Käytetäänkö vielä LA/CB-puhelimia?

kertokaa,-,-,-,.-,.-

Olen miettinyt, laittaisinko cb-puhelimen, joka pelaa la-puhelimenakin. Onko noita enää nykyään veneissä, vai onko kaikki siirtyneet vhf-puhelimiin?

37

1859

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lällätin

      Ei niitä lällättimiä enään ole. Itte käytän ja kavereillakin niitä on, mutta muuten on hiljaista. Eskadeerina kun frendien kanssa ajellaan kerran kesässä on kliffaa höpötellä porukam kesken, mutta muuten on kuollutta la-puhelimien käytö.

    • Lällälällälää

      Venekäytössä niitä ei enää ole, jotkut höpöttelevät tukiasemista ja "autoista"

    • 22

      Hyvin harvinaisia ovat. Toinen vastaaja itse asiassa sanoi olennaisen rivien välissä: jos sinulla on kavereita, joiden veneissä on LA:t ja sinulla on tarvetta/halua jutella heidän kanssaan vesillä (eli harrastatte porukassa liikkumista), niin sitten LA:lla voi olla käyttöä. Mutta koska edes kysyt, on ilmeistä, ettei kaveripiireissäsi sellaista harrasteta.

      Kyse ei ole oikeastaan siitä, että kaikki olisivat siirtyneet vhf-puhelimiin. Pikemminkin siitä, että avointen kanavien välineistä on pääosin luovuttu, koska harvoilla on niille käyttöä. Sosiaalinen jutustelu hoidetaan kännyköillä.

      • Lällätin

        Just noin. Toi kännykkä on kiva, mutta kun on liikkeellä enemmän kuin kaksi venettä on kiva kun kaikki kuulee eikä tarvi samaa asiaa soitella useammalle. Mun mielestä on mukavampi höpöttää mikkiin kun pitää luuria korvalla, niin ja tuleehan se huomattavasti halvemmaksikin. Rekkamiehet keskustelee reisussaan kanavalla 19.


      • Foobar
        Lällätin kirjoitti:

        Just noin. Toi kännykkä on kiva, mutta kun on liikkeellä enemmän kuin kaksi venettä on kiva kun kaikki kuulee eikä tarvi samaa asiaa soitella useammalle. Mun mielestä on mukavampi höpöttää mikkiin kun pitää luuria korvalla, niin ja tuleehan se huomattavasti halvemmaksikin. Rekkamiehet keskustelee reisussaan kanavalla 19.

        Ostajaa puh to talk kännykät? Vai saako sellaisia erään mistään?


    • kertokaa-.,-.,-.,.,,

      Eli kannattaako ostaa vhf, vai lälläri?
      Höpötteleekö porukka vhf:llä nykyään?
      Mielelläni kävisin vaikka pakolliset kurssitkin. Olisi mukava jutella vanhaan malliin ilmaiseksi ja jos porukalla on noita, voisi kysellä eri saarista onko täyttä vai mahtuuko sekaan nukkumaan.

      • ----⛵---

        Yksi vaihtoehto on nämä Bmr puhelimet. Ovat halpoja kamtavuus jopa 8 km. Ollaan käytetty näitä porukassa liikuttaessa.


      • 12+16

        Käsitänkö nyt oikein, että sinä kaipaat laitetta, jolla saisit yhteyden veneisiin, joiden porukkaa et tunne? Esimerkkisi mukaan siis huutelisit radioon "kuuleeko kukaan saaressa X?"

        VHF:lla tuo on vähän hankala tapaus. Melkein sanoisin, ettet edes voi sitä tehdä, koska liikennöinti meri-VHF-kanavilla on aika tarkasti säädeltyä ja määrämuotoista. Periaatteessa jokainen sanoma pitää olla suunnattu tietylle vastaanottajalle, yleislähetteenä voi oikeastaan käyttää vain protokollan määrittelemiä vakioformaatteja (mayday, pan pan, securite jne.)
        Ylipäätään VHF-kanavilla ei höpötellä. Jos siellä rupeaa jutustelemaan vaikkapa viime viikon kalansaaliista tai vaimon voinnista, niin saattaa aika äkkiä saada viranomaisen niskaansa.

