Valaistusta sähköttömään saunaan ja mökkiin

jets

Olisiko ehdotuksia, miten valaista sähkötön sauna? Paria kynttilälyhtyä on nyt käytetty, mutta aika heikosti valaistuu sauna niillä. Ja kilokynttilät sulivat katon rajassa ja valuttivat steariinit lattialle :( Lämpökynttilät toimivat, mutta tosiaan valaisuteho on vieläkin heikompi..

Lamppuöljyllä toimivia lyhtyjä ei varmaan kannata käyttää saunassa, öljy haihtuu ja tiedä vaikka syttyisi palamaan (tuskin).

Jokin lampetti? Jokin lyhty missä on peilejä tms??

Kynttiläperusteiset ratkaisut olisivat parhaimpia, mutta ehdottomasti muutkin ideat ovat tervetulleita.

106

23156

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mökkiin:..

      .

      Mökkiin sopii ainakin toimiva Aladdin -lamppu jos niitä jostakin vielä saa

      Petromax on tehokas mutta raakempaa teknologiaa ja sihisee sillai kivasti

      http://www.tunnelmantuojat.fi

      siellä on tuota kamaa


      .

    • ....................
    • Hmm. Kiitoksia. Mökiltä löytyi myös vanha Aladdinin lamppu, joten tuolta saa siihenkin sukkaa :)

      Mutta mitähän sinne saunan valaistukseen sitten?

      Tietysti muutenkin otetaan ehdotuksia vastaan, kynttilä on edelleen ykkönen, niitä kun saa vaikka lähihuoltsikalta ja on helppo kerätä varastoon yms..

      • Led valaisin

    • pikavinkit

      laita myrskylyhty ikkunan ulkopuolelle naulaa roikkumaan. Hommaa kiuas jossa on lasinen tulipesänluukku.

      • Markkinat

      • hehhhhhehhehee

      • hyvä on

        Meillä myös tämä ratkaisu! Hyvin toimii.


    • Paneeleilla ja muilla "ilmais"-energian lähteillä on tarkoitus myöhemmin tehdä minimalistisesti sähköä möksälle (no.. mikä nyt on minimalistisesti... 1500ah akkupankki tulossa).

      Sitä ennen en aio kyllä hankkia tuommoista pikkupaneelia kuleksimaan turhaan. Pitäisihän siihen olla pikkuakku ja pikkusäädinkin sitten. Tosin sillä voisi kyllä sitten sen puuseen valaista. No, kattellaan..

      Joten pysytään vaan sähköttömänä nyt vielä.

    • nykyaikaa

      Nykyään on myös ladattavia led työ tai taskulamppuja, hinta noin 20e ja akku kestää noin 5-6 tuntia. Siis selainen pitkä ohut noin 40cm pitkä. Myös aggregaatista voisi olla hyötyä, vaikkapa honda ei kuluta bensaa juuri mitään.

    • TEC/G

      Heh, valopäät täällä ehdottelee vanhoja akkuja kun hepulla on jo omasta takaa 1500Ah:n akusto.

      Peltierillä voisi saada sen verran sähköä että saisi jonkinlaisen ledin palamaan. Lämminvesisäiliön kylkeen elementti kiinni ja viereen kylmävesisäiliö. Säiliöiden ja elementin väliin sopivat pastat edistääkseen lämmön siirtymistä.

    • halpaa aikaa

      30w panelin saa alle kahdella kympillä. 30w teg maksaa satasia. 30w paneli yhdistettynä suoraan 1500amppeeriin akkun ilman säätäjää toimii. ei tarvi pelätä ylikiehumista.

      • TEC/G

        Tuollaiseen soveltuva TEC/TEG maksaa huimat 7 euroa kappaleelta. Eli ei siis mihinkään akkujen lataukseen vaan valoille energiantuottamiseen. n. 40 eurolla saa jo aika hyvin valaistettua lämpimän saunan ja mikä estää käyttämättä sormiakkuja energiapankkeina.


    • Joo, palataanpa nyt maanpinnalle. Minulle on siis tosiaankin tulossa 1500ah akkupankki, nyt on vain 200ah akkuja, mutta ne ovat muussa käytössä ja tarjoavat tilapäisvirtaa kännyköille, läppärille ja niin edelleen..

      Koko möksäpaikan kantavia ideoita on sähköttömyys. Vaikka iso akkupankki tuleekin, sen pääasiallinen tarkoitus on pitää valvontajärjestelmää yllä, ei tarjota nykyajan mukavuuksia.

      Aggregaatti löytyy, kaksikin, mutta ei sitä pörinää jaksa kuunnella kukaan.

      Niin, pyydän siis suosittelemaan sähköttömiä vaihtoehtoja.

      Kaasuvalo ja tunnelmantuoja olivat loistovinkkejä, luulenpa että parikin juttua tarttuu mukaan tuvan valaistukseen, kiitoksia siis! Mutta ikävä kyllä kummastakaan ei oikein löydy hyvää ratkaisua saunan valaistukseen.

      Mikä kynttilä toimisi parhaiten saunassa (lyhdyssä)? Lämpökynttilä siis toimii muutoin, mutta ei valaise ihan riittävästi. Kilokynttilät siis sulivat lyhdyissä ja valuttivat itsensä lattialle.

      Täytyy muistaa, että katon rajassa on helposti satakunta astetta lämpöä. Toki varaus on, että voidaan seinille tai muutoin alemmaskin laskea lyhtyjä, mutta ne antavat ylöspäin valoa aika huonosti.

      • Wattipää

        Lyhtyyn tietysti lyhtykynttilä.
        Valaisevat enemmän kuin lämpökynttilät, palavat yleensä 12-16h.


