I-olut, myydäänkö alaikäisille?

Tietämätön...!?

Siis myydäänkö I-olutta lapsille? Löin kaverini kanssa vetoa asiasta, hän väittää, että kyllä myydään. Mä en taas voi uskoo myydään! Siinä on jotai 2,8% alkoholii ja mun mielest mitää alkoholi pitosia ei myydä alaikäsille. Rupesin sit väittelee sen kaa ja puhkes riita. Haluisin tietää kumpi oli oikees.

33

6712

  Vastaukset

  • ..alkoholilaki määrittelee alle 2,8% prosenttiset virvoitusjuomiksi, eli myydään.

   Tosin jotku kauppat eivät myy oma aloitteisesti.

  • Tuotevalvontakeskus tiedottaa:
   " Huomaa! Alkoholilain säännökset eivät koske alkoholitonta juomaa. Alkoholittomalla juomalla tarkoitetaan nautittavaksi tarkoitettua juomaa, joka sisältää enintään 2,8 tilavuusprosenttia etyylialkoholia. On muistettava, että useat tällaiset oluet, siiderit, long drink -juomat ym. sisältävät huomattavia määriä alkoholia. Esimerkiksi kahden siideripullon alkoholimäärä vastaa yhtä väkevää ravintola-annosta. Siksi näiden juomien myynti alaikäiselle on kiellettyä."

   Että se siitä.

   • Alkoholilain mukaan I-oluen myynti alle 19-vuotiaalle on kielletty:

    "16 § Vähittäismyyntikiellot

    Alkoholijuomaa ei saa alkoholijuomamyymälässä tai 14 §:n 4 momentissa tarkoitetussa myyntipaikassa myydä:

    16 §, 3. momentti:

    "Vähintään 1,2 ja enintään 2,8 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävää juomaa ei saa myydä henkilölle, joka on kahdeksaatoista vuotta nuorempi. (486/1997)"


   • kioskikauppias kirjoitti:

    Alkoholilain mukaan I-oluen myynti alle 19-vuotiaalle on kielletty:

    "16 § Vähittäismyyntikiellot

    Alkoholijuomaa ei saa alkoholijuomamyymälässä tai 14 §:n 4 momentissa tarkoitetussa myyntipaikassa myydä:

    16 §, 3. momentti:

    "Vähintään 1,2 ja enintään 2,8 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävää juomaa ei saa myydä henkilölle, joka on kahdeksaatoista vuotta nuorempi. (486/1997)"

    >Alkoholilain mukaan I-oluen myynti alle
    >19-vuotiaalle on kielletty...

    Tarkoitit varmaan alle 18-vuotiaalle? Näppäilyvirhe?...

    :o)

    Muuten olet kyllä oikeassa!


  • Olin kesätöissä 13-vuotiaana. Työmatkaa 13 km, fillarilla. Kuumina kesäpäivinä oli nautinto pysähtyä "puolimatkan krouvissa" kioskilla ja huitaista huiviin pullollinen hyistä "pilsneriä" eli ykkösolutta ankaraan janoon. Kioskin kylmälaitteet oli väännetty niin tiukalle, että pulloon tuli usein pientä jäähilettä avaamisen jälkeen!

   Eipä ole enää tuota kioskia eikä kioskinpitäjääkään, sotaleskeä. Hän ei kysellyt 13-vuotiaalta papereita, eivätkä kyselleet sen enempää kauppiaatkaan. Keskiolutkin tuli maitokauppoihin vasta 5 vuotta myöhemmin. Ykkösolut oli 1960-luvulla koko kansan janojuoma, jota tuolloin sopi myydä ja anniskella keskenkasvuisillekin.

   Minun ei ole tarvinnut esittää papereita Alkossakaan enää kymmeniin vuosiin.

   • 1970-luvun alussa sai jopa lapset ostaa laillisesti keskiolutta kaupasta. Itse hain isälle monesti saunakaljat. Tilanne muuttui joskus 1970-luvun puolivälissä.


  • Jos myydään, niin suosittelen Olvin ykkospilsua. On kuulema ainoa pilsneri, jossa on makua kuin kolmosessa. Kokemuksesta voin sanoa, että maku on eri luokkaa kuin näiden isojen tehtaiden tehdasmaisessa litkuissa.

