tuo mun uros on nyt lähi viikkoina alkanu kasvaa aika nopiaa, sellaista reilu pari kilua viikosa noin. alusa ei ruoka maittanu mutta nyt nuollaan kuppi puhtaaksi. säkä on noin 50cm/20kg ja ikää 16 viikkoa.
liikkuu ja touhuaa kyllä nykyään paljon enemmän ku aikasemmi ni tuleeha se nälkäkin.
eli onko tuo iha normaali uroksen kasvuvauhti vai pitäskö alkaa antaa muutama raksu vähemmän?
kylkiluut kyllä tuntuu tosi hyvin vähällä kosketuksella
kasvaako liia nopiaa?
25
264
Vastaukset
- rusettirinta
Ruokaa ei kannata vähentää ja ihan normaali paino on. Kasvu alkaa kiihtymään ns. kasvupyrähdyksen myötä. Tällöin paino on kasvusta johtuvaa luuston painoa.
No aika paljon vastaus riippuu siitä, haluatko koirasi olevan terve ja hyväkuntoinen vai onko OK, jos koirasi on aikuisen rikki ja kipeä? Uskoisin ja toivoisin kaikkien koiranomistajien toivovan koiralleen terveyttä. Ja vaikka sitä terveyttä toivotaankin, niin ei uskota/haluta uskoa terveyden olevan yhteydessä myös painoon. Rottweiler on muutenkin raskastekoinen koira, se ei tarvitse yhtään laardia ympärilleen. Ylipaino vain ja ainoastaan rasittaa koiran niveliä ja kyyneriä. Kuvauksissa (noin 1,5 vuoden iässä) sitten näkyy miten ne nivelet ja kyynerät voivat. Perimällä on suuri vaikutus, MUTTA ihan turha rikkoa koiraa ylipainolla. Läskillä ei ole koiralle mitään hyötyä, vain ja ainoastaan haittaa.
Kyllähän tuo painon lisäys on aivan liian nopeaa! Ja meni kyllä kaffet väärään kurkkuun kun luin tuon rusettirinnan kommentin "luuston painosta". No niinhän ne ihmiset selittävät ylipainoaan "ei tämä ole läskiä, mulla on vain painavat luut". Anna mun kaikki kestää! Ei ne luut TODELLAKAAN selitä tuota painomäärää, vaan kyllä sen selittää se, että pentukoirasi on nyt vain syötetty ylipainoiseksi. Ylipainolla on todella paljon terveysvaikutuksia, siis huonoja sellaisia. Ehdottomasti painoa pois, ainakin 2-3, jopa 4 kiloa! Kysy sopiva määrä eläinlääkäriltä kun seuraavan kerran menette rokotuksille. Mitä hoikempi roto on kasvuvaiheessa sen paremmat mahdollisuudet sillä on kasvaa terveeksi. Ne kylkiluut todellakin saavat tuossa iässä ihan vähän näkyäkin tai tuntuu ainakin kun laittaa käden koiran kyljille - siis ihan silittämättä/painamatta.
Koiran terveyden eteen tulee tehdä töitä. Se itku ja katumus on suuri sitten myöhemmin, jos ei ole tehnyt kaikkeaan. Koira on helppo syöttää ylipainoiseksi, mutta koiran terveyden kannalta se ei ole mitenkään järkevää!- miehealaku
kylkiluut kyllä tuntuu painamatta eikä kyllä ole liikaa ruokittu. kai sillä päässä on ne liikakilot ku tuntuu olevan välillä turhan paksukallo ku ei mikää mene läpi :D
Koiran ylipaino on omistajille todella arka asia. Ylipainosta on kuitenkin vain haittaa koiralle ja siksi siitä on syytä puhua - vaikka omistajat siitä pahoittavatkin mielensä ja suuttuvat. Palautetta ei osata ottaa vastaan, eikä haluta kuulla, että koira on ylipainonen vaikka sanojan motiivina olisi vain koiran etu. Ainakin itse kuuntelen hyvin nöyrällä mielellä asiantuntijoiden näkemyksiä koiran terveydestä ja painon hallinnasta. Oma koirani kävi juuri äsken puntarissa, aikuinen, todella aktiivinen käyttörotikka, narttu ja puntari näytti 35,5 kg. Siinäkin olisi ihan varmasti 1-2 kiloa pudottamisen varaa. Itse siis tarkkailen koirani painoa säännöllisellä punnituksella koska vaaka ei valehtele. Silmä taas tottuu todella helposti koiran ylipainoon.