    • Oho, enpä edes tiennyt että on olemassa erikseen lyhtykynttilä. Pitänee googlailla.

      Kysyn kuitenkin, mistä lyhtykynttilöitä saa ja mitä maksaa? Ja mistä edullisimmin?

    • Wattipää

      Googlella löytänet vastauksia.
      Mutta löytyy yleensä pienimmistäkin kaupoista. Ovat sellaisessa palamattomassa "muovikupissa". Ei noissakaan mikään huikea valaisuteho ole, mutta näkee kuitenkin. Itselläni palaa yleensä mökin kuistilla yksi ja hyvin näkee sen valossa kuistilla liikkua.

      • 19

        Ovat vain tarkoitettu ulkokäyttöön.


    • Edelleen on selvittämättä, että mikä kynttilä sopii parhaiten saunaan..

      Ei noissa lyhtykynttilöitten nettitiedoissa ollut varoituksia, että olisi vain ulkokäyttöön.

    • TEC/G

      Onhan sitten sähköttömänä ratkaisuna hankkia ikkunalla varustettu tulipesän lunkka. Valaisee kivasti lattian.

      Kynttilöitä ei juuri muutenkaan kannata saunaan roudata. Tuikut tuppaavat leimahtamaan ja normi kynttilät sammuvat löylyä reippaamin viskoessa. Alladinissa myös ongelmana on toimintaperjaate jolloin korkeissa lämpötiloissa käytettäessä on tulipalon riski hyvinkin suuri, eli sitä ei voi oikein saunaan suositella.

      Yksinkertaisin on nykyisin myytävät ledilyhdyt joissa on 2 kappaletta D-koon patteria ja niillä pärjää kevyesti talven yli, myös valaisuteho on kohtuullinen. Hinnat on pyörineet 5 eurosta aina 20 euroon. Sellaista suosittelen myös turvallisuuspohjalta ellei tuo TEG kuullosta tavoitteita täyttävältä.

    • leti567

      Meillä on ollut käytössä ledilyhty joka maksoi,13e .Sitä on pidetty saunan sisällä saunomisen aikana ,valaisee kohtalaisesti, toiminut hyvin .

    • taskuvalopää

      No jos sattuu kämpästä löytymään leditaskulamppu niin siihen valkonen kertakäyttömuki diffuusoriksi. Jos ei löydy, niin vaikkapa dealextremestä, tai jostain muusta kiinankaupasta tilaukseen joku alle kympin AA-lamppu ja siihen eneloopit vaikka akkulasta. Oikeita taskulamppuihin tarkoitettuja diffuusoreitakin toki kiinankaupoista löytyy, eikä maksa kuin pari euroa, mutta mukikin toimii siinä hommassa aivan hyvin.

      Itselläni roikkuu saunassa parin euron öljylamppu ikkunan edessä ulkopuolella. Tuo juuri mukavanlaista tunnelmaa saunomiseen. Saunan eteisessä sitten leditaskulamppu mukidiffuusorilla ja valoa riisumiseen, sekä pukeutumiseen enemmän kuin tarpeeksi.

    • Markkinat

      30W paneeli Saksasta, mikä maksaa alle kakskymmentä euroo.
      lisäksi auton akku.
      Halogeeni sopii sunaan ja 12V 10W riittää saunaan'

      Halvimmat uudet 60Ah akut maksaa hapakaupoissa 40€. Säätäjän paneelille saa alle 10$ hintaan ebaysta.

    • mk

      Saunaann ikkunan luo ulos se lamppu ja niin itsekkin laitoin ennen kuin sähköt utli mökille. 12v jäeejestelmä ja iso akku niin saat autolla ldattua akun tai otat mukaan ja lataat kotona sen valmiiki. Kaasulamppu on jos haluat kunnolla valoa tai pieni tullivoimala mikä maksaa alle tonnin ja teho 600w niin saat pikkuisen sähköä. Seuraavaksi voit ostaa pienen diesel tai bensäkäyttöisen agrekaatin mistä saat pikkuisen sähköä. Noiklla ehdotuksilla pärjäät jonkin aikaa.

    • äögmnäflknmfgäönkmzd

      Minulla on mökillä 12 voltin auton akku 55Ah, joka riittää valaisemaan tuvan ja saunan koko kesän ajan! Tuon akun keväällä ladattuna ja syksyllä mökkikauden päättyessä siinä on vielä virtaa. Ledit kun eivät kuluta juuri lainkaan!

    • Valaisen saunan sähköllä sitten joskus myöhemmin. Nyt siis oikeasti haen sähkötöntä ratkaisua.

      Patterilla toimiva Led-valaistus voisi olla vielä ehkä siedettävissä.

      Kiukaassa on jo lasiluukku. Ikkunan taakse laitettava myrskylyhty on muuten ihan hyvä ehdotus, mutta se ei valaisisi riittävästi (luulen) ja olisi hankalasti käytettävissä.

      Lauteitten alle saan kyllä koukuilla lyhtyjä kiinni. Uskaltaisikohan lamppuöljyllä toimivaa lyhtyä käyttää edes lauteitten alla? Siellä ei varmaan kovin hirveitä lämpöjä tule.

      Ja edelleen on ratkaisematta se, että mikä kynttilä parhaiten sopii saunaan.

      • TEC/G

        Eipä juuri kannata mitään palavaa laittaa saunaan. Itsellä on lamppuöljy pari kertaa höyrystynyt saunassa metrin korkeudella lattiasta ja leimahtanut tulee. Toinen kerta jäi viimeiseksi ja vaihtui turvallisempaan valaisuun kun sauna säästyi, vaikkakin vähän seinästä panelia paloi.


      • kakarana opittua...

