SETTIS ASIANTUNTIJAN APUA!

Heppa RAKAS!

Eli millaisia suojia,pinteleitä settis voi käyttää? Entä jos settistä EI klipata talvella niin pärjäisikö se tallissa jossa on 0astetta. Ja (alusina olki,turve,sahanpuru tai kutterin purua) mikä ois paras vaihtoehto? Jos ponila on viikossa 2 vapaa päivää (ma to) Niin voiko sillä viikonloppuna mennä "rajummin" ku tiistaina ja keskiviikkonakin vain käyntiä ja ravailua. Siis pikkutyttö menisi talutuksessa maastossa ja toisena päivänä juoksutettas. Entä millaisen ruokinnan settis tarvii kesällä,menee joka päivä (siis silloin vain mä meen ) ainakin 1½ tuntia.Jollain viikolla vain ½ tuntia pikkutytöllä.Eniten mun kaa.Poni saisi silti olla yöt ulkona samoin 5 tuntia päivällä. Joten riitäköhän kesällä touko-kesä-heinä-elo pelkällä laiduntamalla aamulla 2porkkanaa ja illalla 1 omena? Ja voihan ponille laittaa talveksi talliin loimen.Mutta millaisen loimi vyön? Voiko sehtukoilla käyttää martignaalia tai gramaaneja.
Olen 145cm ja painan 36kg joten voikko laukata putkeen esim 5 min? Sillä oisi seurana lammas. Ja lampaan villaa voitas laittaa karsinan reunoille niin ne ois lämpimät. Samoin se aine mitä käyttämme alusina tekisimme siittä talveksi kesto patjan,joka lämmittäisi.Eli vain näkyvät kakat pois ja sit ripotellaan ihan pikkuisen alusia päälle.Kesällä ihan perusteellinen putsaus joka päivä! Niin ja tarvin muutenkin asian tuntijan apua VARSINKIN RUOKINNASSA!!!!
Voitteko auttaa! Jos löytyy joku tosi hyvä voin alkaa mailaa,ja hän voi tulla ratsaastaa ponianni jos haluaa(ilmaiseksi tietysti!)Mutta ensin hänen täytyy osittaa osaavutensa auttamalla muo.
Kiitos!

5

176

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • En ole aloittelija

      Shettiksillä käytetään useimmiten pinteleitä, mutta jos poni on hivuttaja,käytetään hivutussuojia. Kaikilla ei käytetä edes suojia.
      Uskon, että poni pärjäisi 0'c asteen tallissa, mutta jos näyttää palelevan kannattaa laittaa loimi päälle.
      Suosittelen karsinan alusena turvetta.
      En oikein tiedä siitä rajummin ratsastusksesta, mutta jotain näistä voi tehdä; laukka- ja ravityöskentelyä aika paljon, alamäki- ja ylämäkityöskentelyä, esteitä...jne.
      Ruokinta riippuu ihan ponista ja sen koosta, jne. Kannattaa kysyä myyjältä millä sitä on ennen ruokittu ja suosittelen, että käytät samoja heiniä ja muita rehuja saman verran kuin edellisessäkin omistajalla. Kesäisin pelkkä laidunruoho kelpaa, jos ponilla ei tehdä mitään. Jos kuitenkin haluat ponia liikuttaa ei pelkkä laidunruoho riitä!
      Uskon, että shetuillakin voi käyttää marginaalia siinä missä muillakin.
      Jos hankit ponin, hanki samantien toinenkin. Poni ei pärjää pelkän lampaan kanssa, se on suoraan sanoen kidutusta sille, kun ei näe lajiseuralaisiaan!!! Eli jos hankit ponin, hanki samantien toinenkin!!!
      Kestopatjan tekoon suosittelen olkia.


      Missä päin asut, olisin kiinnostunut auttamaan sinua!:-)

    • Heppa RAKAS!

      Voi kiitos että autat minua!
      Okei eli pinteleitä..Mutta tarviiko aina laittaa pintelit kun menen maastoon? Silloin laitan kun hyppään maastossa.

      Onko turve sitten lämmintä vai miksi sitä suositelet? Ja talvella ois sit olkipatja jotta voi tehä kesto patjan!

      Joo rajummin tarkoitan 2 tuntia ratsaia?

