YK-turvaneuvoston jäsenyyshäviö antaa Suomelle tilaa

Suomen pyrkimys YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi ei onnistunut pitkäaikaisesta lobbaamisesta huolimatta. Ensimmäiset kommenttiarviot Suomen rannalle jäämisestä ovat olleet kummeksuvia ja ihmetteleväisiä. Melkein on kysytty, että kenenkä syytä tämmöinen häviö? Ihan kuin huippu-urheilussa kansainvälisten kisojen pärjäämättömyys nähdään meillä Suomessa kovin herkästi hävettävänä asiana! Se vimmattu syyllisyyden perääminen on ollut liiallista urheilussakin ja vielä vähemmän turvallisuusneuvosto-"tappiota" tarvitsee nähdä maineen menetyksenä. Reilussa kilpailussa tulos on se mikä on ja sillä sipuli.

Joka tapauksessa Suomi jäi syrjään YK-turvaneuvoston päätöksentekoon osalistumisesta. Käytännössä tilanne on siis se, että meidän, Suomen, ei tarvitse ottaa siellä turvaneuvostossa kantaa kansainvälisiin ristiriitoihin. Suomi voi toimia ja ottaa kantaa YK:n tavanomaisena jäsenmaana. Tästä asetelmasta saattaa koitua jopa hyötyäkin. Suomella on vapaat kädet toimia toisaalta omien etujensa mukaisesti sekä toisaalta Suomella on mahdollisuus toimia vapaasti turvaneuvoston ulkopuolisena sovittelijana ja rauhanrakentajana. YK-turvallisuusneuvoston ulkopuolisuus on mahdollista nähdä myönteisenä mahdollisuutena.

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • huno suuntaus.

      Ei maailma tule siitä turvallisemmaksi että Suomen kaltaisia rauhaa rakentavia valtioita ei kuuluisi YK n turvalisuusneuvostoon. On mitä todennäköisempää että tulevaisuudessa nähdäänkin lisää sotia . Olisiko maailma turvallisempi jos YK n turvaneuvostoon liittyisi mitä suurempi määrä vaikka nyt vanhoillisia idealismejaan haikailevia maita. Tuskin. Eikös siinä tapauksessa nämä vanhoilliset idealistis haikailevat himmelivaltiot halua vain pitkittää sotia. Ilman että olisi Suomen kaltaisia valtioita jotka esittäisivät että sotaan täytyy puuttua ja se lopettaa. Venäjä ja Kiina ovat huonoja esimerkkejä siitä kehityksestä johon viittaat.

    • Historia kertoo, mitenkä YK:n edeltäjän Kansainliiton viimeiseksi ratkaisuksi jäi Neuvostoliiton tuomitseminen, kun Suomen Talvisota oli alkanut. Jo sitä ennen saman vuoden syyskuun alussa Hitlerin johtama Saksa oli hyökännyt Puolaan ja yhdessä CCCP-kamraattinsa kera jakoivat Puolan taas yhden kerran Euroopan historian vuosisatojen saatossa. Toinen maailmansota alkoi eikä siinä Kansainöiitolla ollut juurikaan enempää kuin sivustaseuraajan ja lausontojen jakelijan rooli.

      Toisen maailmansodan jälkeen perustettiin YK - Yhdistyneet Kansakunnat. Vakiojäseniksi YK:n Turvallisuusneuvostoon nimettiin Neuvostoliitto, Kiina, Ranska, Iso-Britannia ja USA. Sitten 1940-luvun loppupuolella alkoi kylmä sota. Koreassa käytiin jo täyttä sotaa. Samoin Vietnamissa ensin ranskalaisten toimesta ja myöhemmin USA löi siellä päätään seinään ja perääntyi nenä muussina. Lähi-Idässä on sodittu useammat kerrat. Falklandin saarista sotivat Argentiina ja Iso-Britannia. Jugoslavian hajoaminen toimi kuin Pelsebuubin pääsy irralleen pullosta eli alkoivat entisen Titon liittovaltion "perimyssodat".

      Rajallista on YK:n vaikutusvalta. Yritän tässä sovitella ajtusaparaattiini tuota sinun tiivistelmääsi arvoisa kirjoittaja "huno suuntaus", kun niin kerrassaan kauniisti ja ihanteellisesti edellytät, mitenkä pitää olla "Suomen kaltaisia valtioita jotka esittäisivät että sotaan täytyy puuttua ja se lopettaa". YK:n ja sen Turvallisuusneuvoston vaikutusvalta on nyt tässä tarkasteltavana. Mm. Israelille YK on kohdistanut kymmenittäin tuomitsevia julkilausumia eikä Israel ole piitannut niistä pätkääkään. USA on temmeltänyt miehitysarmeijallaan milloin missäkin. Neuvostoliitto hyökkäsi Afganistaniin ja miehitti maan yli kolme vuosikymmentä sitten. Kymmenisen vuotta sitten oli USA sinne hyökkäämässä. Ja siitä hyvästä sekä Paavo Lipposen päämäärätietoisen uurastuksen ansiosta suomalaisiakin "rauhanturvaajia" on siellä yhä tänä päivänä.

      Onhan noita aseellisia konflikteja ja sotia ollut. YK:n kohdalla ajatus palautuu etsimättä Kansainliiton kovin vaatimattomiksi jääneisiin "saavutuksiin". Jos ajatellaan YK:n turvaneuvostoa, jonka ulkopuolle Suomi nyt jäi, niin lohdutuksena sinulle Arvoisa "huno suuntaus" haluan todeta, että onhan siellä tästä eteen päin mukana sekä Australia etttä Luxemburg ynnä Ruanda, jotka ilman muuta pyrkivät puuttumaan sotiin ja ne lopettamaan. Konsulit valvovat.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mies vinkkinä sulle

      Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista
      Ikävä
      103
      8152
    2. Oletko katkera kun

      Et saanut kaivattuasi
      Ikävä
      107
      5677
    3. Mitä haluat sanoa tällä hetkellä

      Hänelle 🫶 ⬇️
      Ikävä
      281
      5067
    4. Haluun sua niin paljon

      ❤️🥰🥹 Miehelle
      Ikävä
      49
      4993
    5. Vietetään yö yhdessä

      Rakastellaan koko yö
      Ikävä
      76
      3767
    6. Mitä palveluita mies..

      Haluaisit tilata minulta? -N
      Ikävä
      56
      2990
    7. Oletko tyytyväinen viime tapaamiseemme?

      Vai toivoitko sen menevän toisella tavalla? Miten?
      Ikävä
      66
      2707
    8. Olet oikeasti ollut

      Niin tärkeä mulle ja kaikki meidän väliltä on pilattu ei yksistään sinun toiminnalla vaan minun myös.
      Ikävä
      22
      2528
    9. Kuuluu raksutus tänne asti kun mietit

      Pelkäätkö että särjen sydämesi vai mikä on? En mä niin tekisi mies koskaan 😘
      Ikävä
      29
      2512
    10. Nyt se sit loppuu

      Et ei enää nähdä ja yhteyttä pidetä.
      Ikävä
      43
      2431
    Aihe