        No joo!
        Nykyaikana useimmat tietenkin tarjoo lediä ym. vähän kuluttavaa valoa.
        Jos haluat yksinkertaisen mutta toimivan valaistuksen, niin käytä jo aikaisemmin ehdotettua vanhaa kunnon myrskylyhtyä ikkunan ulkopuolella.

        Tee sen käyttämiseksi vain pieni lisävaruste.
        Ota/ pyydä jostakin esim. kaupasta tyhjä n. viiden kilon kurkkupurkki.
        Leikkaa purkki pystysuunnassa halki, laita yläreunaan rautalanka. Sillä sitten ripustat purkin puolikkaan roikkumaan ikkunan ulkopuolelle halkaistu puoli ikkunaa vasten.
        Laita puolikkaan sisälle myrskylyhty ja sytytä se.
        Mene ylpeänä saunaan ja nauti tunnelmavalaistuksesta joka toimii yllättävän hyvin.

        Puhtaan purkin sisäpinta toimii heijastimena lyhdylle ja pysyy paikallaan ikkunaa vasten aika napakassakin tuulessa.
        Vanha konsti yhtä hyvä kuin pussillinen tuoreempia....
        Ainoa vaiva on, että joudut lisäämään lyhtyyn ölyä. Mutta taas jos saunassasi
        ei ole ikkunaa, niin siirry tuohon ledit bii-kauteen...


    • Huhhuh TEC/G.. No tuo opettaa, enpä laita sitten mitään lamppuöljyvermeitä saunaan..

      Eli kynttiöitä..

      • Joku vaan

        Me käytämme mökin saunassa sähkökatkoissa akkukäyttöistä LED-roikkaa. Lidlistä sen ostin, ja kokeilin että akku kestää 10 tuntia. Motonetissäkin niitä myydään. Pari-kolme kun niitä laitat, niin hyvin pärjäät. Luokkaa 15 e maksavat.


      • Työtön asentaja
        Joku vaan kirjoitti:

        Me käytämme mökin saunassa sähkökatkoissa akkukäyttöistä LED-roikkaa. Lidlistä sen ostin, ja kokeilin että akku kestää 10 tuntia. Motonetissäkin niitä myydään. Pari-kolme kun niitä laitat, niin hyvin pärjäät. Luokkaa 15 e maksavat.

        80W paneeli http://www.ebay.de/itm/80W-SOLARPANEL-SOLARMODUL-PHOTOVOLTAIK-SOLARZELLE-SOLAR-80-WATT-POLYKRISTALLIN-/390470596525 42€ ja kiitolinja 13.90€. 10A pwm solar säädin 11€ ebay kiina. 2kpl 60Ah vapaa-aika akkua rinnakkain. Tarjous Minimani 40€ kpl.

        Saunaan löylytilaan 12V halogeenit ja muualle 4W ledit.
        http://www.ebay.com/itm/4W-LED-50W-Halogen-12V-MR16-Down-Light-Bulb-Warm-White-K0E1-/370649321919?pt=US_Light_Bulbs&hash=item564c6bd1bf

        On älyttömän kirkkaat ja hyvät ledit.
        Budjetti oli 200€.


    • halvinratkaisu
    • Kiitoksia "halvinratkaisu". Tuo tosiaan jo näyttää sopivalta. Vaikka vieläkin yritän keksiä sopivan kynttiläratkaisun.

      Ja todellakin, semmoinen 600-1000w aurinkopaneeleita tuleepi ja akustoa se 1500ah, niin ei justiinsa nyt innosta talvea vasten viritellä sen kummempia kuin tuo Bilteman valo ja kynttiläviritykset päälle.

    • Markkinat
    • valaiseekuin100lediä
    • No en hitossa saunaan mitään Tilleytä ota, sehän varmaan räjähtäisi siellä.

      Aladdin pelaa hyvin mökin puolella, mutta sauna se tässä ongelma on ollut.

      Ja mikä hiton tarve on tyrkyttää koko ajan aurinkopaneeleita ja akkuja? Kuten sanoin, en aio talvea vasten pistää mitään sen kummempaa kuin ehkä nuo Bilteman valon/t ja jotakin muuta kynttilämeininkiä.

      • 4+6

        Meillä on mökillä saunassa pattereilla toimiva LED-myrskylyhty, jonka valotehoa voi säätää. Ostettu Minimanista, mutta niitä saattaa löytyä muistakin halpahalleista. Hyvin on valaissut.


      • puuttuuko ikkuna

        Voit laittaa sen tilleyn sinne saunan ikkunan ulkopuolelle naulaan roikkumaan. Voihan tietysti olla että saunasi on ikkunaton.


      • Kakarana koettua...

        No joo!
        Nykyaikana useimmat tietenkin tarjoo lediä ym. vähän kuluttavaa valoa.
        Jos haluat yksinkertaisen mutta toimivan valaistuksen, niin käytä jo aikaisemmin ehdotettua vanhaa kunnon myrskylyhtyä ikkunan ulkopuolella.
        Hintaa useammassa paikassa 4,95 - 7,95 riippuen lyhdyn koosta. Lisäksi
        lamppuöljy, isommassa astiassa halvempaa.

        Tee sen käyttämiseksi vain pieni lisävaruste.
        Ota/ pyydä jostakin esim. kaupasta tyhjä, noin viiden kilon kurkkupurkki.
        Leikkaa purkki pystysuunnassa halki, laita yläreunaan rautalanka. Sillä sitten ripustat purkin puolikkaan roikkumaan ikkunan ulkopuolelle halkaistu puoli ikkunaa vasten.
        Laita puolikkaan sisälle myrskylyhty ja sytytä se. Jos haluat, voit tehdä yläpintaan
        joitakin pieniä reikiä että liekin synnyttämä lämpö pääsee pois.

