Aihe

?Työkyvyttömyyseläkkeestä

nuori rampa

Muuttuuko työkyvyttömyyseläke automaattisesti vanhuuseläkkeeksi, vai pitääkö itse tehdä jotain ja missä vaiheessa?

17

1136

  Vastaukset

  • Työkyvyttömyyseläke muuttuu automaattisesti vanhuuseläkkeeksi, joten sinun ei tarvitse tehdä sen suhteen mitään.

   Jos olet ollut työssä eläkkeen ohella 1.1.2005 tai sen jälkeen, niin tämä eläkeosuus on haettava vanhuuseläkeiässä.

   • Jos ja kun loppuu kelan sairaspäiväraha 300 päivää haetaan työkyvyttömyseläkettä vai onko se kuntoutustuki? jos ikää 35 v.myönnetäänkö se miten pitkäksi aikaa ! vuosi kerrallaan vai miten??? mitä ottaa huomioon kelalla hakiessa??


   • Epätietoinen35 kirjoitti:

    Jos ja kun loppuu kelan sairaspäiväraha 300 päivää haetaan työkyvyttömyseläkettä vai onko se kuntoutustuki? jos ikää 35 v.myönnetäänkö se miten pitkäksi aikaa ! vuosi kerrallaan vai miten??? mitä ottaa huomioon kelalla hakiessa??

    Kun pitkäaikainen työkyvyttömyys aiheuttaa ansiotulojen menetyksen joko kokonaan tai osittain vähintään vuoden ajaksi, toimeentulo turvataan työkyvyttömyyseläkkeellä.
    Ennen eläkkeen myöntämistä selvitetään hakijan mahdollisuudet kuntoutua ja palata työelämään.
    Työkyvyttömyyseläkkeitä ovat:
    - kuntoutustuki ja osakuntoutustuki (määräaikaisia)
    - työkyvyttömyyseläke ja osatyökyvyttömyyseläke (toistaiseksi myönnettäviä).

    Mikäli työeläke jää pieneksi, maksaa myös Kela työkyvyttömyyseläkettä. Tarkempia tietoja saat Kelasta.


   • Tarkoittaako tämä, että myös eläkkeen euromäärä/kk pysyy samana kun siirtyy työkyvyttömyyseläkkeeltä vanhuuseläkkeelle, jos ei niin miten vanhuuseläke silloin määräytyy?


   • Vanhuuseläkkeelle kirjoitti:

    Tarkoittaako tämä, että myös eläkkeen euromäärä/kk pysyy samana kun siirtyy työkyvyttömyyseläkkeeltä vanhuuseläkkeelle, jos ei niin miten vanhuuseläke silloin määräytyy?

    Juu, tuotahan se tarkoittaa. Lisänä tulee sitten indeksikorotus, hurraa!


   • Kumma juttu. Jos näin on. Ainakin Keva pyysi hakemaan pari kuukautta ennen vanhuuseläkeikää eläkettä, kun olin ensin ollut työkyvyttömyyseläkkeellä. Tosin hakemusta jättäessäni Kelaan virkailija intti jotain samaa suupielistään, että muuttuu automaattisesti, mutta ei suostunut perustelemaan asiaansa. Kuitenkin hakulomakekin oli olemassa ja se täytettiin. Miten tämä asia oikein lopulta on olisi kiva tietää? Mitä ne semmoiset kirjeet sitten ovat, joita Kevakin lähettää??


   • Vanhuuseläkkeelle kirjoitti:

    Tarkoittaako tämä, että myös eläkkeen euromäärä/kk pysyy samana kun siirtyy työkyvyttömyyseläkkeeltä vanhuuseläkkeelle, jos ei niin miten vanhuuseläke silloin määräytyy?

    Siinä voi romahtaa eläke, kun työkyvyttömyyseläke loppuu. Siinä katsotaan sitten vanhuuseläkkeessä vain se, mitä olet tavallisella työnteolla kerännyt työeläkettä. Varhain saatu työkyvyttömyyseläke kostautuu!


   • Eläkkeen määrä pysyy samana,ei siis romahda.


   • Vanhuuseläkkeelle kirjoitti:

    Tarkoittaako tämä, että myös eläkkeen euromäärä/kk pysyy samana kun siirtyy työkyvyttömyyseläkkeeltä vanhuuseläkkeelle, jos ei niin miten vanhuuseläke silloin määräytyy?

