Sairaat vallankäytön muodot

seurakunnissa

Nostakaa kissa pöydälle ja kertokaa palstalaiset esimerkkejä seurakunnissa näkemistänne sairaan vallankäytön muodoista. Minun esimerkkini:
Oman seksuaalisuutensa kanssa tuskailevat veljet ovat usein näkevinään viehättävässä naisystävässäni ties mitä haureuden henkiä. Jos veljet haluaisivat oikeasti auttaa he osaisivat varmasti toimia asiallisesti eli rukoilla ja jättää asian Herralle. Yleensä veljet tekevät henkienajorituaalista julkisen nöyryytysnäytelmän, jonka ainoana tarkoituksena on sairas vallankäyttö eli oman ylemmyyden/ synnittömyyden osoitus ja toisen( naisen) tuomitseminen ja nöyryyttäminen. En usko, että oma himo lähtee sillä, että se kielletään ja siirretään jonkin toisen (seurakunnassa heikommassa asemassa olevan) ominaisuudeksi.

4

759

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kissa

      tällaista tapahtuu?

    • Riimu

      kaikki patriarkaaliset uskonnothan perustuvat naisenhallintaan. Siihen keksitään keinoja ja tulkintoja jos jonkinmoisia. Ja naisenhallinta on kuuluu samaan kategoriaan kuin tunteidenhallinta.

      • Eräs

        on vanha juttu, että se mitä oman pään sisällä liikkuu, näkee myös muissa. Jollei päänsisäiset asiat ole ihan normaaleja, se onkin jo ikävämpi juttu, nimenomaan muiden kannalta.


    • .......

      EINARI LEPISTÖN KIRJOITUKSIA

         Seuraavat kirjoitukset ovat näytteitä Einari Lepistön kirjasta: "Jumalan sanan perustalla".Tarkoitus ei ole mainostaa kirjaa, vaan löytää poimituista teksteistä hyviä aiheita keskusteluun vanhoillislestadiolaisuudesta.

      RAITTIUSKYSYMYKSIÄ

      Keskioluen tultua myyntiin ruokatavarakauppoihin vuodenvaihteessa 1968-1969 useat kristityt kauppiaat esittivät halunsa kokoontua pohtimaan uutta tilannetta. Hekyselivät, miten asiaan tulisi suhtautua, jotta säilyisi hyvä omatunto.

      Järjestimme tammikuussa 1969 keskustelutilaisuuden, johon saapui useita kauppiaita Oulusta ja sen lähiseuduilta.
      Kaikki olivat yksimielisiä siitä, ettei olut sovi kristitylle nautittavaksi eikä myytäväksi. Vaikea tilanne oli sellaisilla kauppiailla, joiden liike oli tukkuliikkeen rahoittama.
      Puheenvuoroissa korostui, että Jumala on apu vaikeissa tilanteissa. Hänen voimansa avulla kristitty kauppias varjeltuu hyvän omantunnon kantajana.
      Keskiolutta oli saanut tähän asti vain alkoholiliikkeistä. Sen käyttö oli jo nyt tuonut koteihin tuskaa ja hätää, joista useimmiten kärsivät perheet.Maailmassa näkyi paljon esimerkkejä, kuinka monista keskioluen käyttäjistä oli tullut alkoholisteja. Oli pelko, että nämä murheelliset seuraukset lisääntyisivät keskioluen vapautumisen myötä.

      Raamattu opettaa ehdottomaan raittiuteen suhteessa alkoholiin. Tämä koskee myös keskiolutta.
      Samanaikaisesti alaikäisten tupakanpoltto lisääntyi yhteiskunnallisena ilmiönä. Vanhemman väen keskuudessa tupakka oli jäänyt paljolti pois, mutta nuoret näyttivät siihen innostuneen.

      Tämä heijastui jossakin määrin rippikoululeireille, ja kiinnitimme huomiota leireillä tapahtuneeseen tupakanpolttoon. Näimme tarpeelliseksi antaa valistusta asiassa.
      Eräät tutut lääkärit tarjoutuivat tulemaan leireille kertomaan tupakoinnin vaaroista, ja otimme tarjouksen kiitollisina vastaan.

      Toimme esille, että vaikka tupakanpoltto ei ole synti, siitä on paljon haittaa terveydelle ja se on huono tapa. Esivalta on säätänyt omat lakinsa tupakkatuotteitten hankkimisesta, ja kristittyinä haluamme olla niille kuuliaisia. Korostimme myös, että alaikäisten tupakointi johtaa helposti vilpistelyyn ja syntielämän kokeiluihin. Nuoria kannattaa varjella tupakalta.

