Onnenkäpälä?

hmmhmm

Millainen tuo kasvattaja on ja onko sen kasvattamat pennut terveitä? Ei ole ainakaan virallista kasvattajanimeä hankkinut..

35

566

Vastaukset

 • Kasvattelee fancyvärejä (ainakin sivujensa mukaan), eikä kuulu liittoon, kun ei viitsi maksaa "samoja maksuja uusiksi". Itselläni on hyvin epämiellyttävä kuva kyseisestä kasvattajasta. On jäänyt kuva ettei juuri välitä kasvattiensa hyvinvoinnista, puhumattakaan Suomen frettikannan terveydentilasta.

  Kannattaa hankkia frettinsä liiton viralliselta kasvattajalta, niin tämäkin vielä joskus (toivon mukaan) luopuu päämäärättömästä kasvatuksestaa :)

 • Tänä vuonna Onnenkäpälän pentuuesta kuoli kaksi pentua luovutuksen jälkeen. En suosittele jos haluat fretin pitemmäksi aikaa kuin 2 kuukaudeksi. Fancyväreistä 75 prosenttia on vakavasti sairaita.

 • hmmm... meille tuli ensimmäinen fretti juurikin tuolta onnenkäpälästä. Fretti eli melko terveen elämän, kunnes sairastui lisämunuaissairauteen ja menehtyi viisi vuotiaana. Seuraavat fretit olen hankkinut vain virallisilta kasvattajilta ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille muillekin.

 • Joo olen aikaisempienkin kirjoittajien kanssa samaa mieltä !, ei juuri piittaa kasvateistaan, eikä ole juuri kiinnostunut siitä onko vanhemmat terveitä jne.
  Eli jos haluat terveen ja pitkäikäisen kaverin suosittelen odottamaan ensi kevääseen, ja sieltä syntyviin pentuihin :).
  Tuossa vielä linkki virallisiin kasvattajiin: http://frettiliitto.fi/page3.php

 • Itse otin myös fretti pennun onnenkäpälälästä n. vuosi sitten. Pentu oli jo tullessaan flunssainen. Oli myös koko sen mun ajan kipeä (johtuen siitä että viihtyi meidän vintissä joka oli hyvin vetoisa paikka.) Söi vuoden aikana 2-3antibiotti kuuria. Meni pelkkiin ell. kuluihin ~500€ sis. antibiotit, ell kulut, steriloinnit, korvapunkki lääkkeet ja rokotukset. Jouduin sitten luopumaan neidistä pakon edestä... Muutto opiskelija asuntolaan ja koira ei tullut toimeen neidin kanssa.

  • Tuo tarina nyt ei kyllä kertonut mitään Onnenkäpälästä. Taisi fretin hankkija ennemminkin itse ryssiä kokohomman.

   Steriloinnit, antibiootit, korvapunkkilääkkeet ja rokotukset maksavat ihan saman verran ostit sen sitten Onnenkäpälästä tai mistä tahansa kasvattajalta.

   Mihinkähän tämä ressukka neiti joutui?

   Itsellä parivuotias onnenkäpälän fretti ja ole kyllä mitään valittamista sen suhteen.


  • Onnenkäpälä XXX kirjoitti:

   Tuo tarina nyt ei kyllä kertonut mitään Onnenkäpälästä. Taisi fretin hankkija ennemminkin itse ryssiä kokohomman.

   Steriloinnit, antibiootit, korvapunkkilääkkeet ja rokotukset maksavat ihan saman verran ostit sen sitten Onnenkäpälästä tai mistä tahansa kasvattajalta.

   Mihinkähän tämä ressukka neiti joutui?

   Itsellä parivuotias onnenkäpälän fretti ja ole kyllä mitään valittamista sen suhteen.

   Minä ostin yhden fretin juurikin tuolloin opiskelijalta joka luopui siitä sen takia. Nimi oli Haisuli/Hosuli. Onko kyseessä sama ? On minulla ollut sieltä tähän päivään asti. Vieläkin erittäin voimissaan ja elämäniloinen :) Virosta tuotu frettini kuoli tänään :/


 • Tuohan oli ihan älytön kommentti, eikä tosiaan kertonut mitään Onnenkäpälästä kasvattajana.
  Meillä sieltä terve frettipoika, kasvattajalta saatu iso info-paketti ja sukupuu tiedot frettiä noutaessa, on vaihdettu kuulumisia, pojalla ollut ihan tavalliset frettien ongelmat/ hyvät puolet. Ei todellakaan mitään syytä epäillä siis että olisi kasvatus puolelta mitään mätää meidän fretissä.
  Josko jotain häikkää olisikin, kysymällä selviäisi sieltä hyvin varmasti asiat.

  Onnenkäpälä kuului Suomen frettiyhdistykseen joka kuulemani mukaan ollut täällä jo ennen Frettiliittoa, mutta on tällä hetkellä toistaiseksi määrittämättömällä tauolla, joten on osaltaan kuulunut sinne Yhdistyksen jäseniin,- ei siis ole mikään puoskari kasvattaja!
  Ei suomessakaan voi olettaa, että jokainen kasvattaja haluaa kuulua samaan liittoon, kun muitakin vaihtoehtoja on. Se ei silti tarkoita että kyseessä olisi asiaansa osaamattomat kasvattajat! Minulta Onnenkäpälä saa isot näiden tietojen ja kokemusten perusteella, jotka itselläni on !

  Ja todella, jos joku on niin hemmetin tyhmä että palelluttaa oman näätänsä, hankkii sen epäsopivaan elämäntilanteeseen, pistää koiransa näädän edelle ja vielä päälle nurisee vaivaisesta 500e,n antibiootti/hoitokulusta, niin ei voi kuin todeta että on oma häpeä.

  • En tiedä voiko edes puhua että sinulla olisi freteistä jonkinlaista tietoa tai kokemusta jos suosit ja mainostat täällä julkisesti fancyvärejä kasvattavaa kasvattajaa. Jos olet tippaakaan lukenut edesmenneen ( KYLLÄ, tuskin palaa enään) frettiyhdistyksen sivuja olet varmaan huomannut että tieto on hyvin vanhentunutta ja vaaraksi fretin terveydelle. Sinulla on käynyt tuuri kun olet saanut terveen yksilön, se on hienoa ja onnea siitä, mutta miksi tukea toimintaa joka on vahingoksi suomen frettikannalle, kun meillä on mahdollisuus paljon parempaan?


  • meidän tyttön toinen vanhemmista Onnenkäpälästä. Lääkärissä kävimme vain ottamassa rokotukset.


 • MINUN fretissäni ei ole sukupuussa fancyja.
  Enkä ole niiden kasvattamisen kannalla millään tapaa.
  'Sanoin, että niiden tietojen perusteella, joita itselläni on, frettien kohtelu, olosuhteet, tieon anto ja fretin terveys ollut mitä odotinkin.
  En voi toki verrata, koska en ole ostanut muilta kasvattajilta frettejä.

 • Minulla on onnenkäpälästä fretti neiti. On ollu aina terve eikä mitään valittamista. Vaihdellaan säännöllisesti kuulumisia ja on oikeasti kiinnostunut kasvateistaan. Olen myös kuullut että joku onnenkäpälän pentu olisi kuollu, mutta taisi olla omistajan vika. Fretillä oli karvanlähtö ja ei ollu syötetty anti-hairball herkkuja tai ruokaa niin oli mahassa ollu nykrinkokoinen karvapallo ja kuollut siihen. Ja minulle kasvattaja painotti juuri anti-hairball ruoan syöttämistä kuureina.

  • Joo, minulle kanssa omistaja painotti anti-hairball tuotteita ja oli kiinnostunut tarjottavasta ruokavaliosta.
   Sukupuu myös kolmelle polvelle selkeä ja sain tietoa kasvattajan blogista mm. meidän fretin emosta jnejne :)


 • Fretti pääsi hyvään ja huolehtivaan kotiin jossa sille oli toinen fretti seurana. Tosiaan kun neiti oli jo flunssainen tulessaan ja taisi olla myös korvapunkkia kun tuli niin puutuin heti asiaan ja tein parhaani. Kokemusta ja tietoa on freteistä etteikö siitä olisi ollut kiinni.

  Elämän muutos oli nopea ja tein fretin kannalta vaikean päätöksen ja päätin luopua siitä koska se oli kaikkien kannalta parempi. Se että jouduin muuttaan pois vanhasta omakoti talosta vanhempien nurkkiin hetkeksi ja siitä opiskelija asuntolaan ei olisi ollu fretti neidolle oikein. Olisi joutunut oleen häkissä 90%ajastaan ja koska se ei ole häkkieläin niin mielestäni oli parempi luopua.

  Ja tottakai koira menee edelle,oli ennen fretin tuloa luonani ja on myös edelleen. Olen kuitenkin enempi koira kun fretti ihminen, muttei se sitä tarkoita ettenkö freteistä välitä. Koiralle pystyn järjestämään paremman elämän kun nyt fretille.

  Mutta siis se mitä tuosta onnenkäpälästä sanoin oli se että sain sieltä kipeän eläimen jonka oisin voinut saada terveenä jostain muualta. Ilmotin siitä heti kasvattajalle ja sen mielestä ei olisi ollut viellä mitenkään epänormaalia kun räkävaluu, köhinää ja apaattinen toinen oli.

  • Tuota kyseiset Onnenkäpälän menehtyneet pennut, joista täälläkin maininta oli, olivat siis tämän vuoden, vuoden 2012 pentueista. Syntyneet siis keväällä muutamia kuukausia sitten, ja menehtymisestäkin on se -pari kuukautta jo. Frettien karvanvaihtoaika taas on NYT, ei suinkaan kesäisin. Tuo on siis täysin väärää tietoa asiasta. Ja lisäksi voin kertoa, ettei freteille pidä syöttää mitään anti-hairball -herkkuja. Ei se kiellettyä toki ole, muttei mitenkään tarpeellista, ja yleensä herkun sisällöstä johtuen edes suositeltavaakaan.

   Onnenkäpälän kasvattaja siskoineen on itse perustanut ko. yhdistystä. Kyllä minäkin olisin varmaan maailman nro. 1 itseperustamassani järjestössä. Ja yhdistyksen sivuilta löytyvät tiedot eivät ole edes kirjoitushetkellään olleet niitä uusimpien tietojen mukaisia tai hyviä fretin hoito-ohjeita. Lisäksi noin virheelliset tiedot tulisi netistä poistaa, ettei kukaan toimisi niiden mukaisesti.

   Fakta on myös, että ko. kasvattaja käyttää riskivärejä ja toinen fakta on, ettei Suomessa myydä kasvatusyksilöitä ollenkaan pimeille kasvattajille. Myöskään ulkomailla liittojen ja muut kunnolliset kasvattajat myyvät vkasvatuskäyttöön frettejä vain ja ainoastaan virallisille kasvattajille. Pimeän kasvattajan on siis käytännössä mahdotonta hankkia yhtä hyviä kasvatusyksilöitä kuin virallisten kasvattajien.

   Lisäksi fakta on myös, että osa Onnenkäpälän kasvateista ovat vakavasti sairaita, osa menehtynyt hyvin nuorena ja toiset taas ovat eläneet sen kummemmin sairastelematta. Haluatko ottaa riskin? Haluatko ottaa riskin, että pentusi kuolee, tai riskin, että joudut huolehtimaan mojovien eläinlääkärilaskujen kera vakavasti sairaasta eläimestä läpi sen elämän syytellen itseäsi siitä, ettet ottanut pentua viralliselta kasvattajalta. Miksi ihmeessä ottaa turhia riskejä? Tuo on kuitenkin aika pitkälti arpapeliä, onko se sen arvoista lähteä kokeilemaan suosiiko onni?

   www.taskuvarkaani.blogspot.com


  • Syanidi kirjoitti:

   Tuota kyseiset Onnenkäpälän menehtyneet pennut, joista täälläkin maininta oli, olivat siis tämän vuoden, vuoden 2012 pentueista. Syntyneet siis keväällä muutamia kuukausia sitten, ja menehtymisestäkin on se -pari kuukautta jo. Frettien karvanvaihtoaika taas on NYT, ei suinkaan kesäisin. Tuo on siis täysin väärää tietoa asiasta. Ja lisäksi voin kertoa, ettei freteille pidä syöttää mitään anti-hairball -herkkuja. Ei se kiellettyä toki ole, muttei mitenkään tarpeellista, ja yleensä herkun sisällöstä johtuen edes suositeltavaakaan.

   Onnenkäpälän kasvattaja siskoineen on itse perustanut ko. yhdistystä. Kyllä minäkin olisin varmaan maailman nro. 1 itseperustamassani järjestössä. Ja yhdistyksen sivuilta löytyvät tiedot eivät ole edes kirjoitushetkellään olleet niitä uusimpien tietojen mukaisia tai hyviä fretin hoito-ohjeita. Lisäksi noin virheelliset tiedot tulisi netistä poistaa, ettei kukaan toimisi niiden mukaisesti.

   Fakta on myös, että ko. kasvattaja käyttää riskivärejä ja toinen fakta on, ettei Suomessa myydä kasvatusyksilöitä ollenkaan pimeille kasvattajille. Myöskään ulkomailla liittojen ja muut kunnolliset kasvattajat myyvät vkasvatuskäyttöön frettejä vain ja ainoastaan virallisille kasvattajille. Pimeän kasvattajan on siis käytännössä mahdotonta hankkia yhtä hyviä kasvatusyksilöitä kuin virallisten kasvattajien.

   Lisäksi fakta on myös, että osa Onnenkäpälän kasvateista ovat vakavasti sairaita, osa menehtynyt hyvin nuorena ja toiset taas ovat eläneet sen kummemmin sairastelematta. Haluatko ottaa riskin? Haluatko ottaa riskin, että pentusi kuolee, tai riskin, että joudut huolehtimaan mojovien eläinlääkärilaskujen kera vakavasti sairaasta eläimestä läpi sen elämän syytellen itseäsi siitä, ettet ottanut pentua viralliselta kasvattajalta. Miksi ihmeessä ottaa turhia riskejä? Tuo on kuitenkin aika pitkälti arpapeliä, onko se sen arvoista lähteä kokeilemaan suosiiko onni?

   www.taskuvarkaani.blogspot.com

   Korjaan: Kasvattajallasi on ollut Onnenkäpälän fretti. Fancy. Panda kuvioinen.
   Joten menetkö seuraavaksi myös moralisoimaan hänen päätöstään Onnenkäpälä valinnasta vai lopettaisitko jo mustamaalaamisen niiden muiden kohdalta jotka ovat päätyneet "samaan" ratkaisuun? :)


 • Tässä sen näkee, kun päättää että jokin asia on P*rseestä ja poikittain, se myös joidenkin mielestä on sitä.

  Tuskinpa kukaan Onnenkäpälästä frettiään ostanut on edistänyt minkäänlaista pentutehtailua tai tietyn syndrooman sairastajia, pennut kun yleensä on synnytetty jo ennen niiden myyntiä (olettaakseni, taas joku näsä voi korjata jos tässäkin menee päin honkia) ja jos minun frettini sukupuu on puhdas, mikä tässä on ongelma? Ei minua kiinnosta mitä kyseinen kasvattaja ennen on tehnyt, eläinlääkäri kun on useasti todennut frettini harvinaisen hyväkuntoiseksi ja meneväksi otukseksi.
  Siitä minä en ala edes vääntämään asiaa, voiko näätä tulevaisuudessa sairastua johonkin,- tietenkin voi! Niin voivat sinunkin näätäsi.
  Itseasiassa kiva että jaoit sivusi, muistanko nyt aivan väärin, vai oliko peräti niin että oman frettisi kasvattaja joutui muutaman vuoden sisällä lopettamaan useamman pennun syndrooman vuoksi?
  Väittäisin että muistan oikein.
  Ja kasvattajasihan on liiton jäsen.
  Ai niin....!
  Ja frettisi kasvattajalla on myös ollut aikoinaan Onnenkäpälän fretti.
  Enkä sano tätä "Ähäkutti" asenteella, vaan että näkisit sekunnin asiat hieman objektiivisemmin.

  • Väittäisin, että muistat aivan päin honkia. Ko. kasvattaja on kokenut, eikä ole koko kasvattajanuransa aikana käyttänyt fancy-värisiä frettejä kasvatukseen, eikä sellaisia joiden lähisuvussa olisi sellaisia ollut. Kyseiset kaksi urospentua (Pickpocket's Ravenclaw ja Hufflepuff) menehtyivät MBD:hen (metabolic bone disease, eli luukato), jonka aiheuttaa vitamiinien imeytymättömyys tai saamattomuus. Esim. emon maidontuotanto-ongelmat imetysaikana voivat tämän aiheuttaa. Tuo ei ole millään tavoin perinnöllinen sairaus eikä liity Waardenburgin syndroomaan millään tavoin.

   Ja kyllä, ko. kasvattajan ensimmäinen fretti oli Onnenkäpälältä, mäyräkuvioinen, ei pandakuvioinen. Ko. fretti on syntynyt vuonna 2005, eli lähestulkoon 8 vuotta sitten. Kahdeksan vuotta sitten freteillä oli Suomessa hieman erilainen asema kuin nykyään. Ei ollut tietoa niin paljon (ei läheskään yhtä paljoa!) freteistä, ei ollut liittoa, eikä ollut kuin pari hassua kasvattajaa. Ko. henkilö tuskin enää nyt ottaisi mäyräkuvioista frettiä, saati sitten Onnenkäpälän kasvattia, vaikken tietenkään hänen puolestaan voikaan puhua. Silloin kuvioissa oli Frettiyhdistys ja Fyry (jälkimmäinen ei välttämättä ajankohdaltaan tarkasti), ja frettiyhdistys julisti Onnenkäpälän olevan mainio ja luotettava kasvattaja (no tietenkin kasvattaja ylisti itseään!). Yhdistyksellä ei ollut mitään kriteereitä tai sääntöjä suosittelemilleen kasvattajille. On hieman eri asia ottaa fretti huonolta kasvattajalta, jota suositellaan hyvänä kasvattajana 8 vuotta sitten, kun ottaa nyt pentu huonolta kasvattajalta, jonka tekemiset ovat paljastuneet, jonka pentujen tiedetään kuolleen hyvin nuorena perinnöllisiin sairauksiin, joka käyttää riskivärejä kasvatuksessaan, jolla on ollut vaikeuksia saada pennut myytyä surkean maineen ja epämääräisen toiminnan vuoksi, joka on myynyt pentuja eläinkauppaan jossa niitä ei käsitellä ollenkaan (myydään hanskat kädessä ja joita myyjät pelkäävät), ei sosiaalisteta tai anneta seuraa ollenkaan ja joka ei tämänhetkisellä toiminnallaan edes saisi virallista kasvattajanimeä, tuskin koskaan sillä hakijan tulee olla hyvämaineinen.

