Nanoakvaariot

Fishlet

Olen akvaarioharrastukselle aika uusi tulokas, lapsena oli akvaario kotona mutta muuten olen täysin aloittelija. Olen nyt ihastunut nanoakvaarioihin, eli erittäin pienikoisiin akvaarioihin, jotka ovat tyylikkäästi suunniteltuja ja kauniinnäköisiä. Ongelmana on vain niiden pienuus... mikä olisi sellaisen akvaarion minimikoko, johon voi vielä jotain pikkukaloja/kalan laittaa? Olen ajatellut 30-46/50l, mutta tuo 30l taitaa olla aivan liian pieni ja sopia pelkille kasveille? Rapuja noihin pieniin voisi kuulemma laittaa, mutta kun olen kiinnostunut vain kaloista, mutta niitä en halua liian pieneen tilaan laittaa. Kyselen asiasta täällä, koska kauppojen myyjistä ei voi aina tietää, josko he ovat kiinnostuneita kalojen hyvinvoinnista vai vaan tuotteiden myynnistä...

4

492

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Fishlet

      ....Niin, ja luin myöskin että aloittelijalle pienen akvaarionhoito olisi vaativampaa kuin ison, mutta itse suurtakin akvaariota hoitaneena olen eri mieltä. Pienessä akvaariossa on huomattavasti vähemmän veden vaihtamista ja kasvien hoitamista, veden kovuuksien tarkkailu lienee ainut vaikeus.

    • firefly55

      Eikun kyllä se menee juuri toisinpäin, pienessä on enemmän hoitamista. Eli mitä isompi akvaario, niin sitä harvemmin vettä pitää esim. vaihtaa. Tietenkin, jos allas on vaikka 800L, niin yhdellä kertaa pitää toki vaihtaa enemmän vettä, mutta vedenvaihtovälejä voi venyttää paaaljon pidemmiksi kuin esim. nanoissa.

      30-50 litrasesta pitää vaihtaa vettä ainakin se kerta viikkoon, itse vaihdoin omaan sukarapulana toimivaan 30L nanooni vettä 2 x viikossa, jotta vesiarvot eivät pääse huonoiksi. Mitä vähemmän akvaariossa on vettä, sitä nopeammin vesikemmiassa tapahtuu muutoksia. Muutoksia voi olla esim. nopeat lämpötilanvaihtelut (kun vettä on vähän, veden lämpötila toki nousee/laskee paljon nopeammin kuin suuressa vesimäärässä). Myös vettä pilaavat/kaloille vaaralliset yhdisteet (nitraatti, nitriitti) pääsevät syntymään hyvinkin salakavalasti.

      Periaatteessa 40L on pienin allaskoko, johon saisi ottaa kaloja, pienempiin voi laittaa erilaisia selkärangattomia (sukaravut yms.). 40L menee toki vain pieni parvi joitain pieneksi jääviä kaloja esim. tetroja tai rasboroita (googlella löytää).

      Jos siis on valmis huolehtimaan säännöllisistä vedenvaihdosta sekä vesitestien tekemisistä vesiarvojen silmällä pitämiseen, niin miksei pientä akvaariotakin voisi ottaa. Itse ottaisin ainakin sen 50-60L, jos nyt välttämättä haluat mahd. pienen. Tuon kokoiseen saa jo vähän enemmän valikoimaa.

      • Fishlet

        Ok...mutta luulin, että normaalinkin kokoisessa akvaariossa vettä piti vaihtaa yhtä usein, tai näin vanhan yli 100l kanssa tein, että vaihdoin vettä juurikin kerran viikossa. Kuulostaa kyllä huolestuttavalta, että vesiarvot huononevat nopeasti ja syntyy myrkyllisiä yhdisteitä... enpä taida sitten sitä 50l pienempää varmaankaan ottaa. Kiitos neuvosta!


    • OutBoing

      Kyllä niissä suurissa syntyy ihan samallatavoin nitraattia ja muuta kuormitusta ja vettä tulisi vaihtaa viikoittain. Mutta silti, mitä pienempi akvaario, sitä tarkempaa sen hoito on.

      On aika vähän kaloja, mitä voi 40-litraiseenkaan laittaa, mutta jotain sentään. 50-litraiseen löytyy sitten jo paremmin valikoimaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      242
      2204
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      161
      1448
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      53
      1300
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1055
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1029
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      950
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      211
      933
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      845
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      669
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      660
    Aihe