Aloittelevat retkeilijät..

..minne siis?

Nyt kokeneet vaeltajat vinkkejä minulle ja kavereilleni. Pitkä partiotausta löytyy ja paljon seikkailuhenkeä, mutta pidemmillä vaelluksilla olemme aika aloittelijoita. Ensi vuodeksi elokuulle on suunnitteilla n. viikon retki jonnekin Pohjois-Suomeen. Eli merkitty reitti pitäisi olla, eikä liian vaikeakulkuista maastoa, upeita maisemia ja uusia elämyksiä. :) Minne siis suuntaisimme?

16

2954

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Australo

      Saariselkä taitaa olla se ykkösvaihtoehto...
      Helpoimmillaan taitaa olla kun pyörii läntisessä perusosassa.

      Myös Aittajärveltä lähtien menee aika hyvin polkuja (ei merkittyjä maastoon!) autiotupien välillä.

    • Kuusamoon

      Karhunkierros on mielestäni hyvä aloittelijoille, mutta myös kokeneemmillekin. Polut on hyvin merkitty ja pois kierrokselta pääsee tarvittaessa monessakin kohtaa, eli koko kierrosta ei välttämättä tarvitse vaeltaa kerralla. Paljon nähtävää ja seuraakin löytyy. Kun kiertelee ajan kanssa ja viettää aikaa tulilla saa viikonkin ehkä kulumaan. Juosten menee muutamassa päivässä, mutta sehän ei ole vaelluksen tarkoitus, eihän?

      Mitä mieltä muut olette? Siitä on jo vähän aikaa kun itse kiersin koko kiekan.

      Kuusamossa on myös nyt uusi lyhyt reitti Julmalla Ölkyllä (ei karhunkierroksen maisemissa), joka kuulemma kannattaa käydä kiertämässä. Reitti on aika raskas nousuineen, mutta vain n. 10 km ja mahtavat maisemat! Olen retkeillyt siellä ennen reitin tuloa, varmasti käyn tänä kesänä vielä senkin reitin.

      • ..minne siis?

        Unohdin mainita, että yksi seurueestamme on käynyt Karhunkierroksella, joten se on poissa laskuista..


    • ex-retkeilijä

      Pallas-Ounastunturin kansallispuisto? Itse patikoin Pallastunturilta-Hettaan, mahtavat maisemat, juhannuksena vielä siellä täällä lunta, matkalla monta autiotupaa ja jopa sauna! Suht helppokulkuinen reitti ja ennen kaikkea, et pääse eksymään. Matkalla saat "huiputtaa" monta huippua ja Hetassa hyvät palvelut ja ystävälliset ihmiset.

      Yksi elämäni rankimmista jutuista, mutta myös antoisimmista,suosittelen!

    • HMB

      Minulla on 4 vaellus reittiä takana ja suosittelen sinulle Hetta-Pallas reitttiä. Se on hyvin merkitty ja paljon autio kämppejä reitin varrella lisäksi Hannukurussa on mahdollisuus saunoa ja uida, se PIRISTÄÄ. Reitti kulkee lähes kokoajan puurajan yläpuolella ja on "leppoisa" suosittelen kaikille niille jotka aikoo tehdä ekan pitkähkön vaelluksen. Ja sitä ei pidä pilata Kiireellä !
      t, Matti

      • KKJ

        Hetta-Pallas on kyllä yksi Suomen hienoimmista vaellusreiteistä, mutta ei siellä viikkoa saa kulumaan ellei käväise erämääosassakin ja etene todella lyhyitä päivämatkoja.


    • ..minne siis?

      Ehdotettu Saariselkää, Hetta-Pallas ja Pallas-Hetta reittejä. Täytyypä pohtia ja tutkiskella noita. Vieläkö löytyy muita hyviä?

      • Vaeltaja

        Hetta-Pallas -reitti (tai Pallas-Hetta) on erinomainen ensimmäiselle vaellukselle. Reitti on hyvin merkitty, suhteellisen helppo ja kulkee pääsääntöisesti puurajan yläpuolella, joten mahtavat maisemat ovat lähes kaiken aikaa näkösällä - jos ei sada tai ei ole pilvistä. Olen kävellyt useamman kerran tämän matkan sekä syksyllä että kesällä, niihin maisemiin ei kyllästy. Jos varaa petipaikat varaustuvan puolelta, ei tarvitse kantaa telttaa, makuualustaa eikä välttämättä makuupussiakaan. Pussilakana (menet itse lakanan sisälle) ja tyynyliina riittää, varaustuvissa on patjat, huovat ja tyynyt. Varaukset on vain kyllä syytä tehdä hyvissä ajoin, sillä tuvat ovat kysyttyjä. Reitti on aika suosittu.


    • Vaeltaja

      Ylläksen alueella on paljon vaellusreittejä ja mahtavia maisemia. Olimme kesällä siellä viikon ja suosittelen sitä lämpimästi.
      Osoitteesta www.yllas.fi löytyy lisätietoja.

      • heidi

        olin viikon kesällä ylläksellä ja aivan mahtava paikka. ei tietoakaan turistirysästä mitä etukäteen pelkäsin. Suosittelen!!
        Toinen mukava paikka olisi tosiaan tuo Pallas-Ounastunturin kp.


