Tuli luettua mennä viikolla paikallislehtiä. Ensimmäisenä ihmetytti uutinen kaupungin projektipäällikkö Jussilan kaupunginhallitukselle jättämästä anomuksesta 30.000 euron förskotin myöntämisestä Kairan Kuitu-hankkeen valmistelun ja alkutoimenpiteiden käynnistämiseen. Täh? Piti oikein pöytäkirjasta tarkistaa, mitä kummaa tällä tarkoitettiin. No,rahaa pitäisi saada; tukihakemuksen tekemiseen,tarvittavien kilpailutusasiakirjojen laatimiseen ja käytössä olevan tietojärjestelmän käyttömaksuihin. Että oikein 30.000 euroa?! Mitähän se projektipäällikkö itse tekee palkkansa eteen näiden alkutoimenpiteiden käynnistämiseksi? No sen verran asia alkoi kiinnostaa, että piti tarkistaa myönsikö kaupunginhallitus Jussilalle förskottia mokomn löpinän perusteella. No ei. Vielä enempi alkoi kummastuttaa, kun hallitus kaupunginjohtajan esityksestä poiketen jätti asian kokonaan päättämättä ja pöydälle lisäselvityksiä varten. Mitä ihmeen lisäselvityksiä? Kai esitys olisi pitänyt olla niin perusteltu että ennakon olisi voinut joko kieltää tai myöntää. Mielenkiintoista on nähdä mitä projektipäällikkl Jussila keksii lisäselvitykseen...
Toisaalla tämä samainen kepulainen kaupungin projektipäällikkö Jussila ilmoitti otsikolla 'yrittäjyys luo elinvoimaa' pudasjärveläisten yrittäjien yhteisilmoituksessa halukkuutensa valtuustoon kehoituksella 'Valitse vaikuttaja valtuustoon - valitse yrittäjä'. Ettei vain tämä projektipäällikkö Jussila olisi yrittäjä sellaisten tietoverkkojen maailmassa kuin Kairan Kuitu?! Kuka tietää...
Kaupungin projektipäällikkö ja yrittäjä?
33
1404
Vastaukset
- Itsekin yrittäjä
No minä tarkistin YTJ:stä. Eli www.ytj.fi. Kairan kuitu on osuuskunta. Yhteystiedot:
puh 0408266498. Osoite Varsitie 7, eli kaupungintalo. Numerotiedustelusta sain tiedon, numerolla tulee kaksi osumaa, Kairan Kuitu osuuskunta ja Jari Jussila Pudasjärvi. :) Että semmoista........
Yrittäjä mikä yrittäjä. Yrittää voi kaikenlaista.- mietippäsitä
Osuuskuntakin ostaa asiantuntijapalveluita. Vaikka Yrittäjältä. Mikään muu yhtiömuoto kuin osuuskunta ei ole niin kätevä verotuksen ja laskutuksen kannalta.
- tuplapalkka mullekin
Sehän on kätevää kun on kaupungin hommissa ja saa palkkansa sieltä ja työkseen voi pyörittää omaa firmaa ja nostaa siitä palkkaa. Monessa työpaikassa tuollainen ei onnistuisi.
Onkohan siinä Kairan kuidussa muita työntekijöitö kuin toimitusjohtaja? Mahtaako tuollaisella pikkufirmalla olla taitoa, kokemusta ja resursseja rakentaa ja ylläpitää kokonaista tietoliikenneverkkoa ja toimia sekä verkko-operaattorina että palveluoperaattorina? Verkon rakentamisen jälkeenkin sen asennukset, ylläpito ja vikojen korjaukset ym toiminta tarvitsevat työntekijöitä ja rahaa. Riittääkö firman resurssit ja rahat sellaiseen? Ehkä Kairan kuitu on vain kaupungin peitefirma jota tarvitaan, jotta saataisiin mahdollisimman paljon avustuksia yhteiskunnalta. Kaupunki maksaa suoraa tukea Kairan kuidulle ja toimii sen tarvitsemien lainojen takaajana. Jos firman omat rahat eivät riitä toiminnan pyörittämiseen ja lainojen maksuun, joutuu tietenkin takaaja eli kaupunki maksajaksi. Tällöin joutuu jokainen pudasjärveläinen korkeampien verojen muodossa maksumieheksi riippumatta siitä, onko liittynyt kuituverkkoon vai ei. Jos Kairan kuidulla ei ole riittävää organisaatiota verkon ylläpitoon ja esimerkiksi vikojen korjaamiseen, voi verkon toiminta olla epäluotettavaa ja vikojen korjaus viivästyä kunnes jostakin saa palkattua remonttimiehen. Mitenkähän nuo asiat on järjestetty? Onko se kerrottu jossakin? Kannattaisiko varoa liittymistä tuollaiseen osuuskuntaan, josta on kovin vähän tietoa? Jos jokin asia kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se myös on liian hyvää ollakseen totta. Ei kannata uskoa kaikkia mainoksia. - Tykkyläinen
tuplapalkka mullekin kirjoitti:
Sehän on kätevää kun on kaupungin hommissa ja saa palkkansa sieltä ja työkseen voi pyörittää omaa firmaa ja nostaa siitä palkkaa. Monessa työpaikassa tuollainen ei onnistuisi.
