HLK ja työt?

Elina F

Missä vaiheessa hammaslääketieteen lisensiaatin opintoja pystyy tekemään oman alan töitä edes jonkinlaisella palkalla, edes kesäkuukausina? Entä minkä verran yleensäkään hampaalla tai lääkiksessä opiskelevat pystyvät tekemään mitään lisätöitä opintojen lisäksi?

Laskeskelen tässä mahdollisuuksia alan vaihtoon, ja asiaan vaikuttaa aika merkittävästi tuo mahdollisuus lisätulojen hankkimiseen. On kuitenkin perhettä (ja lisääkin lapsia saisi tulla mieluusti ennen valmistumista), asuntolainaa on ja hulppea opintotukikin loppuu ennen valmistumista. Sinänsä se että valmistunko ja pääsenkö "isompiin palkkoihin" kiinni vuonna 201X vai 201X Y ei ole niin tärkeää (joo tiedän että kurssimuotoisesti mennään eikä venyttelyjä tai välivuosia pidetä hyvänä), mutta olisi hyvä jos jotain edes opintotukea suurempaa saisi tienattua ennen sitä lopullista valmistumista.

Kiitos jos joku tietää ja viitsi valaista minuakin!

6

395

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kunhan_vastailen

      Itse valmistun hammaslääkäriksi ensi keväänä. Työtilannehan tällä alalla on erittäin hyvä, töitä löytyy lähes 100-varmasti opintojen joka vaiheessa. Ensimmäiset neljä vuotta voi tehdä (monet tekevät) hammashoitajana/välinehuoltajana/vastaanottoapulaisena tms. mitänäitänyton töitä. Tuntipalkka on paikasta riippuen yleensä 10-18€. Määrällisesti parin ekan vuoden aikana saa kohtuu helposti pari vuoroa, sellaiset kymmenisen tuntia viikossa irrotettua ja 3. ja 4. vuoden aikanakin yleensä järjestyy about 1 vuoro viikossa, joskus enemmänkin, mutta tokihan se on monen mielestä kohtuullisen raskasta kun opiskelut varsinkin tuona 3. vuotena alkavassa klinikkavaiheessa vievät myös melko paljon aikaa ja energiaa. Kuitenkin sellainen about 500€/kk opintotuen kylkeen järjestyy siis aika helposti.

      Varsinaista hammaslääkärin työtä saa alkaa tekemään 4.vuoden jälkeen, jolloin kesän aikana täysipäiväisessä työssä palkka on paikasta riippuen suurimmalla osalla 4000-6000€ kuussa riippuen siitä, miten kauas viitsii töihin lähteä. Viimeisen 5. vuoden aikana monet heittävät ilta-/lauantai-/viikonloppukeikkaa joko privaattipuolella tai sitten esim. kuntien viikonloppupäivystyksissä. Palkka tuolloin on yleensä ainakin 40€/tunti, mutta jos hyvä yksityisvastaanotto löytyy, ei 80€/tuntikaan mikään mahdoton ole. Tuosta tulee siihen opiskelun kylkeen ihan paikasta ja työmäärästä riippuen ehkä sellainen 1000-3000€ kuussa. Kyllä sillä ihminen ihan hyvin toimeen tulee.

      • vapaa kandi

        Hei, kiitti vastauksesta. Osaatko muuten sanoa, että mistä löytyvät parhaiten palkatut duunit 4. vuoden jälkeen kesällä, jos kuntalupa tulee? Mihin kannattaa lähteä?


    • Hlk

      Ei voi sanoa yhtä tiettyä paikka mistä "parhaat duunit" löytyvät. Monella paikkakunnalla on pulaa hammaslääkäreistä ja tämä näkyy palkoissa. Yleisesti kurssikavereilleni maksettiin 4. vuoden jälkeen n. 3100-3500e/kk toimenpidelisät. Toimenpidelisien suuruus riippuu ahkeruudesta, itselläni ne ovat reilua 2000e/kk.