   Ensinnäkin, minä en mustamaalaa ketään enkä halua kenenkään niin ajattelevankaan. En myöskään syyllistä sinua, em. kasvattajaa tai ketään muutakaan frettinsä Onnenkäpälältä hankkinutta. Yritän kertoa ihmisille faktoja, jotka toivottavasti saavat edes jotkut ajattelemaan, kannattaako eläimen terveyden kustannuksella ottaa riskejä. Samaan hintaan saa standardilinjaisen pennun, jonka vanhemmat, niiden vanhemmat jne. ovat tarkkaan harkittuja, joiden suvut ovat läpikotaisin tutkittuja ja jotka ovat vielä tutkittu ja hyväksytty kasvatuslautakunnan edessä. Kun hankitaan lemmikkieläintä, eikö ole ainoastaan järkevää hankkia lemmikki sieltä, mistä kaikkein varmimmin saat sen terveimmän yksilön. Kannattaako lähteä kokeilemaan onneaan? Varsinkin kun freteistä on kyse (muutenkin todella sairas laji), jo pelkkä hankkimispaikka saattaa vaikuttaa fretin tulevaisuuteen ratkaisevasti. Järkikin sanoo jo, että kannattaa pelata niin varman päälle kuin vain mahdollista.

   Ja viestini ei mitenkään ole missään vaiheessa liittynyt sinuun tai sinun frettiisi, sen terveydentilaan tai muuhunkaan vastaavaan. Olen todella iloinen puolestasi, että frettisi on ollut terve, se on todella hieno juttu ihan oikeasti. Kuitenkaan en itse siltikään kasvattajan maineen ja pari faktapohjaista pennun kuolematapausta tietävänä kasvattajaa suosittelisi muille niistä kertomatta, sillä kaikki muut eivät välttämättä tiedä ko. tapauksia. Sitten jos joku sinun suosittelusi innoittamana päättää ottaa fretin Onnenkäpälältä, eikä ko. henkilö olekaan yhtä onnekas kuin sinä vaan pentu on sairas tai menehtyy, minä ainakin suosittelijana soimaisin itseäni. Tietenkin voit kertoa ihmisille hyvistä kokemuksistasi kasvattajasta, mutta kannattaa samalla mainita että myös näin on joillekkin käynyt, joten se riski on olemassa.

   En siis tosiaankaan soimaa ihmisiä, jotka frettinsä ovat joskus Onnenkäpälältä hankkinut, yritän vain kertoa ostoa harkitseville riskit, jotteivät mene tietämättään ostamaan mahdollisesti sairasta, riskiväristä tai huonosukuista yksilöä. Jos tulevaisuudessa vältyttäisiin niinkin ikäviltä tapauksilta joita tämänkin vuoden Onnenkäpälän pentueista on kaksi tullut tietoon.

   Enkä sano tätä "ähäkutti" -asenteella, vaan jotta näkisit asiat hieman laajemmin ja järkevämmin - kaikkien kannalta.


 • Freteillä on niin monia sairauksia, että eiköhän muittenkin kasvattajien kasvatteja ole kuollut... ?

 • Ei missään nimessä ole muiden kasvattajien frettejä kuollut!
  Ainoastaan Onnenkäpälän fretit on sairaita..

  Voi jeesus..

  Hyvä kuva täällä taas annetaan frettien omistajista ja kasvattajista!

  Aletaanko puhumaan vaikka saksanpaimenkoirien tai tsihuohoitten jalostamisesta?
  Toisaalt yhdelläkään fretin omistajalla tuskin on puhdasrotuista jalostettua koiraa.

 • Kehittyminen on aina hyvä asia, mutta minusta alkaa pienen tutkimisen jälkeen tuntumaan että tässä asiassa on tietyillä tahoilla oma lehmä ojassa.
  Ensinnäkin Frettiliitto koostuu pääasiassa niistä kasvattajista jotka ovat itse hyväksyneet tiimiinsä kokoonpanon, eikä heidän toimintansa taida tukea muita kasvattajia taikka uusia mahdollisia tulokkaita, koska ovat rajanneet esimerkiksi jalostusfrettinsä ainoastaan oman liittonsa sisälle.
  Eikä olisi järkevintä tehdä yhteistyötä muiden kasvattajien kanssa (joilla menneisyys fancy väreistä) ja heidän kauttaan kehittää suomen frettikantaa?
  Vaikuttaisi, että nyt suomessa on monopoli-asema tietyllä koplalla, jotka morkkaavat vanhan kansakunnan kasvattajia siitä mitä oavt tehneet, ei siitä, mitä tekevät nyt.
  Tuohan ajaa tilanteen täysin kaksijakoiseksi ja vaikuttaisi että liiton kasvattajilta on periytynyt myös mustamaalaamisen taito yhtä ja tiettyä kasvattajaa kohtaan.

  • Edellä olevat mielipiteet eivät ole liiton mielipiteitä. Uusia kasvattajia (ja niitä vanhojakin) koitetaan aktiivisesti kannustaa liittymään mukaan, kuka tahansa saa kasvattajanimeä hakea! Kasvattajanimen edellytykset löytyvät täältä:
   http://www.frettiliitto.fi/page51.php

   Faktatietoa kasvattajahakemuksista;
   yksi kasvattajahakemus on hylätty, syynä hakijan alaikäisyys
   yksi on tällä hetkellä käsittelyssä
   viimeisen kahden vuoden aikana on hakemuksia tullut (ja hyväksytty) 5 kpl

   Joten onhan tuolla aika paljon uusia kasvattajia verrattuna siihen alkuperäiseen 6 kpl "koplaan".

   Terveisin
   Riikka Lahti
   SFL ry sihteeri


  • Onnenkäpälä xxx/ tai mikä nyt olikaan. Onko sinulla jotakin ongelmia? Samantien heti ensimmäisen viestini jälkeen hyökkäsit vittumaiseen sävyyn arvostelemaan ja väittämään että mustamaalaan Onnenkäpälästä frettinsä hankkinutta. "Kasvattajallasi on ollut Onnenkäpälän fretti joten lopettaisitko jo muiden samaan ratkaisuun päätyneiden mustamaalaamisen." Mitä? Kirjoitin asialliseen sävyyn viestin, jossa kerroin FAKTOJA, kuten että Onnenkäpälä käyttää riskivärejä, että pimeä kasvattaja ei saa yhtä hyviä kasvatusyksilöitä, että Onnenkäpälän tämän vuoden pentueesta on kaksi menehtynyt heti luovutuksen jälkeen, ja että jotkut OK:n kasvatit taas ovat eläneet terveinä. Lisäksi kysyin, että kannattaako ottaa riskiä vai pelata varman päälle. Kuitenkin on aina todennäköisempää saada se sairas tai perinnöllistä sairautta kantava fretti pimeältä kasvattajalta, kuin viralliselta.
   Mikä tuossa viestissäni sinua niin alkoi ärsyttää? Ei kaikkea tarvitse ottaa itseensä, varsinkaan jos koko asia ei sinuun liity?

   Ja tosiaan puhuin tuossa ainoastaan Onnenkäpälän freteistä, kun sitä kerran aloittaja kysyikin. Siinä on aina riskinsä otit fretin sitten miltä hyvänsä pimeältä kasvattajalta, joskaan kaikista pimeistä kasvattajista tai trokareista en yhtä paljoa tiedä kuin Onnenkäpälästä, josta löytyy varsin mukavasti tietoa. Turha minun on nyt puhua yleisesti kaikista pimeistä kasvattajista, sillä se nyt ei paljoa hetkauta. Muutenkaan en tiedä Suomen jokaikistä pimeää kasvattajaa enkä voi heitä yleistääkään yhteen muottiin. Mutta puuttuuko päästä kenties ruuvi tai kaksi (kenties enemmänkin)? Tähän viittasin "Ei missään nimessa ole kuollut muiden kasvattajien pentuja! Ainoastaan Onnenkäpälän pennut ovat sairaita." Onko kukaan väittänyt ettei muualta hankittu fretti voisi sairastua? Kuitenkaan en ole törmännyt itse henkilökohtaisesti vielä yhteenkään tapaukseen, jossa viralliselta kasvattajalta otettu pentu olisi menehtynyt perinnölliseen sairauteen esim. alle 6kk tai alle vuoden iässä. Kun taas olen törmännyt lukemattomiin tapauksiin, jossa pimeältä kasvattajalta otettu pentu on kuollut hyvinkin nuorena perinnölliseen sairauteen. Useita Onnenkäpälätapauksia (kaksi ihan tuoretta), muutamia Le vent du nord -tapauksia ja muiden kotimaisten puskakasvattajien tapauksia. Ketjun aloittaja ei kuitenkaan kysynyt mistään muusta kuin OK:sta, joten en turhaan muista alkanut selittelemäänkään.

   En vain ymmärrä, miksi otettiin niin henkilökohtaisesti se, että yritetään tuoda kaikkien (varsinkin ostajien) tietoon ne riskit ja mahdollisuudet. Jos on ko. asioista ollut tietoinen, on itse tehnyt päätöksensä kun on pennun ostanut. Se taas ei ole sitten kiva juttu huomata ostaneensa sian säkissä (= ei-niin-terveen pennun) ja ihmetellään miksi ei kerrottu tai varoitettu. Kukaan täällä ei mitään koko asiasta ole purnannutkaan, (paitsi minä, joka myös mustamaalaan ihmisiä täällä :--)) mutta ylempää viestiä voin kompata.