Onkohan siinä Kairan kuidussa muita työntekijöitö kuin toimitusjohtaja? Mahtaako tuollaisella pikkufirmalla olla taitoa, kokemusta ja resursseja rakentaa ja ylläpitää kokonaista tietoliikenneverkkoa ja toimia sekä verkko-operaattorina että palveluoperaattorina? Verkon rakentamisen jälkeenkin sen asennukset, ylläpito ja vikojen korjaukset ym toiminta tarvitsevat työntekijöitä ja rahaa. Riittääkö firman resurssit ja rahat sellaiseen? Ehkä Kairan kuitu on vain kaupungin peitefirma jota tarvitaan, jotta saataisiin mahdollisimman paljon avustuksia yhteiskunnalta. Kaupunki maksaa suoraa tukea Kairan kuidulle ja toimii sen tarvitsemien lainojen takaajana. Jos firman omat rahat eivät riitä toiminnan pyörittämiseen ja lainojen maksuun, joutuu tietenkin takaaja eli kaupunki maksajaksi. Tällöin joutuu jokainen pudasjärveläinen korkeampien verojen muodossa maksumieheksi riippumatta siitä, onko liittynyt kuituverkkoon vai ei. Jos Kairan kuidulla ei ole riittävää organisaatiota verkon ylläpitoon ja esimerkiksi vikojen korjaamiseen, voi verkon toiminta olla epäluotettavaa ja vikojen korjaus viivästyä kunnes jostakin saa palkattua remonttimiehen. Mitenkähän nuo asiat on järjestetty? Onko se kerrottu jossakin? Kannattaisiko varoa liittymistä tuollaiseen osuuskuntaan, josta on kovin vähän tietoa? Jos jokin asia kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se myös on liian hyvää ollakseen totta. Ei kannata uskoa kaikkia mainoksia.Tässäpä se totuus tuleekin julki, itse en ole lämmennyt Kairan kuidulle sen kalleuden ja pitkien välimatkojen takia ja tyhjilleen jäävien talouksien takia syrjäseuduilla. Yle on nyt mahdollistanut televisio-ohjelmien katselun suorana netissä, joten eiköhän tämä rauhoita uskovaisia ilman Kairan kuituakin. Nyt kun kirjoitan mielipiteeni julki omalla nimelläni, kuten vastuullisten päättäjien kuuluukin, saan kärsiä tästä kansankiihottajana ja yhteisen hyvän vastustajana kuten Kollaja-altaankin kanssa on käynyt. Mutta otan sen riskin, enkä anna periksi.
- Kälkäjä
mietippäsitä kirjoitti:
Osuuskuntakin ostaa asiantuntijapalveluita. Vaikka Yrittäjältä. Mikään muu yhtiömuoto kuin osuuskunta ei ole niin kätevä verotuksen ja laskutuksen kannalta.
Osuuskunnanjäsenet taas ovat vastuussa henkilökohtaisella omaisuudellaan osuuskunnan veloista, siksi Hankkijakin muutettiin osakeyhtiöksi ennenkuin pantiin konkurssiin.
- Pappa
En usko koko kairankuitu hömppään. Ihmisiltä viedään rahat ja huomataan ettei sitä kuitua tullutkaa. Nykyisin pärjätään mobiiliyhteyksillä ja Soneran verkolla.
Ulkoistetaan koko kuitu- Kuitua ja sassiin
Vaan ku ei perkel pärjätä. Sonera keräs langat pois, eikä edes hoida televelvoitettaan. GSM ei kuulu, saati et toimis sit datasiirtossa. Pitää muuttaa Ouluun kun tarvitsen työhön toimivaa nettiyhteyttä, ja se ei tule kuin kuidulla.
- Nettiyhteydet
Kuitua ja sassiin kirjoitti:
Vaan ku ei perkel pärjätä. Sonera keräs langat pois, eikä edes hoida televelvoitettaan. GSM ei kuulu, saati et toimis sit datasiirtossa. Pitää muuttaa Ouluun kun tarvitsen työhön toimivaa nettiyhteyttä, ja se ei tule kuin kuidulla.
Oulussa (ja muissa kaupungeissa) on kuituyhteyksiä korkeintaan jossakin uusilla asuntoalueilla. Muualla nettiyhteydet toimivat vanhoja puhelinlinlinjoja pitkin tai langattomilla yhteyksillä. Oulun ydinkeskustassa ja yliopistolla sekä muutamassa muussaa paikassa toimii kaikkien vapaasti käytettävissä oleva asiakkaalle ilmainen langaton verkko. Kuituyhteyksien saamisesta muille alueille ei ole tietoakaan. Silti ihmiset ja yritykset pystyvät hoitamaan kaikki nettiasiansa. Miksi Pudasjärvellä ei mikään tunnu joidenkin mielestä toimivan ilman kuituyhteyttä?
- hohhoijaa
Miks hemmetissä pitää saada sitä kuitua vedettyä? hankehan on kuollut jo alkuunsa. Tietotekniikka ja televerkot kehittyvät niin nopeaa vauhtia että kun tuo kuitu on saatu rakennettua mobiiliverkot ovat jo paljon edellä. Sitten ihmetellään mitä taas tuli tehtyä. Oikeasti järki käteen. Vanhaa tekniikkaa on turha rakentaa! 4G verkot tulevat kovaa vauhtia. Pikkaisen pitäisi tarkistaa missä menee bisneksen ja järkevän kehityksen raja. Onko tässä vaan kysymys yrityksien työllistämisestä vai mistä ku ei oikein uppoa päähän tääkään homma?
- dasf
Kyllä sille ihan syy taitaa olla miksei isot yritkset lähde sitä kuitua vetämään. Nillä on sitä JÄRKEÄ.
- go tappikylä
Jussila hamuaa kuitua myös Taivalkoskelle. Ihme homma.
- JJ2222
Täällä taas ei näy olevaan yhdelläkään kommentoijalla tietoa tekniikoista, järjestä nyt puhumattakaan. Valokuitu on nyt ja tulaveisuudessa ylivoimainen. Oli sitten kyse yhteyden varmuudesta, tai nopeudesta. Tai vasteajasta. Siitäkään yhdelläkään kommentoijalla ei näytä olevan hajuakaan. Mutta eipä sitä tarvitakaan, jos tarkoituksena on vaan satunnaisesti maksaa pari laskua nettipankissa.