Koiran terveys on tärkeä asia ja siihen tulee kiinnittää huomiota. Aikuinen, kasvunsa saavuttanut eli noin 2 v. urosrotikka painaa noin 40- 45 kg (ihan max 50 kiloa, mutta sitten on kyseessä jo mörssäri.) Sinun koirasi painaa noin puolet AIKUISEN rotikan painosta ollessaan vain 4 kuukautta. Ymmärrät varmaan itsekin, että tuossa on aivan liikaa painoa nuoren koiran kehyttämättömälle luustolle ja nivelille. Kyllä sitä nyt vain on ruokittu ihan liikaa! Ruaon määrä mitataan koiran mukaan ei pussiin kylkiin painettujen "suositusten" mukaan.
Myös koiran palkkaaminen herkuilla on paljon helpompaa kun koira ei ole koko ajan ylensyönyt possu, vaan kun sillä on oikeasti halu saada se palkka - näin ollen myös se paksukalloisuus häviää.
rusettirinta: KUKA nyt ikinä antaa mitään nappulaa koiralleen 10 dl päivässä? Ei kukaan! Eli tuo esimerkki ruokamäärästä nyt kyllä oli vissiin potenssiin kaksi. Tuolla nykyisellä painomäärä aloittajan koira on todellakin ylipainoinen ja koska ylipaino vaikuttaa negatiivisesti koiran tulevaan terveyteen sitä painoa ihan oikeasti kannattaa hiissata alaspäin. Roton pitää kasvaa hitaasti, hyvin maltillisesti, jotta lonkat ja nivelet kestävät painon lisäämisen. Pennulla ne kylkiluut saavat vaikka vähän näkyäkin, siitä ei ole mitään haittaa. Tottakai paino lisääntyy kun korkeuttakin tulee lisää, se on ihan päivänselvä asia. Mutta ei se todellakaan tarkoita sitä, että koiran tulee kasvaa leveyssuunnassakin! Ylipainon ihannointi rotoilla on jotenkin surullista, niin kamalan itsekästä. Koira voi oikeasti paljon paremmin ja jaksaa enemmän kun sitä laardia ei ole.
- rusettirinta
rottweiler-mami: Sanoin tuolla alussa, että ruokamäärää ei tarvitse vähentää. Tämä tarkoittaa, että annetaan sama määrä ruokaa, kuin ennenkin. Ruokamäärää ei voi verrata kasvunsa jo lopettaneeseen koiraan tai ihmiseen. Tuon ikänen uros kasvaa noin 15 -20cm ennen kasvun lopettamista. Kasvupyrähdyksen aikana jopa 7cm kuussa. Tässä nopean kasvun aikana, (eli 5 - 7 kk) ruokamäärää lisätään. Ei siis vielä nyt, kun kasvu on hitaanpaa. Painon nousu on suoraan kasvusta johtuvaa, vai mihin luulet kasvun aikaisen cm:en määrän häviävän, jos ei näy painon nousuna. Eli jos pentu saa 10dl ja painaa 16kg ja on 4kk. Sitten vaikka pidetään ruokamäärä samana, niin 7kk:den ikäinen painaa jo huomattavasti enemmän. Vai sinun mielestä se olisi lihavuutta!
- rusettirinta
rottweiler-mami: Aloittajan kuvaus pennusta oli "alusa ei ruoka maittanu mutta nyt nuollaan kuppi puhtaaksi. säkä on noin 50cm/20kg ja ikää 16 viikkoa." Toisin sanoen pentu ollut huono syömään ja nyt ottaa vajeen takaisin. Näin tekevät kaikki koirat kunnes ruokahalu tasoittuu. Tämän aikaisemmin huonon ruokahalun takia en suositellut ruan määrän vähentämistä.
Ruokamäärästä: 4 -5 kk:den ikänen on kasvanut 40% aikuispainostaan ja tarvitsee energiaa 8000kj. Eli 4 - 5kk:den ikäisen pennun pitää saada 450gr ruokaa /vrk. Laadukasta nappularuokaa se on 13dl, eli 455gr. Aloittajan pennulle antaisin sen 10 dl, eli 350gr, kuten tuossa esimerkissäni sanoin. Ja sitten 5kk:den iän jälkeen nostaisin ruokamäärän 15dl:aan. Ja 8kk:den ikäinen tarvitsee 17dl.No EI todellakaan ole 4 kuukauden ikäinen rotikka kasvanut 40% aikuispainostaan, huh mikä väite. Ihan mutulla "asiantuntijat" tulevat näitä "faktojaan" jakelemaan. Mieluummin kuin siis anonyymin nettikirjoittajan omia mielipiteitä, niin kannattaa uskoa asiantuntijoita esim. sitä asiaan perehtynyttä eläinlääkäriä.
