Kalat kuolee

-__-

Minulla on ollut akvaario nyt noin kolmisen viikkoa toiminnassa kaloineen. Viimepäivien aikana on kuitenkin kaloja tippunut joukolla. Kuusi musta-aavetetraa sekä yksi kuparimonninen on kuollut. Toinen kuparimonninen on valkoisten pilkkujen ja rihmojen peittämä ja tuskin selviää enää kauaa. Kalat ovat muutenkin yhtäkkiä hyvin huonovointisia. Olen yrittänyt mittailla vesiarvoja JHB:n easy test liusketestillä. Kaikki muut arvot näyttäisivät olevan kunnossa, mutta ph on korkea. En tarkasti osaa testiä tulkita, mutta yli 8 se joka tapauksessa on ollut jo kauan. Akvaarioon on myös alkanut kasvaa levää joka puolelle. Kasvit näyttävät karvaisilta, ja niissä on kuin jotain hämähäkkimäistä seittiä.

Voiko tuo korkea ph vaikuttaa kalojen yhtäkkiseen kuolemaan ja huonovointisuuteen vai onko jokin tauti iskenyt kaloihini? Ajattelen vain kun tähän asti on mennyt melko hienosti ja sitten löysin kuolleen musta-aavetetran akvaariosta, noin kolmen päivän päästä oli kuparimonninen kuolleena pintakasvien seassa, ja tänään sain kauhoa viisi muuta kuollutta musta-aavetetraa kasvien seasta.

Harmittaa valtavasti, koska pidän akvaariostani paljon. Jos kaikki kalat kuolevat, niin kuinka kauan allasta pitäisi pitää tyhjillään (mutta kuitenkin käynnissä) että mahdolliset taudit sun muut poistuisivat sieltä? Ja jos sitten otan siihen vielä kaloja, niin mitä laleja suosittelisitte yli 8 ph:n akvaarioon? Mitkä siellä menestyisivät? Haluaisin sinne ainakin jonkun monnin ja levää syöviä kaloja, ja parvikaloja.

Akvaario on 80 litrainen.
Akvaarion arvot noin suunnilleen, puolet vedestä vaihdettu noin 5 päivää sitten:

NO3: 25
NO2: 0
GH: >4
KH: n.3
ph: 8-8,5
Cl2: 0

11

3273

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -__-

      Tykkäisin myös paljon sukaravuista, mutta menestyisivätkö ne tuollaisilla arvoilla?

    • vesiarvo

      Kolmisen viikkoa toiminnassa kaloineen? Ennen vanhaan kaloja ei pistetty tuoreeseen akvaarioon, vaan sen annettiin ensin kypsyä vikkotolkulla. Nykyään on niitä instant-bakteerikantoja ostettavissa, olitko käyttänyt sellaista?

      ph 8 on ihan liian paljon muille paitsi afrikkalaisille kirjoahvenille ja hammaskarpeille. Miekkapyrstö voisi olla hyvä sinulle, se syö levää ja elää parvessa.

      Haluatko pelastaa nykyiset kalat? Nyt heti vettä vaihtamaan. Lisää sitten varovasti ph:n alentajaa. Leväkasvu voi johtua siitä, että syötät liikaa tai vaihdat vetta liian harvoin. Kaloillasi on pilkkutauti, joka johtuu stressaavista oloista (väärä vesi).
      Laita veteen pilkkutautilääkettä sen jälkeen, kun olet vaihtanut vettä. Sen selvästi sairaan voit lopettaa, tuskin selviää.

      Jos kaikki kalat kuolevat, vaihda kaikki vesi ja huuhdo ja keitä hiekka. Pese akvaario Ph:n alentajalla.

    • -__-

      Tietysti haluan pelastaa kalani, mutta niitä tippuu niin tiuhaan, etten uskalla toivoa paljoa. Mistä tuota ph:n alentajaa voisi ostaa, ja onko jotain suosittua merkkiä?

      Akvaarion olen saanut käytettynä, ja siellä oli hiekka, kivet, vähän vettä pohjalla, suodatin ja suurin osa kasveista jo valmiina, niin en nähnyt syytä miksi kaloja ei olisi voinut akvaarioon heti laittaa.