        Mene ylpeänä saunaan ja nauti tunnelmavalaistuksesta joka toimii yllättävän hyvin.

        Puhtaan purkin sisäpinta toimii heijastimena lyhdylle ja pysyy paikallaan ikkunaa vasten aika napakassakin tuulessa.
        Vanha konsti yhtä hyvä kuin pussillinen tuoreempia....
        Ainoa vaiva on, että joudut lisäämään lyhtyyn ölyä. Mutta taas, jos saunassasi
        ei ole ikkunaa, niin siirry tuohon ledit bii-kauteen...
        En tiedä mikä sotii vastaan, mutta itse en jostain syystä pidä noista led-valoista
        enkä mistään akku/ paneelisysteemeistä.

        Kirjoitin tämän neuvon johonkin tuonne ylemmäksi mutta lisäänpä vielä tähänkin kohtaan uudelleen.


    • hk,,

      minulla on mökillä 4 tuikkua ikkunalaudalla ja toimii ei savuta on hajuton ei kärsi kuumuudesta ja hyvin valaisee,, ja pitääkös sen saunan niin valoisa ollakkaan

      • Vaaralliset tuikut

        Toimii ihan siihen asti, kunnes niiden sisukset höyrystyy ja höyry syttyy ilmassa tuleen, nimimerkillä "kokemusta on". :(

        Tuikkuja ei pidä käyttää saunassa, ei minkään palavan materiaalin alapuolella (koska leimahtavat ylöspäin), ei palavalla alustalla, ei myöskään suljetussa tilassa kuten umpilyhdyssä. Niitä ei koskaan jättää pieneksi hetkeksikään ilman valvontaa ja oltava aina valmiudessa sammuttamaan höyrypaloa (jonka sammutus on hyvin vaikeaa). Oikeastaan en itse enää mielellään käytä tuikkuja paljon missään, pelottavia kapistuksia.


    • Niksi.

      Vanhasta polkupyörästä saa kätevän valaisimen. Laudoista väkerrät telineen pyörälle jossa pyörä pysyy paikallaan ja takarengas on maasta irti. Dynamo vaan takarenkaaseen ja piuhat saunan puolelle ja muija polkemaan ulos saunomisen ajaksi. Yhden henkilön taloudessa pyörä saunan sisäpuolelle ja ei muuta kuin vispaamaan pyörällä. Näin säästyy myös puita, kun ei tartte saunaa niin kuumaksi lämmittää,polkiessa hien saa helposti pintaan.

    • lapin lumoissa oleva

      osta patterilla toimiva myrskylyhty,laita se saunan ikkunan ulkopuolelle valasemaan. me ostimme sellaiset ja hyvin on valaisut pimeää lapin iltaa.

    • Led-valoilla valoa

      Nykyään on niin hyviä led-valoja, että turha alkaa suttaamaan millään kynttilöillä taikka petromaxeilla. Jos ei halua pattereilla käyttää, niin aurinkokennoa peliin. Jos autolla kulkee mökillä, voi virran ottaa autonakusta taikka ladata akkua jossain verkkovirralla. tavallinen autonakku kestää led-valoilla tosi pitkään käyttöä.

      Meillä itsellämme on noita led-valolyhtyjä paristoilla ja paristot kestävät tosi pitkään niissä n. vuoden, lisäksi meillä on otsalamppu helpottamassa askareita mm. liiterissä puita hakiessa ja kellarissa.

    • Mörkö

      Edellinen sukupolvi käytti saunan ikkunan ulkopuolella roikkuvaa myrskylyhtyä sähköttömässä mökkisaunassa syksyisin. Itse olen käyttänyt värillisessä tai värittömässä lasikipossa olevia eri kokoisia kynttilöitä, siihen vain saunan ikkunalle niin hyvin on nähnyt. Ja on tunnelmaa. Tietenkään ikkunassa ei saa olla verhoja tms. palavaa.
      Pitääpä kokeilla myrskylyhdyn mallista pattereilla toimivaa ledilamppua ikkunan ulkopuolella, se varmaan valaisee tarpeeksi. Tai voihan niitä olla vaikka kaksikin.

    • palaa päreet

      Kätevänä vuole päreitä,niiden valossa on saunottu satoja vuosia

    • Panelivalo
      • Panelivalo

        Aurinkosähkö on eko ja ei tarvitse leikkiä öljyjen ja tulien kanssa.
        Saunassa voi pärjätä hämärässä, mutta mökissä ei.


      • halvinratkaisu

        Oletko pitkäänkin käyttänyt tuota bilteman valoa? Epäilen, että et ole nähnytkään.

        Saunassa ei todellakaan tarvita hirveitä valotehoja, muutaman lämpökynttilän tuottama valaisu olisi ihan riittävä. Itse sijoitin tuon bilteman valon lauteiden alle, ettei kajasta liian kirkkaana. Paneelin lataustehosta ei ole kokemusta, mutta koska AA-kokoiset akut voi ladata "patterinlataajalla" sisällä mökissä tai kotona, ei tuolla paneelilla ole niin merkitystäkään.

        Paneelimies voisi varmaan perustaa oman ketjunsa, jonne kirjoittelee jatkossa kaikki nuo samansisältöiset viestinsä. Ja jos jatkossa osallistuu näihin muiden keskusteluihin, niin opettelee lukemaan mitä muut kirjoittaa (=ymmärrä kysymys, mihin ole vastaamassa.


      • Panelivalo
        halvinratkaisu kirjoitti:

        Oletko pitkäänkin käyttänyt tuota bilteman valoa? Epäilen, että et ole nähnytkään.

