Peikon tarina saa päätöksen

-Lainaaja-

Ilokseni sain tutustua Timo Hirvosen kahteen viimeisimpään Pikkupeikko kirjaan; Pikkupeikko ja kristalliapina ja Pikkupeikko Ukkossydän, jotka ovat itsenäisiä jatkoja ensimmäiselle Pikkupeikko ja soiva banaani -kirjalle. En halua paljastaa kirjojen tapahtumia, joten lähestyn asiaa yleisellä tasolla.

Nykyajalle on ominaista, että kuva ajaa ohi sanasta oikealta ja vasemmalta. Digiajan tuotteet suunnataan TV:n ja pelien kautta jo kehdosta lattialle kimmertäville vauvoille. Kävelemään opittuaan lapset osaavat jo käyttää erilaisia elektronisia vempaimia, jotka ovat muorille ja vaarille täysin tuntemattomia. Alun toisella kymmenellä ollaankin jo Facebookissa vaihtamassa aikuisten mallin mukaan lyhyitä predikaatittomia lauseita kaverien kanssa ja pelaamassa pelejä, joista ei valikoima varmasti lopu kesken. Toki laitteiden käytön osaaminen on myös tärkeää, mutta usein lukeminen tahtoo jäädä sarjakuva-asteelle, mikä sekään ei ole järin huono taso. Puolan taannoinen presidenttikin ylpeili julkisesti sillä, ettei ollut lukenut yhtään kirjaa jäsenkirjaa lukuun ottamatta. Silti kirjojen lukeminen on yhä sitä lukemista, mikä avaa aivan uudenlaisia maailmoja lapsille ja nuorille ja sitä kautta aikuisillekin.

Timo Hirvonen kasvatuksen ja kirjoittamisen ammattilaisena ymmärtää lastenkirjojen päälle; mitä lapset haluavat ja tarvitsevat, millaista tekstiä kykenevät lukemaan ja jaksavat lukea. Kirjojen jännittävänhuvittavat luvut ovat niin itsenäisiä, että niitä voi lukea iltasatuina lapsille ennen lukutaidon oppimista. Lukutaitoiselle koululaiselle ne tarjoavat uudenlaisen jännittävän mielikuvitusmaailman, aikuinen ehkä rinnastaa ne Asterixiin tai Lucky Lukeen, jotka avautuvat aikuisille ihan erilaisina kuin lapsille. Kirjoittajalta tällaisten kirjojen kirjoittaminen vaatii hillittömän rikkaan ja moniulotteisen mielikuvituksen, jota ilman ei pysty täyttämään sitä laajaa liikkumavaraa, mikä syntyy, kun on lupa mennä olevaisen tuolle puolelle.

Kirjastot ovat yhdessä koulujen kanssa kehittäneet monitasoisen lukudiplomijärjestelmän lasten lukemisharrastuksen lisäämiseksi. Toivoa sopii, että myös nämä kirjat pääsevät kirjastoissa 4-5 luokkatasojen listoille. Lapset omivat herkästi hauskoja sanontoja ja niitä näistä kirjoista löytyy. Kohta koulujen käytävillä kaikuu versioita sanonnoista: mätki inhasti ulvahdellen, toimi niin lukkona kuin avaimenakin, sokeat silmät näkivät kaiken jne.

Siitä lienee kolmisenkymmentä vuotta, kun viimeksi tartuin tekstimuotoiseen lastenkirjaan. Yllätyin kovasti kirjojen hauskuudesta ja aikuisellekin sopivasta huumorista. Toivon kirjojen leviävän nuoren lukijakunnan keskuuteen läpi maan.

Lähteet:

http://www.kirjaseuranta.fi/Timo_Hirvonen/Pikkupeikko/

http://www.nordbooks.net/keskustelu.html/2666?p=&c=

1

76

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      199
      4700
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      275
      2777
    3. 134
      1717
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1411
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      204
      1380
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1156
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1134
    8. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      75
      1089
    9. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1067
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1061
    Aihe