   Muistakaa kaikki kuitenkin, että lemmikkieläintä (varsinkin frettiä, kun on niin ikävän paljon sairaita linjoja) hankittaessa ei koskaan voi olla liian varovainen, on vain typerää ottaa riskejä eläimen terveyden kustannuksella ja on vain järkevää pelata varman päälle. :-) Useimmilla (en voi esim. parin uuden puolesta sanoa kun en ole tutkinut) kasvattajanimen omaavista on kuitenkin linjat, joiden eteen on tehty vuosien työ jatkaessa linjaa aina kaikkein terveimmillä (ei ollenkaan perinnöllisiä sairauksia omaavilla tai sellaisilla joiden suvussa olisi epäselviä sairauskuolemia tms.), parhaan rakenteen omaavilla ja hienoimmilla freteillä. Ja usein pimeistä pennuista pyydetään samaa hintaa, joten on vain järkevää ottaa se kaikkein pienimmällä todennäköisyydellä sairas. En minä ainakaan ostaisi kahdella eurolla euroshopperin tai rainbow'n leipää jos saman verran maksaisi joku vaasan paahtoleipäpussi. Ja 350e ei ole mielestäni paha hinta fretistä.

   Jos on tietoinen riskeistä ja silti ostaa, ja jos käy ikävästi eikä fretti olekaan terve, saa syyttää vain itseään. On kuitenkin tärkeää, että kaikki tietävät riskit ja aiemmat tapaukset. Ajatelkaa eläimen parasta, sekä itsenne: on pieni hinta maksaa 350e pennusta hyvältä kasvattajalta, mutta hirvittävän suuri hinta menettää fretti liian aikaisin tai jonkin sairauden vuoksi.

   Jokainen tekee mitä tekee, ja saakin tehdä, mutta toivoisin silti että ostaja ajattelisi asioita ja harkitsisi ihan kunnolla ja ajan kanssa mistä pennun hankkii.


  • Jep. Ja miten voi tulla viralliseksi kasvattajaksi, jos ei saa mistä ostettua kasvatuksentarkoitettuja yksolöitä. Koska niita myydään vain virallisille kasvattjille.


  • vanhus 2012 kirjoitti:

   Jep. Ja miten voi tulla viralliseksi kasvattajaksi, jos ei saa mistä ostettua kasvatuksentarkoitettuja yksolöitä. Koska niita myydään vain virallisille kasvattjille.

   Et aloita kasvattamista ilman kasvattajanimeä.
   Haet kasvattajanimeä, esität selkeän linjauksen, mitä haet kasvatuksellasi jne.
   Kun sinulle on myönnetty kasvattajanimi, voit ruveta tekemään yhteistyötä muiden kasvattajien kanssa.
   Sinusta siis voi/pitää tulla virallinen kasvattaja, ennekuin voit ruveta kasvattamaan.
   Ymmärsitkö?


  • vanhus 2012 kirjoitti:

   Jep. Ja miten voi tulla viralliseksi kasvattajaksi, jos ei saa mistä ostettua kasvatuksentarkoitettuja yksolöitä. Koska niita myydään vain virallisille kasvattjille.

   Olen sama mieltä. Yritin osta pennun( n. 2 v. sitten) ja vastaus oli EI.


 • Itse hankin oman kasvattajanimeni tänä vuonna, Bonsai Ahma.
  Huolimatta siitä että edustan kasvattajana muista poikkeavaa suuntaa ja kantaa (metsästyseläimet) ja olen liiton jäseniä tavannut ennen kasvattajanimen hakemista ehkä kerran sain nimen ilman korjausehdotuksia!
  Uskallan väittää että kuka tahansa joka vain kykenee osoittamaan tietonsa tarpeeksi kattavasti freteistä ja niiden kasvattamisesta, on täysi-ikäinen, eikä omista esimerkiksi eläintenpitokieltoa on kykenevä saamaan kasvattajanimen.

  Uskallan myös aivan tosissani väittää että se 50 euron kasvattajamaksu ja diplomi kasvattajanimestä ei tee minusta yhtään sen parempaa kasvattajaa jos en oikeasti tietäisi mitä olen tekemässä!
  Fancy-värien käyttäminen on tietoinen riski niin kasvattajalle kuin ostajallekkin. Jos kasvattaja päättää käyttää näitä värejä ja ostajaa on informoitu riskeistä ja tämä silti päättää ostaa pennun, en minä näe miksi se on muiden purnauksen aihe.

  Minun ylpeyteni ja tahtoni ei anna periksi sekoittaa omiin linjoihini sellaista joka voisi jotenkin lyhentää tai haitata frettieni elämää. Joskus kaikesta syynäämisestä huolimatta tapahtuu niin että yhdistelmä ei toimi ja tulee ongelmia, kuten rakenteellisia vikoja tai piilevä geenivirhe, mutta jos siitä ei minkäänlaisia varoituksia ole ollut kummankaan vanhemman suvussa, on se vain uskomattoman paskaa tuuria.