      OIKEA AVAIN

      Lukko ja avain muodostavat keskenään tärkeän kokonaisuuden. Pitää olla oma avain, jolla lukko avataan. Väärillä avaimilla ruhjottaessa särkyy pilalle avain ja lukko.
      Pyhä kirja Raamattu on lukittu kirja. Sen sisältöä on yritetty tässä maailmassa tiirikoida auki jos minkälaisilla avaimilla. On keksitty mitä mielikuvituksellisimpia käsitteitä ja niitä on tarjottu ihmisille Jumalan sanan selityksen nimissä.
      Raamatulla on oma avaimensa. Se on niin merkillinen, että siitä ei voi tehdä jäljennöstä. Raamattua voi avata vain tuolla yhdellä ainoalla avaimella.
      Raamattu on Pyhältä Hengeltä kirjoitettu kirja. Millään muulla ei voida avata kirjoituksia kuin Pyhän Hengen avaimella. Siitä on yritetty kyllä tehdä jäljennöksiä. Ei tarvitse pitkäänkään kuunnella Raamatun selityksiä kun jo huomaa, etteivät ne ole oikeat avaimet vaan omatekoiset tiirikat ovat taskussa.

      Etsikkoaikamme alussa oli tapauksia, että jotkut joutilaat kiertolaiset olivat tekeytyneet kristillisyytemme saarnaajiksi ja pitäneet puheita matkimalla kuulemiaan saarnoja. Mutta pitkälle he eivät päässeet. Pian kävi ilmi, etteivät asiat olleet oikein, vaan että nyt on mies liikkeellä väärät avaimet mukanaan.

      Raamatun kirjoitusten avaamiseen ja ymmärtämiseen on Jumala pannut omat rajansa. Ne avautuvat vain Jumalan Pyhän Hengen antamalla ajalla ja tavalla. Kaiken sen, mitä me tarvitsemme sielumme autuuteen, on Jumala kirkkaasti ja monipuolisesti avannut.
      Jos eMme kaikkia ajan tapahtumia osaa oikein sovittaa, ei se ole silloin meille tarpeellistakaan. Kaikesta kuuluu kunnia vain Jumalalle. Hän antaa meille vain sen verran, kuin meidän "värkkimme" kestävät.

      Kirjoitettu 18.5.1966

      TELEVISIO TUO HUOLIA

      Olin nähnyt jo Amerikan matkallani televisioon liittyvät vaarat. Ohjelmat olivat usein uskoa turmelevia. Kun laite alkoi yleistyä Suomen kodeissa 1960-luvun alussa, ryhdyttiin sen vaaroista keskustelemaan kristittyjen kesken.
      Monet kyselivät, sopiiko televisio uskovaiseen kotiin ja voiko uskovainen toimia television myyjänä.
      Eräältä rauhanyhdistykseltä saapui toivomus, että kysymys otettaisiin keskustelun aiheeksi seuraavissa suviseuroissa.

      Kesällä 1963 keskusteltiin televisiosta SRK:n vuosikokouksessa Ylivieskassa. Kokous totesi yksimielisesti, ettei televisio sovi kristittyyn kotiin sen uskoa turmelevan sisältönsä vuoksi.
      Kannanilmaisu kuului kokonaisuudessaan seuraavasti:

      - Rakkaat veljet! Minä neuvon teitä niin kuin outoja ja muukalaisia, välttäkää lihallisia himoja, jotka sotivat sielua vastaan. (1. Piet. 2:11). Jumalan sanan perustella uskon ja hyvän omantunnon säilyttämiseksi televisio ohjelmineen ei sovi kristittyyn kotiin, josta syystä kristitty ei voi myöskään ammatissaan edistää tälläisten välineitten liiketoimia.
      Olosuhteitten pakosta vanhurskaskin joutuu tässä maailmassa elämään epäuskoisten seassa, josta apostoli Pietari sanoo: "Ja on pelastanut hurskaan Lootin, joka riettaisilta ihmisiltä heidän haureutensa menolla vaivattiin, sillä hän oli hurskas ja asui heidän seassansa, ja kuitenkin senkaltaisia piti näkemän ja kuuleman, he vaivasivat sitä hurskasta sielua joka päivä väärillä töillänsä."
      Tälläkin kohdalla tahtoo Herra hoitaa seurakunnassaan, kuten profeetta sanoo: "Kadonneet tahdon minä etsiä ja eksyneet tallelle tuottaa, haavoitetut sitoa, heikkoja vahvistaa." (Hes. 34:16)
      (SRK:n vuosikokouksen kannanilmaisu Ylivieskassa 1963.
      Useimmat niistä, jotka olivat television hankkineet, osoittivat kuuliaisuutta Jumalan seurakunnalle ja laittoivat sen pois. Mutta oli myös muutamia sellaisia, jotka eivät yhtyneet yhteiseen näkemykseen asiassa. He saattoivat sanoa, että kyllä televisio hyväksytään, kun joitakin vuosia kuluu.    

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      247
      4082
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2358
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2141
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2066
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      97
      1725
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      25
      1414
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      12
      1348
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1317
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1272
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe