Mahdottomaksi edennyt eroahdistus

åoj

En tiedä onko tämä oikea paikka keskustella asiasta, mutta muutakaan en enää keksi. Meillä on 10 kk vanha koiranpentu, joka kärsii oman diagnoosini mukaan erittäin pahasta eroahdistuksesta. Homma alkoi niin, että pienempänä sillä ei ollut mitään ongelmaa, se nukkui ja söi luita yksin ollessaan ja tuli rauhallisena ja iloisena vastaan meidän tullessa kotiin.

Sitten se alkoi haukkua ja ulvoa yksin ollessaan, mikä kiristi välimme naapureihin mahdottomiksi. Jouduimme jättämään sen kerran yksin vieraassa paikassa ihan pieneksi hetkeksi, mutta koira oli ilmeisesti riehunut ja pudottanut pöytävalaisimen päälleen ja säikähtänyt, sillä tämän jälkeen se ei enää suostunut jäämään yksin.

Lähtiessämme kotoa se tunki väkisin itsensä ulos ovesta ja lähteminen kesti sietämättömän kauan, kunnes lopulta saimme sen aina jäämään sisälle. Koiran haukkumisen vuoksi jouduimme muuttamaan. Muuton jälkeen tilanne paheni huomattavasti. Koira ei suostu laisinkaan jäämään yksin, vaan se läähättää, tärisee ja puree meidät mustelmille jo pelkästään nähdessään meidän pukevan ulko vaatteita.

Olen lukenut asiasta paljon, mutta en tiedä mitä tekisin. Paikkakunnallamme eikä lähikunnissa ole tiettävästi yhtäkään ongelmakoirakouluttajaa, joten sellaiseen emme ensi kädessä voi turvautua. Tällä hetkellä mieheni on voinut olla koiran kanssa päivät, kun hänellä ei ole ollut töitä, mutta nyt hänenkin olisi tarkoitus palata työelämään, joten asialle on pakko tehdä jotain. Mikäli joku viitsisi/osaisi neuvoa meitä asiassa, kaikki apu olisi enemmän kuin tervetullutta! Kiiton erittäin kovasti jo etukäteen!

40

5375

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toivottavasti apua

      No ensinnäkin; Koiraa kannattaisi käyttää kunnon lenkillä,eikä ehkä millään riehuntalenkillä,vaan rauhallisella nuuhkutuslenkillä;itse kävelytän ensin n.15-20 min. lihakset lämpiää,sen jälkeen päästän metsään irti,saa juoksennella, taas otan kiinni,että koira kerkeää rauhoittua ennen kuin menemme kotiin.
      Tuolla metsässähän voi harjoitella samalla myös pieniä pätkiä tottista, lelun tms. etsimistä ,ylipäätään jotain millä saa koiran energiaa purettua.
      Ennen kotoa lähtemistä,on huomioimatta koiraa esim. 20 min ja rauhallisesti valmistelee lähtöä.
      Yksinolo pitäisi opettaa pienissä pätkissä; Ensinhän jätetään esim.toiseen huoneeseen,mistä koira näkee omistajan,kun on rauhallinen; jätetään toiseen huoneeseen;mistä ei näe omistajaa, ja näin tätä aikaa pidennetään ja kun tuon taitaa,asia vaikeutetaan ;esim. vie roskat , maleksii pihassa ja näin aika pidennetään pätkä pätkältä.ja kotiin ei saisi mennä silloin kun koira haukkuu,vaan jos hetkeksikin hiljenee,niin menee kotiin vasta sitten.
      Kun menee kotiin;koira tietysti riemuissaan hyppii ym. ; koiraa ei huomioida ennenkuin se on rauhoittunut ja käyyt paikalleen,ja silloinkaan ei mitään "numeroa" tehdä.
      Lähteminen / tuleminen ei poikkea/pitäisi poiketa millään lailla kotona olemisesta:=)
      Tuon lähtemis/tulemis -harjoittelun voi toistaa vaikka 10-20 krt /pvä,idea on että koira oppii,että, kyllä ne takas tulee:=)
      J a jättää koiralle esim.luita(jos koira osaa syödä luita "nätisti" tai kong:leluun ruokaa ja jäädyttää pakastimessa,siinäkin koira rauhoittuu kun joutuu "työskentelemään" kun syö ruuan kong;sta.
      Koiralle voi myös turvallisiin rasioihin jättää ruokaa etsittäväksi ns.aarteen etsintää.
      Palloa en jätä koiralle,kun on yksin,se helposti kiihdyttää koiraa,jos jahtailee ensin palloa.
      Radio on hyvä jättää hiljaiselle päälle.
      Sittenhän on nuo d.a.p. -tuotteet, haihdutin,suihke,panta, joillekin nekin tuovat turvallisuuden tunnetta:=)
      Jotkut myös rajoittavat tilaa koiran jäädessä yksin,esim. osaan asuntoa ei pääse.

    • åoj

      Kiitos kovasti neuvoista. Valitettavasti täytyy kuitenkin todeta, että harjoittelu on miltei mahdotonta, kun koiraa ei saa toiselle puolen ovea. Dap tuotteisiin en tahtoisi turvautua, koska näen, ettei se poista kuitenkaan ongelmaa. Koira ei syö eikä juo yksin ollessaan, joten luista ja muista jutuista ei hyötyä. Tuota lenkitystä pitää kyllä alkaa testaamaan enemmän. Mikäli joku keksii lisää neuvoja, otan ne kiitollisena vastaan!

    • åog

      Ja niin tosiaan. Yksi asia mitä olen pohtinut; kun koira puree kyseisessä tilanteessa, en tiedä tulisiko sitä torua vai vain rauhoitella vai olla sanomatta mitään...?

