Huumekuolemat kasvussa

Kannattaako käyttö?

Turku. Voimakas kipulääke fentanyyli aiheuttaa Suomessa jo kolmanneksi eniten huumekuolemia, kertoo Turun Sanomat.

Aine on noussut huumeidenkäyttäjien suosioon ennätysnopeasti. Vielä 2000-luvun alussa yliannostuksia oli vain muutamia vuodessa. Nyt joka viides huumekuolema johtuu pääasiassa laastareina käytettävästä fentanyylistä.

"Fentanyyli on kaikkein vaarallisin huume tällä hetkellä Suomessa", arvioi oikeuskemian emeritusprofessori Erkki Vuori Helsingin yliopiston Hjelt-instituutista.

Fentanyyli on erittäin voimakas opioidi, jota käytetään pitkäaikaisten sairauksien, kuten syöpäkipujen, hoitoon. Tappava annos on äärimmäisen pieni ja harva tajuaa aineen vaarallisuuden.

"Yhden laastarin fentanyylimäärä riittäisi tappamaan 8–16 ihmistä", Vuori kertoo.

Huumeidenkäyttäjien yliannostuskuolemia aiheutuu eniten kolmesta opioidista. Vuonna 2010 subutexin aiheuttamaan myrkytykseen kuoli 46, tramadolin 26 ja fentanyylin 16 väärinkäyttäjää.

8

329

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Salvewi

      Miten tuollainen laastari sitten laitetaan yhdelle potilaalle, jos se kerran tappaa 8 - 16 ihmistä?

      • doktor möderfökker

        Sen takia kun se liukenee laastarista alumiinikalvon läpi hitaasti. Menee 2 tai 3 vuorokautta. Väärinkäyttäjät jotka liuottavat aineen laastarista veteen ja pistävät ruiskulla laskimoon ovat sitten eri juttu. Se laastari leikataan saksilla 20 osaan ja kun on vähän aikaa käyttänyt, sietokyky on sitä luokkaa että tarvitaan moninkertainen annos. Mutta ensikertalaisen tappaa se annos jonka kokeneempi käyttäjä ottaa monta kertaa päivässä. Ja niillä syöpäpotilaillakin on noussut sietokyky tuohon aineeseen sen takia kun ennen laastaria on annettu samaa ainetta ensin tabletteina. Se on samanlainen asia kuin vaikka paksuhko sikari. Siinä on riittävä määrä tappamaan monta ihmistä mutta ei kunnon tupakoitsijaa. Ja yksi nokotiinilaastari tappaisi kyllä usean ei-tupakoitsijan mikäli laastarin nikotiini annettaisiin heille kerralla. Tai askillinen tupakkaa mutta silti jotkut polttavat monta askia päivässä. Siinä on vuosien tupakointi takana joka on nostanut sietokykyä. Tai jos joku juo ensimmäiset humalat pullollisella viinaa niin henkihän siinä menee. Mutta ei mene silloin kun on ensin juotu vähän aikaa kaljaa ja viiniä sitä ennen.


    • Kannattaa se

      Mie polttelen vain pilveä. Siihen ei ole kukaan vielä kuollut.

    • 3232rr

      Fentanyyli vaikuttaa vain muutamia minuutteja jos se liuotetaan pois laastarista. Hetken hupi kuolemanvaarallisesta leikistä. Jättäkää väliin.

    • tilastoa

      Suomessa fentanyylin väärinkäyttöön kuolee vuosittain 16 ihmistä, kolmanneksi eniten opiaattien käyttäjistä.

      Alkoholin käytöstä johtuvia kuolemia on vuosittain yli 3000 ja alkoholiin liittyviä tapaturma- ja väkivaltakuolemia on yli 1000. Siis Suomessa, maailmassa useampi miljoona kuollutta, ihmiskunnan historian aikana alkoholiin on kuollut aikamoinen määrä. Moni ihminen on dementiakodissa ja muissa laitoksissa, osa jalat amputoituna, melko nuorena alkoholin aiheuttamien sairauksien vuoksi, rankka viinanjuonti on invalidisoinut heidät loppuiäksi.

      Kannabikseen 0 kuollutta ja 0 ihmistä on hoidettavana kannabiksen invalidisoimana.

      Minkä johtopäätöksen tästä voisi vetää? Poliitikot vetää sellaisen, että "Alkoholia sopii ja tulee kaikkien juoda säännöllisesti. Kannabikseen ei saa edes koskea, sitä ei saa kasvattaa edes koristeeksi kotonansa. Ankaria rangaistuksia kotikasvatuksesta. Kannabistit ovat SIKOJA! Muiden, vaarallisten huumeiden käyttäjille voidaankin jakaa ruiskuja verorahoiolla ja subutexiä ja metadonia kelakorvattuna.

    • "Tappava annos on äärimmäisen pieni ja harva tajuaa aineen vaarallisuuden."

      Millähän tähän voitaisiin vaikuttaa?

      Ihan pikaisesti googletin fentanyylin ld50-annosta. Rotilla näyttäisi olevan 3.1mg/kg, apinoilla 0.03mg/kg. Ihmiselle annos on "not known". Huumausaineuutisissa on tavannut olla niitä pieniä infolaatikoita joissa on kerrottu milloin mitäkin... mutta mitäs jos tuonkin uutisen yhteydessä olisi pikku tietoisku - oikean tiedon eikä pelottelun muodossa - jossa olisi mm. maininta ihmisen ld50-annoksesta? Olisikohan mitään tehoa?

    • Nisti risti1

      Mistähän tuota kivaa sais?

      • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      124
      2833
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      258
      1193
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      101
      1191
    4. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1031
    5. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      973
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      970
    7. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      926
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      43
      857
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      40
      848
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      42
      754
    Aihe