    • lappitus-villitys

      Kannattaa lähteä Kevolle, maasto on aika kulunutta, mutta maisemat ovat mitä mahtavimmat ja reitti on merkitty todella selkeästi. Matkan varrella on mm. suomen suurin lähde (muistaako kukaan muuten sen nimeä?), Suomen suurin vesiputous Fiellu sekä Kevon kanjoni. Matkaan kannattaa lähteä eteläpuolelta, voitte vaeltaa fiellulle ja lähteä takaisin tai jatkaa matkaa eteenpäin, ihan kuinka haluatte. Olen kuullut että reitti on helpompi kulkea etelästä pohjoiseenpäin. Reitillä on aika paljon portaita maaston kulumisen estämiseksi, mutta minusta Kevon reitti on oikein hieno elämys. Kannattaa kokeilla.

      • Jesse Jeesiö

        Suomen suurin lähde on sulaoja.


    • Niinpä !

      Jos haluaa liikkua kuten kaupungissa, eli merkittyjä polkuja pitkin, tavata ihmisiä ja yöpyä 20 hengen kanssa autiotuvissa tai telttailu-alueilla, niin kylläpä Kevo, Pallas-Hetta, Lemmenjoen merkityt reitit tai Ylläskin ovat siihen sopivia.

      Jos aikoo pärjätä telttamajoituksella ja osaa suunnistaa kartan kanssa, ja haluaa olla oikeasti erämaassa. Niin sitten kannattaa mennä esim. Muotkatuntureille (Muotkan Ruoktusta) tai Saariselälle Muorravaarakan taakse Aittajärveltä.

      Itse asiassa avoimilla tunturiseuduilla on todella helppo suunnistaa ja kävellä vaikka polkuja ei olisikaan.

      Mutta ensi reissulle vaeltamaan minun mielestäni ei kannattane mennä minnekään Karhunkierroksen tapaiselle uravaellukselle tai Saariselän länsiosaan tuhansien päiväkävelijäin joukkoon. Vaelluksen idea saattaa karahtaa karille heti.

      Mutta mielipiteeni johtuu vain siitä, että haluan liikkua maastossa, jossa melkein aina näkee vähintäin 10 km päähän, eikä yhtään pipoa tarvitse siellä näkyä.

      Mutta kieltämättä, jos joutuisin suosittelemaan aloittevalle vaeltajalle viikonvaellukselle varmaa ihastuskohdetta, sanoisin että Pallas-Hetta ja mieluummin Hetasta päin. Jää mojovat näkymät loppuun. Viikon siellä saa kulumaan jos tosiaankin kiertelee myös erämaaosia ja käy vaikka Outtakkalla. Mutta on siellä muitakin.

      Toisaalta, jos on partiotaustaa, ja rinkan pakkausta, teltan kokoamista, oikeanlaista pukeutumista ja trangian käyttöä on opetellut ihan tosissaan ja osaa käyttää kompassia ja karttaa, saattaa valmis polku Hetan ja Pallaksen välillä tuntua kuitenkin joskus hieman samalta kuin kävely mäkisellä pururadalla.

      Mutta tietenkin näköalat ovat varmasti upeita, jos ei oikeassa Lapinmaassa ole ennen käynyt. Joten kaiken tämän tinkimisen jälkeen käännyn Hetta-Pallas-reitin kannattajiin, koska se kuitenkin on ihastuttavaa maisemaa ja turvallinen ensivaelluspaikka, siellä ei voi eksyä!

    • -ellu-

      Sevettijärvi - Nuorgam reitti on ihan mukava aloittelijoille, mutta ei kuitenkaan pelkkää tasamaata. Reitin varrelta löytyy muutama kunnon ylityskin jos seikkailua haluaa! onko muilla kokemuksia tältä reitiltä?

      • Kirsi

        Mitä sanoisit Sevettijärvi-Nuorgam-reitistä lokakuussa? Jäi loppukesän vaellus tänä vuonna valitettavasti väliin ja nyt tuntuu, että on kyllä aivan pakko päästä vielä patikoimaan. Tiedän kyllä, että pohjoisen säät saattavat lokakuussa olla aika surkeita. Reittivalinta pitääkin tehdä sääolosuhteiden näkökulmasta. Minne siis?


      • _ellu_
        Kirsi kirjoitti:

        Mitä sanoisit Sevettijärvi-Nuorgam-reitistä lokakuussa? Jäi loppukesän vaellus tänä vuonna valitettavasti väliin ja nyt tuntuu, että on kyllä aivan pakko päästä vielä patikoimaan. Tiedän kyllä, että pohjoisen säät saattavat lokakuussa olla aika surkeita. Reittivalinta pitääkin tehdä sääolosuhteiden näkökulmasta. Minne siis?

        No en kyllä osaa sanoa siitä reitistä lokakuussa... Muutama osuus on aika paljasta ja reitti menee tunturin päällä, että jos sattuu kova ja kylmä tuuli niin voi olla aika ikävää.. Mutta muuten kyllä..


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      149
      3044
    2. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      316
      2102
    3. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      92
      2087
    4. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      125
      2007
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      46
      1779
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      81
      1455
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      101
      1240
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      28
      1210
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1110
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      103
      1009
    Aihe