Itse hankin kuidun välittömästi kunhan se on mahdollista, ja nauran kyllä niille hölmäläisille jotka eivät nyt lähde mukaan, kun pääsee lähes ilmaiseksi. Höntit.- oik3
Kyllä puhut asiaan minäkin innostuin heti kun sain kuulla tästä valokuituhankeesta olen tehnyt jo liitymis-sopimuksen ja kahdessa infotilaisuudessa olen käynyt Taivalkoskella TÄMÄ ON SITÄ NYKYAIKAA JOTA VAAN KAIKKI EI MILLÄÄN YMMÄRRÄ ja puhumattakaan niistä mahdollisuuksista mitä valokuitu antaa...
- höntti hölmöläinen
Voi täällä olla muillakin tietoa tietoa ja kokemusta tekniikoista ja jonkin verran järkeäkin.Ei pidä luulla olevansa viisaampi ja parempi kuin kaikki muut. Joillakin on jopa järkeä olla arvostelematta muita ja muiden älynlahjoja. Jotkut ymmärtävät senkin, että "ilmaisia lounaita" ei ole ja kuluttaja maksaa aina saamansa palvelut muodossa tai toisessa.
Verkon 100 megan nopeudella ei ole tavalliselle kuluttajalle kovin suurta merkitystä. Vähemmälläkin pärjää. Pankki- ja kauppa-asiat, etätyöt, nettipalaverit, näköpuhelut, videon ja tv:n katsomiset yms. saa hoidettua hitaammallillakin yhteyksillä. Vasteajallakaan ei ole kovin paljon merkitystä. Nopeaa vasteaikaa tarvinnevat lähinnä ne, jotka pelaavat netissä jotain räiskintäpelejä yhdessä muiden kanssa. Soneran nettisivuilta poimittua: "Ping-aika (=vasteaika) kasvaa, jos pingattava palvelin on ruuhkautunut tai jossain koneesi ja palvelimen välillä on ruuhkaa, vaikka internetyhteytesi kykenisikin nopeampaan vasteaikaan."
100 Mbit/s nopeus on kuituverkossakin 100 megan yhteydellä teoreettinen maksiminopeus. Todellinen nopeus voi olla jotakin muuta. Sonera antaa nopeudesta tällaista tietoa: "Valokuitu-liittymissä nopeus on enintään mainittu maksiminopeus, mutta pääsääntöisesti vähintään puolet tästä nopeudesta." Eli nopeus on 100 Mbit/s kuituliittymässä pääsääntöisesti vähintään 50Mbit/s (mutta voi olla sen allekin). Sama sääntö koskee varmaan myös Kairan kuidun liittymiä.
Kuituverkkokin voi vikaantua. Kun esim. sähköt menee poikki, kuituverkko lakkaa toimimasta aivan samoin kuin muutkin verkot. Jos koko verkko ja kaikki sen aktiiviset osat on varustettu varavoimansyötöllä, verkko toimii niin kauan kuin akuissa riittää virtaa. Mutta myös asiakkaan kotona olavan kuitumuuntimen / modemin virransyöttö pitää tuolloin olla varmistettu ja sen varmistaminen on asiakkaan omalla vastuulla.
Langattomassa verkossa on asiakkaalla virtaa tarvitsevia laitteita päätelaite (tietokone tms.) ja langaton modemi, "mokkula" tms. Kannettavissa tietokoneissa ja muissa mukana kuljetettavissa päätelaitteissa on akut, jotka kestävät mallista riippuen ainakin useiden tuntien käytön. "Mokkula" saa virran päätelaitteesta tai siinä on oma pieni akku (kuten kännykässä), jossa riittää virtaa useiden tuntien ajan. "Mokkula" voi olla myös päätelaitteen sisään rakennettu. Tukiasemilla on varavoimansyöttöjärjestelmät, joiden kapasiteetti vaihtelee ja riippuu operaattorista ja paikasta. Siellä voi olla akusto, josta riittää virtaa muutaman tunnin ajan tai esim. varavoimakone, joka käynnistyy tarvittaessa. Matkapuhelinverkkoa käyttävä langaton tiedonsiirtoverkko toimii sähkökatkon aikana niin kauan kuin matkapuhelimetkin toimivat. Jos kuituverkon kuitu vikaantuu tai verkko tai sen osa lakkaa toimimasta, lakkaa nettikin toimimasta niin pitkäksi aikaa, että vika korjataan. Varakuituyhteyksiä ei ole. Langattomissa verkoissa voidaan yhteys yleensä muodostaa useamman eri tukiaseman kautta ja yhden tukiaseman vikaantuessa muodostuu yhteys automaattisesti jonkun toisen tukiaseman kautta.
Langaton verkko toimii kaikkialla siellä, missä matkapuhelinkin toimii, niin kotona kuin matkoillakin. Kuituverkko toimii siellä, mihin kuitu on vedetty, ei muualla. Jos haluaa käyttää kuituverkkoa vaikka kotona ja mökillä pitää molempiin vetää oma kuitu ja maksaa molemmista erikseen maksut.
- yks vaa
valokuitu ehtii vanhentua ennen kun se on käytössä täällä
- JJ234573
Vanhentua? Otappas ensin selvää asioista. Tässä hieman faktoja valokuidun potentiaalista. Eikä puhuta edes "teoreettisesta nopeudesta" kuten langattomien ja kupariverkkojen kanssa. "Jo nykyään on onnistuttu siirtämään peräti 100 Terabittiä/s yhtä kuitua pitkin, eli miljoonakertainen nopeus 100Mbit/s liittymään verrattuna..."