  • ...monessakin paikassa, mutta lain mukaanhan niin ei saisi toimia. Laki muuttui muistaakseni vuonna 1997, tai sinne päin. Siitä lähtien myöskään ykkösoluita tai teinilonkkuja ei ole saanut myydä alle 18-vuotiaalle.

  • Alkoholilaki kieltää yksiselitteisesti pilsnerin eli ykkösoluen myymisen alle 18-vuotiaalle:

   "16 § Vähittäismyyntikiellot

   Alkoholijuomaa ei saa alkoholijuomamyymälässä tai 14 §:n 4 momentissa tarkoitetussa myyntipaikassa myydä:

   1) henkilölle, joka on kahtakymmentä vuotta nuorempi, kuitenkin niin, että mietoa alkoholijuomaa voidaan myydä kahdeksantoista vuotta täyttäneelle;

   2) häiritsevästi käyttäytyvälle tai selvästi päihtyneelle; tai

   3) jos on aihetta olettaa alkoholijuoman väärinkäyttöä tai sen luvatonta luovuttamista tai välittämistä.

   Vähintään 1,2 ja enintään 2,8 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävää juomaa ei saa myydä henkilölle, joka on kahdeksaatoista vuotta nuorempi. (486/1997)"

   Kaverisi on sikäli oikeassa, että sitä kyllä myydään, mutta sinä olet oikeassa siinä, että LAIN MUKAAN I-olutta ei saa myydä alle 18-vuotiaalle.

  • Nykyään ei saa enään mitään missä on vähääkään alkoholia niin myydä alle 18-vuotiaalle.

  • Ei saa myydä

  • Vuodesta 1977 alkaen 18 vuoden ostoikäraja on koskenut myös kaikkia yli 1,2 tilavuusprosenttia mutta enintään 2,8 tilavuusprosenttia alkoholia sisältäviä juomia, vaikka alkoholilaki ei määrittelekään niitä alkoholijuomiksi. Anniskelumyynnissä laillinen alkoholijuomien vähimmäisostoikäraja on ollut 18 vuotta vuodesta 1932 lähtien.

   Eli jos juomassa on alle 1.2 tilavuusprosenttia saa myydä - moni kauppa on ottanut oman linjan ja ei myy mitään alkoholituotteita alle 18-vuotiaille.

  • 80-luvulla juotiin 10-20 pulloa ykköstä illassa ja oltiin pöhnässä alaikäisinä kaffebaarissa.

  • Mitenkäs tää suhteutetaan siihen ettei yli 2,8 % virvokkeita saa myydä ennen klo 9 tai 21 jälkeen? Jos joku haluaa yrittää humalan saada pilsnerillä aikaan on jo niin mennyttä kalua, iästä riippumatta.

   • Jukkis67: Jukka järvinen????? :DDD


  • Ihan 2000-luvulla tuo taisi tiukentua tässä holhousyhteiskunnassa; pienenä muistan vakituisesti ostaneeni & juoneeni jotain 1,2% Golden Cap -siideriä kaupasta ihan laillisesti, mutta juuri nuo juomat poistui tämän uudistuksen myötä ja on vain 0% juomat, ykkösoluet ja sitten III-olut/siiderit yms.

   Eihän ykkösestä tule edes aikuinen humalaan; 6 tölkkiä pikaisesti vedettynä minimaalista pöhnää havaittavissa, mutta jo yhdestä 3-oluesta saa paremmat kicksit. Ehkä lapsilla asia eri?

   • On se kumma kun olen 195 cm painan liki sata kiloo ja en vieläkään saa ostaa...


  • 1-olutta ei saa myydä alle 18-vuotiaalle.

  • .....

  • .....

  • Tässä sääntö suomessa ei kuule edes likööri karkkeja kaupat myy ala-ikäisille.

  • Vähintään 1,2 tilavuusprosenttia alkoholia sisältävien juomien myyminen alle 18vuotiaille on kiellettyä. PTY:n jäsenyritykset ovat kuitenkin päättäneet yhteisestä suosituksesta, jonka mukaan 1.5.2008 alkaen mitään juomia, jotka sisältävät alkoholia, ei tule myydä alle 18-vuotiaille.