        Toisin sanoen, VHF-kanavilla ei käy se LA-kanavilla joskus aikoinaan harrastettu juttuseuran kysely ja vieraiden kanssa hölöttäminen.

        Vastaus kysymykseesi:
        -LA:ta ei kannata hankkia, koska se on käynyt veneissä hyvin harvinaiseksi
        -kuvaamaasi tarpeeseen ei kannata myöskään VHF, koska sitä ei saa sillä tavalla käyttää.

        Sellainen varaus kuitenkin tuohon LA-kohtaan, että jossain sisävesillä saattaa vielä paikallisesti ollakin "lällätinkulttuuri" voimissaan. En tiedä, onko.


    • kertokaa-.,-.,-.,

      Jep, kiitti tiedoista.
      Nimenomaan haluaisin huudella 80-luvun tapaan eri saarille/ satamille, onko tungosta vai tilaa jne....
      Eli VHF:ää ei saa käyttää?
      JA
      LA/CB-puhelimia ei enää ole kenelläkään?

      • radisti inter pares1

        Aika lailla noin se menee. LA:t on aika tarkkaan kadonneet. En tiedä, missä määrin vesillä on koskaan ollutkaan niin laajaa niiden käyttö kuin maanteillä, rekoissahan oli ainakin yhteen aikaan jokseenkin kaikissa lällärit.

        Kun lähetät jotain VHF-kanavilla, niin vähintään kutsun pitää olla määrämuotoa ja alussa vastaanottajan nimi tai radiotunnus. Ellei kyseessä sitten ole jokin niistä erityisesti määritellyistä sanomista, joissa vastaanottajana on "all stations". Ja niiden joukossa ei kyllä taida olla mitään "satamakysely"-sanomaa :) Eli sen vuoksi tuo sinun toivomasi käyttötapa ei ole laillinen. Olettaen tietysti, ettei kyseessä ole vierassatama, jolla on oma vhf-tunnus, niitä on muutamia, mutta silloin sieltä tietysti vastaa satamavahti eikä mikään satamassa olevista veneistä.

        Ja lisäksi vhf-puolella ovat yhä enemmän yleistymässä nuo selektiivikutsulaitteet.


      • Vierailia

        Kyllä meidän noin 10 veneen porukassa vesillä käytetään LA puhelinta ja MERI WHF kanavia L1-L3! Koska ne on nimen omaan tarkoitettu yksityis veneiden väliseen jutusteluun.
        Koska kaikilla ei ole WHF puhelinta niin silloin käytetään vanhaa kunnon LAA:ta!


    • 446 MHz
      • minor700

        En näe mitään estoa että eskaaderissa keskustellaan VHF.llä veneitten välillä. Mutta se on selvää että jotain paskapuhetta niinkuin LA- kanavilla esiintyy täytyy välttää.


    • aktiivine

      Porukassa ajellessa LA/CB radioissa on kuuluvuus huomattavasti parempi kuin PMR puhelimissa ja lisäksi on myös todettu, että se irtokapula on aina hukassa :)
      Kiinteästi asennettu laite on helpompi pitää aina kuulolla.

      Yksi ongelma on kutsukanava. Ennen veneilyyn oli varattu 16, mutta nyt ollaan jossain oman porukan kanavilla. Olisi hienoa jos nuo taas yleistyisivät, kun nyt tuli uusi standardikin, joka nosti lähetystehoja.

      Halpoja nuo ainakin on, kun alle satasella saa koko paketin.

    • m/s ellu

      Kyllä VHF-puhelinta voi hyvinkin käyttää esim. jos porukalla mennään jonnekkin. Kanavat L1-L3 sopivat siihen tarkoitukseen hyvin. Vierasvenesatamat voisivat nekin palvella VHF-puhelimella. VHF-radiolupaa pidetään hankalana hankkia ja puhelimien viranomaisluonnekkin koetaan peikkona, mutta niitä voi siitä huolimatta käyttää vallan mainiosti moneen muuhunkin, kuin pelkkään kuunteluun. Huoltoasemat, vierasvenesatamat, yms. voisivat mainiosti lisätä palveluaan lisäämällä meriradion repertuaariinsa.