Mitä tulee valokuidun kestävyyteen maaperässä, 60 luvulla maahan kaivetut valokuidut topimivat edelleen tänäkin päivänä. Näitä kuituja käyttää myös langattomat mokkulayhteydet mastolta eteenpäin. Näköpiirissä ei edes ole mitään haastajaa valokuidulle.- Näin on
Mitä merkitystä sillä on tavalliselle kuluttajalle vaikka kuidussa olisi onnistuttu siirtämään vaikka 100 terabittiä sekunnissa? Ei mitään, koska ei ne pc.t ym. päätelaitteet pysty käsittelemään sellaisia bittimääriä sekunnissa. Eikä sellaisille nopeuksille ole kuluttajilla tarvetta.
Yhteydet tukiasemasta eteenpäin voidaan toki hoitaa kuituyhteyksillä, mutta ne voidaan hoitaa, ja yleisesti myös hoidetaan, muilla tavoin, koska ei läheskään jokaiselle tukiasemalle tule kuituyhteyksiä eivätkä ne ole välttämättömiä.
- valtuustoaloite
Pudasjärvelle suunniteltavan valokuituverkon ja Kairan kuidun yhteydessä puhutaan osuusmaksusta, liittymismaksusta ja liittymämaksusta. Osuuskunnan säännöissä (6§) sanotaa, että osuuskunnan jäsenellä pitää olla yksi osuus, nimellisarvoltaan 100 euroa, ja että tämä osuusmaksu pitää maksaa osuuskunnan tilille. Sääntöjen 7§:ssä sanotaan, että liittyessään jäsen maksaa osuuskunnan liittymismaksun, jota ei palauteta. Liittymismaksun suuruutta ei kerrota. Liittymismaksun täytyy olla eri kuin osuusmaksu, koska osuusmaksu pitää lain mukaan palauttaa jäsenen erotessa osuuskunnasta.
Pudasjärven kaupunginhallituksen kokousen pöytäkirjan, 2.4.2013, pykälä 135, mukaan P. Tihinen on jättänyt valtuustoaloitteen siitä, että Pudasjärven kaupunki (= kaupungin veronmaksajat) maksaisi vakituisessa käytössä olevien kiinteistöjen liittymismaksut kuituverkkoon. Kairan kuidun säännöissä tai liittymisehdoissa ei ole kuitenkaan kerrottu, minkä suuruinen liittymismaksu on ja milloin se pitää maksaa. Jos aloitteessa tarkoitetaan osuuskunnan osuusmaksua (100 euroa), aloitteeseen kannattaa kirjoittaa "osuusmaksu", ei "liittymismaksu" (koska ne ovat eri maksuja ja ne määritellään osuuskunnan sääntöjen eri pykälissä). Jos kaupunki maksaisi osuusmaksut vakituisten asukkaiden puolesta, tällä tavallaan pakotettaisiin kaikki kiinteistöjen omistajat Kairan kuitu verkko-osuuskunnan jäseniksi kaikkine velvollisuuksineen. Heidät sidottaisiin asiakkaiksi vähintään kahden vuoden ajaksi ja he joutuisivat maksamaan kuukausimaksun 50eur/kk tuolta ajalta riippumatta siitä haluaisivatko tai käyttäisivätkö he kyseistä kuituliittymää vai ei. Itse asukkaat kuitenkin joutuisivat lopulta maksamaan osuusmaksun verojen muodossa kaupungille. Ja nekin, jotka eivät halua olla missään tekemisissä ko. verkon kanssa joutuisivat maksamaan osuusmaksuja niiden puolesta jotka siihen liittyisivät. Lain mukaan osuusmaksu pitää palauttaa kun osuuskunnan jäsen eroaa siitä. Kenelle rahat silloin palautettaisiin, kiinteistöjen omistajille vai kaupungille? - Pud_JT
Olen nyt sivusta seurannut tätä keskustelua tästä kuidusta.
Itse olen Torniossa asunut muutaman vuoden ja käytössä ollut koko ajan kyseinen 100Mbit/s yhteys kuidun kautta. Aikasemmin sanottiin, että yhteys voisi laskea jopa alle 50Mbit/s. Tätä ei ole kertaakaan itselle tapahtunut. Yhteys toimii jatkuvasti vähintään 90-95Mbit/s ja maksimissaan yhteys on noussut jopa 125Mbit/s. Tarkoittaen, että 100Mbit/s on noin 10mt/s ja parhaimmillaan on kuidulla saanut 12,5-12,6mt/s. Maksaen vain tästä 100Mbit/s yhteydestä.
On totta, että 4G verkko on tulossa, mutta sen hinnat tulevat nousemaan. On jatkuvasti puhuttu siitä, että verkot ruuhkaantuvat enemmän ja enemmän.(http://www.tietokone.fi/uutiset/alypuhelimille_tiedossa_pahoja_liikenneruuhkia) Tämä tulee johtamaan samaan, kuin se on johtanut esimerkiksi Ameriikassa. Siellä on siirrytty siihen, että sinulle myydään nopea yhteys, jonka jälkeen sinulla on ennalta määrätty 2GT, jolla saat verkon maksimi nopeudella. Sitten nopeus laskee. Voit toki ostaa lisää, mutta se maksaa taas ja paljon. Tästä on puhuttu jo muistaakseni Kauppalehdessäkin. Ei 4G verkko tule pelastamaan syrjäseutuja. Mitä luultavimmin se tulee tekemään siellä surffauksen kalliimmaksi.