      • toivottavasti apua

        Ei saa toiselle puolelle ovea?
        Eikö suostu menemään?vai eikö ovea ole?
        Sittenhän on ns. koiraportteja,oviaukkoon.
        Ehkä olisi sitten hyvä aloitta,jos saa koiraportin; istuu itse portin vierellä,ja rauhoittaa koiraa ,siis pelkästään olemalla siinä lähellä,ja pidentää pikkuhiljaa matkaa pois näkyviltä.
        Itse otin erään asian takia yhteyttä puhelimitse ,tommy wireen;in ,tai oikeastaa jaana rajamäkeen,(naisystävä/vaimo) ja hän neuvoi ensin puhelimitse ja laittoi vielä sähköpostilla kirjallisena erittäin hyviä ohjeita meidän tapaustamme koskien.
        Ehkä itse kieltäisin puremisesta,ja kiellänkin ,kun välillä koiramme,1v. innostuessaan meinaa alkaa näykkimään,vaikka näykkii ihan kevyesti,kiellän heti ja lopetan leikin,jos ei usko.
        Nyt en tällä kertaa osaa enempää neuvoa,toivotaan että joku toinen osaa.


    • pr_

      Pystyisittekö erikseen treenaamaan nimenomaan tuota oven sulkemista? Eli ideana pelkkä oven sulkemisen mahdollistaminen, että voitaisiin siirtyä varsinaiseen yksinolon harjoitteluun.
      Kahden huoneen välillä koira kynnyksen toiselle puolelle, pyynnöstä maahan, palkka. Parin toiston jälkeen ennen palkkausta liikauttaa vähän ovea (vaikka sen 10 cm) kiinnipäin, niin että koira ei edes huomaa mitään omituista. Tätä toistetaan, vaivihkaa enemmän ja enemmän ovea sulkien. Siinä vaiheessa kun saadaan ovi vaikka puoliksi kiinni, voisi vähitellen alkaa siirtymään oven taakse hetkeksi koiran näkymättömiin. Runsas palkkaus koko ajan, jos koiralle vain suinkin ruoka kelpaa.
      Erityistä varovaisuutta sitten kun lähestytään pistettä jossa ollaan sulkemassa ovea – mielummin liioitellun varovainen eteneminen kuin se, että yhtäkkiä ylitetään koiran sietokyky ja se panikoi.

      Osaako koira olla normaalisti yksin toisessa huoneessa silloin, kun ovet auki? Siitäkin voisi lähteä yksinoloa työstämään.

      Puremisen jättäisin huomioitta – ihan jo sikäli, että mikään kielto tai toru tuskin menee edes panikoivan koiran tajuntaan läpi. Jos menee, niin tuskin yhdistää puremiseen siinä paniikkihässäkässä. Pahimmillaan vain lisää koiran ahdistusta.
      Käytöksen huomioimattomuus ja oma rauhallinen olemus melkein varmin tapa rauhoitella koiraa. Viimeksimainittu ylipäätään ehdottoman tärkeää: älkää olko missään määrin hermostuneita tai kiihtyneitä itse.

      Ja DAPpia kannattaa oikeasti harkita. Kyse ei olekaan siitä, että sillä ongelma ratkeaisi, vaan että saadaan koiran oloa helpottumaan ja siten vastaavasti mahdollistetaan rauhoittumisen opettelu.
      Samanlaisia ajatuksia kuulee yleensä lääkityksen käyttämisestä – mitä nyt siis yleensä vain äärimmäisen pahasti ahdistuvien koirien kohdalla harkitaan. Että ei se ratkaise ongelmaa. Vaan tarkoitus onkin saada koira rauhoittumaan sellaiselle tasolle, että se kykenee taas oppimaan ja varsinainen kouluttaminen on mahdollista. Sen enempää tähän runsaasti tunteita herättävään lääkitysaiheeseen menemättä…

      • pr_

        Tämän enempää ei pitänyt aiheesta sanoa, kun itsellä ei ole eroahdistuksesta hirveästi kokemusta.. Mutta sanotaan nyt vielä kuitenkin. Eli näin mutulla ja kuvauksen perusteella kuulostaa nyt siltä, että koiranne panikointi on ylipäätään se isoin kynnyskysymys ongelman ratkaisussa. Tyypillisesti ahdistuksen taso liittyy jokseenkin suoraan sen aiheuttavan ärsykkeen voimakkuuteen, ja tätä kautta koulutuksessa voidaan edetä koko ajan tasolla missä koira ei olennaisesti ahdistu, siedättäen. Vaan paniikkiin – lieväänkin sellaiseen – silmänräpäyksessä syöksyvällä koiralla mitään tällaista tasoa ei oikeastaan ole.
        Mutta vastaavasti jos tämä äkillinen kiihtyminen vain jotenkin vältetään, niin voi olla että ainakin joissain tapauksissa ongelma ratkeaa lähes kokonaan.

        Voisi olla syytä siis miettiä, miten siedättää koiraa niihin yksittäisiin asioihin jotka syöksevät sen ahdistuneisuuteen. Eteiseen siirtyminen, vaatteiden pukemineen. Idea siis sinänsä sama kuin normaalissa siedätyksessä yksinoloon: sillä erolla, että joudutte aloittamaan paljon, paljon pienemmästä. Että ensimmäinen askel ei olekaan koiran jättäminen puoleksi minuutiksi yksin, vaan teidän tapauksessanne vaikkapa naulakkoa päin käveleminen. Ja yksinoloa työstämään vasta sitten, kun mikään sitä tyypillisesti edeltävä asia ei enää koiraa hermostuta.
        Tosin jo pelkkä rutiinien vaihtaminenkin voi ajaa pitkälti saman asian, kuin se että yritetään hirveällä vaivalla vastaehdollistaa koira asioihin joita se on jo kovasti oppinut pelkäämään.

        Tulee mieleen kaikennäköisiä muitakin vähän kokeellisempia ideoita, muttei oikeen uskalla ehdottaa koiraa näkemättä. Jos tilanne oikeasti niin paha kuin nyt ymmärsin, niin investointi pätevän ongelmakoirakouluttajan hankkimiseksi paikalle voisi olla tarpeen.