      • 19+15

        Joillain yksittäisillä onkin. Mutta luulenpa, että ne kokevat asian niin, ettei asiakkaita tälle palvelulle oikein olisi. Kännykät kun on keksitty.


      • 19+15
        19+15 kirjoitti:

        Joillain yksittäisillä onkin. Mutta luulenpa, että ne kokevat asian niin, ettei asiakkaita tälle palvelulle oikein olisi. Kännykät kun on keksitty.

        tuli mieleen vielä sellainen asia, että eihän se paikan kyselijä välttämättä halua MUIDEN kuulevan, onko tilaa :)


    • laaaaaa

      rannikkoasemalupa satamalle tai tankkauspaikslle on vhf:llä lähes mahdotonta saada, mutta cb radiolla helppo toteuttaa. Suosivat satamissa pmr:ää nykyään, mutta sen kantama ei riitä kuin satama-alueelle ja eivät kerro työskentelykanavaa. Eli ei mitään hyötyä veneilijöille.

      Esim. Nauvossakin olisi kätevää jos paikkoja järjestelevään kumiveneeseen saisi radioyhteyden jo kauempaa. Helpoittaisi heidänkin työtään.

      Ajatelkaapas, jos joka veneessä kuunneltaisiin jotain tiettyä kanavaa, niin voisi ihan heti kiittää tai kuitata, jos olisi jotain asiaa.... käsimerkit on usein niin epäselviä :p :D

      • 6+6

        Ei ole rahan tai vaivan väärti asia. Missään noista kohdista.


    • CB-puhelin
      • asennus :o

        Jos joku nyt innostui hankkimaan porukalle tuollaiset, niin ottakaa huomioon se antennin asennus ja säätö. Ammattilaisia tuohon hommaan ei ole, joten ottakaa yhteyttä alan harrastajiiin. Auttajia löytyy esimerkiksi radiohullut.net tai tusla.fi

        Vääränlainen antennin säätö voi käräyttää koneen ja huonoon paikkaan asennettu antenni heikentää kuuluvuutta radikaalisti.


    • Mielenkiintoinen aihe ja heitänkin ilmaan heti sellaisen ihmetyksen, että tosi outoa ettei Facebookin, Twitterin ja Myspacen käyytäjät - oli ne sitten veneseurueen naisia, nuoria tai (jopa) miehiä, miksi he eivät ole innostuneet elvyttämään LA - puhelinkulttuuria, joka nimenomaan edustaa sitä samaa sosiaalista käyttäytymistä mitä aiemmin mainitsemani internet-tahot. Kuten internetin foorumit, myös LA puhelin voisi ajoittain olla jopa hyödyllinen vierassatamissa ja saarikohteissa. Venytän ideaani vielä pidemmälle: nuoriso jotka tykkää notkua diskoissa ja baareissa, sellaiseen mennessä kääntyy ovelta pois jos siellä ei ole ennestään ketään. Kuvitelkaa 4 - 6 hengen nuorisoporukkaa liikkeellä vaikapa Porkkalan tai Turun saaristossa, ja jossin saaressa olisi menossa railakkaat rantabileet jossain autiosaarella. Jos olisit yksi nuorista veneessä, etkö haluaisi jotain kautta tietää mihin saareen kannattaa suunnata (tai jos olet erakko, mitä saarta välttää). Pointtina tässä minulla on juuri se, että LA - puhelin on "auditatiivinen internet - chatti", joka on ollut kaikkien ulottuvilla jo, ties kuinka monta vuosikymmentä. Miten se on koko ajan näivettymässä joksikin metsästäjien ja tavaratalovartijoiden specifikanavaksi?
      LA puhelin kannattaisi nostaa takaisin vanhaan arvoonsa jo senkin takia, että VHF on kuten aiemmin on tullut ilmi, protokollamainen "verovirkailijamainen chat" jossa tyhjän puhumisesta lähetetään pahimmassa tapauksessa lasku. GSM kännykkä toimii hyvin monotomisesti, eli soitat vain tutuille jos soitat ja asiasta ja sekin maksaa joka minuutti.

