Hei vaan kaikille!
Olen aika ummikko mitä sukututkimukseen tulee, ja nyt vasta ongelmaan törmäsinkin. Eli kyse on siitä ettei perheeni vanhalla sukunimellä löydy ollenkaan hiski-ohjelmalla yhtikäs mitään. Mistä ihmeestä on kyse? Luulisi että siellä olisi edes pieni tiedonjyvä, mutta ei. Lähinnä tuntuu ettei heitä ole ollut olemassakaan tällä vanhalla sukunimellä. Voisiko joku ystävällisesti kertoa mistä ihmeestä on kyse ja kuinka voisin tästä jatkaa.
Seinä vastassa, neuvoja kaivataan!
8
403
Vastaukset
- Löytyiskö näillä?
Jos kyse on länsisuomalaisesta sukunimestä niin sitä ei välttämättä löydy Hiskistä ollenkaan. Siellä sukunimiä näkee (seurakunnasta riippuen) yleensä vasta 1800-luvun lopun kirjoissa. Voi myöskin olla, että nimi kirjoista löytyisi muttei kyseistä seurakuntaa ole vielä tehty tarpeeksi pitkälle Hiskissä. Auttaisi auttajaa, jos tietäisi mistä päin Suomea ja mikä sukunimi.
Hisin hauissa kannattaa myös pitää mielessä, että sukunimen kirjoitusasu saattaa olla hieman eri näköinen (mm. -nen-päätteestä saattaa olla vain n kirjattuna). Kannattaa kokeilla esim. kirjoittamalla vain sukunimen alku tai laittamalla jokerimerkkejä kohtiin, jossa kirjoitusasu saattaa olla erilainen (Kokko/Kocko->Ko*ko, Laatikainen/Latikainen -> La*tikain). - nimettömiä
Jos Hiskistä ei löydy, niin sitten pitää seurata kirkonkirjoista henkilöiden liikkeitä ja nimien käyttöä.
Ei mitään jossia vaan aina pitää seurata! Hiskissä on samallakin paikkakunnalla saman nimisiä henkilöitä, jopa perheitä ja pieleenhän se suranta pelkän Hiskin perusteella menee aivan varmasti!
Esimerkiksi Pattijoella eli aikanaan 4 eri Josefia, kaikilla sama sukunimi. Vaimoilla toki oli eri etunimet... Aikanaan selvisi, että kyseessä oli isä, poika, serkku ja sukuun kuulumaton, kaikilla sama etu- ja sukunimi.
- digiarkisto
Napsauta netistä Suomen Sukuhistoriallinen yhdistys ry.
Sieltä saatat löytää apua. Yhdistys kuvaa rippikirjojen sivuja kaikkien tutkittavaksi.
Jäseneksikin voit liittyä, jolloin saat tuoreempiakin tietoja tutkittavaksesi. - Selvyyttä tutkimukse
Puuttumatta ollenkaan henkilökohtaiseen murheeseesi sanon, että älä etsi sukuasi pelkällä Hiskillä. Se on erittäin hyvä apuneuvo, mutta sen kohdalle sopii hyvin vanha sananlasku "Hyvä renki, mutta huono isäntä".
Hiskiin on kerätty tiedot "käsin". Niissä voi olla tulkintavirheitä, lyöntivirheitä, tai kerta kaikkiaan jokin tieto puuttuu.
Mene mieluummin digiarkistoon, jossa on alkuperäisiä kirkonkirjansivuja lähes kaikista seurakunnista.
Hiski on erittäin hyvä apu, kun jokin nimi on kateissa, mutta kuten itsekin havaitset, tieto voi kadota, tai saatat joutua aivan vieraaseen sukuun ja sekoittaa toisilleen tuntemattomat henkilöt.- Ulallako
Sinun täytyy tietää myös minkä aikana nämä henkilöt ovat elänneet. Monissa kunnissa ei ole päivitetty kun vuoteen 1850. Eli seuraa vuosikukuja ensin.
- vinkki x
Sukunimet tulivat käyttöön useimmilla vasta 1800-luvulla elleivät olleet sotilas - tai säätyläistaustaisia. Sitä ennen sukunimet miellettiin talon nimen mukaan useimmilla paikkakunnilla. Etsi myös kyliä tai taloja tuolla nimella ensin hiskistä, Mielikuvitusta ja paikallishistoriaa voi käyttää apuna sekä googlella tutkimista, vaikka karttojen avulla.
- Orkki
Ota selvää mistä sukusi on alkujaan lähtöisin ja mene kansallis arkistoon, sieltä selviää.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ootko nainen noin mustis musta
Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t917495- 373987
- 453520
- 2372822
Kauan säkin jaksoit
Minun perässä juosta. Kunnes pahoitit mielen. Kuinka monta anteeksipyyntöä olet vailla? 🧐402672- 452492
- 1322411
Miksi kaipaat
Ja olet elämässäni vielä kaiken tämän jälkeen? Eikö kaikki ole jo selvää välillämme?292299Askanmäessä Huippu esitys
Kävimme Ystävien kanssa Askanmäen kesäteatterissa. Kaikki tykättiin esityksestä aivan valtavasti. En varmaan koko vuonna212264- 451982