    • åog

      Joo elikkäs sitä tarkoitin, että koiraa ei saa oven toiselle puolen, koska se tunkee ovesta väkisin ja puree kun sitä yrittää siirtää toiselle puolen ovea. Ja tosiaan sillä puremisen kieltämisellä tarkoitin sitä, että siis tottakai meilläkin napakasti kielletään muutoin pureminen, mutta tässä tapauksessa pelkään pahentavani tilannetta torumalla koiraa. Oma rauhallisuus on vaan TODELLA vaikea pitää, kun koira puree ja satuttaa kovaa.

      Koira on paimenkoira ja sillä ikäänkuin ''luonnostaan'' tulee se vietti pitää ihmiset koossa. Eli siis se seuraa joka paikkaan eikä päästä silmistään. Nyt ollaan kyllä vedetty linja siihen, että kylpyhuoneeseen koira ei tule mukana vaikka mikä olisi.

      Ja niin tosiaan, kyllähän se dap voisi olla ihan oiva apuväline. Mitä luulette, olisikohan eläinlääkäristä apua asiassa, vai ovatko he sulkeneet itsensä tällaisten psyykkisten juttujen ulkopuolelle?

      Ja tosiaan sitä ollaan alettu tekemään, että kengät ja takkia laitetaan vaikkei minnekkään lähdetä, jotta nuo stressitekijät saataisiin poies.

      Ongelmakoirakouluttajaa tässä varmaan kaivattaisiin, mutta se jouduttaisiin etsimään useiden satojen kilometrien päästä, mikä tulee varmasti erittäin kalliiksi, joten sen toivomme olevan sitten viimeinen keino. Kiitos taas kerran avustanne, otan edelleen vinkkejä vastaan. Asialle kun olisi tosiaan pakko saada jotakin aikaiseksi, koska juttu tyrannisoi koko perheen elämää.

      • pr_

        Joo no, sitten vaan harjoittelemaan sitä oven toiselle puolelle jäämistä... Voi joskus vaatia vähän luovuutta, että keksii ne riittävän pienet ensiaskeleet joista lähteä siedättämisen kanssa liikkeelle.

        Voisin kuvitella että eläinlääkäreistä löytyy aika monenmoista porukkaa mitä tulee aihepiirin tuntemukseen. Yliopistollisen eläinsairaalan yhteydessä toimii käytösklinikka ja Somerolla AB-klinikka, mutta jos välimatkaa on niin varmaan menee liian vaikeaksi ja kalliiksi. Keskiverto-ell:n asiantuntemusta vähän epäilen, jos sitä meinasit...
        Mutta jos jostain pätevä ongelmakoirankouluttaja löytyy, niin ehkä etänäkin voisi saada ainakin jotain apua. Videokamera, sähköposti ja puhelin apuna: hätä keinot keksii.

        DAPin lisäksi löytyy muutamia homeopaattisia aineita joita yleisesti koitetaan käyttää eroahdistuksen lievittämiseen – mutta niidenkään käytännön tehosta en sen enempää itse tiedä. Sinänsä niillä on siis ihan kliinisiä vaikutuksia kyllä.

        Häkkikoulutus voisi muuten olla yksi lähestymistapa tilanteeseen, mutta sekin kyllä vaatii sitten sen että kunnolla tietää mitä tekee.


      • pr_ kirjoitti:

        Joo no, sitten vaan harjoittelemaan sitä oven toiselle puolelle jäämistä... Voi joskus vaatia vähän luovuutta, että keksii ne riittävän pienet ensiaskeleet joista lähteä siedättämisen kanssa liikkeelle.

        Voisin kuvitella että eläinlääkäreistä löytyy aika monenmoista porukkaa mitä tulee aihepiirin tuntemukseen. Yliopistollisen eläinsairaalan yhteydessä toimii käytösklinikka ja Somerolla AB-klinikka, mutta jos välimatkaa on niin varmaan menee liian vaikeaksi ja kalliiksi. Keskiverto-ell:n asiantuntemusta vähän epäilen, jos sitä meinasit...
        Mutta jos jostain pätevä ongelmakoirankouluttaja löytyy, niin ehkä etänäkin voisi saada ainakin jotain apua. Videokamera, sähköposti ja puhelin apuna: hätä keinot keksii.

        DAPin lisäksi löytyy muutamia homeopaattisia aineita joita yleisesti koitetaan käyttää eroahdistuksen lievittämiseen – mutta niidenkään käytännön tehosta en sen enempää itse tiedä. Sinänsä niillä on siis ihan kliinisiä vaikutuksia kyllä.

        Häkkikoulutus voisi muuten olla yksi lähestymistapa tilanteeseen, mutta sekin kyllä vaatii sitten sen että kunnolla tietää mitä tekee.

        Homeopatiasta sen verran,että jos on kiinnostunut,niin kannattaa ottaa yhteyttä kokeneeseen homeopaattiin.Itse ei kannata ryhtyä,siis tulosten puolesta.
        Homeopatia ei siis itsessään auta,vaan koulutuksen ohessa,tukena.
        Kun on jo opitut mallit,niin käytös tulee pitkälti automaattisesti,joten siksi täytyy myös koulutuksella antaa "uusi malli".


    • ...

      Hyvä linkki: alahakita.fi . Tuolta mitä tilalle osioon, on paljon koiraystävällisiä neuvoja eroahdistuksen hoitoon.

      • pr_

        Häkkikoulutuksella en meinannut koiran sulkemista häkkiin koko päiväksi...


      • ...
        pr_ kirjoitti:

        Häkkikoulutuksella en meinannut koiran sulkemista häkkiin koko päiväksi...

        Arvattavastikaan...

        En lukenut toisten vastauksia ennenkuin annoin aloittajalle linkin.


    • åog

      En oikein tiedä mitä häkkikoulutuksella varsinaisesti meinaat, mutta sellaista olen miettinyt, että kun koira tuntee omassa auto-/näyttelyhäkissä olonsa turvallisemmaksi, niin josko siihen sen alkuun laittaisin. Mutta sitten totesin, että kun siihenkin opetteleminen vei aikaa ja vaivaa ja tietyissä tilanteissa se ei sinnekkään vieläkään jää kovinkaan innokkaana, niin en viitsi lähteä sotkemaan sitä tähän, ettei sitten ala pelkäämään sitä häkissä oloakin.