      La - ilmainen, kaikkien ulottuvilla, helppo asentaa, hankkia ja käyttää ilman tutkintoja ja rekisteröintejä.

      • Känny tappoi LA:n

        LA-puhelin on vanhaa ja vaivalloista tekniikkaa, joka ei toimi FB-sukupolven kännyköissä. Nykyään käytetään Facebookin chattia, Skypeä tai Google talkia. Kännykkään vaan datapaketti, niin pysyy puhelinlaskukin kurissa. Matkapuhelimen pikaviestimillä voi lähettää GPS-koordinaatikin kätevästi viestin mukana. Kuuluvutta löytyy saaristossakin aina sen verran, että tekstipohjaiset viestit kulkee, vaikka netissä ei pystyisikään surffaamaan.


      • norssinousijo
        Känny tappoi LA:n kirjoitti:

        LA-puhelin on vanhaa ja vaivalloista tekniikkaa, joka ei toimi FB-sukupolven kännyköissä. Nykyään käytetään Facebookin chattia, Skypeä tai Google talkia. Kännykkään vaan datapaketti, niin pysyy puhelinlaskukin kurissa. Matkapuhelimen pikaviestimillä voi lähettää GPS-koordinaatikin kätevästi viestin mukana. Kuuluvutta löytyy saaristossakin aina sen verran, että tekstipohjaiset viestit kulkee, vaikka netissä ei pystyisikään surffaamaan.

        nykyään on kaikilla veneissäkin tabletit mukana, eli "chattailla" voi vaikka skypellä tai jotai :D.. itellä kyllä on ssb laa puhelin veneessä


      • Mistähän tämä vanha ketju on noussut ja miksi...

        Mutta anyways, tuossa oli silti mielenkiintoinen ajatuskulku "auditiivisesta chatista". Asia voi olla yksinkertaisesti niin, että nuoret tykkää nimenomaan tekstiviestinnästä.


      • Taplettitaiturit
        norssinousijo kirjoitti:

        nykyään on kaikilla veneissäkin tabletit mukana, eli "chattailla" voi vaikka skypellä tai jotai :D.. itellä kyllä on ssb laa puhelin veneessä

        Miten saat Skypetyksen kilsan päässä olevaan vieraaseen veneeseen?


      • KauhiastiIhmettelen
        Taplettitaiturit kirjoitti:

        Miten saat Skypetyksen kilsan päässä olevaan vieraaseen veneeseen?

        Miksi kenelläkään olisi asiaa vieraaseen veneeseen?


      • KauhiastiIhmettelen kirjoitti:

        Miksi kenelläkään olisi asiaa vieraaseen veneeseen?

        Samaa minäkin kysyisin. Minusta on ollut mielenkiintoista havaita näissä itseään toistavissa VHF vs. muut viestimet keskusteluissa, että perusteluina VHF:n tai lällättimen tapaisten laitteiden "tarpeeseen" esitetään tyypillisesti sellaisia argumentteja, jotka eivät tunnu kovin monen kohdalla pätevän. Esim. tarve saada yhteys tuntemattomaan veneeseen/alukseen tai tarve keskustella usean tutun veneen kanssa kerralla.


      • Karvalakkiko
        Taplettitaiturit kirjoitti:

        Miten saat Skypetyksen kilsan päässä olevaan vieraaseen veneeseen?