Ihan aikuisten oikeasti sen rotikan pennun tulee kasvaa todella maltillisesti. Rotikka on kokonsa puolesta valmis noin 2 vuoden, ehkä lähempänä kolmen vuoden ikää. Tätä taustaa vasten jokainen ymmärtää, että nelikuisen pennun massa ei siis todellakaan saa olla 40 prosenttia valmiin rotikan koosta.
Kun oikeasti niissä ruokintamäärissä kun EI ole mitään kaikille sopivaa määräsuositusta. Ei voi sanoa, että jokainen 4 kuinen koira tarvitsee energiaa 8000 kj. Se energian määrä riippuu koiran yksilöllisestä kulutuksesta, yksi elää sohvaperunana iloisena alle puolella tuosta energiamäärästä ja toinen tarvitsee enemmän. Ei niitä ruokamääriä lasketa laskukoneella tai pussin kyljen taulukkoa tuijottamalla, vaan jokaisen koirayksilön tarpeen mukaan! Jokainen koira on yksilö ja kuluttaa eri tavoin, yksi lenkkeilee paljon, toinen ei lainkaan - kaikki tämä vaikuttaa energian tarpeeseen. Ihan sama kuin sanoisi ihmisille, että jokainen 35 vuotias mies tarvitsee 2500 kilokaloria, mutta kun se ei ole niin! Energian tarve on ihmiselläkin suhteessa liikkumisen määrään, laatuun ja siihen tekeekö fyysistä työtä ja millainen aineenvaihdunta on. Nämä asiat ovat siis täysin yksilöllisiä.
Ruokintamäärä on siis täysin riippuvainen koirasta. Siksi säännöllinen punnitus onkin niin tärkeä asia, koska sillä voi seurata painon kehittymistä. Kun painoa on liikaa ruokamäärää vähennetään (ja liikuntaa lisätään).
- rusettirinta
"rottweiler-mami
12.11.2012 03:44
No EI todellakaan ole 4 kuukauden ikäinen rotikka kasvanut 40% aikuispainostaan, huh mikä väite. Ihan mutulla "asiantuntijat" tulevat näitä "faktojaan" jakelemaan. Mieluummin kuin siis anonyymin nettikirjoittajan omia mielipiteitä, niin kannattaa uskoa asiantuntijoita esim. sitä asiaan perehtynyttä eläinlääkäriä.""
Vastaan sinulle rottweiler-mami, että kaikista kirjoituksistasi näkee, että tietämyksesi ei ole kokemuspohjaista.
Aikoinaan, kun aloitin koiraharrastuksen/kasvatuksen perehdyin tarkkaan koiran ruokintaan ja hedelmöittymiseen. Näissä on ollut parhaimmat opettajani eläinlääketieteen tohtori Merja Hellemann (ruokinta) ja Merja Dalhblom (hedelmöittyminen).
Pennun ruokinta tutkimus perustuu Natiolal Research Councilin v 1985 ja 2006 suositusten vertailu lukuihin. Ja tämä tutkimuslaitos on myös todennut koiran kasvunopeuden seuraavati: Pentu 4kk - 5kk kasvanut 40%, 6 - 7 kk kasvanut 60%, 8 -12kk kasvanut 80%. Loput 20% kasvuajasta kuluu noin 2 - 3- vuotta. Tämän kasvukaavion mukaan tutkijat, kuten Hellemann laskevat koiran Metabolisen energian tarpeen. Näiden tietojen perusteella olet laskenut itselleni tiedostoksi koiran energian, vitamiini, calcium tarpeen. Näitä tietolähteitä tulisi jokaisen kasvattajan opiskella, jotta voisivat ohjata pentujen uusia omistajia.
Pentua ei saa lihottaa, olen itsekin aina sanonut. Lihottaminen on kuitenkin eri asia, kuin kuihduttaminen. Minkään kasvavan pennun energian saanti ei pitäisi olla niin vähäinen, että kylkiluut näkyy. Liian laiha tai liian lihava ovat yhtä huono yhtälö. No jos noin 40 vuoden koirakokemusta (eri rotuja, ml. lukuisia rotoja) ei katsota kokemukseksi...