    Työkyvyttömyyseläke muttuu automaattisesti vanhuuseläkkeeksi ja on samansuuruinen kuin työkyvyttömyyseläke. Jos olet työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla tehnyt ansiotyötä tai yrittäjätoimintaa niin siitä työstä pitää vielä toistaiseksi hakea erikseen eläkettä vanhuuseläkeiässä. Samoin kuin jos tekee työtä vanhuuseläkkeen rinnalla niin siitä työstä voi hakea eläkkettä 68-vuotiaana.


  • Jos on työkyvyttömyyseläkkeellä eikä ole ollut eläkkeen rinnalla töissä, eläke muuttuu automaattisesti vanhuuseläkkeeksi, eikä sitä tarvitse erikseen hakea. Kelassa ei välttämättä tiedetä työeläkepuolen kaikkia yksityiskohtia – eikä tarvitsekaan. Kevan lähettämästä kirjeestä voit tiedustella suoraan Kevasta, puh. 020 614 2837.

   • Olisi se mukavaa, että neuvo tulisi yhdeltä luukulta, kun kerran näitä asioita hekin hoitavat.


  • Haluaisin mielelläni vielä varmuuden vuoksi myös työeläketietäjältä vahvistuksen tuosta eläkemäärän samana pysymisestä.

  • Siirryttäessä työkyvyttömyyseläkkeeltä suoraan vanhuuseläkkeelle, eläke pysyy samana, jos ei ole ollut työskentelyä työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla.

   • Minulla taas on ihan erilainen luulo asiasta. Eläketaso voi romahtaa, jos ei ole kunnon työuraa takana. Eikö se olekin näin?


   • Ei ole.


  • Olen toukokuussa täyttänyt 63 ja minun pitäisi siirtyä vanhuuseläkkeelle vasta 63v 6kk, Keva siirtänyt työkyvyttömyyseläkkeeltä vanhuuseläkkeelle jo nyt kesäkuussa. Eikö sen pitäisi alkaa vasta joulukuussa?

  • Työkyvyttömyyseläke muuttuu samansuuruiseksi työeläkkeeksi, kun saavutat alimman eläkeiän. Jos olet tehnyt töitä työkyvyttömyyseläkkeen ja/tai työeläkkeen rinnalla, sinun pitää hakea vanhuuseläkettä, kun työsuhteesi loppuu. Vanhuuseläke ei siis tule automaattisesti. Ilman hakemustaet saa kaikkia etuja, eläkekarttumaa jne. Vanhuuseläke voi alkaa ainoastaan kuukauden ensimmäisestä päivästä

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa tahtoo Mikon kanssa yhteisen lapsen

   On kuitenkin kiire sillä sairaus voi paheta ja se kaataisi vauvahaaveet: "Lentoemäntänä työskentelevä mediapersoona Maisa Torppa, 29, kertoo tuoreess
   Kotimaiset julkkisjuorut
   114
   9893
  2. Maisuliini vongannut vieraalta mieheltä

   Käsi pystyyn kenelle tuli yllärinä: https://www.seiska.fi/Uutiset/Maisa-Torppa-taas-suhdeskandaalissa-Yritti-iskea-kaasonsa-miehen-ystavat-hylkasivat
   Kotimaiset julkkisjuorut
   284
   5126
  3. Turun seudulla löydetty ensimmäiset uudelleen koronaan sairastuneet

   Taitaa rokotukset mennä hukkaan, kun ei tulekaan immuniteettiä. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/5039e73d-b54b-4edd-a962-a3c841d846d7
   Maailman menoa
   93
   3200
  4. Jättiselvitys: He saivat 100 000 euroa Business Finland tukea

   Jättiselvitys Business Finlandin koronatuista: he saivat 100 000 euroa, yli tuhat peruutti hakemuksensa https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007660
   Maailman menoa
   57
   3051
  5. Onkobmaisasta rikostutkinta päällä?

   Vauva palstalla oli lähipiirin viestit julkaistu mitä siellä täydellisessä pikku perheessä todellisuudessa tapahtuu... Aivan järkyttävää tekstiä jos p
   Kotimaiset julkkisjuorut
   153
   1441