      Kunnassamme on ainakin eräs yksityinen eläinlääkäriasema, jonka yksi hoitajista toimii myös tottelevaisuus kouluttajana paikallisessa seurassa, joten voisin ehkä sieltä kysäistä osaisiko joku neuvoa, eipä siitä varmasti haittaakaan olisi.

      Ja niin tosiaan, kyllähän joku ongelmakoirakouluttaja etänäkin voisi toimia... Tosin olen kyllä miettinyt, että hienointa olisi, mikäli saisi kouluttajan muutaman kerran meille kotiin, jotta hän voisi olla kanssamme lähtötilanteessa ja sen pohjalta arvioida mitä teemme väärin ja miten tilanteessa tulisi toimia... mutta sepä taitaa jäädä vain haaveeksi.

      Tuota DAPia on kyllä kehuttu monellakin taholla, joten sitä on kyllä varmaankin hankittava. Vähän kyllä vain arvelluttaa lähteä sitä haihdutinta ostamaan ennenkuin tietää, että onko siitä mitään apua meillä... Eläinkaupassa oli sitä mieltä, että ehdottomasti se haihdutin, vaikka sitä itse suihkutettavaakin on olemassa. Mutta tietysti se että kuinka kauan se itse suihkutettava sitten pysyy siinä huoneilmassa, että riittääkö sen vaikutusaika...

      • ÄLÄ HÄKITÄ

        D.A.P. on myös kaulapanta-mallina.
        En kyllä itse suosi häkittämistä kotona,meillä häkki sisällä,luukku aina auki;koira voi mennä sinne jos haluaa,mutta pääsee myös pois kun haluaa:=)


      • pr_

        Ei missään nimessä siis häkkiin suoraan – jos panikoi niin voi teloa itsensä, ja vähintäänkin saa välittömät traumat häkkiin liittyen. Koiran ahdistus saattaa moninkertaistua suljetussa tilassa, ja siinä sitten samalla voi sanoa hyvästit sille että koira enää muulloinkaan tuntisi siellä olonsa turvalliseksi.

        Mitä itse mietin oli, että jos tottunut olemaan häkissä "oven takana", niin sen avulla voisi lähteä yksinoloa harjoittelemaan tavalla tai toisella. Ensin toki ihan vain vahvistaen häkin statusta rauhallisena turvapaikkana koiralle, ja siitä sitten eteenpäin. Mutta siinä vaiheessa kun oven sulkeminen tulee mukaan kuvioihin, niin pitää kyllä olla sataprosenttisen varma siitä että osaa työskennellä niin ettei koira ahdistu missään vaiheessa. Hyvin lyhyistä pätkistä epäilemättä olisi kyse.

        Yksi mikä kuitenkin voisi auttaa alkuun on "oman paikan" opettaminen koiralle häkkiin, eli että pyynnöstä menisi ihan mielellään häkkiin lepäämään. Pienestä aloittaen, tavoitteena se, että koira pystyisi rauhoittumaan tälle omalle paikalleen riippumatta siitä että mitä muu perhe sillä hetkellä puuhaileekaan – ja missä huoneessa. Ehkäpä joku paikka mistä koira pysyy edelleen suhteellisen hyvin kärryillä kaikkien sijainnista ja toimista, mutta oppisi, ettei koko ajan tarvitse olla itse mukana kontrolloimassa tilannetta ja perheenjäsenten liikkeitä.


    • åog

      Joo netistä juuri huomasinkin, että myös kaulapanta-mallina löytyy DAPia. Mietin vaan tässä, että jos kotiin sen haihduttimen laittaa, niin onko koiran oltava siellä kotona sitten jatkuvasti jotta se hengittää sitä tarpeeksi, vai voiko koira olla mukanamme pois kotoa päivittäin useita tunteja? Harrastelemme ja koira on muutenkin mukana vapaa-ajallamme.

      • auttoi meillä

        Voi olla koira poiskin kotoa.
        Meillä edellisen koiran kanssa muutto uuteen asuntoon oli iso stressi koiralle,tuo pistorasiaan asennettava haihdutin auttoi meillä:=)


      • AUTTAISIKOHAN?
        auttoi meillä kirjoitti:

        Voi olla koira poiskin kotoa.
        Meillä edellisen koiran kanssa muutto uuteen asuntoon oli iso stressi koiralle,tuo pistorasiaan asennettava haihdutin auttoi meillä:=)

        Tulipa mieleen tälläinenkin; jos silloin kun molemmat kotona; vuorotellen "ramppaatte" ulos / sisään; jos koira näin oppisi tajuamaan,että,kyllä ne tulee takas:=) Vaatii varmaan kyllä toistoa ja toistoa,mutta jos toinen jää sisään niin että koira ei turhaan stressaantuisi,vaan pysyisi rauhallisena ja näin oppimistakin tapahtuisi:=)


      • åog
        AUTTAISIKOHAN? kirjoitti:

        Tulipa mieleen tälläinenkin; jos silloin kun molemmat kotona; vuorotellen "ramppaatte" ulos / sisään; jos koira näin oppisi tajuamaan,että,kyllä ne tulee takas:=) Vaatii varmaan kyllä toistoa ja toistoa,mutta jos toinen jää sisään niin että koira ei turhaan stressaantuisi,vaan pysyisi rauhallisena ja näin oppimistakin tapahtuisi:=)

        Täytyy varmaan tätäkin vähän testailla, tosin tässä se on kyllä kasvanut jo. Ennen jäi huutamaan jokaisen ovesta kulkevan perään, enää ei niinkään. Ja sitten kun pentuna ei pelännyt yksin oloa, niin epäilen ettei tällainen auta tässä tapauksessa. Kiitosta kuitenkin vinkistä. :)


    • Eroah. on vaikea

      Koira pienempään tilaan, esim. keittiöön "pitää muistaa turvalukko hellaan". Kumminkin, että sen elintilaa rajoitetaan päiväksi. Itse en kyllä häkkiä suosi. Isolle koiralle liian vähän liikkumatilaa. Kun jää portin taakse on sillä turvallisempaa. Sinne sitten puru yms luita. Lisäksi voi kokeilla haihduttimia jne. josko toimisivat. Näin pimeinä aikoina ehdottomasti joku valo jätettävä päälle. Varsinkin eroahdistuksen takia. Päimenkoiralla on valtava määrä energiaa, joten se jaksaa huutaa, itkeä jne. Eniten huolestuttaa tuo pureminen. Taitaa koira myös pomotella teillä. Tiedän koiria, jotka eivät ehkä kärsi eroahdistuksesta, mutta huusholli on laitettu kunnolla remonttiin yksinollessa. Tottakai kun on tylsää. Saako tarpeeksi aktiviteetteja. Mitä harrastat koiran kanssa. Itselläni pari seurakoira tyyppistä seropia, jotka ovat alle 10 kg ja voin sanoa, että 1,5 tunnin tavallinen kävelylenkki ei oo mitään. Toinen mokoma päälle, niin sitten kaipaavat jo lepoatukoa. Toki on myönnettävä, että välillä harmittaa, etten ole niitten kanssa tarpeeksi tekemässä jotain. Kumminkin yritän paljon. Joka aamu vähintään puolentunnin aamukävely. Kotiin kun tullaan lähdetään tunniksi ja vielä illalla tunniksi. Tämän lisäksi pyrin viemään ainakin kerran viikossa koirapuistoon. Onneksi on sellainen. Jos rahasta ei ole kiinni, niin hommatkaa itselle juoksumatto ja jota voi hyödyntää myös koiralle. Kyllä 10 kuinen jo jaksaa juosta aikamoisen matkan. Eihän siinä ole muuta kuin virtaa ihan älytön määrä. Onko peruskoulutus kunnossa. Onko älyleikkejä yms. Hyvä hieronta tekee raukeeksi lenkin jälkeen. Kukonlaulun aikaan ulos vaan, jotta on aikaa koiralle vähintään tunti aamulla. Itse menemme yhdeksän jälkeen kaikki nukkumaan, jotta nousemme viideltä ajoissa ylös.

      Koira vaatii tosi paljon omistajaltaan. Mielekäs tekeminen on tärkeää. Koiran tarvitsee saada käyttää älyään. Ei pelkkä kävely ja syöminen riitä. Eikö lähellä asu edes kokenutta kasvattajaa joka mahdollisesti osaisi auttaa asiassa. Jos koiranne rynnii paniikissa ovesta ulos ei kaikki todellakaan ole kunnossa. Onko sosiaalistettu pienestä pitäen, siis ennen 17 ikäviikkoa. Miten muuten käytös. Onko peruskoulutus alettu heti, kun pentu tuli kotiin? On juuri nyt pahimmassa juniori-iässä ja kohta tulee lisää hankaluuksia. Oliko koira jo leikattu/kastroitu. Uros vai naaras..... Viimeisimpänä kokeilisin josko ell määräisi väliaikaisesti jotain rauhoittavaa.

    • åoj

      Koira on siis reilu 10 kg, uros. Asunnossamme ei ole kovin suuria rajaus mahdollisuuksia, mutta eipä se pinta-alaltaankaan ole kovinkaan suuri. Ja kyllä, koira tosiaan myös pomottelee. Ei pienempänä kauheasti, mutta nyt murrosiän kynnyksellä sitten senkin edestä. Yleisillä paikoilla komentelee jatkuvasti haukkumalla ja kun ottaa esim niskasta kiinni, yrittää purra.

      Käymme useana päivänä viikossa tottelevaisuuskoulutuksissa, lenkkeilemme paljon metsässä, opettelemme temppuja aktivoimiseksi, leikimme aktivointi leluilla, tapaamme mahdollisuuksien mukaan tuttuja koiria leikin ja lenkin merkeissä. Tämän lisäksi koira on ensimmäisemme, joten olemme kokemattomia, mutta jokainen opus on kyllä luettu ja asioihin perehdytty. Tämän vuoksi olenkin jotenkin tavallistakin harmistuneempi tilanteesta, koska en keksi mitä olen tehnyt väärin. On toki opiskelijana myös päiviä, jolloin koiran kanssa ei ehdi niin paljon tehdä kuin haluaisi, mutta pääsääntöisesti omasta mielestäni koiralla ei kyllä pitäisi olla tekemisen puutetta.

      Pentuna on sosiaalistettu, koira ei pelkää juurikaan mitään ja sen perustottelevaisuutta alettiin kyllä heti opettaa. Koiraa ei ole kastroitu, eikä se ole vaihtoehto, koska käymme (jo nyt menestyksekkäästi) näyttelyissä ja se on molemmille mieleinen harrastus.

    • canis.familiaris

      Vääränlaista ja liikaa huomiota on koira saanut osakseen. Vaikka on sosiaalistettu ja harrastukset kohdillaan, niin se tärkeä itsenäisyys ja itsevarmuus on tainut jäädä vähemmälle huomiolle pentu vaiheessa.

      Se on hyvä, että eroahdistus on ihmisen koiralle aiheuttama tila, niin sen voi myös silloin korjata, vaikka työlästä se onkin.

      Ne perusjutut Radio, luu jne on hyväksi, mutta sitten pitäisi keskittää se koiran huomioiminen oikeisiin puitteisiin ja määrään. Jos olisin samassa tilassa antaisin huomion vain silloin, kun koiran kanssa tehdään jotain. Ulkoilu, harrastusd jne. Sisällä en antaisi huomiota sen kummemmin. Siitä tuossa on lopulta kyse.

      P.s
      Mitä pahaa häkissä on, noin koulutusmielessä...meillä on häkki missä nukutaan ihan päivittäin, kun ovi on auki?? Pitäisi kyllä olla muutakin, kun asennetta "älähäkitä" tyyliä antamatta mitään vastetta sille tai pitämättä suhteellisuuden tajua koko asiassa.
      Itse en häkitä, mutta en epäröi yhtään, jos tarvetta on. Luotan siihen näkemykseeni asiassa, että myös ymmärrän kohtuullisuuden ja määrän/ajan.