Sinun kirjoituksista taas paistaa läpi vain ja ainoastaan tietokirjatieto, jolla ei ole valitettavasti elävän elämän kanssa minkään valtakunnan tekemistä. Olisi ihanaa ja mahtavaa, jos kaikkiin maailman koiriin ja kaikkiin maailman rotikoihin voisi soveltaa aina samoja mittoja ja määreitä. Elämä on kuitenkin toisenlaista: jokainen ihminen ja jokainen koira on yksilönsä ja siksi minkään mittatiedon antaminen, joka koskee ihan kaikkia yksilöitä on absoluuttisesti täysin mahdotonta! Olisikin helppoa jos mittoja ja määreitä voisi soveltaa aina kaikkiin samalla tavalla, vaan kun ei vain voi, yksilölliset erot on huomioitava. Suuntaan antavia mittoja varmaan voi sanoa, mutta ei mitään yksiselitteistä kaikille sopivaa totuutta. Siinä missä yksi koira liikkuu käytännössä vapaana omalla pihallaan 24/7 asuu toinen koira kerrostalossa ja kiertää korttelin ympäri kahdesti päivässä. Näiden koirien energian kulutus on täysin erilaista, eikö? Silloin se tulee huomioida ruokinnassa ja ruokintamäärässä. Koiranomistajan paras ystävä ruokinta-asioissa ei ole se pussin kylkeen painettu ruoan valmistajan "totuus" annosmäärästä, vaan se mitä se koira oikeasti tarvitsee, mitä se kuluttaa.
Sopusuhtainen pentu on ehdottomasti se paras, mielellään hoikka, liian lihava ei missään tapauksessa!
Laitatko ihan tarkat viitteet noihin alkuperäsiin National Research Councilin tutukimuksiin? Käyn lukemassa alkuperäiset artikkelit hyvin mielelläni, mutta ilman tarkkaa viitettä en ko. artikkeita löytänyt.- rusettirinta
"rottweiler-mami
12.11.2012 20:17
Sinun kirjoituksista taas paistaa läpi vain ja ainoastaan tietokirjatieto, jolla ei ole valitettavasti elävän elämän kanssa minkään valtakunnan tekemistä.""
Rottweiler harrastajana/kasvattajana 35 vuotta ja yhdistystoiminnassa lähes 10 vuotta, joten eiköhän siinä sitä "elävää elämää" ole jaloissa pyörinyt. Kasvattajan tehtävä on pitää itsensä ajantasalla, jotta voi antaa ohjeita pennun omistajille. Sen nyt jokainen tietää, että tulokset ovat suuntaa antavia, kun kyseessä on ihminen tai eläin.. Suuntaa antavana minäkin annoin suositukseni aloittajalle, että 10dl/vrk, vaikka tarkemmin se olisi ollut 13dl, joten turhaa jaarittelua rottweiler ma-mi.
"rottweiler ma-mi:Laitatko ihan tarkat viitteet noihin alkuperäsiin National Research Councilin tutukimuksiin? Käyn lukemassa alkuperäiset artikkelit hyvin mielelläni, mutta ilman tarkkaa viitettä en ko. artikkeita löytänyt."
rusettirinta: Luehan nyt uudestaan mitä tuossa alempana kirjoitin.
Tämän kasvukaavion mukaan tutkijat, kuten Hellemann laskevat koiran Metabolisen energian tarpeen. Näiden tietojen perusteella olen laskenut itselleni tiedostoksi koiran energian, vitamiini, calcium tarpeen. Näitä tietolähteitä tulisi jokaisen kasvattajan opiskella, jotta voisivat ohjata pentujen uusia omistajia.
Sorry, jos et ymmärtänyt, mit'ä tarkoitin, että tämän suuren koiranruokatehtaan tutkimustulokset annetaan eläinlääketieteen tutkijoille ja he antavat lausuntojaan. Näin on syntynyt eläinlääketieteen tohtori tutkimustyönä esim. kirja Koiran ruokinta. Siinä kirjassa on kymmeniä tietolähteitä esim. National Research Council: Nutrient Requirements of Dogs and Cats. National academy of Sciences, Washington 2006.
Toivottavasti nyt olet oppinut jotain muutakin, kuin jaarittelun :)Monia vammoja ei voi parantaa, asennevamman voi - jos haluaa.
Jos olet pyörinyt koirapiireissä ja kasvattajana jo 35 vuotta, niin sitten ihan varmasti tiedät, että koiraa ei kasvateta ja ruokita kirjoja lukemalla, vaan elävää elämää elämällä! Toki on kasvattajia ja sitten on "kasvattajia". Sinä voit laskea vaikka sata taulukkoa, mutta kun yhtäkään koiraa ei ruokita taulukoilla vaan koiran yksilöllisen tarpeen mukaan. Koska jokainen koira on yksilö niin on mahdotonta sanoa yksiselitteisesti kaikkien koirien ruokintaan yhtään mitään. Ainakin itse kaipaan kasvattajalta ihan aitoa ymmärrystä ja osaamista, enkä mitään taulukkoa käteen siitä kuinka paljon juuri minun koirani pitää syödä. Tilanteen ja olosuhteiden ehdoilla, ei paperin mukaan tätä elämää eletään.