JT- korvessa kasvanut
Pudasjärvi on niin harvaan asuttua aluetta että ei siellä mitään ruuhkia ole, ei maanteillä eikä nettiyhteyksillä. Suurkaupungeissa voi langattomien yhteyksien ruuhkaantuminen olla ongelma, mutta ei täällä syrjäperillä.
Hintojen kehityksestä on vaikea mennä ennustamaan, mitä ne tulevaisuudessa on. Kuituyhteydassä ei Pudasjärvellä ole kilpailua, siellä on vain yksi Kairan kuitu, joka saa määrätä hinnat. 50€/kk kuukausimaksu ei riitä kattamaan kyseisen yrityksen menoja, vaan joko hintaa täytyy korottaa tai sitten maksattaa kaupungilla eli Pudasjärven veronmaksajilla kulut. Kyllähän se yleinen suuntaus on ollut langattomassa tietoliikenteessä, että hinnat laskevat, eivätkä nouse. Langattomissa yhteyksissä siitä pitää huolen kilpailu eri operaattorien välillä, kuituverkossa on monopoli eikä siellä ole mitään kilpailua.
Pudasjärveä ei voi verrata Amerikan suurkaupunkeihin eikä edes Suomen "oikeisiin" kaupunkeihin, sen verran harvaan asuttu korpipitäjä se on. - PUD_JT
korvessa kasvanut kirjoitti:
Pudasjärvi on niin harvaan asuttua aluetta että ei siellä mitään ruuhkia ole, ei maanteillä eikä nettiyhteyksillä. Suurkaupungeissa voi langattomien yhteyksien ruuhkaantuminen olla ongelma, mutta ei täällä syrjäperillä.
Hintojen kehityksestä on vaikea mennä ennustamaan, mitä ne tulevaisuudessa on. Kuituyhteydassä ei Pudasjärvellä ole kilpailua, siellä on vain yksi Kairan kuitu, joka saa määrätä hinnat. 50€/kk kuukausimaksu ei riitä kattamaan kyseisen yrityksen menoja, vaan joko hintaa täytyy korottaa tai sitten maksattaa kaupungilla eli Pudasjärven veronmaksajilla kulut. Kyllähän se yleinen suuntaus on ollut langattomassa tietoliikenteessä, että hinnat laskevat, eivätkä nouse. Langattomissa yhteyksissä siitä pitää huolen kilpailu eri operaattorien välillä, kuituverkossa on monopoli eikä siellä ole mitään kilpailua.
Pudasjärveä ei voi verrata Amerikan suurkaupunkeihin eikä edes Suomen "oikeisiin" kaupunkeihin, sen verran harvaan asuttu korpipitäjä se on.Tiedän kyllä sen, että alueella ei paljon ole asutusta, mutta siellä reilun 20 vuotta asuneena täytyy todeta, että kyllä sielläkin langaton tahtoo ruuhkaantua. Edelleenkin sen huomaa ja varsinkin keskustan alueella. Viikonloppuisin yhteys on välillä pahastikkin jumissa ja esimerkiksi urheilun katsomisesta netistä ei oikein tahdo tulla mitään. Kyllä se ruuhka sitten vaikuttaa muuallakin, mutta ei niin paljoa kuin keskustassa.
Tarkoituksenani ei ollut verrata Pudasjärveä Amerikkaan, vaan lähinnä sitä, että hintoihin on povattu sitä, että ne tulevat menemään samaan systeemiin, kuin tuolla Ameriikassa on jo käytössä. Itse en kyllä mokkuloihin koske, sillä niistä on niin paljon huonoa kokemusta ja varsinkin Pudasjärven alueella. Täälläkään Torniossa ne eivät toimi hyvin, vaan pätkivät ja yhteys toimii jatkuvasti miten sattuu. Sen jälkeen kun olen taas kiinteän saanut, en aio siitä luopua.
Hinnat kyllä laskevat, mutta eivät ne enää paljoa alemmas voi mennä. Teleoperaattoreilla on valtion määräyksen mukaan pakko saada koko Suomi katveettomaksi tämän vuoden aikana. Se tarkoittaa sitä, että mastoja on tehtävä lisää ja se maksaa. Jos hinnat poljetaan alas, ei operaattoreilla ole millä tehdä mastoja. Kun 4G tulee jatkuvaan käyttöön, joudutaan vanhoja mastoja taas muokkaamaan ja se maksaa. En tietenkään voi olla 100% varma siitä, että hinnat nousevat, mutta todennäköistä se kylläkin on.
Tottakai ihmiset perustelevat mokkulaa sillä, että sen voi ottaa mukaan minne vaan, mutta yleensä jos jonnekkin lähden, ei netti ole se asia jonka haluan mukaan. On vain parempi, jos pääsee eroon siitä hetkeksi.
JT - edellen korvessa
PUD_JT kirjoitti:
Tiedän kyllä sen, että alueella ei paljon ole asutusta, mutta siellä reilun 20 vuotta asuneena täytyy todeta, että kyllä sielläkin langaton tahtoo ruuhkaantua. Edelleenkin sen huomaa ja varsinkin keskustan alueella. Viikonloppuisin yhteys on välillä pahastikkin jumissa ja esimerkiksi urheilun katsomisesta netistä ei oikein tahdo tulla mitään. Kyllä se ruuhka sitten vaikuttaa muuallakin, mutta ei niin paljoa kuin keskustassa.
Tarkoituksenani ei ollut verrata Pudasjärveä Amerikkaan, vaan lähinnä sitä, että hintoihin on povattu sitä, että ne tulevat menemään samaan systeemiin, kuin tuolla Ameriikassa on jo käytössä. Itse en kyllä mokkuloihin koske, sillä niistä on niin paljon huonoa kokemusta ja varsinkin Pudasjärven alueella. Täälläkään Torniossa ne eivät toimi hyvin, vaan pätkivät ja yhteys toimii jatkuvasti miten sattuu. Sen jälkeen kun olen taas kiinteän saanut, en aio siitä luopua.
