omenapuun leikkaus syksyllä?

hmm...

Onko joku leikannut omenapuun oksia syksyllä?

Muutimme taloon jonka pihassa on hoitamattomia omenapuita, enkä malttaisi odottaa kevääseen vaan haluaisin leikata oksia jo syksyllä kun lehdet ensin vain tippuvat pois. Mutta en halua myöskään tappaa puita... Mietein että miten mahtaa käydä.

32

9662

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sormet mullassa

      Missään kirjassa, jonka olen itse lukenut, ei suositella puiden oksien leikkausta muulloin kuin keväällä.

      Oksat pitäisi leikata ennen silmujen versoamista. Kannattaa siis odottaa ensi kevääseen. Sadon kannaltakin on turhaa leikata puut nyt.

      Kannattaa käydä kirjastossa tai tutkia nettiä. On tärkeää, että varsinkin isot oksat leikataan oikein.

    • Poltinkarva

      Leikkaa vasta kevättalvella. Ehdit katsoa puutarhakirjoista oikean tavan. Kannattaa leikata vain muutama oksa per vuosi, muutoin omenapuu alkaa kasvaa ylenmäärin uusia versoja. Kannattaa hankkia kunnon välineet. Mielestäni vanhanmallinen kääntyvä teräinen oksasaha on paras.

    • 9+1

      Ei syksyllä.Kosteassa,viileässä ilmassa runsaasti sieni-itiöitä,jotka pääsevät helposti pesiytymään puuhun tuoreista leikkaushaavoista.Keväällä paraneminen lähtee heti käyntiin.

    • 38

      Olen leikannut joka vuosi syksyllä pois ne pitkät vuosikasvut jo 25v. ajan.Kevät talvella ei edes pääse puiden luo kun on lunta yli m. ollut jo monena vuonna ja jos myöhemmäksi jättää niin alkaa jo olla silmut siinä vaiheessa jotta karisee.

    • leikkaa kun on aikaa

      Omenapuiden leikkausta kesällä kokeiltiin Lepaan puutarhaoppilaitoksella eikä siitä ollut puille mitään haittaa. Päinvastoin kesäaikana voitiin huomioidä tuleva sato Omenapuita voi leikata aivan mainiosti silloin, kun se itselle parhaiten sopii. Oppikirjat voivat toistaa sitä omaa jargoniaan loputtomiin.

      • Järkeä mukaan

        Nykyisinhän suositellaan "oppikirjoissa"kesä leikkauksia puille,joiden ei haluta innostuvan kasvamaan leikkauksista,eli satoikäisille.Aivan nuorille ja toisaalta vanhoille,joissa ei hyvin tuottavia oksia taas suositellaan kevät leikkausta,koska se kiihdyttää puuta kasvattamaan uusia oksia.Syksyllä ei kyllä kukaan suosittele leikkaamaan puita,ei oppikirjat,eikä ammattilaiset.


    • Viola Cornuta

      Tämän kesän sato viidessä omenapuussani oli niin valtava, että tukemisesta huolimatta muutamat isohkot oksat katkesivat läheltä runkoa. Osassa puista oksat kasvoivat liian matalalla, silmänkorkeudella ja ruohonleikkurin tiellä. Tein rohkean päätöksen ja karsin puut -isojakin oksia- nyt syksyllä. Olen aiemminkin leikannut omppopuita syksyllä, enkä ole huomannut sen huonontavan puiden vointia. Yksi syy puiden karsimiseen suht. rajusti on muumiotaudin pesiytyminen puihini. Pudonneet lehdet ja muumio-omenat kerään puiden alle, heitän päälle puutarhaureaa, peitän lehdet paksulla kerroksella sanomalehtiä ja pussillinen kuoriketta per puu peitteeksi. Näillä toimilla toivon että muumioitiöitä olisi vähemmän tulevina vuosina.

      • ugh2

        Muumio-omenat tulee heittää sekajätteeseen tai LÄMPÖkompostoriin jotta itiöt kuolevat! Tuolla tavalla et pääse ongelmasta ikinä eroon. Tavallisessa kompostissakaan itiöt eivät kuole. Siitä kun levittelet puille multaa niin jopas on kumma kun muumioituneita omenoita tulee aina vaan lisää.


    • Kyllä nyt tulle

      sutta ja sekuntaa yhtäaikaa,kyllä 9 1 on aivan oikessa koska yleensä lehtipuita leikataan,Jos haluaa, että sieni-itiöt ei pääse leikkaushaavaan. Kannattaa laittaa ainakin isompiin leikkaushaavoihin jalostusvahaa estää lahoamista.