Mikä on siis tämä suuren koiranruokatehtaan tutkimus? Minkä niminen ja missä se on julkaistu? Tämän haluan nyt tässä tietää, se ei voi olla salaisuus.
Tutustumatta tuohon suuren koiranruokatehtaan tutkimukseen (kun en tiedä mihin tällä viitataan) niin suhtaudun kyllä äärimmäisellä kritiikillä siihen millaisia tuloksia saadaan suuren koiranruokatehtaan teettämällä tutkimuksella. Siis lähdekritiikkiä rajusti peliin. Koiranruokatehtaiden tavoite kun on markkinoida tuotteitaan ja mitä enemmän tuotetta myydään sitä suuremmat voitot tehtaille tulevat. Kaupallisten tutkimusten taustalla vaikuttaa suuret rahat, "sen lauluja laulat, jonka leipää syöt". Validisti kestävämpää tutkimusta syntyy riippumattomista tutkimusprojekteista.
Alkuperäisen tutkimuksen tulee AINA kestää ulkopuolinen tarkastelu ja kritiikki. Jos tehdään kaupallinen tutkimus, jonka tulokset jaetaan rajoitetusti vain tietyn suppean piirin käytettäväksi, niin kyseessä ei ole millään tavalla tieteellinen tutkimus, eikä sellaisella "tutkimuksella" ole mitään arvoa. Aidon tieteellisen tutkimuksen tulee kestää ulkoinen auditointi ja _alkuperäiselle_ lähteelle on ehdottomasti aina oltava pääsy. Niinpä haluankin löytää sen alkuperäisen tutkimuksen, en mitään toisenkäden viitteitä ja tulkintoja, vaan nimenomaan alkuperäisen datan sellaisenaan.
- rusettirinta
rottweiler ma-mi: Et näköjään ymmärtänyt vieläkään. Sinä et voi saada itsellesi näitä tutkimuksia, kun et ole tutkimustyössä oleva eläinlääkäri.
Tutkijat ovat yleensä yliopistojen palveluksessa. Yliopistojen arkistoissa myös säilytetään tutkimustuloksia sisältävät gradut. (Ne eivät siis ole mitaan taulukoita). Tohtorin väitöskirjat esim. koiran ruokinnasta voi lukea yliopiston arkistosta. Nämä gradut, väitöskirjat perustuvat juuri näiden koiranmuonatehtaiden tutkimustuloksien analysointeihin. Ja se miten tavallinen koiraharrastaja saa näitä tutkimustuloksia tietoonsa riippuu aktiivisuudesta, sillä tutkijat usein kirjoittavat kirjoja tutkimuksistaan. Kuten eläinlääketieteen tohtori Merja Hellemann: Koiran ruokinta.
Laitoin sinulle jo yhden lähteen, joka perustuu juuri tuohon tutkimukseen.National Research Council: Nutrient Requirements of Dogs and Cats. National academy of Sciences, Washington 2006. Tässä vielä niiden ensimmäinen: National Research Council: Nutrient Requirements of Dog. National Academy of Sciences, Washington 1974, 1985. Kyllä ymmärrän hyvinkin, se on siis "salaista tutkimusta", jota jaetaan vain rajoitetulle "salaseuralle", mutta niiden tutkimusten tuloksiin pitää kuitenkin täysin sokeasti luottaa. Hmm, entä se lähdekritiikki, mitä jos emme luotakaan sokeina koiranruokatehtaiden rahoittamaan tutkimukseen?
Kuten sanoin, salaisiin tutkimustuloksiin pitää kyllä suhtautua vähintäänkin suurella varauksella ja epäluulolla. Ei ole olemassa mitään hyvää syytä salata tutkimustuloksia suurelta yleisöltä, vaan aidon tieteen tulokset tulee olla kaikkien saatavilla ja ulkoisen auditoinnin kestäviä. Jokaisella on oltava pääsy alkuperäiseen aineistoon ja lähteisiin, jotta voi pohtia esim. millä tavalla data on kerätty ja analysoitu. Kun koiranruokatehtailla kaiken lisäksi on omat taloudelliset intressinsä kyseessä, niin voi vain pohtia kuin tieteellinen kyseinen tutkimus on. Tieteen nimissä voidaan tehdä jos jonkinlaista tutkimusta, osa aidosti tieteellisen tarkastelun kestävää ja osa "salattua" nollatutkimusta.