        Saunassa ei todellakaan tarvita hirveitä valotehoja, muutaman lämpökynttilän tuottama valaisu olisi ihan riittävä. Itse sijoitin tuon bilteman valon lauteiden alle, ettei kajasta liian kirkkaana. Paneelin lataustehosta ei ole kokemusta, mutta koska AA-kokoiset akut voi ladata "patterinlataajalla" sisällä mökissä tai kotona, ei tuolla paneelilla ole niin merkitystäkään.

        Paneelimies voisi varmaan perustaa oman ketjunsa, jonne kirjoittelee jatkossa kaikki nuo samansisältöiset viestinsä. Ja jos jatkossa osallistuu näihin muiden keskusteluihin, niin opettelee lukemaan mitä muut kirjoittaa (=ymmärrä kysymys, mihin ole vastaamassa.

        Aloittaja haki valaistusratkaisua "saunaan ja mökkiin"
        Tärkein pointti on, että aurinkopanelit on nyt jokaisen ulottuvilla ja saavutettavissa kunhan käyttää luotettavia ulkomaisia verkkokauppoja.

        Kotimaasta hankittaessa joutuu tyytymään usein hyväksymättömiin ja useita kertoja kalliimpiin aurinkopaneleihin.

        Aurinkopaneli on kaikkein ekologisin ja käyttökelpoisin valaistusratkaisu sähköttömiin loma-asuntoihin. Tuuligeneraattori on hyvä tukijärjestelmä.
        Ja akkujen lataus ja kuljettaminen.

        Järkevintä on hakea todellista ja käyttökelpoista toimivaa ratkaisua.


    • a-le

      kynttilät toimii ihan hyvin, kunhan ne laittaa sen verran matalalle ja kauas kiukaasta, että eivät leimahda tai sula. Vaikka noilla hautakynttilöillä/lyhtykynttilöillä liikkeelle, laitat vaikka viisi niitä palamaan, niin valoteho alkaa piisata.

    • aarre51

      paras valo on pieni, taskukokoinen ledi työvalo!
      saunassa pärjää pienellä valolla ja jollei, pari kynttilää avuksi..

    • roikka

      aurinkopaneeli,tai agrikaatti,tai roikka naapurista näin syysöinä

    • pasuuna

      Aurinkopanelit ovat toimineet meillä oikein hyvin, autonakku on nurkassa ja napista painaen tulee valot jotka riittää siihen saunomiseen. Ei ole niin palovaarallisia ja huolettomia melkein tavallisen sähkön tapaan, eikä tarvitse aina ostella jotain tulitikkua ja lampunsydämiä jotka on kuitenkin useimmiten lopussa. Lamppuja on jo tarjolla monenlaisia, ettei tunnelmakaan kärsi.

      • Tuuba

        Huomattava ero kun Honkkarin 120W paneli maksaa 399€ ja on huomattavan kevytrakenteinen. Säädin maksoi 60€ ja akku 400€. Että silleen...
        Maahantuoja Hong Kong Vantaaa...

        Parempi 130W paneeli tuodaan kiitolinjalla Saksasta noin satasella kotiin viikossa...

        Säädin 9.90$ postilaatikkoon..


    • Nyt on sitten 1426Ah akkuja. Ne asennetaan vasta keväällä yhdessä 600-1000w paneeliston ja luultavasti tuulimyllynkin kanssa.

      Ja nyt talvea vasten EN aio ryhtyä laittamaan mitään pikkuhärpäkkeitä saunan tai mökin valaistuksen vuoksi. Eli EN halua paneelisuosituksia tai vastaavia, ne voi laittaa johonkin muuhun ketjuun.

      Kynttilöillä saadaan riittävä valaistus, kun laitellaan niitä alemmas. Turvallisuussyistä meillä kynttilät pidetään lyhdyissä.

      • Saksofonisti-

        Mistä moinen haluttomuus aurinkosähköä kohtaan?
        Väärät panelit?
        Myyntivarastosi?

        Et tiedä paljonko sinulle jää paneleita käyttöösi 600W vai 1000W.
        Akustosi on iso 1426Ah. Älä anna purkautua!


      • TEC/G

        Jos myllyä olet haluamassa niin älä hanki alle 1kW myllyä jo akuston koon vuoksi. Toinen miksi myllyn jättäisin sikseen on se ettet varmastikkaan ole tehnyt tuuliselvitystä, jota ilman hukkaat todennäköisesti rahasi joilla saisi enemmän paneleita joiden tuotto on huomattavasti paremmin ennustettavissa.


    • Joo, justiinsa kun pyysin, että pidetään nämä paneeli- ja vastaavat jutut muualla. Tämä lienee tietysti sitä provoilua.

      No, selitän sen verran, että minulla ei ole mitään aurinkosähköä vastaan, mutta nyt en sitä aio enkä edes ehdi asentaa. Akusto on hallussani jo nyt, koska se oli taloudellisesti järkevää. Älkää huoliko, ei tuo akusto tule kuolemaan talven aikana, kun on lämpimässä tilassakin säilössä ja välillä tarkistelen tilaa.

      Ja näin ketjun aloittajana toivon, että aurinkosähkökeskustelu tässä ketjussa päättyy tähän. Jatketaan sähköttömien vaihtoehtojen kartoittamista ja aiheesta keskustelua.

      Aladdin valaisee ja lämmittää nyt mökkiä tehokkaasti. Oikeastaan ainoa "ongelma" on saunan hämäryys. Juuri pesupaikan kohdilla on vähän turhan pimeää. Luulisin että yritämme saada sopivalle korkeudelle kynttilöitä, eiköhän se jo auta. Jos on jotakin lampettivirityksiä tai muita ehdotuksia mielessä, otan kiitollisena vastaan. Jokin peililampetti olisi varmaan aika mainio, mutta mistä niitä saa? Mielellään semmoisia lyhtymallisia, ettei tule palovaaraa ja ettei sammu ensimmäisestä roiskeesta.