      Se kuparimonninen, jonka kerroin olevan pilkkujen peittämä, on nyt mysteerisesti puhdistautunut. En näe siinä enää ainuttakaan pilkkua, tai rihmaa. Muutenkin ne pilkut olivat jotenkin höttöisemman näköisiä ja kookkaampia kuin pilkkutaudissa. Yhdellä elossa olevista aavetetralla on pyrstön tyvessä jonkinlainen tumma paisuma. Olen aikaisemmin huomannut kahdella aavetetroista vaalean patin pyrstön tyvessä, mutta ne ovat nyt molemmat menehtyneet.

      • -__-

        Osaisiko joku myös suositella hyvää ja edullista ph-testiä, joka antaisi tarkan tuloksen?


    • vesiarvo

      Minulla on tämmöistä kuin Sera Ph-minus, jolla vedesta saa happamampaa. Sillä voi myös pestä levät laseista . Akvaarioliikkeessä osaavat neuvoa vamasti muitakin merkkejä.

      Hyvä, jos kuparimonninen on ihmeparantunut. Siinä käytetyssä akvaariossa on voinut olla vaikka mitä. Jos se vähä vesi on vielä seissyt...

      Minä teen niin, että en kaada suoraan raakaa vettä hanasta akvaarioon, vaan annan sen seistä tähän tarkoitukseen pyhitetyssä muoviämpärissä vuorokauden. Ehtii lämmitä, ilmakuplat lähtee veks, kloori haihtuu. PH-minusta lisätään vähän, annetaan olla vuorokausi, testataan ph-arvo, lisätään miinusta, jos on tarpeen, odotetaan taas vrk...

      Jos oikein haluaa hifistellä, voi seisotusämpäriin laittaa oman uppolämmittimen, jotta vesi olisi ihan samanlämpöistä kuin akvaariovesi. Niin, jos sinulla ei ole lämmitintä akvaariossa, ehkä kalasi palelevat!

      Kun saat taudit pois ja asiat kuntoon, voit kokeilla mangrovejuurakkoa. Se alentaa hieman veden ph:ta.

      Suosittelen Markku Varjon akvaariokirjoja.

      • vesiarvo

        Niin siis ph-minus lisätään akvaarioon uuden veden mukana, ei ämpäriin.


    • Minä

      Voivoi :(
      Kolme viikkoa ollut toiminnassa ja kaloja on jo?
      Itsellänikin on suht uusi akva, sain sen kesällä, pidin sitä n. kuukauden käynnissä ilman kaloja. Toimii nyt ihan hyvin :D
      Tuosta vedenvaihdosta sen verran että itse lasken kyllä suoraan ilman mitään seisotteluja. Käytän easylife:n vedenparannusainetta ja tetran turveuutetta. Lisäksi käytän easylifen:n kasvilannoitetta. Näitä suosittelen :)
      Oon mielestäni selvinny akvan hoidosta ihan hyvin siihen nähden et oon 12 :D
      Ja ju Markku Varjon kirjoja itsekin olen lueskellut.
      Anteeks ku höpötän täällä omiani.

      • Tietämätön

        Minulla on ongelma kun puhdistin akvaarion niin kaikki kalat kuoli otin ne purkkiin jossa oli vettä ja aloin elvyttää kolme kalaa ja 2 monnia jäi eloon. Mistä voisi olla kyse?


      • 4k4k5
        Tietämätön kirjoitti:

        Minulla on ongelma kun puhdistin akvaarion niin kaikki kalat kuoli otin ne purkkiin jossa oli vettä ja aloin elvyttää kolme kalaa ja 2 monnia jäi eloon. Mistä voisi olla kyse?

        Puhdistitko koko akvaarion kerralla? Miten? Anna vähän lisää tietoa, millainen akvaariosi on jne..?


    • Määä.

      Kerro miten puhdistit akvaarion.

    • köyhä pummi

      voit lähettää mulle ne kalat syötäväks

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4623
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1784
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      28
      1448
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1308
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe