Ylläpitohevonen, HELP US!!!

Rahavaikeuksia(ko)??

Eli ensi vuonna olisi tarkoitus ottaa kaverini kanssa yhteinen ylläpitohevonen, antamaan makua ihan omasta hevosesta. Olemme vähän suunnitelleet ja olemme juuri keräämässä rahaa siihen. Ongelmana on vain se, että pelkään, etteivät rahamme tule riittämään sen ylläpitämiseen. Onko neuvoja?!?
Mikä rotu olisi hyvä ensimmäiseksi ylläpitohevoseksi? Olen harrastanut ratsastusta 4 vuotta, osaan heC asiat maasto, esteet ja koulu menevät yhtä supjakkaasti. Osaan hevosen hoidossa perusasiat:
harjaus, kavioiden putsaus/hoito, loimitus, varustaminen, pienten haavojen hoito ja yleisempien sairauksien tunnistus ja ensiapu.
Kaverini on vain joskus silloi tällöin käynyt kaverin luona ratsastamassa, ei osaa sen ihmeempiä. Hoitanut hieman kauemmin. Kaverin "kokemattomuuden" takia autan häntä ratsastuksessa ja hoidossa, ettei tule ongelmia. Kaverini takia hevosen onkin oltava aika rauhallinen, sk n. 150-160 ja hyvä hevonen kaikkiin ratsastuksen peruslajeihin (este-, koulu-, ja maastoratsastus). Hevonen tulisi asumaan pihatto-tapaisessa tallissa, jossa se saisi itse päättää, onko ulkona vaiko ei. Rotuehdotuksia? Ja kertokaa myös olisimmeko edes valmiita ylläpitohevoseen ja mitä kaikkea pitäisi ottaa huomioon ylläpitohevosta ottaessa (hinnat, talli, jne.).
PS. Laitoin sen takia Suomenhevoset-keskustelupalstalle, koska olemme ajatelleet ylläpitohevoseksi suomenhevosta, mutta...mielipiteitä?

4

287

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • _katherine_

      Ylläpitohevosessa on sama vastuu kuin omassa hevosessa. Se ei ole mitään "esimakua" vaan täysi karu todellisuus, aivan kuten omankin kanssa. Erona on vain se, että ylläpitohevonen joskus (yleensä ½-2 vuoden päästä) palautetaan omistajalle.

      Jos rahat ei riitä ylläpitoon, ei hevosta voi ottaa. Hevosen kanssa on ehdottoman tärkeää, että rahat riittävät JOKA TILANTEESSA. Jos olette epävarmoja, on parempi ettei hevosta hanki. Muista, että hevonen on avuton eläin ja täysin teidän vastuulla! On itsekästä ja ajattelematonta ottaa hevosta jos ei siitä voi kunnolla huolehtia.
      Hevonen vaatii satoja euroja kuukaudessa, joten säännölliset (vanhempien) kuukausitulot on pakolliset. Vähintään tulee varata noin 500€/kk, omaan pihaan hevosta ei kannata ottaa kun olette vielä niin kokemattomia.,

      Rodulla ei ole merkitystä hevosen kanssa, vaan nimenomaan luonteella. Mikä tahansa hevonen voi olla hyvä ensihevoseksi. Kannattaa myös muistaa, ettei ylläpitohevosia ole joka nurkalla. On erittäin vaikeaa löytää hyvä ylläpitohevonen, sillä suurin osa ylläpitoon tarjottavista on nuoria, kouluttamattomia ja ex-ravureita, jotka ei kokemattomille sovi.
      Pihattotalliin hevosta hankkiessa kannattaa toki jättää laskuista pois siroimmat yksilöt, kuten täysiveriset ja arabit.

      • aloittaja12468953

        Itse olen kyllä toiminut paljon ex-ravureiden kanssa, kouluttanut yhden myös puoliksi itse. Maastoillut ja hyppinyt n. 100cm ravurilla. Ja se oli ori..tai no ei tuo kyllä siltikään mitenkään ihmeellistä ole ..


    • Suski!

      Mun mielestä suomenhevoset on parhaita!!:)) itsellä suokki!
      Tietysti se on hevoskohtaista :p
      Rahaa täytyy varata paljon!! Kengitys,ruuat,ylläpitomaksu,mahdolliset eläinlääkärikulut ym.. Että kannattaa rahan keruu jo aloittaa!

    • Sanoisin samaa kuin Katherine. Ylläpitohevonen sinänsä on järkevä ratkaisu ennen kuin ostaa oman, mutta jos epäilee että rahat eivät välttämättä riitä, ei hevosta ole viisasta ottaa edes ylläpitoon. Rahojen on todellakin riitettävä joka tilanteessa.

      Omassa tallissa pitäminen ei paljon maksa jos tarvikkeet ovat valmiina, mutta kuten Katherine sanoi, teillä olisi hyvä olla enemmän kokemusta, edes toisella teistä, ennen kuin otatte hevosta omaan talliin. Paitsi jos vanhempanne ovat kokeneita hevosihmisiä tai tunnette jonkun joka voi koska tahansa tulla avuksenne kun tarvitsee. Lähes kaikille tulee jossain vaiheessa vaikeuksia ensihevosen kanssa, ikään ja kokemuksen määrään katsomatta, ja silloin teidän täytyy voida luottaa siihen, että te saatte osaavaa apua.

      Jos olisitte ottamassa hevosta yleiseen talliin, olisin heti toivottanut onnea etsimiseen. Sen enempää mitä jo osaat, ei ratsastuskoulussa yleensä opikaan joten sinun olisi kyllä hyvä hetki hankkia yp-hevonen. Mutta omaan talliin..? Jos olisitte keskenänne, sanoisin, että hieman lisää kokemusta sitä ennen ei olisi pahitteeksi. Mutta jos apua on tarvittaessa saatavilla koko ajan, niin mikä ettei. Rauhallisen ja kiltin, terveen hevosen kanssa voisitte pärjätäkin.

      Huomioikaa myös se, minne ja miten järjestätte laitumen, jos hevonen tulee omaan talliin? Mikään 20mX20m kokoinen läntti takapihalla ei ole laidun, vaan tarha. Teettekö aidat luonnon puusta kiinteäksi, vai laitatteko paimentikuista aidat? Lanka-aidat tuppaavat painumaan maahan talvisin ja niitä saa olla päivittäin tarkastelemassa, että ne pysyvät kunnossa. Miten sähkö? Patteripaimen vai verkkopaimen? Sähkölasku? Minne lantala? Minne ja miten se tyhjennetään kun aika tulee vai saatteko leviteltyä sen esim omalle pellolle? Onko hevoselle varjoa laitumella ja tarhassa kesällä? Jotkut hevoset, kuten omani, palavat auringossa elleivät pääse suojaan. Entä tallin lämmitys talvella? Minne ja miten varastoitte heinät ja kuivikkeet? Onko teillä ylimääräistä tilaa, missä hevosta voi esim kengittää jos ulkona on kylmä tai muuten kurja keli?

      Tuossa nyt sellaisia huomioon otettavia juttuja joita näin äkkiseltään tuli mieleen. Paljon kysymyksiä joihin on syytä keksiä ratkaisu ennen kuin hevonen tulee taloon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      296
      3148
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      234
      1713
    3. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1243
    4. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      81
      1222
    5. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      78
      1139
    6. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1138
    7. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      43
      1010
    8. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      954
    9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      46
      896
    10. Liikennesäännöt

      Uuden ohitustien myötä torkkolantieltä tulevia kuuluu väistää tai ainakin kuuluisi väistää, jos he tulevat ollintielle.
      Pyhäjärvi
      11
      814
    Aihe