      • åoj

        Tuo on kyllä varmasti osittain asiaa. Niin kovasti kun olen kaiken yrittänyt tehdä oikein eikä muita harrastuksia meillä ihmisillä ole, on varmasti huomaamatta käynyt niin, että koira saa liiaksi asti huomiota. Koira kuitenkin hakeutuu suhteellisen paljon omiin oloihin, vaikkakin samassa huoneessa. Se ikäänkuin vahtii meidän pysymistä läsnä, muttei pidä siitä että sitä silitetään tai otetaan syliin jatkuvasti, antaa sen kyllä tehdä mutta heti tilaisuuden tullen hakeutuu kauemmas lepäämään... Joten siinä mielessä hiukan ristiriitaista.

        Pienempänä koira haukkui hulluna meidän perään autossakin, mutta nykyään se osaa siellä oleskella rauhassa. Ongelmat siis muuttavat kokoajan muotoaan ja tuntuu että vain pahenevat...


      • åoj
        åoj kirjoitti:

        Tuo on kyllä varmasti osittain asiaa. Niin kovasti kun olen kaiken yrittänyt tehdä oikein eikä muita harrastuksia meillä ihmisillä ole, on varmasti huomaamatta käynyt niin, että koira saa liiaksi asti huomiota. Koira kuitenkin hakeutuu suhteellisen paljon omiin oloihin, vaikkakin samassa huoneessa. Se ikäänkuin vahtii meidän pysymistä läsnä, muttei pidä siitä että sitä silitetään tai otetaan syliin jatkuvasti, antaa sen kyllä tehdä mutta heti tilaisuuden tullen hakeutuu kauemmas lepäämään... Joten siinä mielessä hiukan ristiriitaista.

        Pienempänä koira haukkui hulluna meidän perään autossakin, mutta nykyään se osaa siellä oleskella rauhassa. Ongelmat siis muuttavat kokoajan muotoaan ja tuntuu että vain pahenevat...

        Niin ja tosiaan, itsevarmuuden puuttumista epäilen kovasti, koska koira on erittäin omanarvontuntoinen ja kovapäinen.


      • canis.familiaris
        åoj kirjoitti:

        Niin ja tosiaan, itsevarmuuden puuttumista epäilen kovasti, koska koira on erittäin omanarvontuntoinen ja kovapäinen.

        Minä taas epäilen, että koira tuo epävarmuuttaan esille "kovalla" käytöksellä, tai kokee tarvetta suojata teitä. Sinänsä outoa, että koira ei rauhoitu kotona ja todellakin ristiriitaista käytöstä...

        "Koira kuitenkin hakeutuu suhteellisen paljon omiin oloihin, vaikkakin samassa huoneessa."...voi myös olla aika puhki, jos ressaa kotona liiaksi..Lepää kun kokee olonsa turvalliseksi..

        Onko kotona tapahtunut jotain jossain vaiheessa?? Mikä saa koiran käytöksen muuntumaan...?


      • åog
        canis.familiaris kirjoitti:

        Minä taas epäilen, että koira tuo epävarmuuttaan esille "kovalla" käytöksellä, tai kokee tarvetta suojata teitä. Sinänsä outoa, että koira ei rauhoitu kotona ja todellakin ristiriitaista käytöstä...

        "Koira kuitenkin hakeutuu suhteellisen paljon omiin oloihin, vaikkakin samassa huoneessa."...voi myös olla aika puhki, jos ressaa kotona liiaksi..Lepää kun kokee olonsa turvalliseksi..

        Onko kotona tapahtunut jotain jossain vaiheessa?? Mikä saa koiran käytöksen muuntumaan...?

        Joo, tuokin voi olla ihan totta. :)

        Kotona ei mielestäni tapahtunut mitään kovinkaan kummallista homman alkuvaiheessa. Koira saattoi joutua olemaan muutaman tavallista pitemmän päivän yksin tai jotain vastaavaa...

        Sitten vieraassa paikassa oli pudottanut valaisimen ja muistuipa juuri mieleeni, että olimme samaisella kerralla unohtaneet koiralle myös pannan kaulaan, jonka se oli jotenkin käsittämättömällä tavalla saanut katkeamaan irti kaulasta. En tiedä mitä siellä siis oli sattunut, mutta tällöin homma paheni huomattavasti.

        Myös muuttomme uuteen asuntoon pahensi tilannetta huomattavasti entisestä, vaikka yritimme jättää koiraa pikkuhiljaa yksin uudessa asunnossa ja vasta parin päivän jälkeen jne.

        Tähän väliin täytyy mainita, että olen erittäin kiitollinen teidän kaikkien kommenteista ja avusta/tuesta. Heti on itsellä parempi mieli kun kokee tulevansa autetuksi. :)


    • canis.familiaris

      "jotenkin käsittämättömällä tavalla saanut katkeamaan irti kaulasta. "
      "Myös muuttomme uuteen asuntoon.." no nyt tuo alkaa aueta. Tuossa on jo monia asioita, joilla on merkitystä.

      Yritä rajoittaa sen mahdollisuutta nähdä ulos ikkunasta, jos se on nyt mahdollista.

      Onko rotu bc?