Hinnat kyllä laskevat, mutta eivät ne enää paljoa alemmas voi mennä. Teleoperaattoreilla on valtion määräyksen mukaan pakko saada koko Suomi katveettomaksi tämän vuoden aikana. Se tarkoittaa sitä, että mastoja on tehtävä lisää ja se maksaa. Jos hinnat poljetaan alas, ei operaattoreilla ole millä tehdä mastoja. Kun 4G tulee jatkuvaan käyttöön, joudutaan vanhoja mastoja taas muokkaamaan ja se maksaa. En tietenkään voi olla 100% varma siitä, että hinnat nousevat, mutta todennäköistä se kylläkin on.
Tottakai ihmiset perustelevat mokkulaa sillä, että sen voi ottaa mukaan minne vaan, mutta yleensä jos jonnekkin lähden, ei netti ole se asia jonka haluan mukaan. On vain parempi, jos pääsee eroon siitä hetkeksi.
JTOon siellä minäkin asunut ja paljon kauemmin. Käytän siellä jatkuvasti langatonta nettiä eikä ainakaan minulla ole ollut mitään ongelmia sen kanssa, ei viikonloppuina eikä muulloin. Kaikki asiat on saanut hoidettua ja televisiokin näkyy netin kautta, jos sitä sieltä välttämättä haluaa katsoa. Minä katson mieluummin antennin kautta.
Se "City" eli keskusta ei kuulu julkisella tuella rakennettavan laajakaistan piiriin, eikä Syöte ja muutamat muut tiheämmin asutut alueet. Niille alueille yritetään saada kuituverkko tuettujen alueiden "siivellä".
Ei niitä mastoja tarvi muokata 4G:tä varten, eikä välttämättä edes lisätä. 4G ja matalammat taajuudet mahdollistavat tukiasemille suuremman toimintasäteen (jopa 100 km). Olemassa oleva tukiasema siellä tukiasemarakennuksen laitetiloissa voidaan päivittää uudempaan versioon tai sinne voidaan lisätä entisten lisäksi uusia laitteita. Ei ne itse tukiasemat niin suuria ole, pienimmillään matkalaukun kokoisia ja vielä sitäkin pienempiä, suurimmillaan matalan vaatekaapin luokkaa. Antenneja voi tarvittaessa laittaa entisiin mastoihin lisää.
Tukiasemien hinnat laskevat jatkuvasti ja niihin tulee enemmän kapasiteettia, jolloin operaattorin kustannukset tiettyä siirrettyä datamäärää kohden laskevat. Kova kilpailu tukiasemamarkkinoilla pakottaa valmistajat kehittelemään halvempia laitteita ja samalla niissä pitää olla enemmän kapasiteettia, jotta valmistaja pärjäisi kilpailussa ja saisi operaattorit ostamaan omia tuotteitaan. Kiinalaiset valmistajat tuovat tukiasemapuolelle lisää paineita ja pyrkivät valtaamaan markkinoita myymällä tuotteitaan halvalla.
Langattomia verkkoja käytettäessä ei jokaiselle uudelle asiakkaalle tarvitse kaivaa omaa kaapelia. Oikeastaan operaattorin ei tarvitse tehdä mitään. Asiakas vain tekee liittymäsopimuksen ja liittyy verkkoon päätelaitteellaan ja sillä selvä.
Hinnoista puheen ollen, voi se kuituliittymänkin käytön hinta nousta. Verkon kalliit rakennus- ja ylläpitokustannukset pitää saada katettua asiakkailta saatavilla maksuilla (tosin julkinen tuki voi korvata osan rakennuskustannuksista nimen omaan harvaan asutuilla alueilla, mutta ei taajamissa, ja palkat ja muut verkon ylläpitokustannukset pitää operaattorin itse maksaa).
Kyllähän se kuituliittymä hyvä on siellä, missä se on saatavana. Mutta kuituverkko on kallis rakentaa laajalle ja harvaan asutulle alueelle ja kallis käyttää. Siksi kannattaa selvittää myös muita, halvempia vaihtoehtoja ja samalla ottaa selvää siitä, mihin suuntaan tekniikka on kehittymässä. Ja se langaton verkko pitää kuitenkin rakentaa puhelimia varten joka paikkaan, riippumatta kuituverkosta. Ei se kuituverkko korvaa kännykkää. Miksi ei samaa langatonta verkkoa käytettäisi myös tiedonsiirtoon? Kannattako rakentaa kahta päällekkäistä verkkoa vai kannattaisiko ne tukimiljoonat käyttää mieluummin langattoman verkon kapasiteetin lisäämiseen?
Yksi tykkää lankapuhelimesta ja soittaa silloin kun on kotona, toinen käyttää kännykkää ja soittaa silloin kun on asiaa ja on aina tavoitettavissa. Samoin yksi käyttää langallista nettiä siellä mihin kaapeli tulee, toinen langatonta nettiä siellä missä sitä milloinkin tarvitsee. Jokainen tyylillään.
Minulle on yks lysti, rakennetaanko sitä kuituverkkoa vai ei. Mutta päättäjienkin kannattaa muistaa, että on olemassa muitakin toimivia vaihtoehtoja jotka eivät tule kunnan veronmaksajille niin kalliiksi.
- kiinteä yhteys
Asun keskustassa ja täälläkin on eroja miten langaton toimii. Meillä ei toimi kunnolla mutta naapurissa toimii ja vielä sama liittymä. Antennin kautta televisio toimii toisilla hyvin, toisilla pitää olla monet vahvistimet.