      • puuttuuko ikkuna

        Jos siinä sinun saunassa on ikkuna niin laita myskylyhty tai tilley sinne ikkunan ulkopuolelle naulaan roikkumaan. Ei sen valon tarvitse kongeettisesti olla saunan sisällä jotta se saunan valaisee. Ainakin meillä toimii, teidän saunasta en sitten osaa mennä sanomaan.


    • pärreetpalamaan

      Pillun pärreet palamaan vaan :)

    • tw4a c

      Toistamiseksi menee mutta lyhty ikkunan ulkopuolelle ja kiuas lasiluukulla. Noin itsellä mökillä ja kotona sähkövalot (joita en pidä muuten päällä). Toisella mökillä sähkövalot saunassa jälleen kerran mutta jota en käytä kuin lämmitysvaiheessa. Saunomisen alkaessa valot pois ja pelkkä lasiluukun valo riittää.

      (Miten joku voi saada päähänsä että vie palavalla nesteellä toimivan lyhdyn saunan sisätiloihin?)

      Makuasioita mutta en ymmärrä miten jotkut valaisevat saunansa kuin näyttelyesineen kohdevalaistuksineen jne.

    • Mekin pidämme hieman hämärästä saunasta, mutta pesupaikalla on ollut hieman liian pimeää.

      Kiukaassa on lasiluukku. Se lyhty ikkunan ulkopuolella ei ole oikein sopiva vaihtoehto. Ikkuna on melko ylhäällä ja avautuu ulos ja vieläpä ylöspäin.

      Peililampettilyhty-systeemeitä voisi ehdotella..

      • jo näkyy

        Laitapa peililampettilyhty-systeemi saunaasi valaisemaan!


    • Mezzosopraano

      Alladin lamppu käyttää kerosiinia tai puhdistettua paraffiiniöljä. Valoteho on heikko ja lukeminen on täysi mahdottomuus.

      Öljylamput tuottavat aina mikroskooppista nokea, kuten kynttilät . Seinät ja katto nokeentuvat. Hyviä esimerkkejä tästä on kirkot.

      Tutkimus keroosiinilampuista ja niiden ongelmista.
      https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:LD0hJdTnkFUJ:evanmills.lbl.gov/pubs/pdf/offgrid-lighting.pdf &hl=en&pid=bl&srcid=ADGEESiqsRLwqg6QHSUyoWaDfHGu81Y1DKsouEygXyGVCmzyPwJBXfRDg8ju3dU76YW3qcj0snQD2IMMRPzRGuXhoCHDvz2vnlDEpi8xbhT6wdZTLYvSXSbfQfI7Chd9_EjGpEl7Zd67&sig=AHIEtbTFOhBzGwRtR_FA7ztwKfVp4XJNpA

      Kerosiinilamppu ja kynttilä on epäekologinen ratkaisu. Parempi on päre. Paras on aurinkosähkö.
      http://www.ebay.de/itm/30W-SOLARPANEL-SOLARMODUL-PHOTOVOLTAIK-SOLARZELLE-POLYKRISTALLIN-ZELLEN-30-WATT-/271068470378

      Tai
      http://www.ebay.de/itm/130W-SOLARPANEL-SOLARMODUL-PHOTOVOLTAIK-SOLARZELLE-ZELLEN-SOLAR-MODUL-130-WATT-/390470690296

      Säädin ja akku. http://www.ebay.com/itm/-/150875046965?item=150875046965&viewitem=&ViewItem=

      Minimanista 60Ah 39€ .

    • Täh? Aladdinin valossa näkee hyvin lukea. Se vastaa melko kirkasta hehkulamppua. Lisäksi se tuottaa lämpöä rapiat kilowatin verran.

      Miksi ihmeessä kynttilä olisi epäekologinen ratkaisu?

      Internet on vapaa paikka ja sananvapauskin meillä on, mutta silti en ymmärrä, että miksi tähän ketjuun pitää suoltaa lisää aurinkosähköjuttuja aina vaan, vaikka ketjun aloittajana muuta toivon?

      Uskokaa pois, meillä on nämä aurinkosähköasiat tulossa ihan mallilleen.

      • TEC/G

        Onnittelut, olet päässyt Suoli24.fi:n trollien hampaisiin.


    • Vuvuzela-

      Jets TEC/G : n öljylamput on hyvin epäekologisia. Öljylamput ja tehokkaammat öljy/manttelilamput tuhlaavat energiaa. Öljyn kulutus on tyypillisesti 0.1 L tunti ja hajuton puhdistettu lamppuöjy maksaa 5€ litra, Valoteho vastaa 1W lediä ja tehokkaampi manttelilamppu 3W lediä.

      Myös palokaasut on terveysriski. Torium mantteleita kuluu 1kpl kuussa ja maksaa 15€. http://www.ebay.de/itm/80W-SOLARPANEL-SOLARMODUL-PHOTOVOLTAIK-SOLARZELLE-SOLAR-80-WATT-POLYKRISTALLIN-/390470596525

      http://www.ebay.com/itm/-/150875046965?item=150875046965&viewitem=&ViewItem=

      Kehitysmaissa öljylamput tappaa ihmisiä.
      http://www.cnn.com/2012/01/10/tech/innovation/solar-powered-led-lamps/index.html

      100 euron sijoituksella saa riittävän aurinkopaneelijärjestelmän.

      • TEC/G

        Lueppa uudelleen ketju arvon trölli sillä en suosittele viemään mitään poltettavaa materiaalia saunaan valaistukseen.