   PTY ry = Päivittäistavarakauppa ry

   Eli alki kieltää yli 1.2% myymisen alaikäiselle ja kauppojen omat ohjeet voivat olla tätäkin tiukemmat.

   • Kukaan ei voi ylittää lakia eli kauppojen omat ohjeet ovat laittomia
    ja kauppias rikkoo lakia, joka on rangaistavaa.


   • Oletko tyhmä vai leikitkö? Kauppojen ohjeet voivat olla tiukemmat kuin laki määrää - mikä tässä on vaikeata ymmärtää?


  • Ei myydä.Mitään alkoholia sisältävää ei myydä alle 18-vuotiaalle.

   • Myydään alle 1,3% alkoholia sisältäviä juomia kuten simaa.


   • Raja on ensinnäkin 1.2% ja kauppiaan ei tarvitse myydä lainkaan alkoholituotteita alaikäsille jos niin katsoo parhaakseen. Laki sallii tämän.


  • Totta, kauppias voi halutessan kieltää kaikki alkoholijuomat, myös alle 1.2% alaikäisiltä.
   Tämä on helpoin vaihtoehto ja yleensä toimivin.

   • Niin, ja kauppias voi olla myymättä alkoholijuomia kenellekään, kuten mm. Halpahalli-ketju.


  • Ala asteella 80-luvun loppupuolella ostettin kaverin kans pullot ykköstä kioskista. Ensin kyseltiin myyjältä mkä on parasta. Taidettiin koffia ostaa. Juotiin ja mentiin pissalle ja todettiin miesmäisesti että "kyllä tää kalja kusettaa"! Ja iha laillisesti sai myydä. Siis silloin, ei enää. Isällekkin hain kerran pullotolkulla, ku lähi huoltsikalta ei kolmosta saanu!

   • Ala- ja yläasteella tuli juotua vaihdekeppiä eli White cap-siideriä kuin myös ykköstä. Silloin ei ikärajaa ollut.


  • Joskus 90-luvun alussa kun olin jollain 3-luokalla koulussa ni kauppa-autolta haettiin pussi tolkulla ykköstä ja ei mitään ongelmaa ollu.
   Siinä iässä sai ykkösestä ihan hyvät känät että ei enää pyörällä pystynyt ajaan.
   Mutta juotiin kyllä nopeeta tahtia että se ei mitään hissuttelua ollut.
   Ny saa vetää reilusti väkevää ja siihen oluuset päälle mutta silti on vaan niinku pienessä sievässä vaan.

  • Miten tämä I-olutkin voi olla Suomessa ongelma?
   Ylipäätään olen täysin kyllästynyt koko suomalaiseen alkohomahooli-keskusteluun. Pitäsi ottaa mallia Saksasta! 16-vuotias on täysin kypsynyt sosiaaliseen seurusteluun kaljatuopin tai viinilasin äärellä valvotussa ravintolaympäristössä.
   Koko kännäämisen idea on monella Suomessakin jo poistunut ja alkoholia pidetään lähinnä elintarvikkeena ja seurustelujuomana.
   Olen itse arvioinut, että nämä alkoholi-nillittäjät saivat Kieltolailla aikaan sen, että valtio menetti verotulot ja armeijaa ei ollut varaa riittävästi varustaa. Arvioni mukaan puuttuvat aseet maksettiin verellä. 10 000 kaatunutta voi olla alakanttiin!
   Kuinka moni tietää, että Viipuria puolusti Jatkosodan lopussa kokonaista 4 (neljä!) Saksasta saatua raskasta 88 mm IT-kanuunaa....
   Nillittäjien olisi aika myöntää raskaat virheensä ja siirtyä moderniin ja sallivaan ajatteluun alkoholin suhteen.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

   Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
   65
   3771
  2. Vapaavuorelle tuli kiire - Kaikki yleisötilaisuudet kielletään, mutta mites juottolat?

   Pelimies Vapaavuoren loppupeli Helsingin johdossa meni kimuraiseksi koronakriisin vuoksi. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637875.html "Vapaavuori
   Maailman menoa
   63
   2112