Pudasjärvellä taitaa melkein kaikilla olla aikoinaan otettu puhelin liittymä. Toimiiko kiinteä laajakaista puhelin liittymän kautta sivukylillä? Sitä en tiedä, mutta keskustassa ainakin toimii. Operaattoreilta saa kiinteän liittymän halvemmalla kuin 50 euroa kuukaudessa.
Esim. soneran kiinteä 24 nopeus virustorjunta ja palomuuri alle 40 euroa kahden vuoden sopimuksella. Kun sopimus aika päättyy, pitää neuovetella uusi sopimus.
Viehän se vähän aikaa, mutta se kannattaa. Kilpailu on kovaa ja tarjouksia on.
Netistä saa kyllä ilmaisia virustorjuntoja ja palomuureja, mutta voiko näihin ilmaisiin luottaa täysin?
Jos tyytyy pienempään nopeuteen eikä ota virustorjuntaa ja palomuuria, uskoo että ilmaiset toimii, saa kiinteitä yhteyksiä tosi edullisesti jotka eivät ole riippuvaisia ruuhkista.- ei kiinteää yhteyttä
Kyllähän se laajakaista toimisi puhelinverkon kautta syrjäkylillä, mutta ongelmana on se, että Sonera purki jo vuosia sitten pois kaikki puhelinlinjat. Jäljellä ei ole muuta kuin kännykkäverkko. Syynä purkuun on varmaan se, että kiinteiden yhteyksien rakentaminen ja ylläpito on kallista. Langattomissa verkoissa ei jokaiselle asiakkaalle tarvitse rakentaa omaa linjaa, riittää kun laittaa riittävästi tukiasemia ja niihin riittävästi kapasiteettia, että sitä riittää kaikille käyttäjille. Sama koskee kuituverkkoja, eli rakentaminen ja ylläpito on kallista ja jokaiselle asiakkaalle pitää kaivaa oma kaapeli. Langattomissa verkoissa ei tarvitse.
Pudasjärvelle mahdollisesti rakennettavassa kuituverkossa ei ole operaattorien välistä kilpailua, vaan hinnat määrää yksi toimija yksin ja asiakkaan pitää liittyä taloudellisesti ehkä kannattamattoman osuuskunnan jäseneksi ja verkon omistajaksi ja rahoittajaksi. Langattomissa laajakaistoissa eri operaattorien välinen kilpailu pitää hinnat kurissa ja kaupalliset operaattorit vastaavat verkon rakentamisesta ja ylläpidosta, eivät yksittäiset asiakkaat. Sonera näkyy kauppaavan 4G liikkuvaa laajakaistaa hintaan 19,90€/kk (toisen tiedon mukaan tarjous 14,90€/kk), sis. rajattoman käytön verkon maksimi nopeudella (teoriassa 150 Mbit/s, käytännössä alempi) ja maksuttoman tietoturvapalvelun (F-Secure). Joten ei tuo kovin kallis ole verrattuna Kairan kuidun hintaan 50€/kk. Vielä 4G ei ole Pudasjärvellä ainakaan syrjäkylillä saatavana, mutta eiköhän se sieltä tule, kunhan ehtii. Kairan kuidun hinta ei taida sisältää minkäänlaista tietoturvaa, eikä missään ole kerrottu mitä se sisältää.
Jos televisio ei näy kunnolla antenniverkon kautta, kannattanee tarkistaa antenni ja sen suuntaus ja tarvittaessa ottaa yhteyttä Digitaan. Pudasjärvellä on täytelähettimiä esim. Kurenalla keskustan asukkaita varten ja ehkä Digita rakentaa niitä lisää, jos televisio ei muuten näy. Antenniverkon kautta ilmaiskanavia katsottaessa ei nykyään tarvita erillistä tv-lupaa, vaan kaikki maksavat, riippumatta siitä, katsooko televisiota vai ei. Netin kautta näkyy nyt Ylen ohjelmat maksutta, mutta muita kanavia (esim. MTV3, Nelonen, jne) varten pitänee operaattorilta ostaa jokin viihdepaketti tms. ja maksaa siitä joka kuukausi ylimääräistä.
- osos1
Kyllähän se muuten niin on, että ne 3G mastot kaipaavat sitä kuitua. Kun kairan kuitu alkaa rakentaa verkkoaan, ovat kaikki operaattorit kiljuen kuiduttamassa mastojaan kairan kuidun kuituja pitkin.
Operaattoreilla on valtava 4G investointi tulossa tulevina vuosina kaupunkien keskustoissa ja taajama-alueilla. Ei riitä operaattoreilla investointirahaa maaseudulle, se on turha luulo. Jos se kuitu on kerta niin vanhanaikainen tekniikka, niin miksi sonera, elisa ja dna asennuttavat tuhansia kilometrejä valokaapelia maahan joka vuosi? Luulisi siellä olevan tieto viimeisimmästä tekniikasta.
Ja jos sähkökatkos tulee, niin ensimmäisenä katkaistaan dataliikenne, että virta säästyy puheluliikenteen ylläpitoon. Jos virta alkaa loppua, niin ainoa numero joka toimii on 112.
Vai riittää se mokkulan nopeus etätyöhän. Sen kun näkisi. VPN yhteys ainakin vaatii toimiakseen tasaisen yhteyden. Mobiiliyhteys jo määritelmänsä mukaan ei voi olla jatkuvasti tasainen! Käyttjäien tulo/lähtö verkosta vaikuttaa suoraan nopeuteen. Samoin säiden vaihtelu.