Ja kuten sanoin, en ole kiinnostunut sekundaarisista lähteistä, koska ne perustuvat aina aineiston tulkintaan ja kirjoittajan omaan arvioon alkuperäsiestä aineistosta. Olen kiinnostunut siitä alkuperäisestä tutkimuksesta, jotta voin arvioida dataa, sen keruumenetelmää, analysointitapaa ja tuloksia.
Mutta kapps vain - miten hyvin sattuikin, että kyseistä alkuperäsitä tutkimusta ei edes ole saatavilla. Sen sijaan sen tutkimuksen tuloksiin minun ja muiden kuitenkin pitää vain luottaa, koska koiranruokafirma nyt sen on teettänyt. Tuollainen tiede kyllä minulle haiskahtaa ja pahasti.- rusettirinta
rottweiler ma-mi: Mitäs, jos lähettäisit sähköpostia tuonne antamaani lähdeaineiston Akatemiaan, Washingtoniin. Kertoisit, että olet tavallinen koiraharrastaja Suomesta, joka ei luota tutkimukseenne.Tutkimus, että koira on kasvanut 40% aikuispainostaan 4kk:den ikäisenä. Ja muista mainita että, en myöskään halua maksaa julkaisustanne, koska haluan tutkimuksen ainoastaan siksi, että tutkin, mistä tiedot ym. olette keränneet. Tutkittuani keräilymateriaalin en kuitenkaan ole varma luotanko sittenkään.
Älä kuitenkaan mainitse tämän Akatemian olevan "salaseura. :) "Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa..."
Tieteen prinsiippeihin kun nyt vain kuuluu se, että tutkimus on kaikille avoin ja aineisto kestää myös julkisen auditoinnin. Se, että aineistoon ei saa tutustua ei kuuluu tieteellisen tutkimuksen periaatteisiin. Ei todellakaan pidä sokeasti luottaa ja uskoa "tieteeseen", jonka perusteihin ei saa tutustua. Kyseessä ei silloin ole tieteellinen tutkimus, vaan jokin mielipide, näkemys tai uskomus. Kaiken tieteellisesti reliaabelin ja validin tutkimuksen teoreetiinen viitekehys (lähdeviittauksineen) ja tutkimusaineisto (keruumenetelmineen) on julkiselle auditoinnille avointa.
Toinen iso ongelma on tuo "tutkimuksen" rahoittajataho eli kuten olen maininnut niin koiranruokafirmalla on pelissä taloudelliset intressinsä.
Tieteellisestä tutkimuksesta ei siis voida puhua tuossa yhteydessä, koska aineistoon ei saa tutustua. Lähdekritiikki siis kehiin myös "tulosten" suhteen.- rusettirinta
"rusettirinta
13.11.2012 00:30
Yliopistojen arkistoissa myös säilytetään tutkimustuloksia sisältävät gradut. Tohtorin väitöskirjat esim. koiran ruokinnasta voi lukea yliopistojen arkistoista.
Laitoin sinulle jo yhden lähteen, joka perustuu juuri tuohon tutkimukseen.National Research Council: Nutrient Requirements of Dogs and Cats. National academy of Sciences, Washington 2006. Tässä vielä niiden ensimmäinen: National Research Council: Nutrient Requirements of Dog. National Academy of Sciences, Washington 1974, 1985."
Mikä ettei kelpaa? Maksa ja tilaa sieltä USA:sta. Jos tuon ell.tiet.tohtori Merja Hellemannin väitöskirjan haluat lukea, niin paras soittaa hänelle tai yliopistoihin ja kysyä mistä yliopistosta se löytyy.
Kovin jaaritteluksi muuttui aloittajan ihan mukava aihe. Ihmettelen. Niin, lähde, joka "perustuu juuri tuohon tutkimukseen". En ole siis kiinnostunut noista sekundaarista lähteistä (huoh, kuinkahan monta kertaa tämänkin olen jo todennut), vaan haluan tutustua alkuperäiseen aineistoon ilman, että kukaan on tehnyt siitä omia päätelmiään tai muodostanut mielipiteitään.
Voisitko siis vihdoin (kaiken jaarittelusi jälkeen) nyt ihan oikeasti mainita vain nämä kaksi tietoa:
Sen alkuperäisen (siis nimenomaan alkuperäisen) tutkimuksen nimi, kyllähän sillä (kai) nimi sentään on?
Ja mikä koiranruokafirma oli sen alkuperäisen tutkimuksen taustalla?