      Joo kesälä sillä ois aamulla 2 porkkanaa ja illalla sais 1 siivu heinää ja 2 omenaa. Sit muuten niin n kuin myyjä suosittelee!

      Ja vaarini ei millää usko et ponille ei tulisi kylmä! Miten saan hänet vakuutetuksi? Jos talli on muuten -5c. Niin kestopatja lämmittää ainakin 3c ja sitten ponilla oisi paksu talvi karva 1c,tai 2c Ja vielä loimi selkään 2c!!! (c=celciumia!)
      Ja kumpi parempi: fleceloimi vai villaviltti lomivyöllä kiinni?
      Ponilla ois varsinkin reunoilla paljon heinää!

      Asun satakunnassa ja voisit tulla joko maastoon tai kentälle ratsastelemaan ponillani! Ja jos osaat hyvin saat mennä yksin maastoon ja kentälle.

      Meillä ei ole tilaa 2 ponille mutta poni menisi 2kk isoon laumaan jätti laitsalle! Ilman ratsia ja ne sais illalla heinää ja ne tarkastettas muuten ne saisi olla "vapaita". Muuten olisi yksikseen.

      Ja olisi kivaa jos tulisit ratsiin sitä,mutta jos alat valittaa että eläinrääkkäystä niin ei kiitos. Ja jos saamme vuoden parin toisen niin hyvä!

      • En ole kokematon

        Pinteleitä ei ole pakko laittaa joka maastokerralla. Se 2h ratsastusta viikonloppuisin on ihan ok.
        Olisi kiva tulla, mutta asut liian kaukana:(
        Toivottavasti löydät jonkun kokeneen.
        Onnea ponin hankintaan!


    • minämoi11

      En käytä ponillani suojia :)

    • _katherine_

      Shettiksellä voi käyttää suojia tai pinteleitä, jos se niitä tarvitsee, eli hivuttaa.
      Maastoon ja esteille on ihan hyvä laittaa suojat varmuuden vuoksi. PInteleitä en itse turhaan laittaisi, koska niistä voi olla väärin laitettuna haittaa. Pinteleissä on myös aina riski että ne aukeaa ja se on vaarallista.

      Shettis pärjää kyllä lämmittämättömässä tallissa. Tärkeää on miettiä, miten veden saanti hoidetaan, koska vesihän jäätyy. Muutama loimi kannattaa olla varalta. Turve on hyvä alusta, koska siitä saa tehtyä patjan, joka on lämmin. Nykyään turve on kuitenkin kallista ja hankalaa saada. Olki on hankala siivota, mutta myös lämmin, tosin jotkut ponit syö olkea. Pellava on nykyään yksi suosittu alusta.

      Ei kannata mennä kovin "rajusti" viikonloppuna, jos viikolla on niin kevyttä.

      Ruokinta riippuu heinän laadusta. Shettis voi pärjätä vain hyvälaatuisella heinällä, suolakivellä, kivennäisillä ja vedellä. Jos ponilla treenataan kunnolla voi olla tarpeen antaa jotain väkirehua. Poneille sopii hyvin erilaiset poneille kehitetyt täysrehut ja prixit. Kauraa en itse antaisi.

      Shettiksellä voi toki apuohjia käyttää, mutta vain jos niitä oikeasti tarvitsee. Gramaaneita varsinkaan ei pidä käyttää kuin kokeneen ratsastajan (ja sitä tuskin noin nuori on).

      Se kuinka pitkään voi laukata putkeen riippuu ihan ponin kunnosta. Hyvä kuntoinen poni jaksaa kyllä laukata 5min putkeen. Mutta jos ponilla ratsastetaan noin vähän, voi olla liikaa.


      Huomaa, että poni on laumaeläin, sitä ei voi pitää yksin. Tarvitset vähintään 2 ponia. Lammas ei riitä seuraksi. Jos ei mahdu kahta ponia, et voi hankkia yhtäkään ponia.

      Netistä ei kannata "ammattilaisia" etsiä, vaan pyydä apua esim. ratsastuksen opettajaltasi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      281
      19199
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      86
      3612
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      124
      2255
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      196
      1956
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      142
      1860
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      293
      1610
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1362
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      86
      1308
    9. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      149
      1162
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      242
      1069
    Aihe