    • Puuta heinää

      Heinä -elokuulla leikkaukset onnistuu vielä ihan hyvin. Myöhemmin syksyllä on isompi riski saada avoimista haavoista jokin sienitauti puun sisuksiin. Sääolot vaikuttaa paljon. ja se minkä kokoisia oksia leikkelee. Vesiversot varsinkin kannattaa napsaista poikki jo mahdollisimman pieninä, eli kesällä. Ja kuivien oksien kanssa on ihan sama koska ne puusta poistaa.

    • Eipä ole minun

      päänsärky kuka milloinkin leikkaa, sen näkee sitten sadossa ja puun kunnosta aikaamyöten.

      • Poltinkarva

        Tyhmät tumpelot leikelköön omenapuitaan koska vaan ja niin paljon kuin vain ehtivät.
        Mutta älkää kitiskö sitten täällä, että omppupuut kuolevat ja missä vika.
        Vanhat neuvot paremmat kuin pussillinen uusia.


    • kohellus

      Päärynäpuun sain tapettua leikkaamalla kesällä. Sen lehdet kuivettuivat, kun lapioin liian läheltä ja osa juurista katkesi. Enää en lapiota näytä hedelmäpuiden luona.
      Oppia ikä kaikki. Kalliksi vaan tulee, kun taito puuttuu.

      • Puutarhuriska

        Luumu ja kirsikkapuut leikataan aina elo-syyskuulla ,niitä ei leikata milloinkaan keväällä. Omenapuut leikataan kevättalvella - maalis-huhtikuulla .siinä silmujen tullessa esiin. Helmikuu on liian kylmä omena puoden leikkauksille ,sillä leikkaus kohdasta menee kylmä puuhun ja voi näin ollen paleltua.


      • 16+12
        Puutarhuriska kirjoitti:

        Luumu ja kirsikkapuut leikataan aina elo-syyskuulla ,niitä ei leikata milloinkaan keväällä. Omenapuut leikataan kevättalvella - maalis-huhtikuulla .siinä silmujen tullessa esiin. Helmikuu on liian kylmä omena puoden leikkauksille ,sillä leikkaus kohdasta menee kylmä puuhun ja voi näin ollen paleltua.

        Omenapuun kuori taitaa olla maailman parasta lämpöeristettä, jos noin millin paksuinen kuori estää pakkasen menemään puun sisään. ???


      • Kuivat klapit
        16+12 kirjoitti:

        Omenapuun kuori taitaa olla maailman parasta lämpöeristettä, jos noin millin paksuinen kuori estää pakkasen menemään puun sisään. ???

        Puita ei pidä leikata yli 10 asteen pakkasilla.Puissa on nestettä ja pakkasella voi tulla halkeamia puihin nesteen takia.Ei pitäisi edes kosketella,ravistella pakkasella eläviä puita,nesteet liikahtaa ja pakkanen voi tehdä pahat vauriot.


      • poltikarva
        16+12 kirjoitti:

        Omenapuun kuori taitaa olla maailman parasta lämpöeristettä, jos noin millin paksuinen kuori estää pakkasen menemään puun sisään. ???

        Vanha tumpelon vastaus. Pitää korjata. Siis omena puun kuori estää solunesteiden haihtumisen, eli pitää pakkasnesteet rungon sisällä. Kun nesteet ovat pihalla, niin pakkanen vahinkoittaa herkemmin runkoa.


    • Yetska

      Keväällä leikataan. Ja nyrkkisääntöhän on, että vain niitä ylöspäin kasvavia oksia valikoiden ja siististi niiden juuresta (mutta ei kuitenkaan, tietenkään, sitä päälatvaa =).

    • ei niin herkkä puu

      Näkyy olevan monta mielipidettä, jyrkkiäkin. Kyllä nykyisin ollaan siihen suuntaan menossa, että voi leikata lähes milloin vain. Syksyllä tosiaan näkee puun muodon hyvin, eikä lumi ole esteenä, kuten täällä pohjoisemmassa usein keväällä. Usein kasvu lähtee käyntiin jo kun lunta on maassa, ja sitten ei enää ehkä uskalla leikatakaan.
      Mutta aloita rauhallisesti, vähän kerrallaan, ja tosiaan opiskele talven aikana lisää!

    • 40v. näin tehnyt

      Omena puut leikataan kevät talvella, siis maalis- huhtikuulla.,ennen puiden silmulle tuloa.
      Älä leikkaa vielä helmikuulla, koska silloin on vielä koviakin pakkasia niin puu kuolee kylmyyteen jos olet sille tehnyt leikkaus viiltoja.

