Huumekuolemat kasvussa

Kannattaako käyttö?

Turku. Voimakas kipulääke fentanyyli aiheuttaa Suomessa jo kolmanneksi eniten huumekuolemia, kertoo Turun Sanomat.

Aine on noussut huumeidenkäyttäjien suosioon ennätysnopeasti. Vielä 2000-luvun alussa yliannostuksia oli vain muutamia vuodessa. Nyt joka viides huumekuolema johtuu pääasiassa laastareina käytettävästä fentanyylistä.

"Fentanyyli on kaikkein vaarallisin huume tällä hetkellä Suomessa", arvioi oikeuskemian emeritusprofessori Erkki Vuori Helsingin yliopiston Hjelt-instituutista.

Fentanyyli on erittäin voimakas opioidi, jota käytetään pitkäaikaisten sairauksien, kuten syöpäkipujen, hoitoon. Tappava annos on äärimmäisen pieni ja harva tajuaa aineen vaarallisuuden.

"Yhden laastarin fentanyylimäärä riittäisi tappamaan 8–16 ihmistä", Vuori kertoo.

Huumeidenkäyttäjien yliannostuskuolemia aiheutuu eniten kolmesta opioidista. Vuonna 2010 subutexin aiheuttamaan myrkytykseen kuoli 46, tramadolin 26 ja fentanyylin 16 väärinkäyttäjää.

8

315

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Salvewi

      Miten tuollainen laastari sitten laitetaan yhdelle potilaalle, jos se kerran tappaa 8 - 16 ihmistä?

      • doktor möderfökker

        Sen takia kun se liukenee laastarista alumiinikalvon läpi hitaasti. Menee 2 tai 3 vuorokautta. Väärinkäyttäjät jotka liuottavat aineen laastarista veteen ja pistävät ruiskulla laskimoon ovat sitten eri juttu. Se laastari leikataan saksilla 20 osaan ja kun on vähän aikaa käyttänyt, sietokyky on sitä luokkaa että tarvitaan moninkertainen annos. Mutta ensikertalaisen tappaa se annos jonka kokeneempi käyttäjä ottaa monta kertaa päivässä. Ja niillä syöpäpotilaillakin on noussut sietokyky tuohon aineeseen sen takia kun ennen laastaria on annettu samaa ainetta ensin tabletteina. Se on samanlainen asia kuin vaikka paksuhko sikari. Siinä on riittävä määrä tappamaan monta ihmistä mutta ei kunnon tupakoitsijaa. Ja yksi nokotiinilaastari tappaisi kyllä usean ei-tupakoitsijan mikäli laastarin nikotiini annettaisiin heille kerralla. Tai askillinen tupakkaa mutta silti jotkut polttavat monta askia päivässä. Siinä on vuosien tupakointi takana joka on nostanut sietokykyä. Tai jos joku juo ensimmäiset humalat pullollisella viinaa niin henkihän siinä menee. Mutta ei mene silloin kun on ensin juotu vähän aikaa kaljaa ja viiniä sitä ennen.


    • Kannattaa se

      Mie polttelen vain pilveä. Siihen ei ole kukaan vielä kuollut.

    • 3232rr

      Fentanyyli vaikuttaa vain muutamia minuutteja jos se liuotetaan pois laastarista. Hetken hupi kuolemanvaarallisesta leikistä. Jättäkää väliin.

    • tilastoa

      Suomessa fentanyylin väärinkäyttöön kuolee vuosittain 16 ihmistä, kolmanneksi eniten opiaattien käyttäjistä.

      Alkoholin käytöstä johtuvia kuolemia on vuosittain yli 3000 ja alkoholiin liittyviä tapaturma- ja väkivaltakuolemia on yli 1000. Siis Suomessa, maailmassa useampi miljoona kuollutta, ihmiskunnan historian aikana alkoholiin on kuollut aikamoinen määrä. Moni ihminen on dementiakodissa ja muissa laitoksissa, osa jalat amputoituna, melko nuorena alkoholin aiheuttamien sairauksien vuoksi, rankka viinanjuonti on invalidisoinut heidät loppuiäksi.

      Kannabikseen 0 kuollutta ja 0 ihmistä on hoidettavana kannabiksen invalidisoimana.

      Minkä johtopäätöksen tästä voisi vetää? Poliitikot vetää sellaisen, että "Alkoholia sopii ja tulee kaikkien juoda säännöllisesti. Kannabikseen ei saa edes koskea, sitä ei saa kasvattaa edes koristeeksi kotonansa. Ankaria rangaistuksia kotikasvatuksesta. Kannabistit ovat SIKOJA! Muiden, vaarallisten huumeiden käyttäjille voidaankin jakaa ruiskuja verorahoiolla ja subutexiä ja metadonia kelakorvattuna.

    • "Tappava annos on äärimmäisen pieni ja harva tajuaa aineen vaarallisuuden."

      Millähän tähän voitaisiin vaikuttaa?

      Ihan pikaisesti googletin fentanyylin ld50-annosta. Rotilla näyttäisi olevan 3.1mg/kg, apinoilla 0.03mg/kg. Ihmiselle annos on "not known". Huumausaineuutisissa on tavannut olla niitä pieniä infolaatikoita joissa on kerrottu milloin mitäkin... mutta mitäs jos tuonkin uutisen yhteydessä olisi pikku tietoisku - oikean tiedon eikä pelottelun muodossa - jossa olisi mm. maininta ihmisen ld50-annoksesta? Olisikohan mitään tehoa?

    • Nisti risti1

      Mistähän tuota kivaa sais?

      • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      135
      5639
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3465
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1893
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1875
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      24
      1720
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      73
      1558
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1473
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      17
      1360
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1356
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      23
      1308
    Aihe