Jos et voi (niinkuin nyt alkaa siltä vaikuttamaan) niin et itsekään tiedä mistä hiivatin tutkimuksista on kyse tai minkä ruokafirman tutkimuksista on kyse. Mutta luotat kuitenkin sokeasti tuloksiin vaikka et edes tiedä mitä on tutkittu ja miten. Voi kamalaa! Tai sitten tiedät tutkimuksen ja koiranruokafirman nimet, mutta et halua sanoa niitä, koska tiedät, että kertomasi "faktat" ovatkin "fiktiota". Ei tässä nyt ole kuin nämä kaksi vaihtoehtoa eli joko a) et tiedä (mutta uskot vakaasti) tai b) tiedät, mutta puhut potaskaa. Muuten et oikeasti jaksa vääntää viestiketjulla samaa tekstiä, kun pääsisit helpommalla vain kertomalla nuo tiedot. Mikä tässä nyt on niin vaikeaa?
Tieteellisen tutkimuksen osaltahan alkuperäiseen aineistoon ja tutkimukseen perehtyminen on mahdollista, koska tieteellinen tutkimus on avointa. Tehdäänhän sitä "tutkimusta" vaikka planeettojen suunnan merkityksestä ihmisen rakkauselämään, mutta jokainen saa päätellä kuinka tieteellisesti merkittävää se sellainen tutkimus on. On aihen mikä hyvänsä tutkimusten ja "tutkimusten" suhteen on aina säilytettävä lähdekritiikki.- hohhoijaa...
kysymys kuuluu millaista vauhtia rottweilerin tulee kasvaa?
Ymmärrän kyllä ettei kysymykseen ole absoluuttisen tarkkaa vastausta jne. jne. Mutta kysynkin teiltä kokeneemmilta jonkinlaista ohjetta. Olen kuullut puhuttavan että pennun (narttu) tulee kasvaa korkeintaan kilo viikossa. Pitääkö se paikkaansa kuinka pitkälle. Tuleeko koiralle jossain tietyssä vaiheessa kasvupyrähdyksiä yms.? Olisiko teillä mahdollisesti jonkinlaista esimerkki kirjanpitoa kasvateistanne/omista koiristanne (paino/ikä/säkä)? Ymmärrän kyllä tuon koiran kylkiluita peittävän rasvan seurailun, mutta uskon että jonkinlaisesta ohjeistuksestakin olisi hyötyä. No HYVIN hidasta vauhtia, kilo viikossa aikalailla maksimi, eikä sillä ole mitään väliä onko koira uros vai narttu. Ja et tule keneltäkään järkevältä asiantuntijalta saamaan kattavaa ohjeistusta, joita voisi soveltaa kaikkiin maailman rottweilereihin, koska jokainen koira on yksilö energiankäytön suhteen. Elänlääkäriltä saa usein asiantuntevaa ohjeistusta nimenomaan tietyn koirayksilön suhteen.
- rusettirinta
"rottweiler-mami
14.11.2012 01:42
" koska jokainen koira on yksilö energiankäytön suhteen. Elänlääkäriltä saa usein asiantuntevaa oheistusta nimenomaan tietyn koirayksilön suhteen."
Ja mistähän ne eläinlääkärit sen tiedon saavat, muusta kuin juuri tästä. tutkimuksesta.
National Research Council: Nutrient Requirements of Dogs and Cats. National academy of Sciences, Washington 2006. Tässä vielä niiden ensimmäinen: National Research Council: Nutrient Requirements of Dog. National Academy of Sciences, Washington 1974, 1985."
Nämä ovat juuri ne lähdepohjat, joita akateemikot edelleen kehittävät eläinlääketiedettä varten. Näiden pohjalta kirjoitetut koirien tietokirjallisuudet ohjaavat monien sairauksien ruokintasuosituksiin ym. Tämän Akatemian tutkijat keskittyvät koiran ja kissan ravinnon tarpeeseen eri tilanteissa, eivät siis ole koiranmuonatehtaan mainos tutkijoita.
rottweiler mami ymmärrätkö nyt tämän kokonaisuuden. Jotta eläinlääketieteen tutkielmista olisi sinulle hyötyä, sinun pitäisi olla koulutukseltasi vähintäin ravitsemukseen suuntautunut eläinlääkäri. Ei se siis auta, että jaarittelet seuraavaa:
"vaan haluan tutustua alkuperäiseen aineistoon ilman, että kukaan on tehnyt siitä omia päätelmiään tai muodostanut mielipiteitään."Elänlääkärillä on kyllä omaan kokemukseensa perustuva näkemys siitä onko koira sopivan painoinen vaiko ei. Koiraa kun ei syötetä edelleenkään niillä taulukoilla!