        Siis ihan mikä tahansa "messengeri" kuten skype pelittää ihan hyvin vesillä, ainakin täällä oulujärvellä. Eli mulla on tommonen prepaid netti sim kortti sillä pelittää netti ihan hyvin järvellä. Just ny oon vetämässä järvellä ja ukkostaa ihan kivasti ;D


      • Karvalakkiko kirjoitti:

        Siis ihan mikä tahansa "messengeri" kuten skype pelittää ihan hyvin vesillä, ainakin täällä oulujärvellä. Eli mulla on tommonen prepaid netti sim kortti sillä pelittää netti ihan hyvin järvellä. Just ny oon vetämässä järvellä ja ukkostaa ihan kivasti ;D

        Tuo Taplettitaituri ei kuitenkaan tainnut tarkoittaa itse laitteen pelittämistä ja peittoaluetta vaan sitä, että noilla tarvii jotain tunnistetietoa keskustelukumppanista. Hän siis halusi tietää, miten saat skypellä yhteyden veneeseen, josta ja jonka miehistöstä et tiedä muuta kuin vähän ulkonäköä ja suunnilleen sijainnin. Ehkä säkällä rekisteri- ja/tai purjenumeron.

        Hän vain unohti perustella, miksi sellaiseen tarvitsisikaan yleensä saada yhteyttä.


      • höperöukko
        10-14 kirjoitti:

        Samaa minäkin kysyisin. Minusta on ollut mielenkiintoista havaita näissä itseään toistavissa VHF vs. muut viestimet keskusteluissa, että perusteluina VHF:n tai lällättimen tapaisten laitteiden "tarpeeseen" esitetään tyypillisesti sellaisia argumentteja, jotka eivät tunnu kovin monen kohdalla pätevän. Esim. tarve saada yhteys tuntemattomaan veneeseen/alukseen tai tarve keskustella usean tutun veneen kanssa kerralla.

        Ei ole la-puhelimesta tänäkesänä pihahdustakaan vierailta kuulunut. Meitä on muutama kaveri jotka veneillessä jutellaan keskenämme, ja kivaahan se on. Mulla on mökillä kokoajan laite auki, ja kun kaverit on liikkeellä. kysyy aina joskus joku, onko sauna lämmin, että pääsiskö kylpemään. Olen kai kaavoihin kangistunut, mutta älypuhelinta en omista, enkä tiedä mikä alampana mainittu skype on. Taplettia tai tietokonetta ei veneessäni ole. Ei ole telkkariakaan, mutta radio ja la on. Mielestäni ennenvanhaan oli hienoa, kun lähes kaikissa paateissa oli la-puh. Silloin kun sattui jokin arvaamaton vahinko, ja apua tarvitsi pian (kone sammui tms.) saattoi vain huutaa, että kuuleeko kukkaan, vai huuvanko hukkaan. Apua tarvittaisi senjasen saaren pohjoispuolella, saattoi joku saaren takaa huutaa, että tulossa ollaan.


      • presidentGrant2
        höperöukko kirjoitti:

        Ei ole la-puhelimesta tänäkesänä pihahdustakaan vierailta kuulunut. Meitä on muutama kaveri jotka veneillessä jutellaan keskenämme, ja kivaahan se on. Mulla on mökillä kokoajan laite auki, ja kun kaverit on liikkeellä. kysyy aina joskus joku, onko sauna lämmin, että pääsiskö kylpemään. Olen kai kaavoihin kangistunut, mutta älypuhelinta en omista, enkä tiedä mikä alampana mainittu skype on. Taplettia tai tietokonetta ei veneessäni ole. Ei ole telkkariakaan, mutta radio ja la on. Mielestäni ennenvanhaan oli hienoa, kun lähes kaikissa paateissa oli la-puh. Silloin kun sattui jokin arvaamaton vahinko, ja apua tarvitsi pian (kone sammui tms.) saattoi vain huutaa, että kuuleeko kukkaan, vai huuvanko hukkaan. Apua tarvittaisi senjasen saaren pohjoispuolella, saattoi joku saaren takaa huutaa, että tulossa ollaan.

        Juu, ei muuta kuin uuteen nousuun nyt laa puhelimet ja kaikki hankkimaan semmottinen veneeseensä, luulis tuon vesillä kuuluvankin hyvin kun pelkkää ulappaa eikä esteitä


    • Seiloria

      Skype on hyväksi havaittu, etenkin ryhmä ominaisuuus, kiva keskustella porukan kanssa kun mennään peräkanaa.

