jos kuitenkin tuntuu epämiellyttävältä niin löytyy varmasti apuja opettajalta, tai vaihtoehtoisesti käydä aikuisten uima/tekniikkakouluissa. Yksityiset tunnit ovat myös oiva keino oppia uimaan :)
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap172204Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi842168Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen101416- 1011407
Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663841267Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1461198Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.253912- 78889
Omalääkäri hallituksen utopia?
Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha173884- 63874