      • åoj

        Jep kaikki ikkunat jotka on mahdollista peittää on kyllä peitossa. Ja niin tosiaan kyllä nuo asiat varmasti ovat merkittäviä, nyt kun niitä alkaa kokoamaan yhteen. Noita asioita ei kuitenkaan pysty lähteä enää muuttamaan, joten ne eivät tietystikkään ole lähtökohtina asian hoitamiselle. Ja mikäli tuon ''bc'':n ymmärrän oikein, niin ei ole se kyseessä. :)


      • åoj
        åoj kirjoitti:

        Jep kaikki ikkunat jotka on mahdollista peittää on kyllä peitossa. Ja niin tosiaan kyllä nuo asiat varmasti ovat merkittäviä, nyt kun niitä alkaa kokoamaan yhteen. Noita asioita ei kuitenkaan pysty lähteä enää muuttamaan, joten ne eivät tietystikkään ole lähtökohtina asian hoitamiselle. Ja mikäli tuon ''bc'':n ymmärrän oikein, niin ei ole se kyseessä. :)

        Niin ja tosiaan haluaisin korostaa, että ongelmat eivät siis alkaneet noista asioista vaan pahenivat kyseisistä tilanteista. Jonkinasteinen ongelma tuli jo ennemmin ja silloin en tosiaan muista tapahtuneen mitään kovin erikoista.


    • Eroah. on vaikea_II

      Ok, teillä todellakin on nyt iso ongelma. Vanhemman koirani kanssa eka vuosi oli ok. Sitten jäin työttömäksi ja typerä kun olin kuljettelin sitä aina kaikkialla mukana. Eipä ollutkaan paluu työhön helppoa. Pisti aina ranttaliksi kun jäi yksin ja myös haukkui perään. Tosin silloin asuimme kerrostalossa jossa yksi naapuri sanoi, että vinkuu ja ulvoo yksinään kun taas vastapäinen ja alakerta sanoivat ettei kuulu mitään. Onkohan käynyt niin, että ollut paljon mukananne ja olette antaneet sen olla myös liikaa mukana kotonakin. Tällä tarkoitan sitä, että ainakin itse kun teen kotihommia haluan tehdä ne rauhassa ja koirat ei häiritse. Nyt tuo 6 kk vanha pentumme jättää rauhaan lattiaoita pestessä ja imuroitaessa. Helposti tulee tehtyä virheitä, tottakai, eikä aikaakaan niin tehty jo. Karsiminen ja ongelman korjaus ei todellakaan ole helppoa. Asumme nyt ok talossa, mutta varsinikin tää nuorukainen todellakin räksyttää pihalla kaikelle, jopa putoaville lehdille ja auta armias jos kissoja joita todella paljon alueella silloin vasta mekkala on. Niinpä hermostuin lähinnä siihen, että jos naapurit hermostuu pyhinä kun yks mekkaloi aikaisin aamulla. Pentuhan tietty pelkää pimeässä jopa omaa varjoaan. Siis
      menin ja hommasin semmosen äänipannan (42 ekee) eläinkaupasta. En jotenkin miellä sitruuna- tai sähköpantoja "en tiedä miksi", mutta näin vaan on. Okei, tuo äänipanta on auttanut haukkumiseen. Siitä lähtee semmonen matala vihellys niinkuin olisi koirapilli. Ja totta tosiaan, kun koira haukkuu, niin tulee vihellys ja koira lopettaa ja ihmettelee, että mitä nyt. Selkeästi vähentynyt haukunta.

      Olisi silti kiva, että saisit apua joltain kokeneelta kasvattajalta siellä missä asutte. Etkö tunne tai tiedä ketään tai oman koiran kasvattajalta. Vaadi koiraltasi omaa tilaa ja aikaa. Voitko mennä toiseen huoneeseen ja ovi kiinni välillä. Älä kumminkaan vaan sulje koiraa erikseen mihinkään tilaan niin, ettei se näe muualle. Tarkoitan niin, että ei keittiön, makkarin jne.. ovea kiinni vaan mieluimmin portti. Ikkunan voi peittää verholla, mutta valot päälle. Enkä sitä häkkiäkään pois sulje vaikka ei siitä kokemusta olekaan. Koiran pitää olla ehdottomasti sisäsiisti silloin ja häkin riittävän suuri. Siitäkin on ohjeistus. Voi olla, että tottuisi pikkuhiljaa. Jos päädyt häkkiin, niin siitä pitää tehdä mukava paikka olla, ettei se ala ahdistamaan. 8-10 tuntia häkissä on mielestäni kyllä aika kamalaa. Entäs jos hommaat haukunestopannan, siis tän pillijutun seä DAP haihduttimen ja pystytkö vielä hommaamaan portin ja rajaamaan elintilan päiviksi. Jos taasen asutte yksiössä on tilanne sitten häkkeineen ehkä. Minulla ei kokemusta häkeistä niin kauhistuttavat. Positiivisella asenteella kumminkin. Koira myös vaistoaa epävarmuuden ja stressaantuneen emännän/isännän ja alkaa stressaamaan myös itse. Sille on täytynyt tulla joku trauma silloin aikaisemmin kun pantakin katkennut? Ja se pureminen huolestuttaa kovasti. Kumpikaan koiristani ei ole ikinä murissut eikä ota hampailla iholle. Tottakai pennulla sattuu vahinkoja, mutta sanon jos hipaseekaan hampailla, että EI HAMPAILLA! Meillä ei myöskään ole koskaan leikitty murina, uhkaus tms. tavoin koirien kanssa. Veljeni joskus kylään tullessaa mukamas halusi olla pennulle kiva ja tuli heti eteisestä koiraa uhkaavasti vastaan, jolloin huomasin heti kuinka koira jännittyy vaikka kyse onkin leikistä. Kielsin välittömästi veljeäni en koiraa, koska vikahan oli ihmisessä.

      Onpa tää nyt jotenki hankalaa, kun en tiedä mitä pitäis tehdä. Kokeile vaikka sitä pantaa ja dappia yhtä aikaa, josko auttas. Sitruunapantakin vois tehdä jotain? Ei kokemusta siitä, mutta ehkä jollain on. Lisäksi koirani eivät saa hyppiä kuin pyynnöstä. Meillä ehdoton sekin. Tsemppiä teille.

      • voisin kokeilla

        Mistä ostit sen äänipannan?
        Kun meillä myös turhan paljon räksyttää pihassa,mahdolliset&mahdottomat.