        Ei nämä idiootit täällä ymmärrä saati käsitä ja lukemisen ymmärtämisessäkin on toivomisen varaa.

        Paneleita on ehdotetu n. 15 kertaa ja asiasta on aloittaja jo 5 sanonut että hankki myöhemmin. 10 kertaa ehdotettu erinäköistä akkua aina käytetystä mötönettiin. Mutta eipä tuo mene jakeluun näille kidehemmoille. Lyhtyjä tarjoavat jankkaavat myös samaa asiaa vaikkei homma onnistu joka sekin on ilmaistu jo ainakin 3 kertaan.

        Ei saisi provoisoitua kun provoillaan mutta täytyy kyllä kysyä: Oletteko idiootteja vai mistä tämä johtuu että samaa asiaa jankataan siitä huolimatta että aloittaja on jo tyrmännyt ajatuksen toimimattomana? Heittäkää välistä jotain rakentavaa ja uutta ajatusta josta aloittajalle voisi olla apua. Tosin voinee olla tässä porukassa liikaa vaadittu?


      • valotehoa

        "Öljyn kulutus on tyypillisesti 0.1 L tunti ja hajuton puhdistettu lamppuöjy maksaa 5€ litra, Valoteho vastaa 1W lediä ja tehokkaampi manttelilamppu 3W lediä."

        Tilleystä lähtee valoa vajaat 300cp, yksi cp vastaa jotain 12 lumenia. Valoteho siis luokkaa 3000 lumenia.

        Eipä taida vielä 3W ledistä lähteä aivan 3000 lumenia...Viimeksi ostin 10l hyvää valopetrolia hintaan 15,9e, siis 1,6e/l. Ei käryä, eikä nokea kattiloita retkikeittimessä.

        Sukissa ei ole enää toriumia ja palokaasut ovat lähinnä hiilidioksidia ja vettä. Vanhat tilleymiehet kyllä väittävät, että vanhoissa toriumsukissa oli kirkkaampi valo, en tiedä. Sukkia saa netistä 1,5e/kpl, Suomesta vajaa 5e/kpl.

        On Tilleyllekin vielä paikkansa, kyllä siitä valoa lähtee. Kilowatin suuruusluokkaa oleva lämmitystehokin on mökkioloissa talvisaikaan, jolloin valoa eniten tarvitaan, ihan ok.


    • Vuvuzela-

      Aloittaja haluaa VALAISTUKSEN sähköttömään MÖKKIIN ja SAUNAAN.

      Osviittaa.
      http://www.y-energia.com/aurinkosahko/valaistus/valaistus.html
      http://www.motiva.fi/toimialueet/uusiutuva_energia/aurinkoenergia/aurinkosahko

      Led valaistus on edullinen ja hyvä.
      http://www.ebay.com/itm/4W-LED-50W-Halogen-12V-MR16-Down-Light-Bulb-Warm-White-K0E1-/370649321919?pt=US_Light_Bulbs&hash=item564c6bd1bf
      http://www.led-valot.fi/led-asennuspaketit-c-77.html

      Saksalainen 130W paneli maksaa kuljetuksineen reilun satasen.
      Minä erehdyin maksamaan 600€ 80Wattisesta rupisesta panelista.
      Tilasin niitä sakupaneleita. Ne on laatutavaraa ja hyväksyttyjä. Suomesta ostamani ei ole.

    • Vuvuzela-
    • Vuvuzela-

      Ilmeisesti aloittajan motiivi oli oman tuotteen mainostaminen ja esille tuonti. Öljylamput ja kaasuvalot aurinkopaneeleineen. Kesämökkien omistaja on oiva kohde.
      Tavarasta pyydetään usein älyttömiä hintoja.

      Verkkokauppa ja Ebay on tehnyt ostamisen helpoksi ja turvalliseksi. Usein se suomalainen kauppiaskin tilaa sen tavaran samalta myyjältä.

      Minua on ollut helppo jymäyttää. En aio olla enää uhri. Enkä halua, että muitakaan jymäytetään.

      • TEC/G

        Aloittaja hakee kynttiläratkaisua sisälle. Joskus se on vain vaikeaa kanssakeskustelijoiden ymmärtää.

        Jets, koita pärjätä!


    • Uskottava se on, Suomi24 on siis Suoli24. Prkl.

      Olen yrittänyt löytää peilillisiä lyhtylampetteja, vaan eipä ole käynyt onni. Olisiko kenelläkään vinkkejä? Peilillinen lyhty valaisisi melkein 2 kertaa paremmin kuin peilitön.

      • TEC/G

        Tuppaavat nuo markkinoilla olevat peililliset lyhdyt olemaan hyvin pitkälti valopetroolikäyttöisiä joissa petrooli kaasutetaan. Ja ne ovat ulkomailla myynnissä.

        Lähtisin etsimään kirpputoreilta tai sitten tekemään itse esimerkiksi kiillotetusta alumiinista. On loppupeleissä yksinkertainen tehdä kunhan oikean muodon löytää jolla saa sopivan heijastuksen aikaiseksi.


    • ei aivan tyhmä mummu

      kaksi vaihtoehtoan on, joko sähköt saunaan tai ikkuna laittaa alemmas. miten mies voi olla noin tyhmä? vie saunaan lyhtyjä joissa käytetään lamppuöljyä saatikka kynttilöitä.

      • TEC/G

        Miksi siirtää ikkunaa kun aloittaja tarvitsee tarvitaan tilapäinen ratkaisu valaistukseen?

        Aina ei oikein ymmärrä näitä "Ei aivan tyhmiä" ja heidän järjenjuoksuja.