Täytyy nyt ymmärtää se, ettei tässä puhuta samasta asiasta kun niitä hintoja vertaillaan. Mobiiliyhteys on kuin vesipullo, jonka voi ottaa jahtireissulle mukaan. Kiinteä yhteys on kuin vesijohto: painetta riittää ja tavara ei lopu. Harva haluaisi kuitenkaan kotona olla pulloveden varassa. Jotkut kuitenkin väittävät kiven kovaa, että kyllä se pullovesi riittää... vaikka kylpemiseen :) - nauran teille
MIKÄ HEMMETIN KAUPUNKI????????
Pudasjärvellä ei ainakaan ole kaupunkia edes lähimaillakaan ja ne Pudasjärven syrjäseuduiltakin katsottuna lähimmätkin ovat todella ikäviä, ankeita ja vastenmielisiä per***läpiä.
Pudasjärvi itse on todella harvaanasuttua ja takapajuista seutua, todellista junttilaa ja kaiken lisäksi ne seudut ovat hirvittävän rumia.
Jopa varikset lentävät niiden yllä vatsapuoli ylöspäin, jotta niiden ei tarvitse katsella sitä köyhyyttä sekä kurjuutta. - upek
Miten kairankuidussa on saatu aika kulumaa, peräti kaksi vuotta tekemättä mitään. Ei valokuitua ole vieläkään asennettu sentin senttiä. Palkka kyllä on juossut. Mitä se kehttämisjohtaja on tehnyt? Entä se Marjaana? On meillä mestarit. Kuka uskoo koko touhuun? Missä on ne miljoonat matkailijat, jotka Kälkäjä lupasi. Entä milloin Syötteelle tulee se 100 m puutorni? On meillä satusedät.
- Setä Satu
Hyvä kysymys. Mistä maksetaan ja kuka maksaa palkkaa Kairan Kuidun toimitusjohtajalle, Kauppalehden kertoo että toimitusjohtaja on Mikko Kälkäjä ja Pudasjärven Kyläverkot Oyn yhteyshenkilölle, joka saman lähteen mukaan on Marianne Mäntylehto? Kummallakaan yhtiöllä kun ei liene kovin positiivinen kassavirta. Tietäsköhän Tykkyläinen, kun näyttää olevan Kyläverkot Oyn hallituksen jäsen.
- Tykkyläinen
Setä Satu kirjoitti:
Hyvä kysymys. Mistä maksetaan ja kuka maksaa palkkaa Kairan Kuidun toimitusjohtajalle, Kauppalehden kertoo että toimitusjohtaja on Mikko Kälkäjä ja Pudasjärven Kyläverkot Oyn yhteyshenkilölle, joka saman lähteen mukaan on Marianne Mäntylehto? Kummallakaan yhtiöllä kun ei liene kovin positiivinen kassavirta. Tietäsköhän Tykkyläinen, kun näyttää olevan Kyläverkot Oyn hallituksen jäsen.
Pittääpä tarkistaa, onko nimeni sinne lykätty, jos on, ei ole kauan
- jäsen?
Tykkyläinen kirjoitti:
Pittääpä tarkistaa, onko nimeni sinne lykätty, jos on, ei ole kauan
finder.fi yritystieto nyttäs että oot hallituksen varajäsen. Siis vastuullinen.
"
Pudasjärven Kyläverkot Oy
Hallituksen jäsenet Kaupparekisterissä
Puheenjohtaja:Talala Reijo Olavi
Varsinainen jäsen:Kälkäjä Mikko Kalevi
Varajäsen:Turpeinen Seija Aliisa
Varajäsen:Tykkyläinen Kari Ahti Ilmari - oyt
jäsen? kirjoitti:
finder.fi yritystieto nyttäs että oot hallituksen varajäsen. Siis vastuullinen.
"
Pudasjärven Kyläverkot Oy
Hallituksen jäsenet Kaupparekisterissä
Puheenjohtaja:Talala Reijo Olavi
Varsinainen jäsen:Kälkäjä Mikko Kalevi
Varajäsen:Turpeinen Seija Aliisa
Varajäsen:Tykkyläinen Kari Ahti IlmariJoo kannattaa tutustua osakeyhtiölakiin ja varajäsenen vastuuseen. Varsinkin kun yhtiön hallituksessa näkyy olevan vain yksi varsinainen jäsen, jonka erominen kaupungin omistaman yhtiön hallituksesta olisi vähintään kohtuullista kun on kyse ulkopaikkakuntalaisesta henkilöstä jonka työsuhde kaupunkiin kuulemma loppuu.
- Ihmettelijä
Kyllä pistää miettimään koko Kairan Kuitu. Olen myös miettinyt, että mistä ihmeestä tulee nyt palkkarahat näille kolmelle isopalkkaiselle työntekijälle? Eihän vain Pudasjärven kaupungilta? Kyllä näyttää olevan aika raskas koneisto yhtiöllä henkilöstön suhteen.Vuositasolla palkkakulut lähempänä 200000€ kaikkine kuluineen.
Ei ole lamasta tietoakaan, jos näiden rahoitus tulee kaupungilta. Hyviä suojatyöpaikkoja kyllä ovat.
Siinäpä teille miettimistä..... - konsultti
Kairankuituhan on Pudasjärven ja Taivalkosken omistama osakeyhtiö. Kun tällä osakeyhtiöllä loppuu rahat, kunnat pääomittaa sitä, jotta pystytään palkat ym. kulut maksamaan. Sehän on sama kun maksaisi suoraan kunnan pussista. Tällä vain yritetään hämätä ihmisiä.
Pudiksella kuntalaisilta kerätään jopa jouluvalohin rahaa????
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut
Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/1911294Miettimisen aihetta.
Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.1221128- 48854
- 70850
Just nyt mä
En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman53780Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle
Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva50725- 33682
- 60679
- 50665
- 52657