Edelleen (olen nyt kysynyt tätä jo noin kymmenen viestin ajan!!!):
Voisitko siis vihdoin (kaiken jaarittelusi jälkeen) nyt ihan oikeasti mainita vain nämä kaksi tietoa:
Sen alkuperäisen (siis nimenomaan alkuperäisen) tutkimuksen nimi, kyllähän sillä (kai) nimi sentään on?
Ja mikä koiranruokafirma oli sen alkuperäisen tutkimuksen taustalla?
Nämä tiedot, kiitos!
- hmm...
tuosta sen saa:
http://www.nap.edu/catalog.php?record_id=10668
ja tuosta esikatselua:
http://books.google.fi/books?id=aqeCwxbRWvsC&pg=PR2&lpg=PR2&dq=isbn 0-309-08628-0&source=bl&ots=LAeZvQDyuU&sig=o_HrrgopfxZiig-C_3327l7PYl0&hl=fi&sa=X&ei=nrujUMj4N8iP4gSJ5oHwCQ&ved=0CCAQ6AEwAA#v=onepage&q=isbn 0-309-08628-0&f=falseEdelleenkin EI sekundaarista lähdettä, vaan ALKUPERÄINEN (=alkuperäinen) tutkimus, tutkimuksen nimi ja mikä koiranruokatehdas oli ko. tutkimuksen takana. Rautalangallako tätä nyt pitää vääntää? Koko ajan olen ollut kysymässä MIKÄ on alkuperäinen tutkimus! Miten voi olla näin hankalaa saada tietää sen alkuperäisen (!) tutkimuksen tiedot...
- rusettirinta
hmm, kiitos kun linkitit, en itse jaksanut . Esikatselusivuja on kyllä ihan riittävästi ja muutama taulukko. Eivät ole antaneet tekijäoikeuden nojalla lupaa koko julkaisuun.
"rottweiler-mami
14.11.2012 19:25
Rautalangallako tätä nyt pitää vääntää?"
Laitoin sulle alla olevan ohjeen jo ajat sitten.
rusettirinta
13.11.2012 09:16n
rottweiler mami: Mitäs, jos lähettäisit sähköpostia tuonne antamaani lähdeaineisto Akatemiaan, Washingtoniin. Kertoisit, että olet tavallinen koiraharrastaja Suomesta, joka ei luota tutkimukseenne.Tutkimus, että koira on kasvanut 40% aikuispainostaan 4kk:den ikäisenä. Ja muista mainita että, en myöskään halua maksaa julkaisustanne, koska haluan tutkimuksen ainoastaan siksi, että tutkin, mistä tiedot ym. olette keränneet. Tutkittuani keräilymateriaalin en kuitenkaan ole varma luotanko sittenkään.
Älä kuitenkaan mainitse tämän Akatemian olevan "salaseura". :)
Siitä vaan tilaamaan ja tutkimaan. Mainitse vielä sähköpostissa, että "vaadin" saada tutkimuksenne. Jos vaikka lähettävät pikana. :)
Et siis tarvitse rautalankaa.Kyllä nyt vain näytän tarvitsevan sitä rautalankaa.
Kun itse kerran viittaat faktana tieteelliseen tutkimukseen, niin tottakai tiedät mistä kirjoitat - tai ainakin toivon niin. Katso vaikka niiden sekundaaristen lähteiden lähdeluettelosta, jos et ulkoa muista. Minulla on nimittäin tuo Hellemannin & Marjetan kirja "Koiran ruokinta" tässä edessäni, mutta sen lähdeluettelossa ei ole minkään valtakunnan viitettä siihen alkuperäseen tutkimukseen vaan vain sekundaariseen turkimuksiin. Sinulla on tieto (toivottavasti) mikä on ALKUperäisen tutkimuksen nimi ja sen rahoittaneen koiranruokafirman nimi. Jos ei ole - niinkuin nyt näyttää vahvasti, niin ei kannata jakaa mutua tietona.
Eli ihan vain sen tutkimuksen nimi ja koiranruokafirman nimi riittävät - laitathan ne seuraavaan viestiisi, niin saadaan tämä vääntö lopetetuksi vihdoin. Ei minun siis tarvitse lähetellä mitään sähköposteja, vaan kun sinulla on nuo tiedot, joista faktana täällä kirjoitat, niin mikset voi niitä tässä paljastaa?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nurmossa kuoli 2 Lasta..
Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .1367639Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!
Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde361893Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena
Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja251870- 911613
Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle
Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että1791535Tunnekylmä olet
En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p104978- 49910
Odotathan nainen jälleenkohtaamistamme
Tiedät tunteeni, ne eivät sammu johtuen ihanuudestasi. Haluan tuntea ihanan kehosi kosketuksen ja sen aikaansaamaan väri28810Taisit sä sit kuiteski
Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik4769- 32764