    • metsuri3

      Moottori sahalla 50cm nurmikon yläpuolelta

    • NÄIN SE TEHDÄÄN!

      Keväällä joskus maaliskuun tienoilla leikkaa vuosikasvuista pois n 1/3 tai voi ottaa jopa puolet. Heinäkuulla voit muotoilla puuta tai leikata isompia kokonaisuuksia. Jaa leikattava tarve n. kolmelle vuodelle niin puu ei rasitu liikaa. Päinvastoin sinä voit rasittua parin vuoden päästä tulevasta omenasadosta :D

    • Hölmöt!

      Juuresta runko poikki. Noin 5 cm:n korkeudelta.

    • yksjukkis

      Pikkuomenapuun siis piiskan leikkaa jänis, ja loput myyrä.
      Toi kirjaoppi, että keväällä,juuri ennen kun silmut aukee, on varmaan hyvä aika.
      Tärkeetä leikatessa on ettei leikkuutaso osoita suoraan ylös vaan on viiste, on tärkeä, sillä siinä ei pysy vesi eikä noi vainolaiset. voiihan siihen töhriä kaupasta saatavaa ainetta.
      Mutta kyllä omenapuu kestää leikkaamisen oikeastaan aina kun siinä ei ole lehtiä. ja mitenpaljon, karvalakki pitää voida heittää sen latvuksen läpi, silloin se on ilmava ja tuhoelukat eivät siinä viihdy.
      Mä leikkaan aina keväällä, ja siitä ei tullut mitään pysyvää haittaa.

    • kerrottu-todettu

      Liikaa ei voi leikata, ja kaikki mikä lähtee suoraan ylöspäin; pois vaan.

    • Makunsa mukaan...

      Pieniä oksia voi poistaa ja typistellä milloin vain kuivilla keleillä. Suurten oksien poisto onnistuu parhaiten keväällä, haavan voi vahata. Jos karsittavaa on paljon, kannattaa jaksottaa parille vuodelle, ettei puu riehaannu tekemään vesiversoja. Syksyllä myöhään ei kannata suuria haavoja tehdä, jos ei halua lahovikoja.

      Lehdettömään aikaan näkee muodot parhaiten, voi leikata haluamallaan tavalla joko satoa saadakseen tai ihan estetiikan perusteella. Kauneus on katsojan silmissä, omenaviljelmien puut ei ole nättejä lainkaan - kasvattajan valinta!

    • anitta_ll3

      Kyllä syksylläkin voi jonkin verran leikata, mutta kannattaa keskittyä silloin pienempiin/huonokuntoisempiin oksiin. Keväällä voi sitten trimmata hieman enemmän, mutta silloinkin maltilla. Liiallinen leikkuu vauhdittaa turhaan kasvua. Etenkin teillä kuulostaa siltä, että keväällä on edessä aikamoinen urakka. Kuinka monta puuta teillä on? Ei varmaan maksaisi paljoa teettää työ ulkopuolisella esimerkiksi https://kodinplaza.fi/ kautta. Me löydettiin sitä kautta vakio puutarhuri raskaimpiin töihin. Tehdään toki vieläkin suurin osa pihatöistä itse.

    • jaune

      Siis voit leikata puuta kesällä. Se vähentää vesiversojen kasvua. Olen kirjoittanut samasta asianta muuallakin täällä. Asiasta oli myös pieni juttu Viherpiha-lehdessä vuonna 2006,numero 6-7. Eli ei tämä ole mitään uutta tietoa vaikka itsepäiset "osaajat "muuta väittävät. Ja minä en ole kaupunkilainen vaikka joku niin väittikin. Väitä sitten kun tiedät.

    • hullunaperennoihin

      Me leikattiin 30 v vanhoja omenapuita viime maaliskuussa ja vesivesoja alkoi tyntyä ihan tolkuttomasti. Uskoin "tietäjiin". Tänä keväänä puutarhakoulutustamme pitänyt Leif Blomqvist suositteli leikkausta kesällä-- käytännössä tarhurit leikkaa kun kerkiävät... Blomqvistilla on kymmenien vuosien kokemus hedelmäpuiden viljelystä. Seuraavan kerran meillä leikataan kesällä.. Sanovat myös, että mitä pohjoisemmassa ollaan, sen vähemmän leikataan. Ei vanhojen tai ulkomailta peräisin olevien oppikirjojen mukaan.

      • Anonyymi

        Tyhmä leikkaa kesällä tai syksyllä omenapuut.


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      92
      4320
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      44
      4225
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      612
      3996
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      2837
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      79
      2531
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      128
      2108
    7. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      340
      2094
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      195
      2013
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1659
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1442
    Aihe