      • åoj

        Kiitos kovasti vinkeistä. Itse olen henkilökohtaisesti sitruunapannan kannattaja, mutta minusta se ei missään tapauksessa ole ratkaisu meidän tilanteessamme, sillä koiraa ei tässä tilanteessa luultavasti kannata ''rankaista''. Sitäpaitsi minusta haukkumisen pois saanti ei ole se ensisijainen juttu meillä, vaan nimenomaan tämän itse ongelman poisto joka haukkumista aiheuttaa.

        DAP haihdutin on nyt seinässä. Häkin käytöstä jo tuolla aiemmin mainitsinkin, että sitä en aio tähän hommaan sotkea. Ja täytynee viellä mainita, että meillä koira ei ole koskaan haukkunut mitään ulkona liikkuvaa, ovikelloa tms. vaan haukkuu ainoastaan meidän peräämme/yksinoloa.

        Ja aivan, pureminen on minustakin varmaan kamalimpia juttuja mitä koira voi tehdä, sen takia olenkin niin huolissani tilanteestamme. Heti hyvänä kakkosena tulee myös tietysti se, että koiran stressaantuminen on jo huolestuttavaa, kun tärisee yms.


      • äänipanta
        voisin kokeilla kirjoitti:

        Mistä ostit sen äänipannan?
        Kun meillä myös turhan paljon räksyttää pihassa,mahdolliset&mahdottomat.

        Ostin äänipannan eläinliikkeestä. Netistäkin on myytävänä, mutta tuntu paremmalta vertailla eri pantoja eläinkaupassa. Tarjolla oli jos jonkinmoista. Joka kerran nyt kun laitan pennulle pannan, niin pitää semmosta matalempaa fuh, fuh ääntelyjä, joka mielestäni ok. Sisällä olen antanut vahtia, mutta liiallisen haukkumisen yritän stopata. Nää on vähän kakspiippusia juttuja, kun sais tietty vähän vahtia, mutta ei oo kiva, et tärykalvot meinaa emännältä mennä.


    • Elämäkoiranympärillä

      Minulla ollut koiria koko elämäni. On ollut vaikeutta olla yksinkin niillä kodinvaihtajilla, jotka iäkkäämpinä mulle tulleet. Ongelmat selätetty selkeydellä, harjoitteilla, rauhallisuudella, virikkeillä, vähittäisellä sosialistamisella. Nyt on koira, johon ei tehoa mikään. Ahdistuu siunnattomasti, kun vain näkeekin jonkun perheenjäsenen vetävän takkia ylleen. Yksinolot venytetty minuutista tuntiin, sitten palattu taas varttiin kun on takapakkia tullut. Koira on syönyt yhden välioven, raapinut lattian rikki, pureskellut lattioita, huonekaluja, listoja karmeja. Jos on yksin 5 minuuttia, pissii tai kakkaa tai molempia sänkyyn. Ulvoo, haukkuu, ulisee, räkyttää, rähjää tauotta yksin ollessaan. Purrut takit ja kengät naulakosta rei'ille. Yksinolon tiedostaminen, jo ennen yksin jäämistä aiheuttaa läähätystä, levottomuutta, sinkoilua, tavaroiden puremista/raapimista, alle pissaamista, tärinää = täysi paniikkikohtaus. On kokeiltu tilan rajaamista, nauhoitettuja ihmisääniä, viriketekemistä, haihdutinta, nyt viimeksi tuli eläinlääkäriltä mielialalääkkeitä. Mikään ei auta. Tämä alkaa olla tässä. Koira on samasta syystä joutunut kiertolaiseksi ja se varmasti pahentanut ongelmia. Meiltä ei kiertoon lähde, mutta piikille taitaa lähteä. Naapureilta jo varoituksia tullut koiran metelistä. Kaikkea on yritettyjo yli vuosi.

      • kerwer

        Onko häkkiä kokeiltu? Minusta sekin pitäisi kokeilla ennenkuin koira lopetetaan.


      • Kxkxkxkf
        kerwer kirjoitti:

        Onko häkkiä kokeiltu? Minusta sekin pitäisi kokeilla ennenkuin koira lopetetaan.

        Tää nyt on täysin epätieteellinen keino, mutta itse sain ongelman ratkaistua niin että pidin kännykästä läppäriin yhteyttä auki skypellä ja jos koira alkoi ulvomaan, juttelin sille ja pyysin rauhoittumaan. Ihan muutamassa päivässä rauhoittui kun huomasi ettei mitään hätää ole.


      • ElämäKoiranYmpärillä

        On kokeiltu häkkiä (= tilan rajaamista) ja yhtä pientä huonetta omaksi alueeksi. Tänään söi ulko-ovesta karmit. Huomenna varaan ajan piikille.


      • dgxdrg
        ElämäKoiranYmpärillä kirjoitti:

        On kokeiltu häkkiä (= tilan rajaamista) ja yhtä pientä huonetta omaksi alueeksi. Tänään söi ulko-ovesta karmit. Huomenna varaan ajan piikille.

        Fiksuin veto, ellei löydy sitä unelmaomistajaa eli tiettömän taipaleen päässä asuvaa hyväkuntoista vanhusta tai työtöntä, tilallista tms. noin ongelmaista koiraa pitämään :/


      • Elämä_koiran_ympärillä

        Ensimmäinen koira, jonka ongelmien kohdalla pakko nostaa kädet pystyyn. Viime yönä tuhosi taas kalustoa. On alkanut vaatia vierihoitoa öisinkin. Ahdistuu kun ihmiset nukkuvat. Koiralla, mustalla kaunottarella, liian paljon ikää ( 8 vuotta ), liikaa huonoja kokemuksia. Se on törmännyt osaamattomiin ihmisiin liian monta kertaa. Tiistaille saimme ajan. Rankkaa, kun koirassa ei muuta vikaa ole, kuin että se tykkää ihmisistään liikaa. Ja kärsii jatkuvasta pahasta olosta sen vuoksi. Koira olisi mennyt piikille jo ennen kuin tuli meille, mutta halusimme yrittää. Tappio vaan myönnettävä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5115
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3217
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1837
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1810
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1665
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1365
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1286
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1267
    Aihe