      • Bavariaristi

        Silkan uteliaisuuden vuoksi gallup: onko tuollainen ryhmäveneily kuinka yleistä? Jossain Viron satamassa kerran muistan kohdanneeni NJK:n eskaaderin ja omassakin seurassa kuulee joskus juttua jostain 70- tai 80-luvulla tehdystä isosta kimppapurjehduksesta ympäri Itämeren, mutta muuten en ole edes kuullut muualla kuin tällä palstalla moisesta veneilytavasta. Jengi saattaa kyllä sattumanvaraisesti kohdata toisiaan eri satamissa, mutta seilailevat itsenäisesti ja erillään kuitenkin.


      • Parastaennen2020

        Voihan sen oman skype tunnuksen laittaa veneen kylkiin :D. Hienoahan se ois ku alkas veneissä olla hästäki se ja se ;D.
        Sitten on vielä youtuubi, ei muuta ku sekin tunnari kylkiin.. jos esim kuvaa veneilyreissujansa ja live striimiä lähettää ;D

        Veneilyssä parasta nykyään on elektroniikan hankkiminen.


      • selfish

        Purjeeseen voi printata vielä komean selfien


      • kolmeyksi
        Bavariaristi kirjoitti:

        Silkan uteliaisuuden vuoksi gallup: onko tuollainen ryhmäveneily kuinka yleistä? Jossain Viron satamassa kerran muistan kohdanneeni NJK:n eskaaderin ja omassakin seurassa kuulee joskus juttua jostain 70- tai 80-luvulla tehdystä isosta kimppapurjehduksesta ympäri Itämeren, mutta muuten en ole edes kuullut muualla kuin tällä palstalla moisesta veneilytavasta. Jengi saattaa kyllä sattumanvaraisesti kohdata toisiaan eri satamissa, mutta seilailevat itsenäisesti ja erillään kuitenkin.

        Kyllä Suomessa on useita pursiseuroja jotka tekevät säännöllisesti eskaadereita kotimaassa ja Itämeren alueella. Tänne tulee myös kansainvälisiä eskaadereita.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ammuskelu Härmän häjyissä

      Onko jollain enempää tietoa?
      Seinäjoki
      365
      12339
    2. Siis oikeasti S... En ymmärrä...

      Oletko se sinä joka täällä kaipailee? Kaikki täsmää.
      Ikävä
      83
      2522
    3. Onneksi olkoon sait mut vittuuntumaan

      Sapettanu koko helvetin päivän.
      Ikävä
      60
      2482
    4. Onko jotain sanottavaa vielä, nyt voi kertoa

      Poistun kohta täältä ja unohdan ajatuksen naimisiin menosta. Mieheltä
      Ikävä
      37
      2037
    5. Oho! Varmistusta odotellaan.

      Pitäneekö paikkansa? "🇺🇦Ukrainian drones hit a 🇷🇺Russian Tu-22M3 bomber at the Olenya airfield,"
      NATO
      169
      1970
    6. Keksin sinulle tänään uuden lempinimen

      Olet kisu-muija. Mitäs tykkäät älynväläyxestäni?
      Ikävä
      80
      1927
    7. Romaanien ammuskelu

      Romaanit vähän ammuskeli härmän häjy,osu sivullisiin,ja nyt nää romanit ihmettelee miksi heitä ei päästetä ravintoloihin
      Seinäjoki
      132
      1847
    8. Mitä sitten ikinä teetkin

      Mun on aika mennä J mies. Olen ollut niin tyhmä. Kaikkea mukavaa elämääsi edelleen toivotan ja ihanaa elämän jatkoa. Mei
      Ikävä
      42
      1475
    9. Mies mistä oikein suutuit?

      Yhtäkkiä vaan häippäsit täältä... 😢
      Ikävä
      22
      1440
    10. Saanko selityksen?

      Mikä minus oli vialla? Ulkonäkö, teinkö jotain väärin, sanoinko jotain..? Haluisin vaa tietää :(
      Ikävä
      58
      1414
    Aihe