    • Kunhan_vastailen

      Eipä kestä. Yleisesti ottaen mitä suurempi hml-pula, sitä suurempi palkka. Toisin sanoen isommissa kaupungeissa tienaa vähemmän ja monissa pikkukaupungeissa enemmän. Yleisesti ottaen kuitenkin vaikka työskentelisi Helsingissä, on palkka silti ihan hyvä ja jo esim. 100km säteellä palkka tod.näk. nousee ihan kohtuullisesti.

      Käytännössähän palkka kunnassa muodostuu peruspalkasta ja toimenpidelisistä; lisiä kertynee kandille keskimäärin siinä 1000-2000€ per kuukausi ja peruspalkka vaihtelee suunnilleen välillä 2600-3600€. Vuokrafirmat maksavat usein vähän paremmin, mutta toisaalta ero ei kaikkien loma- yms rahojen jälkeen ole kovinkaan suuri ja toisaalta monen mielestä on kivempi olla töissä varsinkin kandina "suoralla" sopimuksella, ettei sitten tarvi niin kovin paljoa nolostella kun kuitenkin joutuu kyselemään silloin-tällöin neuvoja ja apua vanhemmilta kollegoilta.

      Yksityispuolella palkka yleensä on provikkatyyppinen, esim. tietty prosenttimäärä kokonaislaskutuksesta, joten vaihteluväli voi olla hurja ihan riippuen siitä, miten paljon potilaita on ja miten nopea työntekijä olet. Nopeus sinänsä ei ole tässä työssä mikään itseisarvo, mutta toki se tilipussissa tuntuu. Toiset haluavat ottaa työnsä leppoisammin, vaikka sitten tienaisi vähemmän, toisilla taas asuntolaina, ulkomaanmatka, lasten uusien lätkävarusteiden hankinta tai mikä milloinkin painaa päälle ja töitä tulee tahkottua enemmän. Täyteen tungetut päivät lyhyillä tauolla tuovat varsin mukavat tienestit, mutta eri asia sitten on, miten pitkään sitä jaksaa, koska potilaathan on hoidettava aina kunnolla, vaikka olisi mennyt tunkemaan kirjansa niin täyteen, että aika meinaa loppua kesken. Se, että "sori nyt tuli vähän huono ja hätäinen juurihoito, kun seuraava rahasampo odottaa jo oven takana" ei taida kelvata selitykseksi epämääräiselle jäljelle missään. Mutta ei huolta, kyllä sen oman nopeuden ja tempon löytää jokainen aika nopeasti muutaman ali- ja yliarvioinnin jälkeen. Itselläni oli kesätöissä alkuun liiankin pitkät ajat yksinkertaisillekin ongelmille, sen jälkeen ylikompensoituna liiankin lyhyet, mutta loppua kohden ja tällä hetkellä juuri sopivat.

    • Elina F

      Hei, ja kiitos vastauksista! En ole päässyt kommentoimaan aloitusviestin jälkeen, kun ilmeisesti jollain s24:sta bannatulla on sama ip-osoite kuin minulla... Kiitos kuitenkin paljon tiedosta, helpottaa huomattavasti tulevaisuuden suunnittelua kun tietää, että töitä pystyy jossain määrin tekemään opiskeluaikana jo. Tai siis suunnittelua ja suunnittelua, ensin pitäisi päästä sisään :).

      • köyhä kandi

        Itselläni on ainakin ollut mehut sen verran vähissä, että en töitä koulun ohessa ole millään jaksanut tehdä.

        Kun klinikka alkaa ja muut sairaalassa juoksemiset, ovat päivät pitkiä ja lisäksi pitää tehdä rutosti paperitöitä. Usein päivä on kahdeksasta vähintää neljään, joskus on mennyt kuuteenkin, kun on yrittänyt koulun päälle vielä soitella potilaat läpi, tehdä aikataulut ja kirjoittaa asiakirjat.

        Viimeisenä vuotena voi töitä jo vähän harkita, kun pääsee hammaslääkärin töihin. Muuten sitten on eletty lainarahalla.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 148
      4183
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      113
      3784
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      21
      2618
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1871
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1747
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1629
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1605
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1533
    9. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      91
      1511
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1501
    Aihe