  Itse en Onnenkäpälää kasvattajana tunne, mutta jos te ihmiset asiakkaina olette lukeneet fancy väreistä ja niiden haitoista on se teidän oma päätöksenne joko kannattaa tai jättää kannattamatta niiden kasvatusta! Te voitte joko ostaa pennun tietoisena siitä että ehkä, tai ehkä ei nämä ja nämä tietyt vaivat voivat tulla, tai jättää ostamatta ja äänestää lompakollanne.

  Heli Levänen

  • Anteeksi vain, mutta Onnenkäpälässä ei ole sen "edullisempia" frettejä kuin kenellkään muullakaan kasvattajalla. Olikohan peräti kalliimmat hinnat!


 • Minä itse en Onnenkäpälästä frettiä ottaisi , koska frettejä on kuollut perinnöllisiin sairauksiin ja ei ole tosiaan liiton virallinen kasvattaja . Eli suositaan virallisia kasvattajia joiden kasvatus fretit ovat hyväksyttyjä. :)

 • Minulla oli Onnenkäpälän 2012 vuoden pentueesta fretti, joka menehtyi 5 kuukauden ikäisenä. Voin kertoa, että kaikki mahdollinen pennun pelastamiseksi tehtiin, lopulta mitään ei vaan ollut enää tehtävissä. Kaiken lisäksi kasvattaja syytti minua pennun kuolemasta.

  • Noissa tapauksissa haluaisin nähdä kuolinsyy todistuksen tai minkä vain virallisen dokumentin että fretin kuolema olisi selkeästi osoitettavissa kasvattajan toiminnasta johtuneesta virheestä. Kun näitä heikkopäisiä näyttää riittävän jotka säilyttävät näätiään vintillä jne jne... :O


 • Minulla on Onnenkäpälästä kaksi frettiä, toinen synt. 2007 ja toinen 2008.

  Terveitä ovat mielestäni olleet, ei ole eläinlääkärissä tarvinnut käydä kuin muutaman kerran rokotuksien lisäksi. Kerran sairastivat flunssan, yksi hammas on poistettu (ell hoitovirhe), yksi virtsatulehdus ja kerran on toinen aiheuttanut toiselle ruven selkään - antibiootteja tarvitsi.

  Vasta käytin frettien iän (5 ja 4v.) vuoksi verikokeissa, koska halusin tietää sairastavatko esim. lisämunuaistautia, sillä mitään selkeitä oireita ei kummallakaan ole. Terveiksi todettiin.

  Eläinlääkäri on jokaisella rokotuskerralla todennut frettini erinomaisesti hoidetuiksi.

  Varmasti eläinten olosuhteet, ruokinta jne. vaikuttavat terveyteen vähintään yhtä olennaisesti kuin syntyperä. En tiedä olisiko jonkun toisen kasvattajan fretit olleet tämän terveempiä minun hoidossani.
  Olen itse aktiivisesti lueskellut foorumeita ennen ja jälkeen kun ostin omat näätäni - jos vielä joskus haluaisin pennun, hankkisin sen viralliselta kasvattajalta. Mutta koska olen nämä kuitenkin Onnenkäpälältä aikoinaan hankkinut, ja sitähän tässä kysyttiin, niin olen ollut omiin poikiini erittäin tyytyväinen ja omilla ratkaisuillani olen heistä ilmeisen hyvää huolta pitänyt.

  • ajattelit selvittää tota lisämunuaistautia verikokeella?
   lähetittekö sen siis USAhan Tenneseehen tutkittavaksi?
   Ei kai ell tosissaan väittänyt että osaa sen tutkia?


 • Alatko parjaamaan minua noista verikokeista?

  EI ole eläinlääkärini väittänyt että osaisi niitä tutkia.

  Veret lähtivät Saksaan. siellä on labra jossa on pelkästään eläinlääkäreitä töissä. Tosi laajassa kirjossa sai sieltä valita mitä halusi tutkittavan. Pääasiassa kuitenkin tuota lisämunuaissairautta halusin selvittää.

  Olen itse ottanut selvää mitä haluan ja olin valmis maksamaan, että saan mitä haluan.

  Nuo pelkät verikokeet maksoivat 235€. En sitten tiedä olisiko sieltä Tenneseestä päässyt halvemmalla, vaan eiköhän sekin kallista ole :)

 • ei syanidilla ois mitään lähteitä tiedoistaan?
  paska puhetta mutta uskon

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Iranilainen kansanedustaja lupaa 3 miljoonan dollarin palkkion

  Trumpin tappajalle. https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/cfa37fd0-332c-4304-8dc6-3f7024244907
  Maailman menoa
  87
  3512
 2. Luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen

  Valmentaa nuoria kannustavasti ja tasa-arvoisesti.
  14
  1624
 3. MURHA hämeenlinnassa

  Keskustassa, maanantain ja tiistain välisenä yönä??!! Kertokaa heti lisää........
  Hämeenlinna
  59
  1170