    • asdsf

      Kynttilät on ihan ok saunassa kunhan ei laita niitä liian kuumaan paikkaan eikä niin että sytyttävät saunan tuleen. Myrskylyhty tai vastaava ei varmasti saunassa sisällä ole kovin fiksu ajatus, mutta ikkunan ulkopuolella ehdottoman hyvä. Ihmettelen sitä miksi niin moni on ensimmäisenä ehdottamassa jotain sähköllä toimivaa ratkaisua kun sitä ei nimenomaan haettu. Lisäksi sähkövaihtoehdot ovat tunnelmaltaan täysi nolla verrattuna vaikka myrskylyhtyyn. Itse pidän kaupunkiasunnossakin toisinaan myrskylyhtyjä ikkunan ulkopuolella juuri tunnelman vuoksi.

    • saku

      Sähkö on turvallisin vaitoehto. Myös fiktiiviset muut ei toimi. Näitä polilla on käyty läpi ja aurinko on ylivertainen jos vastuu on kunnossa.

    • make a

      Aurinkolätty on ainut järkevä. hinnat putookun kännyissä ja littu teeveessä

    • Ekotunnelma
    • lyhtyjen omistaja

      pattereilla toimivä myrslyhty on kätevä,sen voi viedä saunaan. ei kannata laittaa katon rajaan,,paremmin valaisee penkillä.mars kaupaan ostaan pattereita ja lyhtyjä.

    • aurinkoon meni
    • adsdf

      Aurinko on ihan ok paikassaan ja tulee sellainen varmaan itsekin jollain aikataululla hankittua. Mutta kyllä se on kylmä ja tylsä, ei mitään tunnelmaa. Elävää tulta sen pitää olla. Ja on ihan yhtä turvallisia tai turvattomia kuin sähkö jos osaa pelata sen kanssa. Tuollainen Edison lamppu olisi kyllä nostalginen.

    • ihan hyvä

      100w paneli tuli perjantaina. Tuotiin kotiin ja makso kaikkineen vain 80€.
      Oli pakattu ruskeaan kartonkiin ilman pehmusteita. Ihme kun ehjänä tuli.

      • saksa-paneli

        Tämä on oikea hintataso. Suomessa panelit jää myymättä.


    • valoa kansalle

      Kiinalainen lamppuöljylamppu ulos ikkunantaakse, niin kyllä löylytellä näkee aivan riittävästi. Kuorittu luonnonoksa ikkunanpieleen ulos kiinnitettynä on luonnonmukainen ja turvallinen kun myrskylyhty palaa ulkona.

    • No, tässä meidän tapauksessa se lyhty ikkunan takana valaisee saunaa vähemmän kuin yksi kynttilä.

      Riittävä määrä kynttilälyhtyjä toimii nyt. Mitään sähkövaloja ei ole kokeiltu, muutoin kuin rempatessa.

      Semmottis.

    • rantsu21

      Meillä on saunassa kiukaassa lasiluukku ja ikkunan takana kynttilälyhty, jossa oikea lyhtykynttilä, ei mitään muovipurkkivirityksiä, ne ei valaise. Mutta eniten valoa tulee alalauteella olevasta antiikkikynttilästä, joka on tökätty isossa lasipurkissa olevaan soraan. Noita voi olla kaksikin vaikka eri puolilla saunaa, saunan koosta riippuen. Purkin pitää olla sen verran iso, ettei sisus kuumene liikaa, mutta kynttilä pysyy palavana myös löylyä lyödessä. Pöytäkynttilät eivät jaksa palaa ja tuo antiikki- tai kruunukynttiläkin tahtoo kovimmissa löylyissä kääntyä ajan kanssa mutkalle, siksi tuo sora on turvallinen, helppo ja halpa ratkaisu.

    • ainstain

      Meillä on kuskattu valoa säkeittäin kesäaikaan varastoon josta viemme sitä tarpeen mukaan saunaan tai muualle tarvitsemaamme paikkaan. Ekologista ja halpaa, eikö vain ?

      • Saunatonttu1978

        Kuulostaa kyllä hölmöläisten hommalta! ;D


    • ULTIMI MULK

      Ultimamarket on lopettanu aurinkosähkön myynnin.
      Nyt ne keskittyy 56millimetrin HIRSITALOJEN myyntiin!

      Myös halpoja käsiveto bensageneraattoreita alee tonni!
      REHELLISTÄ ja REHTIÄ jee

    • UltimateKusetus

      Kanna säkillä valoa mökkiisi.

      • häh öh?

        Mutta mitäs jos kantaakin säkillä pimeyttä pois, mitä jää jäljelle?


    • Saunatonttu1978

      Vanha ketju, mutta laitetaan tekstiä...
      Itse tein saunan ja pukkarin väliseen seinään pienen "ikkunan", jossa lämpöä kestävä lasi ja hyvä tiivistys. Siihen laitoin isohkon pattereilla toimivan ledi valon, hyvin valasee koko saunan. ;)

    • mothonet
    • dddd3

      Meillä on tavallinen kynttilälyhty ikkunan takana ulkona, ja kyllä sekin hyvin valaisee kun siihen hämärään tottuu. Aloittaja taisi kyllä pyytää vinkkejä sisälle saunaan...

    • eikukaaneimissään

      Ketjun aloittajan tarpeita tunnustellen ehdottaisin, että saunoo silloin kun saunanikkunasta tulee riittävästi päivänvaloa, koska mikään ehdotettu vaihtoehto ei tunnu kelpaavan.

    • gfhghgg

      Taas oli LIDLissä ladattavat sormipatterit euron kappale.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5500
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3517
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1642
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      205
      1604
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1076
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1058
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      907
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      809
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      798
    Aihe